ΣΠΟΡ

Ο Ανδρεόπουλος σχεδιάζει τον επόμενο τίτλο του Παναθηναϊκού

Ο προπονητής του πρωταθλητή στο βόλεϊ Παναθηναϊκού, Δημήτρης Ανδρεόπουλος και ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Τάκης Μαλακατές μιλούν στο Contra.gr για το θρίαμβο και την επόμενη μέρα του 'τριφυλιού' σε περιβάλλον ασφάλειας και εκ νέου πρωταθλητισμού.

Ο Ανδρεόπουλος σχεδιάζει τον επόμενο τίτλο του Παναθηναϊκού
Ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος υπήρξε ο πρωτεργάτης της αγωνιστικής αναγέννησης στο τμήμα βόλεϊ του Παναθηναϊκού Eurokinissi Sports

Η επόμενη μέρα στον Παναθηναϊκό, δεν πρέπει να μοιάζει με τις προηγούμενες. Τις γκρίζες, αυτές πριν από το καλοκαίρι του 2018. Οι μνήμες λειτουργούν ως σκιάχτρα που φοβίζουν. Όμως, υπενθυμίζουν και τα λάθη που πρέπει να αποφευχθούν. Το μεγαλύτερο όλων ήταν ο ‘ξεκρέμαστος’ και πνιγμένος στα χρέη Παναθηναϊκός. Η ομάδα που -πριν από δύο χρόνια- οριακά απέφυγε τον υποβιβασμό είναι τώρα πρωταθλήτρια. “Η χρονιά του Αιγινίου, όπως συνηθίζουμε να τη λέμε“, επιβεβαίωσε ο πρωτομάστορας του νέου οικοδομήματος, Δημήτρης Ανδρεόπουλος.

Είναι βέβαιο ότι στο μετριοπαθή και φειδωλό στα λόγια κόουτς δεν θα αρέσει ο χαρακτηρισμός πρωτομάστορας, καθώς επιθυμεί να μοιράσει την επιτυχία σε όλους όσοι συνέδραμαν. Όμως, αυτός έκανε τις επιλογές και έμπλεξε αριστουργηματικά το παλιό με το νέο αίμα. Οι ‘παλιοί’ ζουν κάτι παράδοξο τις ημέρες που ακολούθησαν μετά τον τίτλο. Τη μεταβολή των συναισθημάτων τους. Προσγειώθηκαν απότομα από τα ουράνια, στη γη. Έχουν ξαναδεί το έργο της απουσίας του βασικού χρηματοδότη και φοβούνται την εκ νέου προβολή του. Γι’ αυτούς η χαρά του τίτλου μετριάστηκε από την έγνοια για το αύριο. Την καλή είδηση για την επόμενη ημέρα του τμήματος τη δίνει στο Contra.gr ο κ. Ανδρεόπουλος, με τον οποίο θα ‘ανέβουμε’ πάλι σκαλί – σκαλί τη δύσβατη διαδρομή έως την κορυφή, ενώ ο νέος πρόεδρος του Ερασιτέχνη, Τάκης Μαλακατές αναφέρεται στην επαφή που είχε με τον αφεντικό της ΠΑΕ, Γιάννη Αλαφούζο και τον πρόεδρο της ΚΑΕ, Τάκη Τριαντόπουλο. Επίσης, εξήγησε γιατί δεν προσέγγισε τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και ποιο θα είναι το πλάνο της σεζόν που ακολουθεί.

“Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είχε έρθει νωρίτερα σε επαφή με το τμήμα”

Με τον κ. Ανδρεόπουλο πιάσαμε το νήμα από τη σεζόν 2014 – 15, όταν επέστρεψε στο ‘τριφύλλι’. Εκείνη τη χρονιά οι ‘πράσινοι’ -που φέτος πανηγύρισαν το πρωτάθλημα έπειτα από 14 χρόνια- έφτασαν έως τα ημιτελικά και το 2017 ήταν τρίτοι.

Μια ομάδα ανθρώπων που ήταν εκεί κατάφερε να κρατήσει ζωντανό το τμήμα, με προσωπικές θυσίες και κόπους. Περίμεναν όλο αυτό το διάστημα τον επικεφαλής που θα δώσει την ώθηση. Μια παρέα φίλων δούλευε από το 2013 μέχρι τη διοίκηση Γιαννακόπουλου. Αυτοί είχαν αναλάβει τη λειτουργία της ομάδας. Η διοίκηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου έφερε τη σταθερότητα, την ομαλότητα και ασφαλώς την ώθηση, μέσω της ενίσχυσης του τμήματος που έως τότε κρατήθηκε με την ενότητα. Ζήσαμε πολλές κρίσιμες στιγμές και η πιο κατάλληλη λέξη είναι η συσπείρωση. Έτσι, τις ξεπεράσαμε. Αρκετοί δούλεψαν σε πολλά επίπεδα και η ομάδα βάδιζε σε ένα κοινό στόχο. Είχαμε ενδείξεις από την προηγούμενη χρονιά ότι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος θα βρεθεί κοντά στην ομάδα το καλοκαίρι του 2018. Είχε έρθει νωρίτερα σε επαφή με το τμήμα. Τότε, δεν είχε σχέση με τον Ερασιτέχνη, αλλά ενίσχυσε με χορηγίες την ομάδα βόλεϊ και με αυτή τη βοήθεια πετύχαμε την παραμονή μας στην κατηγορία. Στο πίσω μέρος του μυαλού μας είχαμε αυτή την εικόνα της πιθανής στήριξης. Και αφού αυτή έγινε πραγματικότητα, έπειτα προέκυψε η σταθερότητα, η ενίσχυση και το πλάνο, το οποίο ήταν τριετές με στόχο να ξαναβρεθεί ο Παναθηναϊκός στη θέση να διεκδικήσει την κορυφή. Ο στόχος του πλάνου επετεύχθη νωρίτερα“, επεσήμανε ο κόουτς.

Είναι πολύ σημαντικό ότι η διοίκηση Γιαννακόπουλου προχώρησε σε αποπληρωμές“, τόνισε ο κ. Ανδρεόπουλος, ενώ ο νέος πρόεδρος του Ερασιτέχνη εξήγησε τι θα είχε συμβεί αν το ‘τριφύλλι’ παρέμενε χρεωμένο: “Εξόφλησε ένα ποσό ύψους 3.600.000 ευρώ. Αν δεν είχε γίνει αυτό, δεν θα μπορούσε να αναλάβει κανείς στη νέα διοίκηση. Θα πηγαίναμε πάλι σε διοίκηση πρωτοδικείου“.

Επειδή, ο μεγάλος στόχος ήταν η αποπληρωμή του χρέους, το μπάτζετ για την ομάδα βόλεϊ ήταν συντηρητικό, αλλά αξιοπρεπές. “Έπρεπε να επιλέξουμε μοντέλα οικονομικότερα και να γίνουν ποιοτικές επιλογές παιχτών“, τόνισε ο προπονητής της ομάδας, ερμηνεύοντας την επιλογή των νέων αθλητών. Επιλογές που δεν βγήκαν απλά, αλλά έβγαλαν μάτια. Ο γιος του Δημήτρη Ανδρεόπουλου, Χαράλαμπος με το ’13’ στην πλάτη και ο ακραίος – διαγώνιος – θα τα καταφέρω όπου με βάλετε, Αλέξανδρος Ράπτης είναι δύο από αυτές. Αναφέρομαι στους Έλληνες, διότι -παράλληλα- αντιληφθήκαμε όλοι ότι έγινε μια σημαντική επένδυση στην Εθνική ομάδα.

“Όταν φοράς τη φανέλα μεγάλων ομάδων δεν είσαι ελεύθερος”

Ο κόουτς και οι παίχτες του είχαν καταλάβει από νωρίς ότι θα μπορούσαν να γίνουν οι επόμενοι πρωταθλητές. “Εμείς από τον Νοέμβριο συζητούσαμε το ενδεχόμενο του τίτλου. Βλέπαμε τον τρόπο που αγωνίζεται η ομάδα, αλλά και τους αντιπάλους μας. Ξέραμε ότι δεν υπολειπόμασταν σε κάτι από τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ. Κουβεντιάζαμε και ήμασταν προετοιμασμένοι ψυχολογικά για αυτή την πιθανότητα“, αποκάλυψε ο ομοσπονδιακός προπονητής. Πρόσεξε την ομάδα του σαν κόρη οφθαλμού και κράτησε τις δικές του δύσκολες στιγμές -με την απώλεια της συζύγου του- μακριά από αυτή. Δούλεψε και τον εαυτό του παράλληλα. Γι’ αυτό είναι άξιος διπλών συγχαρητηρίων.

Στην ερώτηση αν αποφόρτιζε τον Παναθηναϊκό ο χαρακτηρισμός αουτσάιντερ που του είχε αποδοθεί -κατά τη διάρκεια της σεζόν- απάντησε απόλυτα. “Όταν φοράς τη φανέλα μεγάλων ομάδων δεν είσαι ελεύθερος. Ποτέ! Πάντα, υπάρχει πίεση και πάντα έχεις στόχο. Κάθε εβδομάδα. Παράλληλα, έχεις κι ένα μακροπρόθεσμο στόχο. Βλέπαμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να τον επιτύχουμε και ότι πλησιάζαμε σε αυτόν. Με αφορμή αυτό ζητήσαμε επιπλέον ενίσχυση τον Ιανουάριο κι έτσι πήραμε τον Βόγιαν Τσάτσιτς. Η διοίκηση μας εμπιστεύτηκε και εμείς βεβαιωθήκαμε ότι μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα. Η κατάκτηση του Λιγκ Καπ δεν έπεισε εμάς που το πανηγυρίσαμε και το πιστεύαμε, αλλά όλους τους υπόλοιπους. Πιστεύαμε ότι μπορούμε να κατακτήσουμε και το πρωτάθλημα!

Οι ομάδες είχαν στη διάθεσή τους πέντε με πεντέμισι εβδομάδες να προετοιμαστούν, μετά την καραντίνα. “Ήταν ικανοποιητικό διάστημα, για να ξαναβρεθούν σε καλή κατάσταση οι αθλητές και να προετοιμαστούν, ώστε να προστατέψουν τα κορμιά τους από τραυματισμούς. Στις αρχές ασχοληθήκαμε με τη φυσική κατάσταση. Ο τελικός -πάντως- δεν ήταν καθόλου εύκολος. Μπορεί να φάνηκε έτσι, λόγω του σκορ. Εμείς γνωρίζαμε ότι ο αντίπαλός μας είναι σπουδαίος. Η προσπάθειά μας ήταν τεράστια και για να έχουμε αγωνιστική σταθερότητα. Αυτό στο βόλεϊ είναι πολύ δύσκολο. Κάθε σετ είναι ένα καινούργιο ματς. Στο πρώτο σετ του δεύτερου αγώνα είχαμε κάποια νευρικότητα. Είναι λογικό να σου συμβεί, όταν βρίσκεσαι πολύ κοντά στο στόχο σου. Δεν θα έλεγα ότι έπαιξαν ρόλο μόνο τα 14 χρόνια αναμονής για τον τίτλο. Η ανυπομονησία ήταν έτσι κι αλλιώς μεγάλη“, είπε ο 56χρονος προπονητής που έχει υπηρετήσει το ‘τριφύλλι’ και ως παίχτης από το 1983 μέχρι το 1999. Επιβεβαίωσε και τις ανησυχίες που υπάρχουν στις τάξεις της ομάδας: “Υπήρχε και υπάρχει στο μυαλό όλων ο φόβος της επιστροφής του Παναθηναϊκού στις δύσκολες ημέρες. Γι’ αυτό ζητήσαμε την ενίσχυση από τους φιλάθλους μας και από όλη την παναθηναϊκή οικογένεια. Δεν θέλουμε να ξαναδούμε την ομάδα εκεί που ήταν”.

“Ο Παναθηναϊκός θα διεκδικήσει και πάλι το πρωτάθλημα”

Προέκυψαν απώλειες ήδη. “Αναφέρεσαι στον Ζήση;“, με ρώτησε. Ο Δημήτρης Ζήσης είναι ένας από τους παίχτες που ανακοίνωσε ο Ολυμπιακός. “Μα υπάρχουν μεταγραφές. Αυτό είναι το άθλημα. Οι ομάδες ανανεώνονται“, απάντησε με απόλυτη φυσικότητα και καθησύχασε τους οπαδούς δίνοντας το καλό νέο: “Στον Παναθηναϊκό ήδη τρέχει ο σχεδιασμός της επόμενης σεζόν και στόχος είναι η ομάδα να διεκδικήσει και πάλι το πρωτάθλημα. Με αυτό το στόχο δουλεύεται. Δεν μπορώ να πω λεπτομέρειες. Ούτε πρέπει, ούτε είναι σωστή τακτική“.

Η τροχιά πάνω στην οποία θα κινηθεί ο Ερασιτέχνης εμπεδώθηκε με τα λόγια του νέου προέδρου του συλλόγου, Τάκη Μαλακατέ. “Ο Παναθηναϊκός πρέπει να πρωταγωνιστεί. Μακάρι αυτό να ήταν εφικτό για όλα τα τμήματα. Όμως, υπάρχουν φορές που επιλέγεις να ρίξεις το βάρος σε ένα – δυο και τα υπόλοιπα να σταθούν λίγο πιο χαμηλά. Λογαριάζοντας τα δεδομένα και την επερχόμενη κρίση λόγω του κορονοϊού, το πλάνο για την επόμενη σεζόν θα είναι συντηρητικό και μετά βλέπουμε για κάτι καλύτερο“. Όπως παραδέχθηκε κι ο ίδιος, τα παθήματα έχουν γίνει μαθήματα.

Έγινε γνωστή η επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της ΠΑΕ, Γιάννη Αλαφούζο: “Είχα μια γνωριμία. Εγώ ζήτησα το ραντεβού από τον κ. Αλαφούζο, αλλά και από τον κ. Τριαντόπουλο. Αυτές οι συναντήσεις ήταν σε θεσμικό επίπεδο και έπρεπε να γίνουν. Με τον κ. Αλαφούζο μιλήσαμε σχετικά με τα έσοδα που περιμένουμε από την ΠΑΕ, αλλά και το ενδεχόμενο της επιστροφής της ομάδας στη Λεωφόρο. Η πρώτη ομάδα, λόγω του κορονοϊού και των περιορισμένων διαθέσιμων θέσεων, αλλά και των βελτιώσεων που απαιτούνται στο γήπεδο δεν μπορεί να επιστρέψει. Ωστόσο, εκδηλώθηκε η σκέψη για την Κ 19“.

Όμως, δεν γνωρίζει αν αυτή η διάθεση για την επιστροφή του ποδοσφαίρου στη Λεωφόρο -μέσω της Κ19- σχετίζεται με την αύξηση του ενοικίου για τη χρήση των εγκαταστάσεων στην Παιανία, που φέρεται να ζήτησε η εταιρεία συμφερόντων του Γιώργου Βαρδινογιάννη.

Κίνηση για τον Mr. Chipita

Σε κάθε περίπτωση: “Για εμάς η χρήση του γηπέδου είναι ένα έσοδο. Παράλληλα, θα απαλλαχθούμε και από τα λειτουργικά έξοδα, όπως ο λογαριασμός της ΔΕΗ κ.α. Του ζήτησα να βοηθήσει και χορηγικά την ομάδα. Δεν ξέρω τι θα γίνει. Θα ήθελα να δω και τον κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο (του πολυεθνικού ομίλου ‘Chipita’). Με τον κ. Τάκη Τριαντόπουλο γνωριζόμουν ήδη. Ο ίδιος είναι γνώστης της προηγούμενης κατάστασης στον Ερασιτέχνη και ήθελα να ξέρω τι παραλαμβάνω και τι έχει εξοφληθεί. Χρειαζόμουν βέβαια και τις συμβουλές του. Είμαστε μόλις 10 ημέρες διοίκηση“. Πάντως, από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο δεν ζήτησε ραντεβού, θεωρώντας ότι είναι δεμένα τα χέρια του, λόγω των δηλώσεων, στις οποίες έχει προβεί: “Ναι, δεν ζήτησα ραντεβού, διότι ήδη έχει πει ότι δεν τον ενδιαφέρει. Μακάρι, να θέλει να επιστρέψει και να αναλάβει κι εγώ θα φύγω αμέσως“.

Ο Βλάσης Σταθοκωστόπουλος ήταν και την προηγούμενη σεζόν ένας από τους χορηγούς του τμήματος βόλεϊ και ο κ. Μαλακατές θεωρεί ότι θα παραμείνει: “Βοηθάει ανελλιπώς -όπως μπορεί- το σύλλογο. Κάθε χρόνο! Δεν είναι ο πρώτος χορηγός, όμως είναι πάντα μαζί μας. Σταθερός. Ελπίζω το ίδιο να γίνει και την επόμενη χρονιά. Έχουμε προσεγγίσει αρκετούς χορηγούς. Όμως, θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους“.

Εξήγησε ότι η συμβολή των οπαδών θα είναι καθοριστική στη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας. Ανέφερε συχνά την κάρτα φιλάθλου και τόνισε ότι η πρώτη κινητοποίησή τους στέλνει αισιόδοξα μηνύματα. “Μη μας βγει ξινό“. Αυτή είναι η έκφραση που έχει ακουστεί περισσότερο από κάθε άλλη στον Παναθηναϊκό, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος βόλεϊ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK