Η τιμωρία της Φενέρμπαχτσε οδηγεί σε αφανισμό παρά την οργή φιλάθλων
Η Φενέρμπαχτσε ζήτησε από τους φιλάθλους να στείλουν SMS στο πλαίσιο καμπάνιας οικονομικής στήριξης του συλλόγου. Τα χρέη της ξεπερνούν τα 300.000.000 ευρώ, παρότι CEO είναι ένας από τους πιο πλούσιους Τούρκους επιχειρηματίες και η τουρκική ομοσπονδία της επέβαλε όριο δαπανών που την αναγκάζει να διώξει σχεδόν όλους τους παίκτες της.
Θα μπορούσε να πηγαίνει κάπως έτσι: “Στείλε 1907 στον Χ αριθμό και γίνεται κι εσύ υποστηρικτής της ομάδας σου”. Η καμπάνια της Φενέρμπαχτσε, όσο αστεία κι αν φαίνεται, με τη σημειολογία του αριθμού (έτος ίδρυσης) που πρέπει να γράψει ο φίλαθλος στο SMS του ή και η εν γένει ενέργεια της αποστολής μηνύματος, είναι απαραίτητη για την επιβίωση του συλλόγου.
Σε αυτές τις 20 τουρκικές λίρες, περί τα 2,4 ευρώ, περικλείεται όλη η κατάσταση που αντιμετωπίζει η 19 φορές πρωταθλήτρια Τουρκίας, η οποία λειτουργεί εδώ και χρόνια στο ‘κόκκινο’. Από το 1.000.000 ευρώ χρέος του 2011 στα 200.000.000 του 2015 και από τα 621.000.000 του 2018 στα περίπου 313.000.000 που υπολογίζονται εν έτει 2020, τα ‘κίτρινα καναρίνια’ προσπαθούν να επιζήσουν ακόμα ένα καλοκαίρι, με μεταγραφές που ίσως δεν γίνουν, αν πρώτα δεν πουλήσουν ποδοσφαιριστές.
Χρέη δύο δισ. στο τουρκικό ποδόσφαιρο
Το πρόβλημα δεν αφορά έναν σύλλογο. Υπολογίζεται ότι το συνολικό χρέος των συλλόγων της Süper Lig ξεπερνάει τα 2.000.000.000 ευρώ. Από αυτό, περίπου τα 2/3 αφορούν το Big-3 (Γαλατάσαραϊ, Φενέρμπαχτσε, Μπεσίκτας) και την Τράμπζονσπορ (περί τα 104.000.000 ευρώ σε χρέος). Τον Ιανουάριο, η UEFA ανακοίνωσε στην ετήσια αναφορά της για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο (PDF) ότι η υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ προκάλεσε 263.000.000 ευρώ ζημία (73.000.000 στο οικονομικό έτος 2017, 125.000.000 το 2018) στα οικονομικά του τουρκικού ποδοσφαίρου: μια “απότομη απόσβεση”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Στην έκθεση της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, η Φενέρμπαχτσε εμφανιζόταν να έχει καθαρό χρέος ύψους 334.000.000 ευρώ, η Μπεσίκτας να έπεται με 183.000.000 ευρώ και η Γαλατάσαραϊ να ακολουθεί με 175.000.000 ευρώ. Ωστόσο, η πραγματικότητα ήταν διαφορετική.
Ο ζάπλουτος ιδιοκτήτης που δεν αρκεί
Η Νίκη Μπάκουλη εξήγησε τα οικονομικά δεδομένα του οργανισμού (αφού πρόκειται για σύλλογο με πολλά τμήματα και κοινή ιδιοκτησία) σε ρεπορτάζ προ μηνών για την επικείμενη μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Ολυμπιακό. Η αποχώρηση του επί χρόνια μεγαλομετόχου Αζίζ Γιλντιρίμ άφησε μια ‘τρύπα’ στον ισολογισμό και κυρίως διαφορετικά οικονομικά στοιχεία από τα αληθινά. Οι πληροφορίες θέλουν το χρέος που δημιουργήθηκε επί των ημερών του Γιλντιρίμ να ήταν -τελικά- τριπλάσιο εκείνου που εμφανίστηκε στη διαδοχή. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο πρώην πρόεδρος είχε δεσμεύσει -ή/και προεισπράξει- το 95% των πιθανών εσόδων (από τηλεοπτικές και εμπορικές συμφωνίες) έως το 2023.
Ο διάδοχός του, ο Αλί Κοτζ, αποτελεί εξέχον μέλος της τουρκικής επιχειρηματικής κοινότητας. Ο ίδιος και ακόμα 7 μέλη της οικογένειάς του εμφανίζονται στο top-100 του Forbes με τους πιο πλούσιους επιχειρηματίες της Τουρκίας. Ο 53χρονος Τούρκος είχε την επιφάνεια να στηρίξει έναν σύλλογο με τέτοιο δυσθεώρητο άνοιγμα, ωστόσο δεν ήταν δυνατόν να τα καταφέρει μόνος του. Στόχος ήταν να βάλει 150.000.000 από την προσωπική περιουσία για να συρρικνώσει τα άμεσα προβλήματα ρευστότητας, ωστόσο συνάντησε εμπόδια από το Financial Fair Play της UEFA.
Σύνεση στις μεταγραφές
Γι’ αυτόν τον λόγο, η κινητικότητα του συλλόγου στις δύο τελευταίες σεζόν σε μεταγραφικό επίπεδο ήταν αρκετά ‘φτωχή’. Σύμφωνα με το Transfermarkt.com, το 2018-2019 ο σύλλογος έδωσε 23.740.000 ευρώ σε αγορές και εισέπραξε 25.050.000 σε πωλήσεις και την τρέχουσα σεζόν έδωσε 16.410.000 και πήρε 16.270.000. Πλέον, έχει σταματήσει να αγοράζει, αν πρώτα δεν πουλήσει και αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί και αυτό το καλοκαίρι, παρότι το όνομα της Φενέρμπαχτσε εμφανίζεται σε ένα σωρό μεταγραφικά σενάρια, ορισμένα εκ των οποίων και από Ελλάδα.
Η αποχώρηση του Εμρέ Μπελόζογλου (αναλαμβάνει τεχνικός διευθυντής) και των Χασάλ Αλί Καλντιρίμ, Τολγκά Τζιγκερτζί, Μεχμέτ Εκιτσί και Ερτέν Ερσού θα ελαφρύνει αρκετά το μισθολογικό κόστος, Ο Ερόλ Μπουλούτ, ο νέος προπονητής της ομάδας και πρώην μπακ του Ολυμπιακού, κατανοεί ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για ‘φανταχτερές’ μεταγραφές. Νανί, Μάρτιν Σκρτελ, Ρόμπιν φαν Πέρσι, Ματιέ Βαλμπουενά είναι ποδοσφαιριστές που με τα τρέχοντα δεδομένα δεν θα κατέληγαν ποτέ στο ‘Σουκρού Σαράτσογλου’, αφού η Φενέρμπαχτσε δεν θα είχε χρήματα να τους αγοράσει ή να τους προσφέρει το συμβόλαιο που είχαν, όταν ήταν κάτοικοι Κωνσταντινούπολης. Ή μήπως όχι;
Ο Μεσούτ Εζίλ σμπαραλιάζει κάθε πλάνο
Την ώρα που η καμπάνια στήριξης του συλλόγου βρίσκεται σε εξέλιξη και η UEFA καραδοκεί για να επιβάλλει πρόστιμο στη Φενέρμπαχτσε ή ακόμα και να την αποβάλλει από τις διοργανώσεις της, υπάρχουν πολύ έντονα μεταγραφικά σενάρια για έναν συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή. Ο Μεσούτ Εζίλ της Άρσεναλ πάντα ήταν στόχος για τις τουρκικές ομάδες, ειδικά από τη στιγμή που τάχθηκε στο πλευρό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στηρίζοντας τις ρίζες του έναντι της γερμανικής καταγωγής του. Αυτό φέρεται να του κόστισε μια θέση στην εθνική Γερμανίας, ωστόσο τον έκανε πιο αγαπητό στη χώρα των προγόνων του.
Ο 31χρονος μέσος βρίσκεται υπ’ ατμόν εδώ και καιρό από την Άρσεναλ. Το συμβόλαιό του ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2021, ωστόσο οι φίλοι της Φενέρμπαχτσε ζητούν τον παίκτη εδώ και τώρα. Αρκετοί εξ αυτών, μάλιστα, συνεισφέρουν στην καμπάνια στήριξης με αυτόν τον στόχο στο πίσω μέρος του μυαλού τους. Οι ενδείξεις είναι απογοητευτικές, πάντως, αφού όλα δείχνουν ότι τα μηνύματα δεν θα ξεπεράσουν το 1.000.000, όπερ μεθερμηνευόμενο τα έσοδα δεν θα φτάσουν ούτε καν τα 2.500.000 ευρώ. Τα μηνιαία έσοδα του Εζίλ από την Άρσεναλ ανέρχονται σε 3.000.000 ευρώ…
Το όριο-τιμωρία από την ομοσπονδία
Την Τρίτη ανακοινώθηκε ότι η τουρκική ποδοσφαιρική ομοσπονδία επέβαλε όριο 18.000.000 ευρώ στις δαπάνες, περιλαμβάνοντας και τους μισθούς. Το μισθολογικό κόστος του συλλόγου αυτήν τη στιγμή ανέρχεται σε 45.000.000 ευρώ. Ως εκ τούτου, η Φενέρμπαχτσε πρέπει να ‘ξεφορτωθεί’ δεκάδες παίκτες (και τα συμβόλαιά τους) απλά και μόνο για να τηρήσει το όριο, εξοικονομώντας 27.000.000 ευρώ. Στη συνέχεια, θα χρειαστεί να διώξει κι άλλους, αν θέλει να κάνει προσθήκες στο ρόστερ της. Μέχρι να κάνει χώρο στο μπάτζετ της, όμως, δεν μπορεί να αυξήσει τις δαπάνες της κι έτσι δεν μπορεί να προσλάβει τον Μπουλούτ.
Όριο δαπανών επιβλήθηκε στις ‘νεοφώτιστες’ Φατίχ Καραγκουμρκ, Χατάισπορ και Ερζουρούμσπορ, το οποίο είναι μόλις κατά 8.000.000 ευρώ μικρότερο από εκείνο της Φενέρμπαχτσε, με συνέπεια οι φίλοι της ομάδας να εξοργιστούν από την απόφαση της ομοσπονδίας. Ήδη, τις τελευταίες δύο ώρες 9.000 φίλαθλοι ακύρωσαν τη συνδρομή τους στο beIN Sport, το κανάλι που μεταδίδει το τουρκικό πρωτάθλημα. Από τη στιγμή, δε, που η αύξηση των εσόδων μέσω χορηγιών δεν αυξάνει τα επιτρεπόμενα όρια δαπανών σε παίκτες, το μονοπάτι στο οποίο διαβαίνει η Φενέρμπαχτσε δεν είναι απλά δύσβατο, δεν είναι απλά ανηφορικό, μοιάζει με αδιέξοδο.
Το μεγαλύτερο μέρος των χρεών αφορούν φόρους προς το κράτος και αν δεν υπάρξει μέριμνα για ακόμα μια φορά από την κυβέρνηση, είτε απευθείας με ‘κούρεμα’ είτε μέσω πίεσης προς τις τράπεζες για να δανείσουν ξανά στον σύλλογο, το μέλλον είναι δυσοίωνο. “Σε άλλη χώρα πιθανότατα θα είχε χρεοκοπήσει ή θα είχε υποβιβαστεί”, αναφέρει σε σχετικό αφιέρωμα του Forbes ο Τουγκρούλ Ακσάρ, κορυφαίος οικονομολόγος για θέματα τουρκικού ποδοσφαίρου. Σε αυτήν τη χώρα, απλά περιμένει… δανεικά από παντού, ακόμα και από τους φιλάθλους.