Η γελοιοποίηση ενός αυστηρού κανονισμού
Το δικαίωμα της ΑΕΚ να κάνει ή όχι ένσταση είναι αναφαίρετο και δεν έχει καμιά σχέση με το παράδοξο να υπάρχει ένας κανονισμός που προβλέπει αυστηρότατη ποινή, αλλά να εφαρμόζεται, κάθε φορά, από τη διάθεση της κάθε ομάδας. Η σοβαρότητα του ιατρικού ελέγχου και η κωμωδία του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Η ΑΕΚ πήρε την απόφαση να μην καταθέσει ένσταση για τα αθεώρητα δελτία των ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ. Δικαίωμά της ήταν, ακόμη κι αν κάποιος διαφωνεί, δεν μπορεί παρά να τη σεβαστεί. Το αν αντιμετωπίσει εσωτερικά προβλήματα μέχρι το τέλος της σεζόν, επίσης είναι δικό της θέμα. Το μεγαλύτερο θέμα άλλωστε δεν είναι της Ένωσης, αλλά του ίδιο του ελληνικού ποδοσφαίρου, που βλέπει μια καταστρατήγηση των κανονισμών να περνάει, επί της ουσίας ατιμώρητη.
Ο ΠΑΟΚ δεν είχε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τους ποδοσφαιριστές με τα αθεώρητα δελτία. Και το πόσο σοβαρό ήταν το θέμα αποδεικνύεται από τις αναταράξεις στο ποδοσφαιρικό τμήμα του ‘Δικεφάλου του Βορρά’, με τις παραιτήσεις στελεχών. Οι παίκτες, όπως ειδοποιήθηκε η ομάδα της Θεσσαλονίκης από τους διαιτητές δεν έπρεπε να αγωνιστούν και παρανόμως, εν τέλει, μπήκαν στο γήπεδο. Το ότι τους άφησε ο ρέφερι είναι ένα θέμα που πρέπει να απασχολήσει τα όργανα της διαιτησίας (αν και ο συγκεκριμένος ήταν ξένος). Ωστόσο υπάρχει και κάτι άλλο, που αφορά ολόκληρο το πρωτάθλημα
Πώς είναι δυνατόν να βάζει μια ομάδα σε επίσημο αγώνα 12 ποδοσφαιριστές των οποίων τα δελτία δεν είναι θεωρημένα από γιατρό, χωρίς συνέπειες, ενώ ο κανονισμός προβλέπει έως και αφαίρεση τριών βαθμών; Είναι απλό. Ο κανονισμός εφαρμόζεται μόνο αν ο αντίπαλος υποβάλλει ένσταση! Άρες, μάρες, κουκουνάρες.
Δεν μπορεί μια τόσο αυστηρή ποινή να έγκειται στη διάθεση της αντίπαλης ομάδας να υποβάλλει ή όχι ένσταση. Η ΑΕΚ δεν έκανε. Μια άλλη ομάδα θα έπραττε το αντίθετο. Κι ο κανονισμός τη μία θα εφαρμόζεται και την άλλη όχι. Αλλά για να δούμε, για ποιο λόγο προβλέπεται μια τόσο ‘βαριά’ ποινή, όταν τα δελτία δεν έχουν θεωρηθεί από το γιατρό. Είναι τελικά τόσο σοβαρό παράπτωμα, που να επισείει μια τόσο σκληρή τιμωρία; Χάνεις το ματς, σου αφαιρούνται και τρεις βαθμοί.
Ναι είναι. Όταν ένας ποδοσφαιριστής μπαίνει και παίζει χωρίς ιατρικό έλεγχο (αυτό σημαίνει θεώρηση γιατρού), είναι ανοχύρωτοι άπαντες, σε περίπτωση κάποιου συμβάντος. Και ο διαιτητής που το επέτρεψε και η ομάδα που χρησιμοποίησε ποδοσφαιριστή, ο οποίος δεν είχε ελεγχθεί ιατρικά. Δεν είναι, λοιπόν, τόσο τυπικό το θέμα. Και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο ο νομοθέτης έχει προβλέψει τόσο σοβαρή ποινή. Εξ ου και μια από τις πρώτες δουλειές των διαιτητών από τα τοπικά πρωταθλήματα μέχρι τη Super League 1 είναι ο έλεγχος των δελτίων.
Κι έτσι φτάνουμε σε ένα ολότελα παράδοξο φαινόμενο. Να υπάρχει ένας αυστηρότατος κανονισμός, ο οποίος όμως εφαρμόζεται, μόνο αν μια ομάδα έχει τη διάθεση. Αν συμπεριφερθεί όπως η ΑΕΚ, δεν κουνιέται φύλλο. Αν όχι, τότε επιβάλλονται οι ποινές. Παράνοια! Και παρατυπία, θα πρόσθετα.
Να παίξει κάποιος με δώδεκα γίνεται;
Πήρε λέει την ευθύνη ο υπεύθυνος του ΠΑΟΚ και έγινε ο αγώνας, σημειώθηκε στο Φύλλο Αγώνα του ΑΕΚ-ΠΑΟΚ. Μα ποια ευθύνη να πάρει, για μια καταστρατήγηση των κανονισμών. Δηλαδή, αν ο ΠΑΟΚ αποφάσιζε αντί για ενδεκάδα να κατεβάσει δωδεκάδα, έλεγε ο διαιτητής “αυτό δε γίνεται“, θα έπαιρνε την ευθύνη κάποιος παράγοντας του ‘Δικεφάλου του Βορρά”, θα έλεγε “ναι, μωρέ δεν πειράζει” και η ΑΕΚ και το ματς θα γινόταν κανονικά;
Θα πει κανείς και ίσως να’ χει δίκιο, μια τέτοια παράβαση επηρεάζει άμεσα την διεξαγωγή του αγώνα και απαγορεύεται ορθά κοφτά από τον διαιτητή. Κι όμως. Όπως είπαμε και πριν, η βαρύτητα του παραπτώματος των αθεώρητων δελτίων είναι πολύ σημαντική, εξ ου και οι βαρύτατες ποινές που προβλέπει ο κανονισμός.
Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν δημιουργείται από την απροθυμία της ΑΕΚ να κάνει την περίφημη ένσταση, γιατί θέλει να αναδείξει την διαφορετικότητά της, γιατί οι σχέσεις της με τον ΠΑΟΚ μετά από μια διετία μεγάλης έντασης βαδίζουν προς πλήρη εξομάλυνση, γιατί έτσι της ‘κάπνισε’ εν πάση περιπτώσει, αλλά από το τεράστιο κενό που προκύπτει με την εφαρμογή του κανονισμού.
Κανένα πρόβλημα, ωστόσο. Θα το προσπεράσουμε κι αυτό, μέχρι την επόμενη φορά, που θα διαπιστώσουμε μια ανάλογη μεγάλη τρύπα στον ΚΑΠ.