ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Συμβουλή ψυχολόγου έκανε τον Tίμο Βέρνερ κορυφαίο σκόρερ

Από όταν ήταν παιδί, όλοι περίμεναν από εκείνον να διαμορφώσει αποτελέσματα. Το 2016 άρχισε να παθαίνει κρίσεις πανικού. Τις διαχειρίστηκε με τη βοήθεια ειδικού, ο οποίος έδωσε στον Τίμο Βέρνερ μια συμβουλή που άλλαξε όχι μόνο την καριέρα του, αλλά και τη ζωή του.

Συμβουλή ψυχολόγου έκανε τον Tίμο Βέρνερ κορυφαίο σκόρερ
Ο Τίμο Βέρνερ πάθαινε κρίση πανικού, όταν άκουγε οπαδούς να τον βρίζουν. Πλέον οι ύβρεις είναι κίνητρο για να σκοράρει. AP Photo/Matt Dunham

Aν ο πλανήτης δεν γνώριζε τον κορονοϊό, ο Τίμο Βέρνερ θα αγωνιζόταν τη νέα αγωνιστική περίοδο με τη Λίβερπουλ. Είχαν γίνει τα δέοντα, είχε δηλώσει και κολακευμένος από το ενδιαφέρον του Γιούργκεν Κλοπ. Και μετά τα πάντα ‘πάγωσαν’. Όπως επέστρεφε η Premier League στην κανονικότητα, οι ‘κόκκινοι’ εξήγησαν πως για να καλύψουν αυτά που ‘έχασαν’ στο lockdown -και να μη δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα- θα έπρεπε να γίνουν θυσίες.

Η μια αφορούσε τον 24χρονο και τη ρήτρα των 60 εκατομμυρίων ευρώ που είχε στο συμβόλαιο του με τη Λειψία, την οποία πια αδυνατούσαν να καλύψουν οι -ας το πούμε- πρωταθλητές Αγγλίας, έως το τέλος του τρέχοντος μήνα. Αυτό ήταν το ‘παραθυράκι’ που βρήκε η Τσέλσι και ‘τρούπωσε’ για να εξασφαλίσει τον παίκτη που θα έκανε το όραμα του Φρανκ Λάμπαρντ στην επίθεση της νέας σεζόν, ρεαλιστικό στόχο. Μη ξεχνάς πως εκεί θα παίζει και ο Xακίμ Ζιγές, με το shopping να μην ολοκληρώνεται εδώ. Μέχρι να δούμε την επόμενη κίνηση, είναι χρήσιμο να ξέρεις πως όταν η Λίβερπουλ δήλωσε αδυναμία, η Τσέλσι ήταν έτοιμη να κάνει την κίνηση της, έχοντας εξασφαλίσει το ΟΚ του αφεντικού. Και δεν εννοώ τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς.

Η εξέλιξη του ήταν και έργο Νάγκελσμαν

Η λατρεία των Άγγλων για τον Βέρνερ έφτασε στην κορύφωση της, μετά την εμφάνιση του στο παιχνίδι της Λειψίας με την Τότεναμ. O Γιούλιαν Νάγκελσμαν δούλευε από την προετοιμασία τους τρόπους που θα βοηθούσαν τους επιθετικούς να ταιριάξουν απόλυτα, την άμυνα να μην επιτρέπει να περάσει ‘κουνούπι’ και την αύξηση της ταχύτητας, όπως ομολόγησε ο Βέρνερ στην ιστοσελίδα της Bundesliga.

Ο κόουτς είναι ένας χαλαρός τύπος με τον οποίον μπορείς να μιλήσεις για τα πάντα. Η αίσθηση που ‘χει για το ποδόσφαιρο προέρχεται από τα χρόνια του στη Χόφενχαϊμ. Ως παίκτες βλέπουμε πώς θέλει να παίξουμε. Του αρέσει η τακτική, η συνεχής πίεση. Προτιμά να μη ξεχνάμε να κάνουμε καλά αυτά που ξέρουμε, από το να προσθέτει”. Όταν του μίλησαν για το πόσο γρήγορος είναι (το nickname του είναι Turbo Timo και ο χρόνος του στα 100 μέτρα τα 11.11), εξήγησε πως “δουλεύουμε συχνά αυτό το κομμάτι. Η ταχύτητα μας ταιριάζει πολύ. Σε όλους ταιριάζει. Όχι μόνο σε εμένα. Πιστεύω δε, πως είτε είσαι γρήγορος, είτε δεν είσαι. Είναι χάρισμα. Σίγουρα μπορείς να βελτιωθείς, όπως και πολλά εξαρτώνται από το πώς αισθάνεσαι κάθε μέρα”.

Δες λίγο πώς προετοιμάστηκε η Λειψία.

Ως σκόρερ έχει αποθεωθεί. Την ίδια ώρα, όμως δίνει και ασίστ -ήταν στο Νο3 πριν τη διακοπή. “Πιστεύω πως είναι μια από τις δυνάμεις μου. Αντιλαμβάνομαι πως ένας επιθετικός κρίνεται από τον αριθμό των γκολ που σκοράρει, αλλά με τον Νάγκελσμαν απέκτησα το ρόλο του επιθετικού μέσου. Οπότε έχω κι άλλες υποχρεώσεις. Ξεπεράσαμε το ότι εγώ είμαι το επίκεντρο του σκοραρίσματος για την ομάδα μου. Προτιμώ να στηρίζω τους συμπαίκτες μου και τα πάμε καλά”.

Ο νεαρότερος παίκτης στην ιστορία της Bundesliga, που έφτασε τις 200 συμμετοχές (‘έπιασε’ τον αριθμό στα 23, στην 7η σεζόν του -ήταν ο νεαρότερος στις 50 και τις 150), άφησε -προς το παρόν- το όνειρο της κατάκτησης της γερμανικής λίγκας, για να εκείνο της παρουσίας του στην καλύτερη σκηνή της Ευρώπης (παιδί υπήρξε φαν της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ). “Έχει την ταχύτητα και τη φυσική κατάσταση να ξεχωρίσει στην Premier League. Θεωρώ δεδομένο ότι θα προσαρμοστεί άμεσα” διαβεβαίωσε ο Μίκαελ Μπάλακ, μέσω του Yahoo!Sports

Η Μαρίνα Γκρανόφσκαγια με τον Φρανκ Λάμπαρντ. Chelsea FC

 

Μια γυναίκα τακτοποίησε το θέμα του

Οι ‘μπλε’ πήραν έναν τύπο που μολονότι είναι νεαρός, έχει προλάβει να δείξει ποιος είναι και να καθιερωθεί. Τα τελευταία ανήκουν στη διευθύντρια της Τσέλσι, Μαρίνα Γκρανόφσκαγια (μεταξύ άλλων, είναι εκείνη που εξασφάλισε τη συμφωνία με τη Νike, η οποία θα δίνει στην ομάδα 66.590.000 ευρώ το χρόνο, έως το 2032).

Μια στάση εδώ: η Γκρανόφσκαγια δούλεψε για πρώτη φορά για τον Αμπράμοβιτς, το 1997, όταν έπιασε δουλειά σε μια πετρελαϊκή εταιρία που ήλεγχε ο μεγιστάνας. Όταν την πούλησε (για τιμή 250 φορές μεγαλύτερη από εκείνη που την είχε αγοράσει) το 2004, είχε ήδη αναλάβει την Τσέλσι. Και πήρε στο Λονδίνο μαζί του, την Γκρανόφσκαγια που το 2010 έγινε εκπρόσωπος του αφεντικού. Τρία χρόνια μετά ήταν μέλος του ΔΣ και η ειρηνοποιός μεταξύ του Αμπράμοβιτς και του Ζοσέ Μουρίνιο -εξ ου και επέστρεψε ο Πορτογάλος. Το 2017 έκλεισε τη συμφωνία με τη Nike και πλέον είναι αυτή που ‘χει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στις μεταγραφές. Στην περίπτωση του σκόρερ 26 γκολ στη φετινή Bundesliga, ανέλαβε από τις διαπραγματεύσεις με τη Λειψία έως αυτές με τον παίκτη. Οι έχοντες γνώση διαβεβαιώνουν πως η Γκρανόφσκαγια είναι η πραγματική δύναμη του οργανισμού.

Όλα αυτά επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμη φορά, μέσω των σχετικών δηλώσεων του διευθυντή της Λειψίας, Όλιβερ Μίντσλαφ, στην επίσημη ιστοσελίδα του club.

Μεταξύ άλλων, θύμισε πως ο Βέρνερ είχε πάει στη Λειψία, το 2016, ως ταλαντούχος επιθετικός “και εδώ εξελίχθηκε σε έναν εκ των καλύτερων επιθετικών της Bundesliga. Ο δρόμος που περπάτησε υπογραμμίζει τη φιλοσοφία μας, στην εξέλιξη νέων παικτών με ικανότητες. Η απώλεια του θα μας στοιχίσει. Από την άλλη, θεωρούμε αυτήν τη μετακίνηση μεγάλο κομπλιμέντο για το νέο σύλλογο μας και είμαστε υπερήφανοι που διαμορφώσαμε έναν κορυφαίο διεθνή επιθετικό, μέσα σε λίγα χρόνια. Κάποιον που τώρα έχει την ποιότητα να παίξει για κορυφαίο ποδοσφαιρικό οργανισμό, όπως είναι η Τσέλσι”.

Αν ο παίκτης έμενε στη Λειψία, τη νέα αγωνιστική περίοδο θα αγωνιζόταν στο UEFA Champions League. Με την ‘μπλε’ θα μείνει εκτός της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Για φέτος. Έχει καιρό μπροστά του -αν σκεφτείς πως το συμβόλαιο που υπέγραψε είναι πενταετές.

Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι για παίκτης που πάθαινε κρίσεις πανικού από τα 20, ο Βέρνερ είχε μια χαρά εξέλιξη.

Ο γεννημένος στις 6/3 του 1996, στην Στουτγάρδη δεν έκανε ως παιδί, κάτι διαφορετικό από αυτό που έκανες εσύ. Δεν ξέρω αν και ο δικός σου πατέρας ήταν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής -και μάλιστα επιθετικός. Ο Γκάνθερ Σιχ έπαιρνε το παιδί του για τρέξιμο στα βουνά και ό,τι άλλο έκανε, για να βελτιώσει τη φυσική του κατάσταση.

Αυτή ήταν η πραγματικότητα για τον Τίμο, ο οποίος έχει πει πως οι γονείς του (που δεν παντρεύτηκαν ποτέ) τον δίδαξαν την αξία του σεβασμού, της γενναιοδωρίας, της ταπεινότητας και του να μην κάνει ό,τι δεν του αρέσει να του κάνουν. “Όταν είμαι με τους γονείς μου δεν είμαι ο ποδοσφαιριστής Βέρνερ, αλλά ο γιος τους Τίμο. Και αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ”. Πάνω από το κρεβάτι του, στο παιδικό του δωμάτιο υπάρχουν ακόμα οι αφίσες του Μάριο Γκόμεζ. Αργότερα άρχισε να μελετά τον Λεβαντόφσκι. Όταν είπε στους δικούς του πως θα γίνει ποδοσφαιριστής, η μητέρα του -Σαμπίν Βέρνερ- του εξήγησε ότι αν δεν πάρει τουλάχιστον απολυτήριο λυκείου, δεν θα γίνει. Αποφοίτησε στα 17. Ήταν ήδη μέλος της τοπικής Steinhaldenfeld. Εκεί τον βρήκε η Στουτγάρδη και τον πήρε, την επομένη της αποφοίτησης του.

Από τότε ήξερε την Τζούλια, μοντέλο και γυμνάστρια -και γειτόνισσα του-, με την οποία έχει σχέση μέχρι σήμερα.

Στην Στουτγάρδη έπαιξε με την U19 όταν ήταν 16 (έβαλε και 24 γκολ) και όταν ήταν 17 χρόνων, 4 μηνών και 25 ημερών έκανε ντεμπούτο με την ανδρική ομάδα -σε προκριματικό του UEFA Europa League. Ήταν ο μικρότερος στην ιστορία του οργανισμού που έκανε πρεμιέρα. Έγινε και ο μικρότερος που έκανε ντεμπούτο σε Bundesliga και κύπελλο, μαζί και ο μικρότερος σκόρερ (έκανε σεφτέ με την Άιντραχτ). Στα 18 υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο (έως το 2018) και έγινε ο νεαρότερος που έφτασε τις 50 συμμετοχές στην κορυφαία λίγκα ποδοσφαίρου της Γερμανίας. Το Μάιο του 2016 η ομάδα του υποβιβάστηκε. Ένα μήνα μετά ανακοινώθηκε από το σύλλογο που προκρίθηκε από τη 2. Bundesliga: τη Λειψία. Η Στουτγάρδη είχε πάρει 10 εκατομμύρια ευρώ για να τον δώσει. Στο τέλος της χρονιάς, η ομάδα του είχε κερδίσει θέση για το UEFA Champions League. Eκείνος είχε προσφέρει 21 γκολ. Ήταν ο πρώτος Γερμανός σκόρερ της λίγκας.

Τον είπαν προδότη και άπιστο

Την ημέρα που πήγε με τη Λειψία στην γενέτειρα του για δουλειά (το Μάιο του 2018), έπαθε κρίση πανικού. Δεν ξέρω αν ξέρεις, αλλά γενικά δεν τη λατρεύουν τη Λειψία στη Γερμανία –κυρίως για τον τρόπο που δομήθηκε. Έγινε ο ‘πουλημένος’ με το λαό να τον αποδοκιμάζει έντονα στο 32ο λεπτό, όταν μπήκε ως αλλαγή και εκείνον να ζητά αλλαγή. Πήγε σε ψυχολόγο, γιατί δεν ήταν η πρώτη φορά που αισθάνθηκε μεγάλη δυσφορία εν ώρα εργασίας. Η πρώτη φορά ήταν το Δεκέμβρη του 2016, έπειτα από μια ‘βουτιά’ για να κερδίσει πέναλτι, στο ματς με τη Σάλκε και το ξέσπασμα του κόσμου.

Το ξαναέπαθε στο Champions League, το 2017 στο ματς με την Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη -όταν ο προπονητής του του έδωσε ωτοασπίδες. Σε συνέντευξη του στο περιοδικό Focus, το 2018 εξήγησε ότι “ο ειδικός μου είπε πως υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να κάνω τους ανθρώπους που δεν με συμπαθούν να σιωπήσουν: να σκοράρω”. Έως τότε έδειχνε πως δεν μπορεί να τον ενοχλήσει τίποτα. Δεν ήταν αυτή και η πραγματικότητα. Ένιωθε να ‘πνίγεται’ από το άγχος που του προκαλούσαν οι προσδοκίες ‘πως όλοι πίστευαν ότι εγώ είμαι αυτός που θα κρίνει το ματς και όλοι με έκριναν. Έμαθα να διαχειρίζομαι την κατάσταση και πια δεν νιώθω πίεση. Πλέον δεν με νοιάζει αν είναι 50.000 άνθρωποι στις εξέδρες‘. Δηλαδή, δεν μπορούν πια να επηρεάσουν τη ψυχολογία του.

Η αφορμή για να ζητήσει βοήθεια, ήταν το 2018 World Cup όπου απέτυχε τρεις φορές να σκοράρει και αυτό ήταν ένα ακόμα μείον στην γενικότερη πορεία των τότε πρωταθλητών κόσμου -οι οποίοι εγκατέλειψαν στη φάση των ομίλων, για πρώτη φορά από το 1938. Όπως θα ‘χεις παρατηρήσει, έκτοτε δεν έχει κάποιο θέμα με το σκοράρισμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK