OPINIONS

Φορτούνης και Μάνταλος παλεύουν απέναντι στο ίδιο ‘θηρίο’

Φορτούνης και Μάνταλος βρίσκονται συχνά στο στόχαστρο. Δεν έχουν δικαίωμα για το παραμικρό λάθος. Ποτέ. Πώς δικαιολογείται; Σίγουρα όχι από τα πεπραγμένα τους στο χορτάρι. Εκτός αν προσμετράται το στοιχείο της εμπάθειας. Αμφότεροι βιώνουν μια ίδια κατάσταση σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ.

Φορτούνης και Μάνταλος παλεύουν απέναντι στο ίδιο ‘θηρίο’
Φορτούνης και Μάνταλος πανηγυρίζουν ένα γκολ της εθνικής Ελλάδας στα προκριματικά του Παγκομσίου Κυπέλλου 2018 κόντρα στο Γιβραλτάρ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI

Οι συνθήκες πίεσης και το ύψος των απαιτήσεων σε μια ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό είναι συνήθως υψηλές. Ενίοτε και εκτός λογικής. Αν μιλάμε για ελληνικούς συλλόγους, βάλτε κάτι παραπάνω. Ειδικά αν είσαι Έλληνας ποδοσφαιριστής. Αν είσαι και καλός; Ακόμη χειρότερα. Μπερδευτήκατε; Κακώς. Μοιάζει παράλογο, αλλά είναι και η πραγματικότητα. Θύμα της οποίας πέφτουν συνήθως τόσο ο Κώστας Φορτούνης, όσο και ο Πέτρος Μάνταλος.

Δύο παίκτες που αρκετές φορές έχουν εμπλακεί σε συζητήσεις σύγκρισης, χωρίς προφανή λόγο. Δίχως φυσικά να το επιδιώκουν οι ίδιοι. Συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα, που πυροδοτείται εξυπηρετώντας σκοπούς τρίτων. Άλλωστε ο ένας παίζει στον Ολυμπιακό, ο άλλος στην ΑΕΚ. Το σημαντικό είναι τι προσφέρει ο καθένας στην ομάδα του, πώς την βοηθάει να γίνεται καλύτερη, αν και πόσο συμβάλλει στις επιτυχίες. Τα υπόλοιπα είναι για λαϊκή κατανάλωση. Εξάλλου το ποδόσφαιρο, ως άθλημα των μαζών, καθημερινά αναδεικνύει την περίφημη ατάκα του επιθεωρητή Κάλαχαν…

Στο θέμα μας όμως. Που δεν αφορά την αξία των Φορτούνη – Μάνταλου συγκριτικά αλλά την ίδια κατάσταση που βιώνουν, έστω και σε διαφορετικό περιβάλλον. Αμφότεροι βρίσκονται συχνά -αν όχι μονίμως- στο στόχαστρο. Για κάποιον λόγο φταίνε. Όταν τα πράγματα πάνε καλά, όταν δεν πάνε καλά, υπάρχει πάντα μια υποβόσκουσα μουρμούρα στο πρόσωπο τους. Λες και κάποιοι τους περιμένουν στη γωνία για το παραμικρό λάθος. Στο οποίο δεν έχουν δικαίωμα. Ποτέ. Πώς δικαιολογείται; Ένας θεός ξέρει. Σίγουρα όχι από τα πεπραγμένα τους στον αγωνιστικό χώρο. Εκεί δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η προσφορά του ενός στον Ολυμπιακό και του άλλου στην ΑΕΚ. Εκτός αν προσμετράται το στοιχείο της εμπάθειας, οπότε εκεί τελειώνει η κουβέντα.

Κανείς από τους δύο δεν έχει απολαύσει ποτέ την αποδοχή που είχαν ξένοι ποδοσφαιριστές, ακόμη και με μικρότερη -συνολικά- προσφορά. Φτάνοντας στο σήμερα, ο κόσμος εύκολα θα συγχωρήσει μια περίοδο ντεφορμαρίσματος του Ελ Αραμπί, του Γκιλιέρμε, του Λιβάγια ή του Ολιβέιρα, όχι όμως του Φορτούνη ή του Μάνταλου. Πιθανότατα αν η κατάληξη του ονόματος τους ήταν διαφορετική, θα είχαν και άλλη αντιμετώπιση.

Ο Φορτούνης με έφτασε τις 209 συμμετοχές με τα ‘ερυθρόλευκα’. Έχει απολογισμό 68 γκολ και 61 ασίστ! Νούμερα που αν  μη τι άλλο μιλάνε μόνα τους για την ποδοσφαιρική του αξία. Έρχεται ουσιαστικά από απραξία 11 μήνων, εντούτοις δεν του αναγνωρίζεται ως ελαφρυντικό. Στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό αναλύσαμε την πολύ θετική του παρουσία, ακόμη και σε ρόλο διαφορετικό από αυτόν που είχε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια. Στη ρεβάνς Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ πέρασε αλλαγή πριν το ημίχρονο και απελευθέρωσε το επιθετικό παιχνίδι της ομάδας του.

Την σεζόν 2014/15, την πρώτη του στον Ολυμπιακό, αποτελούσε συνήθως το μπακ απ του Ντομίνγκες. Τελείωσε τη σεζόν με 10 γκολ και 5 ασίστ σε 1653 αγωνιστικά λεπτά. Την επόμενη πήρε τα ηνία και έγραψε 21 γκολ και 17 ασίστ σε 2761′! Την αγωνιστική περίοδο 2016/17 πράγματι παρουσίασε κάμψη, προσφέροντας ‘μόνο’ 8 γκολ και 8 ασίστ. Την… καταστροφική για τον Ολυμπιακό σεζόν 2017/18, είχε 11 γκολ και 14 ασίστ. Πέρσι έκανε θραύση με 17 γκολ και 16 ασίστ σε 3300′. Προφανώς και είχε άσχημες βραδιές, άστοχες αντιδράσεις ή περιόδους που δεν απέδωσε σύμφωνα με τις πραγματικές του ικανότητες. Συμβαίνει σε κάθε ποδοσφαιριστή στον κόσμο.

Δεν είναι διαφορετική η ιστορία με τον Μάνταλο. Βοήθησε τα μέγιστα την ΑΕΚ στην επιστροφή της στην Super League και εν συνεχεία στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Στην έως τώρα καριέρα του με τα ‘κιτρινόμαυρα’ μετράει 195 συμμετοχές, με απολογισμό 47 γκολ και 57 ασίστ. Πέρσι, επιστρέφοντας δυνατός μετά και τον δεύτερο χιαστό, ο Μάνταλος έγραψε 9 γκολ και 10 ασίστ. Φέτος μετράει 11 γκολ και 11 ασίστ. Παίζοντας συχνά στο πλάι, μακριά παό την φυσική του θέση. Τα αντίστοιχα νούμερα του Μάρκο Λιβάγια είναι 12 γκολ και 8 ασίστ την σεζόν 2018/19, 14 γκολ και 10 ασίστ φέτος. Φυσικά η σύγκριση δεν αφορά σε καμία περίπτωση την αξία των δύο παικτών, αλλά γεννά ένα εύλογο ερώτημα: Πώς γίνεται ο Κροάτης να αποθεώνεται σε μόνιμη βάση και ο Μάνταλος να βρίσκεται συνεχώς σε αμφισβήτηση;

Ίσως υπάρχει εξήγηση στα παραπάνω. Κάποιος μπορεί να περίμενε από τον Φορτούνη να μαρκάρει σαν τον Μακελελέ ή όταν πατάει το πόδι του στα αποδυτήρια να τρίζουν τα πλακάκια. Άλλος μπορεί να περίμενε τον Μάνταλο σε ηγετικό ρόλο αλά Ντέμη Νικολαΐδη ή να κάνει τον Πελέ μπαίνοντας με τη μπάλα στα δίχτυα. Αυτό όμως δεν είναι πρόβλημα του ενός ή του άλλου, αλλά όσων έσπευσαν να τους αποδώσουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Είτε μιλάμε για ΜΜΕ, είτε για οπαδούς, είτε για διοικήσεις. Χωρίς ποτέ οι ίδιοι οι παίκτες να τα διεκδικήσουν.

Δεν μπορείς να κρίνεις έναν ποδοσφαιριστή για στοιχεία που δεν έχει στο ρεπερτόριο του. Είτε αυτά αφορούν το αγωνιστικό σκέλος, είτε την προσωπικότητα τους. Μπορείς να ασκήσεις κριτική, έντονη ακόμη και αμείλικτη, αν έχουν την ικανότητα να προσφέρουν με βάση το όποιο ταλέντο τους και δεν το κάνουν. Στη συνολική τους παρουσία μέχρι σήμερα, ο Φορτούνης στον Ολυμπιακό και ο Μάνταλος στην ΑΕΚ, ατομικά δεν μπορούν παρά να αισθάνονται επιτυχημένοι. Αν και το πιθανότερο είναι πως η συμβολή τους θα αναγνωριστεί όταν θα ολοκληρώσουν την θητεία τους με την φανέλα που φοράνε. Μέχρι τότε θα είναι αναγκασμένοι να παλεύουν απέναντι στο ίδιο ‘θηρίο’.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ