Ο άγνωστος ποδοσφαιριστής που έδωσε στη Φούλαμ 150.000.000 ευρώ
Ένας αριστερός μπακ που για 10 χρόνια είχε ως στόχο να βγαίνει νικητής στο τοπικό ντέρμπι του Μπρίστολ είναι αυτός που συμπλήρωσε την 20άδα της νέας Premier League και ουσιαστικά έδωσε 150.000.000 ευρώ στη Φούλαμ.
Ο Τζο Μπράιαν δεν θα μπορούσε να φανταστεί ποτέ ότι θα έπαιζε τόσο μεγάλο ρόλο στο αγγλικό πρωτάθλημα της σεζόν 2019-2020, όταν έπειτα από περίπου μια δεκαετία στην Μπρίστολ Σίτι, έπαιρνε μεταγραφή στη Φούλαμ το καλοκαίρι του 2018. Γέννημα θρέμμα του Μπρίστολ, διασκέδασε όσο τίποτα ότι το πρώτο γκολ με τη φανέλα της Σίτι ήταν κόντρα στους Ρόβερς στο ντέρμπι της πόλης, ωστόσο ο ρόλος του ποτέ δεν ήταν να σκοράρει. Κατά βάση αγωνιζόταν ως αριστερό μπακ και ύστερα από έναν δανεισμό στην Πλίμουθ, άρχισε να χρησιμοποιείται και ως αριστερός μέσος. Πάντοτε, όμως, χωρίς ευθύνη σκοραρίσματος, μόνο άμυνας και δημιουργίας.
Στον τελικό των playoffs της Championship, ο Μπράιαν ήταν για 45η φορά βασικός στο φετινό πρωτάθλημα. Ο πρώτος αγώνας της καριέρας του στο ‘Γουέμπλεϊ’ ήταν και ο πιο σημαντικός, έστω κι αν την προηγούμενη σεζόν αγωνιζόταν βασικός στην Premier League με τη Φούλαμ. Απέναντι στην Μπρέντφορντ, σε ένα άγνωστο ντέρμπι μίσους του Λονδίνου, διακυβευόταν ένα ‘εισιτήριο’ ανόδου, η τελευταία θέση της νέας Premier League.
Οι δύο ομάδες είχαν τερματίσει ισόβαθμες στην κανονική σεζόν με 81 βαθμούς, αλλά η Μπρέντφορντ είχε ‘αυτοκτονήσει’ ήδη δύο φορές, με δύο αναπάντεχες ήττες στις τελευταίες αγωνιστικές. Η Γουέστ Μπρομ την προσπέρασε την ύστατη ώρα και ακολούθησε την πρωταθλήτρια Λιντς. Η Μπρέντφορντ αναγκάστηκε να βρεθεί στα playoffs για να διεκδικήσει την επιστροφή της στα ‘μεγάλα σαλόνια’ ύστερα από 73 χρόνια.
Ο αγώνας ήταν αμφίρροπος, μεταξύ δύο ισάξιων ομάδων. Το 0-0 σε 90 λεπτά οδήγησε στην παράταση κι εκεί ανέλαβε δράση ο Μπράιαν. Με μια πανέξυπνη μακρινή εκτέλεση φάουλ κι ένα τετ α τετ έδωσε προβάδισμα δύο τερμάτων στη Φούλαμ. Το γκολ του Χένρικ Ντάλσγκααρντ στις καθυστερήσεις της παράτασης δεν ήταν αρκετό για να αποτρέψει την άμεση επιστροφή της Φούλαμ στην Premier League και να στείλει χιλιάδες φιλάθλους έξω από το ‘Κρέιβεν Κότατζ’.
Τα οικονομικά ωφέλη της ανόδου
Ο προβιβασμός στην Premier League, όπως υπολογίζει ο ‘κολοσσός’ επαγγελματικών υπηρεσιών Deloitte, αποφέρει αύξηση εσόδων της τάξης των 177.000.000 ευρώ σε βάθος 3ετίας για τις ομάδες, ακόμα κι αν υποβιβαστούν ύστερα από μία σεζόν. Αν καταφέρουν, δε, να παραμείνουν και 2η σεζόν στην Premier League, τότε υπολογίζεται ότι η εγγυημένη εκτόξευση των εσόδων θα φτάσει μίνιμουμ τα 293.000.000 ευρώ σε βάθος 5ετίας.
Το μυστικό σε αυτά τα ποσά αφορά τα λεγόμενα parachute payments, δηλαδή τα ποσά που δίνει η Premier League για δύο (αν η ομάδα υποβιβαστεί ύστερα από μία χρονιά στην Premier League) ή τρεις (αν υποβιβαστεί ύστερα από δύο ή και παραπάνω χρονιές) σεζόν στις ομάδες που υποβιβάζονται, ώστε να τις στηρίξει οικονομικά και να αποφύγουν τη διάλυση στην οποία οδηγεί το τεράστιο μισθολογικό κόστος. Έτσι, υπολογίζεται ότι αν η Φούλαμ υποβιβαστεί το 2020-2021, τότε θα εισπράξει 83.000.000 ευρώ συνολικά το 2021-2022 και το 2022-2023 ως parachute payments, ακόμα κι αν δεν αγωνίζεται στην Premier League. Αν σε αυτά τα χρήματα προστεθούν και τα 94.000.000 ευρώ που μοιάζουν εγγυημένα για το 2020-2021, κυρίως από τα τηλεοπτικά έσοδα, τότε γίνεται εύκολα κατανοητό πόσο σημαντικά ήταν αυτά τα τέρματα του Μπράιαν για τη Φούλαμ.
Ο μοναδικός αστερίσκος έγκειται στο γεγονός ότι αυτά τα ποσά αφορούν μόνο τη Λιντς. Για τη Γουέστ Μπρομ και τη Φούλαμ είναι λίγο μικρότερα, αφού εισπράττουν ήδη parachute payments λόγω πρόσφατου υποβιβασμού από την Premier League κι η δική τους αύξηση εσόδων σε βάθος 3ετίας από εδώ και πέρα μπορεί να φτάσει… μόλις στα 149.000.000 ευρώ.
Το πιθανότερο, πάντως, είναι η Φούλαμ να απολαύσει τη… μεγάλη αύξηση, των 300.000.000 ευρώ σε βάθος 5ετίας, αφού την τελευταία δεκαετία οι 19 από τις 30 ομάδες που προβιβάστηκαν, κατάφεραν να αποφύγουν τον υποβιβασμό κατά την 1η σεζόν τους στην Premier League. Μάλιστα, η περσινή χρονιά ήταν η πρώτη σε αυτό το διάστημα κατά την οποία υποβιβάστηκε στην 1η σεζόν της στην Premier League ο πρωταθλητής της Championship (Νόριτς).
“Δεδομένου του αντίκτυπου του κορονοϊού, είναι δυνατό η οικονομική ενίσχυση που θα προκύψει από τον προβιβασμό να γίνει πιο αισθητή από ποτέ. Η αύξηση των εσόδων παρέχει σε αυτούς τους συλλόγους την πλατφόρμα πάνω στην οποία μπορούν να αναπτυχθούν εντός κι εκτός αγωνιστικών χώρων”, εξηγεί ο Τιμ Μπριτζ, διευθυντής του τμήματος αθλητικής επιχειρηματικότητας της Deloitte, καταλήγοντας: “Η άνοδος στην Premier League παρέχει στους συλλόγους οικονομικούς πόρους για να κάνουν στρατηγικές επενδύσεις. Αν και αυτό συνήθως περιλαμβάνει αυξημένες δαπάνες για ταλέντο στο γήπεδο, παραμένει σημαντικό οι προβιβασμένοι σύλλογοι να αφοσιωθούν στη μακροπρόθεσμη οικονομική επάρκειά τους”.