Λούγκεντς Ντορτ: Ο ‘γητευτής’ του Τζέιμς Χάρντεν είναι ένας ρούκι
Ένας 21χρονος έχει κάνει δύσκολη τη ζωή του Τζέιμς Χάρντεν, στη σειρά των Ρόκετς με τους Θάντερ. Ποιος είναι ο Λούγκεντς Ντορτ και τι έχει που δεν έχουν άλλοι.
Η σειρά των Ρόκετς με τους Θάντερ είναι στο 2-2 (μετά το 2-0 των ‘Ρουκετών’) και σήμερα έχουν το πέμπτο παιχνίδι. Σήμερα έχει γενέθλια και ο Τζέιμς Χάρντεν. Γίνεται 31. Να του ευχηθούμε χρόνια πολλά, με υγεία. Το ‘και καλά τρίποντα’ μάλλον περισσεύει, αφού ούτως ή άλλως θα τα κάνει. Αν είσαι hater, θα ήθελα να κάνεις μια παύση πυρών (ένεκα της ημέρας και του γεγονότος ότι είσαι καλός άνθρωπος) και να διαβάσεις τι πραγματικά μπορεί να προσφέρει αυτός ο τύπος -που δεν είναι μόνο τα σουτ από όσο πιο μακριά, τόσο πιο καλά.
Την τελευταία φορά που βρέθηκαν η Οκλαχόμα Σίτι με το Χιούστον στο ίδιο παρκέ, πολλοί έσπευσαν να σχολιάσουν πως πανηγύρισε μια μικρή νίκη το μπάσκετ. Βλέπεις, το 117-114 είχε 23/58 τρίποντα των ‘Ρουκετών’. Είχε και 11/32 των Θάντερ που νίκησαν το Χιούστον στο παιχνίδι του. Τι εννοώ. Από ανάγκη και όχι έμπνευση (όταν τέθηκε νοκ ντάουν με τραυματισμό ο Στίβεν Άνταμς), έκαναν ό,τι απέφευγαν συστηματικά όλη τη σεζόν: ‘κόντυναν’ το σχήμα και το έριξαν στα τρίποντα.
Δεν ξέρω όμως, αν θυμάσαι ποιο πείραμα διενεργεί το Χιούστον.
Όταν ο οργανισμός του Τέξας έβαλε σε ανταλλαγή τον Ρόμπερτ Κόβινγκτον -τον Φλεβάρη-, ενημέρωσε για την αλλαγή φιλοσοφίας που πια, επικέντρωνε στο περιττό των ψηλών. Και το Contra σε είχε ενημερώσει πως αυτό το πείραμα είναι έως και απειλητικό, για το σπορ που λέγεται μπάσκετ.
Εν πάση περιπτώσει, φτάσαμε στη ‘φούσκα’ και τον τέταρτο αγώνα της πρώτης φάσης της postseason, στον οποίον η Οκλαχόμα Σίτι είχε 49% στα σουτ. Και καλές ατομικές άμυνες. Κυρίως είχε τον Λούγκεντς Ντορτ στο ‘μούσι’, ο οποίος ανέλαβε την πιο δύσκολη δουλειά που υπάρχει (να περιορίσει τον τύπο που σηκώνεται από παντού για σουτ), στην τιμή των 155.647 δολαρίων το χρόνο.
Μια -ακόμα- στάση εδώ: ο γεννημένος στο Mόντρεαλ (στις 19/4 του 1999) γιος μεταναστών από την Αϊτή (οι Λούφραντς Ντορτ και Έρλιν Μορτέλ απέκτησαν συνολικά έξι παιδιά) δεν έγινε pick στο 2019 NBA Draft, με τους Θάντερ να του δίνουν μια ευκαιρία (με two way συμβόλαιο) που τελικά έγινε συμβόλαιο 5.4 εκατομμυρίων δολαρίων, για 4 χρόνια. Ο Ντορτ παράτησε το ποδόσφαιρο και ασχολήθηκε με το μπάσκετ “για να βλέπω τους φίλους μου, μετά το σχολείο”. Από την πρώτη στιγμή είχε τη νοοτροπία του ‘δεν παραιτούμαστε ποτέ’. Αυτό που δεν είχε ήταν πειθαρχία. Όταν οι προπονητές και ο μεγαλύτερος αδελφός του, Έβενο του εξήγησαν πως αν την αποκτήσει -μαζί με δύναμη στο σώμα- θα μπορέσει να γίνει NBAer ήταν 14. Και απάντησε “θα κάνω ό,τι χρειαστεί”.
Όταν εμφανίστηκε στα ‘αρχηγεία’ της Οκλαχόμα Σίτι δεν τον ήξερε άνθρωπος.
Όπως ουδείς γνώριζε τι μπορεί να προσφέρει. Ο ασίσταντ του Ντόνοβαν, Ντέιβιντ Ακινιόγιε τον πήγε για δείπνο. “Έως τότε δεν είχα καταλάβει καν, σε ποια θέση ανήκει. Προφανώς και δεν γνώριζα για την άμυνα που παίζει. Η πρώτη διαπίστωση ήταν πως είναι ένα πολύ ταπεινό παιδί”. Ανέλαβε να τον εγκλιματίσει. “Σύντομα του έδειχνα κάτι στο video και το έκανε αμέσως στο παρκέ. Δούλευε πολύ σκληρά και έθετε προκλη΄σεις στον εαυτό του”. Έκανε και μια βόλτα από τη G-League, όπου δεν άλλαξε μενταλιτέ. Όπως εξήγησε στο Complex “πάντα έχω στο μυαλό μου ότι δεν σου χαρίζεται τίποτα. Ό,τι θες να αποκτήσεις, πρέπει να το κατακτήσεις“.
Τον κάλεσαν στους Θάντερ στις 6/12. Έπαιξε για 7.21” με τη Μινεσότα. Ακολούθησαν άλλες 7 συμμετοχές σε 22 ματς, πριν το παιχνίδι με τους Ρόκετς, στις 20/1. Κράτησε τον Χάρντεν στους 17 πόντους, με 22% από την περιφέρεια. Στο 9-1 που έζησε η παρέα του, συνέχισε να αναλαμβάνει τους κυρίους εκφραστές τις επίθεσεις (Μπούκερ, Ντόντσιτς, Τέιτουμ κλπ). Εναντίον των Κινγκς έδειξε πως μπορεί και να σκοράρει, έχοντας 23 πόντους με 5/6 τρίποντα. “Αυτό ήταν κάτι που έκανα πάντα στο σχολείο. Ήμουν ο ηγέτης της επίθεσης. Ήξερα όμως, πως δεν θα έχω αυτήν τη δουλειά στην Οκλαχόμα Σίτι”. Ως προς τη δουλειά που όντως έχει “νιώθω πολύ υπερήφανος για αυτά που μπορώ να κάνω και ότι η άμυνα που παίζω με κάνει να ξεχωρίζω από πολλούς παίκτες“. Ο Κρις Πολ εξήγησε πως “είναι αυτός που θα θυσιαστεί για την ομάδα. Ενώ έχει πολύ ταλέντο, το αφήνει πίσω για το σύνολο“. Γενικά, δεν τον νοιάζει να βάζει πόντους, αλλά να είναι χρήσιμος ώστε να νικά η ομάδα του. Αν τώρα, βρει την ευκαιρία κάνει πράγματα όπως αυτό που θα δεις.
Συνεχίζουμε το πρόγραμμα μας.
Οι Ρόκετς ήταν στο Νο1 της λίστας των ‘απομονώσεων’ στην κανονική περίοδο, με 20 ανά 100 κατοχές. Ο Χάρντεν είχε 26 κατά μέσο όρο -περισσότερες από αυτές που ‘χαν ολόκληρες ομάδες-, με μέσο όρο πόντων από αυτήν τη συνθήκη τους 15.8. Ναι, τον λες και μετρ του ‘ένας εναντίον ενός’. Στη ‘φούσκα’ ο μέσος όρος έγινε 22.8. Στις κορυφαίες θέσεις ανήκουν και οι Ρόκετς (είναι στην κορυφή). Στο Νο2 και οι Θάντερ, χάριν των Κρις Πολ, Γκίλτζιους-Αλεξάντερ και Σρέντερ που μεταξύ άλλων στις νίκες του τρίτου και του 4ου ματς είχαν από 76 πόντους.
Η γενική τάση είναι να ψάχνουν όλοι το mismatch που θα δώσει drive -όχι αυτό που θα ευνοήσει το ποστάρισμα, το οποίο όπως αντιλαμβάνεσαι θέλει δουλειά και επαφή και αυτά τα πράγματα αποφεύγονται, γενικά. Όπως γράφει το ESPN ο κόσμος των ‘Ρουκετών’ βασίζεται στα isolations, με τις αλλαγές να είναι ασταμάτητες. Άρα ‘γκρεμίζεται’ όταν τα κόβεις. Θα μου πεις πόσο απλό είναι αυτό. Θα σου πω όχι και τόσο. Γενικά. Γιατί σε ό,τι αφορά τον Καναδό ρούκι (που ακόμα μαθαίνει τη δουλειά -απολαμβάνοντας την εμπιστοσύνη των συμπαικτών και των κόουτς) έχει βρει τον τρόπο να είναι αποτελεσματικός. Βοήθησε και το γεγονός ότι χωρίς τον Ράσελ Ουέστμπρουκ, ο Χάρντεν βασανίστηκε και με το χειρισμό της μπάλας.
Το HoopsHype εμφάνισε ένα στατιστικό στοιχείο που δεν χρησιμοποιούν πολλοί -αλλά υπάρχει πρόχειρο-, για να δείξει ποιος παίκτης έτρεξε περισσότερο στην άμυνα και ποια ρεζέρβα κουράστηκε πιο πολύ για την επίθεση. Δηλαδή, τον ‘μετρητή’ ταχύτητας στο μισό γήπεδο και σε ευκαιρίες για transition. Η λίστα αυτών που τρέχουν περισσότερο στην άμυνα, σε σύγκριση με το τι κάνουν στην επίθεση έχει στο Νο1 τον Ντορτ (4.14 ο μέσος όρος ταχύτητας γενικά και 4.2 στην άμυνα). Ακολουθεί ο συμπαίκτης του, Τέρανς Φέργκιουσον (4.19 vs 4.21) και στο Νο3 είναι ο Τόρει Κρεγκ των Νάγκετς (4.36 vs. 4.35).
Αν ακούς σήμερα το όνομα του Ντορτ για πρώτη φορά, δεν θα έτυχε να διαβάσεις τι είχε να πει ο Άνταμς, στις αρχές του Αυγούστου, μετά το αντάμωμα του Καναδού με τον ΛεΜπρον Τζέιμς. “Κάνει όλα τα μικρά πράγματα. Κάνει τον αντίπαλο να ξεκινά την επίθεση, στο τέλος του χρονόμετρου. Είναι εξαιρετικός σε όλες τις λεπτομέρειες”.
Η τακτική των Θάντερ για τον Χάρντεν είναι αυτή της… σταθερότητας. Αποφεύγουν τις αλλαγές, γιατί φοβούνται τις αντιδράσεις του -γνωρίζοντας πως μπορεί να νικήσει ψηλούς και κοντούς. Και για να τιμήσουν την απόφαση τους, ρισκάρουν αφήνοντας -προς στιγμήν- ελεύθερους κάποιους σουτέρ των Ρόκετς. Όπως αυτούς που κάνουν τα σκριν στο ‘μούσι’. Όσο είναι ο Ντορτ στο παρκέ, οι άλλοι τέσσερις αμυντικοί προσαρμόζονται σε αυτόν -και όλοι τον βοηθούν.
Aν σκέφτεσαι ‘δεν μπορεί να μην έχουν κάνει κάτι για αυτό ο Μάικ Ντ’ Αντόνι και οι συνεργάτες του’, θα σου πω ότι προφανώς και δοκίμασαν διάφορα. Όπως το να αυξήσουν τον αριθμό των ball screens στον Χάρντεν, ώστε να διώξουν από πάνω του τον Ντορτ και να βρεθεί κάποιος λιγότερο ικανός απέναντι στο ‘μούσι’ -ώστε μετά αυτό να κάνει ό,τι ξέρει καλύτερα. Έλα όμως, που δεν ‘χάθηκε’ ο νεαρός. Μένει να δούμε τι θα κάνει σήμερα ο μια φορά MVP και τρεις φορές πρώτος σκόρερ της λίγκας.