ΓΝΩΜΕΣ

Γι’ αυτά και πολλά άλλα δεν κάνει (πλέον) ο Γκαρθία

Ο Τσάρλυ γράφει για τον εφετινό Ολυμπιακό που αδυνατεί να εκπληρώσει οποιοδήποτε στόχο θέσει. Οι ευθύνες του Όσκαρ Γκαρθία είναι τεράστια, καθώς πειραματίζεται και δείχνει ανήμπορος να "κουβαλήσει" στις πλάτες του το βάρος για τους πρωταθλητές.

Γι’ αυτά και πολλά άλλα δεν κάνει (πλέον) ο Γκαρθία

Όποιον στόχο κι αν βάλει ο εφετινός Ολυμπιακός θα τον χάσει. Μία ομάδα αγύμναστη, που δεν ξέρει να αμύνεται και διαθέτει έναν προπονητή που της στερεί μόνιμα τα δημιουργικά “όπλα” της.

Είναι περίεργο, αλλά ο Όσκαρ Γκαρθία την καλή του επιθετική τετράδα την κράτησε για το παιχνίδι στον Πλατανιά. Μόνο απέναντι στο χειρότερο σύνολο του εφετινού πρωταθλήματος χρησιμοποίησε μαζί τους Μάριν, Φορτούνη, Μιραλάς και Ανσαριφάρντ!

ΑΛΛΟΘΙ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ, ΟΧΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ…

Ο Ισπανός είχε άλλοθι αποτυχίας και -όσοι με διαβάζετε ή ακούτε την εκπομπή που κάνουμε με τον Θέμη- θα θυμάστε πως φροντίσαμε ν’ αναδείξουμε τη δυσκολία που είχε η αποστολή του. Ανέλαβε έναν Ολυμπιακό σε μία περίοδο που το πρωτάθλημα είχε φθάσει σε πολύ κρίσιμο σημείο και δεν είχε περιθώριο λάθους.

Είναι πολύ δύσκολο να φέρεις πάνω στη “μάχη” έναν προπονητή από το εξωτερικό, που δεν ξέρει πρόσωπα και πράγματα, ειδικά στη συγκεκριμένη περίπτωση που το ρόστερ του Ολυμπιακού δεν βρίσκεται σ’ ‘ένα επίπεδο ικανό να ξεπεράσει μία λανθασμένη επιλογή του.

Εξ αρχής έγραψα πως ήταν κακό το χρονικό σημείο που η διοίκηση του Ολυμπιακού αποφάσισε προχωρήσει σε αλλαγές στην τεχνική ηγεσία. Ήταν φυσιολογικό ο Όσκαρ Γκαρθία να ψαχτεί και να μπερδέψει την ομάδα μέχρι να βρει ένα πλάνο που να ταιριάζει στις ιδέες του και στο ρόστερ που έχει στη διάθεση του.

Το σχέδιο το είχε βρει ο προκάτοχος του και οδήγησε σε 7 σερί νίκες τον Ολυμπιακό. Φυσικά και στο μπέρδεμα που δημιουργήθηκε δεν φέρει ευθύνη ο Ισπανός τεχνικός. Ούτε για λάθη που έκανε το πρώτο διάστημα και στοίχησαν σημαντικούς βαθμούς ευθύνεται. Εκεί που έκανε λάθος ήταν πως ποτέ δεν κατάφερε να βρει ένα πλάνο που να “κολλάει” στο σύνολο.

Ότι δεν κατάλαβε ότι σ’ αυτόν τον Ολυμπιακό το μοναδικό που του ταιριάζει για να μπορέσει να είναι παραγωγικός και επικίνδυνος είναι να φτιάξει συνεργασίες μεταξύ των Μιραλάς, Μάριν, Φορτούνη και Ανσαριφάρντ.

Ο Γκαρθία δεν έδειξε ποτέ ν’ αντιλαμβάνεται που πρέπει να “επενδύσει”. Ο Λεμονής μπορεί να κατηγορήθηκε πως έχασε τ’ αποδυτήρια, έμαθε όμως την ομάδα να νικάει. Φρόντισε να εκμεταλλευτεί τα “όπλα” που είχε και να… παντρέψει τα στοιχεία των Φορτούνη, Μάριν και Ανσαριφάρντ.

Το πλεονέκτημα του εφετινού Ολυμπιακού ήταν αυτοί οι τρεις. Διότι μπορούν να βγάζουν μεταξύ τους συνεργασίες. Ο Λεμονής επένδυσε σ’ αυτό και άφησε τον Ολυμπιακό στην πρώτη θέση. Ο Όσκαρ Γκαρθία είχε πριμοδοτηθεί και με την μεταγραφή του Μιραλάς, όμως από την ημέρα που έφυγε ο προκάτοχός του, οι συνεργασίες των επιθετικών σταμάτησαν να είναι το ατού των “ερυθρόλευκων”.

Ο Ισπανός έχασε το πρωτάθλημα με… πειράματα στην Τρίπολη και ΑΕΚ. Με τον Παναθηναϊκό είχε εκτός ενδεκάδας Φορτούνη-Μάριν, ενώ με τον Λεβαδειακό τούς χρησιμοποίησε εναλλάξ.

ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ

Όταν ανέλαβε ο Γκαρθία, θέλοντας να είμαι δίκαιος, ανέφερα πως είναι μεγάλο λάθος που φεύγει ο Λεμονής.

Ήταν άθλος που έφερε τον Ολυμπιακό στην κορυφή και ποδοσφαιρικά… εκτός πραγματικότητας για όσους πιστεύουν πως στην εφετινή ομάδα δεν φθάνει μόνο να κερδίζει, αλλά οφείλει να διασύρει και τους αντιπάλους της. Τόνισα, όμως, πως βάσει βιογραφικού ο Όσκαρ Γκαρθία είναι ένας προπονητής που δικαιούται να καθίσει στον πάγκο αυτό. Ένας κανονικός κόουτς που ήρθε όμως σε μία εντελώς λανθασμένη χρονική περίοδο.

Ο προπονητής όμως κερδίζει χρόνο με τη δουλειά του. Είμαι κατά των εύκολων αλλαγών, δεν είναι απλό πράγμα να βρίσκεις έναν τεχνικό που σου δείχνει πως με τις ιδέες του μπορείς να πετύχεις του στόχους σου.

Όταν αυτό συμβαίνει δεν πρέπει να πηγαίνεις σε… πειράματα, είσαι υποχρεωμένος να τον στηρίξεις. Αλλά ο κάθε προπονητής όπως και ο κάθε εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα, με τη δουλειά του κερδίζει το χρόνο του.

Ο Γκαρθία δείχνει να μην διαβάζει τους ποδοσφαιριστές του, μαθαίνει όσα γίνονται εκτός αγωνιστικού χώρου, του αρέσει να βρίσκει δικαιολογίες και δεν έχει πείσει πως έχει την αξία για να παραμείνει στον πάγκο του Ολυμπιακού. Φυσικά και δεν υπάρχει περίπτωση και κανένας λόγος παραμονής του.

ΟΙ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Στον Ολυμπιακό πρέπει να δουν την αλήθεια, την πραγματική εικόνα που βγαίνει στο γήπεδο. Οι “ερυθρόλευκοι” φέτος δεν ενοχλήθηκαν από κανέναν, δεν ήταν απλώς σε θέση να διεκδικήσουν κανένα στόχο.

Έγιναν δύο αδικαιολόγητες επιλογές προπονητών, δεν υπήρχε λόγος να δοθεί η ομάδα το καλοκαίρι στον Μπέσνικ Χάσι, σ’ έναν άνθρωπο του οποίου το βιογραφικό δεν ήταν για να δουλέψει στον Ολυμπιακό και δεν υπήρχε κανένας λόγος να φύγει ο Τάκης Λεμονής. Ούτε στελεχώθηκαν κατάλληλα κομβικές θέσεις του ρόστερ.

Με βάση το επίπεδο που έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια ο σύλλογος, το μπάτζετ που δουλεύει, τα έσοδα που έχει, τις αγορές που κινείται, όπως και τη συνολική οικονομική του κατάσταση, δεν επιτρεπόταν να έχει αυτήν την εικόνα.

ΘΑ ΤΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ

Για μένα, είναι καλό για τον Ολυμπιακό να μην υπάρχει του χρόνου ελπίδα να βγει Τσάμπιονς Λιγκ γιατί ένα από τα πολλά λάθη που έγιναν ήταν πως προτάχθηκε λάθος προτεραιότητα.

Δεν γίνεται να αγνοείς την σημασία της καλής δουλειάς το καλοκαίρι και να βάζεις αυτοσκοπό να μπεις στους ομίλους. Αυτό συνέβη και το ποδόσφαιρο τον τιμώρησε.

Η σφαλιάρα θα πρέπει να λειτουργήσει σαν ένα καλό μάθημα και να βοηθήσει προκειμένου να σεβαστεί ξανά ο Ολυμπιακός τις βασικές αρχές του αθλήματος. Το ρόστερ θέλει αλλαγές, η ομάδα χρειάζεται έναν αξιόλογο προπονητή με ποδοσφαιρική φιλοσοφία που να ταιριάζει στο σύλλογο και το καλοκαίρι η ποιότητα, το πλάνο και ο χρόνος δουλειάς θα πρέπει να αφορά ολόκληρη τη σεζόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK