ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

5 Έλληνες που αφήνουν ‘ανοιχτή’ την παραμονή του Μέσι στην Μπαρτσελόνα

Τρία είναι αυτά που μπορούν να συμβούν, εδώ που 'χει φτάσει η σχέση του Λιονέλ Μέσι με την Μπαρτσελόνα. Η μια είναι να μείνει στο Camp Nou. Ακραία μεν, αλλά αν το δεις ιστορικά το θέμα, δεν μπορείς να το αποκλείσεις. Βρήκαμε πέντε Έλληνες που το έκαναν.

5 Έλληνες που αφήνουν ‘ανοιχτή’ την παραμονή του Μέσι στην Μπαρτσελόνα
O Κώστας Αντωνίου είχε δηλώσει πως δεν θα γύριζε 'ούτε γονατιστός' στην Παιανία, το 1988. Γύρισε, οδηγώντας. Eurokinissi

Στην Μπαρτσελόνα είχαν τεστ για Covid-19. Ο Λιονέλ Μέσι δεν εμφανίστηκε. Θα μου πεις έχει στείλει burofax, με το οποίο ενημέρωσε πως δεν διατίθεται να συνεχίσει να ζει και να εργάζεται στη Βαρκελώνη. Θα σου πω ότι η LaLiga μελέτησε το τι συμβαίνει με την option που του επέτρεπε να φύγει, χωρίς αυτός που θα τον πάρει να πληρώσει buy out και απεφάνθη ότι η ρήτρα είναι σε ισχύ. Άρα υποχρεούται να είναι συνεπής στις συμβατικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από το συμβόλαιο του.

Τουτέστιν, όποια ομάδα θέλει τον Αργεντινό πρέπει να καταβάλει τον οβολό της στους ‘μπλαουγκράνα’. Στα χαρτιά είναι 900 εκατομμύρια ευρώ. Προς το παρόν, αφήνουμε αυτό το κομμάτι στην άκρη και πάμε στην πληροφορία που θέλει τη Μάντσεστερ Σίτι να έχει προσφέρει στον έξι φορές νικητή της ‘Χρυσής Μπάλας’ 1.000.000 ευρώ, για κάθε εβδομάδα της συνεργασίας τους που θα είναι πενταετής. Η σούμα ‘βγάζει’ 500 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων των μπόνους. Προφανώς και η Σίτι δεν είναι η μόνη ομάδα που του ‘χει χτυπήσει την πόρτα.

Πάμε όμως, να δούμε ποιες είναι οι προοπτικές.

✎ να τελειώσει η ιστορία με μικρότερο ποσό buy out -με τις πληροφορίες να θέλουν την ‘Μπάρσα’ να ζητά κάτι παραπάνω από αυτά που ‘χε πάρει από την Παρί Σεν Ζερμέν, για να δώσει τον Νεϊμάρ (222.000.000 ευρώ). Ο δε, λόγος για την όποια υποχώρηση φέρεται να είναι το γεγονός ότι ο παίκτης δεν θέλει να μείνει στο Camp Nou και οι διοικούντες δεν θέλουν να ‘χουν για μια σεζόν έναν τύπο που δεν τους θέλει -δεν εξυπηρετεί κάπου.

✎ να τελειώσει στα δικαστήρια, με την απόφαση της LaLiga να λειτουργεί υπέρ της Μπαρτσελόνα.

✎ να τελειώσει με την παραμονή του παίκτη στη Βαρκελώνη.

Ακραίο; Σίγουρα. Αλλά το ‘χουμε δει να συμβαίνει στο παρελθόν, πολλάκις. Σήμερα θα ασχοληθούμε με τους Έλληνες που είπαν ‘δεν μένω άλλο εδώ’, αλλά τελικά έμειναν.

Γιώργος Κούδας

Ο “Μεγαλέξανδρος’ του ελληνικού ποδοσφαίρου και ‘σημαία’ του ΠΑΟΚ είχε σκοράρει 13 γκολ, την αγωνιστική περίοδο 1965-66, σε 29 ματς της Α’ Εθνικής. Το ένα ήταν στο 3-2 επί του Ολυμπιακού, στην Τούμπα. Μιλάμε για εποχές που δεν υπήρχαν επαγγελματικά συμβόλαια -οι παίκτες ήταν ερασιτέχνες και οι ομάδες είχαν τα δελτία τους. Εφόσον λοιπόν, κάποιος ήθελε να πάει αλλού, η ομάδα του έπρεπε να δώσει το δελτίο -αλλού. Αν υπήρχε διαφωνία, το κρατούσε. Και ναι, αν ήθελε η ομάδα ο παίκτης έμενε στο ρόστερ της έως το τέλος της καριέρας του -κάτι που σήμερα μπορείς να βρεις μόνο στο πρωτάθλημα της Κίνας, σε ό,τι αφορά τους γηγενείς. Στις 14/7 του 1966 η ‘Αθλητική Ηχώ’ είχε αποκαλύψει πως ο -19χρονος τότε- Κούδας και ο πατέρας του είχαν ταξιδέψει για την Αθήνα, ώστε να συμφωνήσουν με τον Ολυμπιακό. Είχε προκύψει και ένα χρέος με ένα ουζερί που ‘χε ανοίξει και χρειαζόταν χρήματα, καθώς εκτός όλων των άλλων ήταν αυτός που συντηρούσε την οικογένεια του -με την ευρεία έννοια της λέξης.

Σκέψου πως όπως αποκάλυψε ο Μηνάς Τσαμόπουλος (συμμαθητής με ανιψιό του Κούδα), όταν είχε πάει στον Πειραιά, είχε μαζί του τους γονείς του και την αδελφή του -που τελικά έμεινε στο λιμάνι, καθώς παντρεύτηκε, ενώ ο αδελφός της επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη. Είχε μεσολαβήσει η γραπτή επιστολή προς τα media της εποχής, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε πως “δεν πρόκειται να ξαναπαίξω στον ΠΑΟΚ. Με την οικογένεια μου απομείναμε πολλά και φτάσαμε σε σημείο να στερηθούμε ακόμη και την τροφή. Τα απομείναμε, γιατί αγαπούσαμε και εξακολουθούμε να αγαπούμε τον ΠΑΟΚ. Πέραν όμως από όλη αυτά, δεν ανέχομαι από κανέναν να αποκαλεί εμένα και την οικογένειά μου εκβιαστές”. Ακολούθησε η δήλωση  ‘μετράω τις ώρες που θα φορέσω τη φανέλα του Ολυμπιακού’ και η μετεγκατάσταση στον Πειραιά, όπου και έκανες προπονήσεις με τους ‘ερυθρόλευκους’. Με κινήσεις του ΠΑΟΚ τιμωρήθηκε για 15 μέρες και ακολούθως πήγε στο στρατό -και έχασε τα δυο επόμενα χρόνια. Όταν πήρε το απολυτήριο, ο Ολυμπιακός επέστρεψε στο κατόπι του, ο ΠΑΟΚ συνέχισε τα ‘δεν παραχωρούμε’ και τελικά, ο Κούδας επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη.

Βασίλης Χατζηπαναγής

Τα είχε γράψει το Contra παλαιότερα, τα είπε ο ίδιος τον Φλεβάρη του 2019 σε ουκρανικό μέσο τι είχε γίνει με την ιστορία που είχε κυκλοφορήσει και τον ήθελε να έχει φύγει από τον Ηρακλή για τη Στουτγάρδη και την Άρσεναλ, όπου τελικά δεν έπαιξε ποτέ. “Υπήρχαν προτάσεις από την Ρόμα και την Στουτγάρδη και την Άρσεναλ. Μου πρόσφεραν ένα εκατομμύριο, για να υπογράψω συμβόλαιο. Πήγα στο Λονδίνο, αρχικά για αποθεραπεία σε τραύμα που είχα στο μηνίσκο. Στη συνέχεια, μετείχα στις προπονήσεις των ‘κανονιέρηδων’. Οι άνθρωποι της Άρσεναλ δεν ήθελαν να φύγω από το Λονδίνο. Ο πρόεδρος του Ηρακλή δεν ήθελε καν, να ακούσει για το ενδεχόμενο της μεταγραφής μου. Ήμουν ο μοναδικός που μπορούσα να κρατήσω την οικονομική υγεία της ομάδας”.

Στην ίδια συνέντευξη, αποκάλυψε ότι “στην Ελλάδα είχα έλθει ως πολιτικός πρόσφυγας. Υπέγραφες για δυο χρόνια και η ομάδα μπορούσε να σε κρατήσει μια δεκαετία. Μετά το δεύτερο χρόνο στον Ηρακλή, έκανα μήνυση στην ομάδα, ζητώντας την ελευθερία μου. Στον πρώτο βαθμό δικαιώθηκα, ο Ηρακλής έκανε έφεση και κέρδισε, γιατί αναφερόταν στο συμβόλαιο το δικαίωμα μονομερούς επέκτασης του συλλόγου”. Και γύρισε στη Θεσσαλονίκη. Το αυτό έγινε και τις δυο φορές που ξεκίνησε για τον Ολυμπιακό (1978 και 1980), αλλά γύρισε πίσω.

Νίκος Αναστόπουλος

Το πώς πήγε ο Νίκος Αναστόπουλος από τον Πανιώνιο στον Ολυμπιακό είναι ένα θέμα που ‘χει αναπτύξει ενδελεχώς ο Γιάννης Φιλέρης. Διήρκεσε ενάμιση χρόνο, με τον παίκτη να ‘χει πει από την αρχή το ‘ή Ολυμπιακός ή τίποτα’. Το twist που βάζει τον θρυλικό ‘μουστάκια’ σε αυτήν τη λίστα είναι τα πρωτοσέλιδα που ‘χαν δημοσιευτεί τότε και τον ήθελαν να πηγαίνει στην ΑΕΚ -που έδινε 25 εκατομμύρια δραχμές στον Πανιώνιο και τη φανέλα με το Νο10 στον παίκτη. Η ‘Αθλητική Ηχώ’ είχε γράψει ότι υπήρχε και υπογεγραμμένο προσύμφωνο. Την ίδια περίοδο έκανε ένα ‘μπάσιμο’ και ο Παναθηναϊκός. Έμεναν λίγα εικοσιτετράωρα για το τέλος της μεταγραφικής περιόδου, όταν οι “ερυθρόλευκοι” αποσύρθηκαν, με τον Αναστόπουλο να εγκαταλείπει τον Πανιώνιο και να κάνει ατομικές προπονήσεις. Δεν κάμφθηκε από τα εξώδικα των ‘κυανέρυθρων’. Τουναντίον τους είχε πει ‘αν με κοστολογείτε στα 35 εκατομμύρια δραχμές, θα πρέπει να με αμείβετε αναλόγως’. Δηλαδή, αν οι Νεοσμυρνιώτες του έδιναν αυτό το ποσό, θα επέστρεφε. Δεν του το έδωσαν -γιατί δεν το είχαν. Στην επόμενη περίοδο των μεταγραφών και με τον παίκτη να ‘κρατάει γερά’ ο Πανιώνιος τον πούλησε στον Ολυμπιακό.

Δημήτρης Σαραβάκος

Πολλά είχαν γραφτεί για τη συμφωνία του Δημήτρη Σαραβάκου με τον Ολυμπιακό, χωρίς ποτέ να γίνει η μετακόμιση. Ο ίδιος διευκρίνισε τι συνέβη, όταν η NOVA τον έκανε πρωταγωνιστή μιας εκ των ‘Legend Stories’ της. Σύμφωνα λοιπόν, με ότι είπε εκεί, το τότε αφεντικό του Ολυμπιακό, Γιώργος Κοσκωτάς είχε συναντήσει τον παίκτη σε μια εκδήλωση του ΠΣΑΤ, το Σεπτέμβριο του 1988. Στη γνωριμία ο Κοσκωτάς του είπε ‘θα σε κάνω δώρο στο γιο μου’. Του τηλεφώνησε κάποιες μέρες αργότερα και του ζήτησε να συναντηθούν. Του είπε πως θέλει μόνο να ακούσει τι έχει να του προτείνει: ήταν 600.000.000 δραχμές, συν πριμ για τα γκολ και τις νίκες, συν σπίτι, συν αυτοκίνητο και συν αποκατάσταση των συγγενών του. Ο αδελφός του Γιώργου Κοσκωτά, Σταύρος είχε έτοιμες δυο βαλίτσες που περιείχαν από 100.000.000 δραχμές, μετρητά και ένα κλειδί θυρίδας, στην Τράπεζα Κρήτης. Όπως του είπε, εκεί υπήρχε επιταγή με άλλα 500.000.000 δρχ. και τα συμβόλαια. Όλα αυτά τα έμαθε ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, τα επιβεβαίωσε ο Σαραβάκος -ο οποίος είχε πάρει προκαταβολή από τον Κοσκωτά, τη γύρισε πίσω και τελικά, γύρισε στον Παναθηναϊκό.

Κώστας Αντωνίου

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας ‘Νέα’, το καλοκαίρι του 1988 ο Κώστας Αντωνίου ήταν 26 χρόνων και είχε πει το ‘φεύγω’ στον Παναθηναϊκό, για να πάει στον Ολυμπιακό. Ακούγεται απλό. Δεν ήταν, καθώς η όλη ιστορία αφορούσε και δικαστική διαμάχη. Όλα ξεκίνησαν με τον Ολυμπιακό να ενημερώνει για το ενδιαφέρον του, στα τέλη του Μάη. Την τελευταία ημέρα ο παίκτης ξεκαθάριζε πως δεν έχει υπογράψει τίποτα και ότι περίμενε να ακούσει τι είχε να προσφέρει ο ΠΑΟ. Ένα εικοσιτετράωρο αργότερα, δεν απαντούσε στις κλήσεις των ‘πρασίνων’, που δεν αγχώνονταν, αφού ‘κάθονταν’ στον κανονισμό για το δικαίωμα που δεν είχε όποιος ήταν γέννημα-θρέμμα συλλόγου, να εμφανίζει αντιπροσφορά. Ο Ολυμπιακός θύμιζε πως δεν ‘πιάνει’ ο κανονισμός τον Αντωνίου, αφού είχε δοθεί στον Απόλλωνα Σμύρνης (μεταξύ ακαδημίας και πρώτης ομάδας) και τότε οι ‘πράσινοι’ έστειλαν με δικαστικό επιμελητή την πρόταση τους. Ήταν 17.5 εκατομμύρια δραχμές -η ανώτερη, βάσει κανονισμών που υπήρχε για πενταετές συμβόλαιο. Οι μέρες κυλούσαν και οι ρεπόρτερ έγραφαν στα μέσα του Ιουνίου πως ο Αντωνίου αναμένεται στην έναρξη της προετοιμασίας των Πειραιωτών. Εκείνος δήλωσε πως έως τις 20/6 θα εμφάνιζε αντιπροσφορά σε ό,τι του ‘χε προτείνει ο Παναθηναϊκός. Ο Τύπος έγραφε πως πήγε στην Ιταλία να βρει ομάδα. Πριν ταξιδέψει, συνάντησε τον πρόεδρο της ΑΕΚ, Στράτο Γιδόπουλο. Στις 23/6 όντως, κατέθεσε αντιπροσφορά. Ήταν από τον Ολυμπιακό (για 23.800.000 δραχμές). Ο Παναθηναϊκός έστειλε εξώδικο που τον καλούσε να δεχθεί 17 εκατομμύρια.

Η εναλλακτική ήταν να προχωρήσει σε μονομερή επέκταση -με την κατάθεση 23.8 εκατομμυρίων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Στις 27/6 στα γραφεία της ΕΠΟ έφτασαν δυο συμβόλαια με το όνομα του παίκτη. Συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη, με τους ‘πράσινους’ να καταγγέλλουν τον Αντωνίου -για διακοπή συμβολαίου- και εκείνον να μετέχει στις προπονήσεις των ερυθρόλευκων, με μπλε εμφάνιση. Την 1η Ιουλίου έγινε η σύσκεψη στην ΕΠΟ. Με ψήφους 6-1 δικαιώθηκε ο Παναθηναϊκός, στον ισχυρισμό πως ο Αντωνίου ήταν ‘γηγενής’. Η Ομοσπονδία δέχθηκε και το ‘πήγε ως δανεικός στον Απόλλωνα’. Με νέο εξώδικο ο Παναθηναϊκός απαίτησε από τον παίκτη να εμφανιστεί στην προετοιμασία. Αυτό έγινε τελικά, στις 12/7, αφού προηγουμένως δικαίωσε τον Παναθηναϊκό και το ΑΣΕΑΔ (με ψήφους 4-1). Η δικαστική διαμάχη συνεχίστηκε έως τις 26/10 και ήταν πια Νοέμβρης όταν ο Βασίλης Κωνσταντίνου πήρε πρωτοβουλία ώστε να συναντηθεί ο Αντωνίου με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη. Στις 22/11 επέστρεψε στην Παιανία. Και κάπως έτσι απεδείχθη πως το ‘δεν ξαναγυρνάω ούτε γονατιστός στην Παιανία’ ήταν μόνο λόγια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK