LONGREADS

Αρμάνι: Ο Μεσίνα θέλει και Μπελινέλι στο ‘All In’ για την Ευρωλίγκα

Αυτό που κάνει φέτος ο Έτορε Μεσίνα στην Αρμάνι, είναι να εκμεταλλεύεται τις -οικονομικές- συνθήκες και να παίρνει ό,τι θέλει, για να κατακτήσει την Euroleague, όπως υποσχέθηκε στο αφεντικό. Το θέμα είναι πώς θα μοιράσει τη μπάλα, αν προστεθεί στους Ντατόμε - Ντιλέινι, προστεθεί ο Μπελινέλι.

Αρμάνι: Ο Μεσίνα θέλει και Μπελινέλι στο ‘All In’ για την Ευρωλίγκα
Ο Μάρκο Μπελινέλι είναι ο παίκτης με τον οποίον θέλει να ολοκληρώσει ο Έτορε Μεσίνα το ρόστερ της Αρμάνι που θα διεκδικήσει τον τίτλο στη Euroleague -αυτό υποσχέθηκε. AP Photo/Sue Ogrocki

Σήμερα είμαστε, αύριο δεν είμαστε. Κατά την ίδια έννοια, σήμερα λέμε το ‘άλφα’, αύριο κάνουμε το ‘βήτα’. Εν αντιθέσει με την πρώτη συνθήκη, τις ώρες που μεσολαβούν μεταξύ του ‘λέω’ και ‘κάνω’, ενδεχομένως να προκύπτουν γεγονότα που ωθούν στη μεταστροφή. Για παράδειγμα, ο Ντιλέινι δεν πήρε τις εγγυήσεις που ήθελε από την Μπαρτσελόνα και για αυτό αθέτησε αυτό που είχε πει, λίγες ημέρες νωρίτερα -κράτα πως του άρεσε τόσο η Βαρκελώνη που θα λάτρευε να ‘κλείσει’ εκεί την καριέρα του, ενώ ζήτησε να μην μπερδευόμαστε από ‘το ενδιαφέρον’ του για άλλες πόλεις ‘γιατί δεν είμαι καν, free agent’. Ώσπου έγινε και σε μηδενικό χρόνο ανακοινώθηκε από την Αρμάνι.

Ενόσω σκέφτεσαι πως διάλεξε πάλι τα λεφτά, δώσε μου λίγο χρόνο να σου πω/θυμίσω δυο πράγματα για αυτόν τον τύπο, για να καταλάβεις ότι φέτος δεν ήταν αυτό η προτεραιότητα του.

Mεγάλωσε στη Βαλτιμόρη, που βρίσκεται στο Νο4 των πιο επικίνδυνων πόλεων των ΗΠΑ. Παρ’ όλα αυτά, έζησε σε ασφαλές περιβάλλον, με τους γονείς του (Βίνσεντ και Πατρίτσια) και το μεγαλύτερο αδελφό του, Βίνσεντ Jr. Δεν ήταν πλούσιοι, αλλά τα απαραίτητα τα είχαν.

O Mάλκολμ έπαιζε football και μπάσκετ, σπορ με το οποίο είχε ασχοληθεί και ο πατέρας του. Ο αδελφός του έπαιζε football -αγωνίστηκε στην Division I του NCAA, με το Stonehill College in Easton, της Μασαχουσέτης. Για να πάρει την άδεια να βρει τους φίλους του στο γήπεδο, έπρεπε να τελειώσει τα μαθήματα του. Έχει πτυχίο στη διαχείριση πόρων, από το Virginia Tech. Έχει πει πως το πιο ενδιαφέρον μάθημα των σπουδών του ήταν το women’s studies “γιατί η τάξη ήταν γεμάτη κορίτσια”. Το πιο εύκολο ήταν τα στατιστικά και τα οικονομικά. “Έμαθα πώς μπορώ να διαχειριστώ τα χρήματα μου, για να χτίσω κάτι, πριν ‘βγάλω’ ένα δολάριο”.

Στο high school αποφάσισε να αφοσιωθεί στο μπάσκετ και τότε άρχισαν οι ατομικές διακρίσεις. Είχε προτάσεις για αθλητικές υποτροφίες από πέντε κολέγια (Virginia Tech, Clemson, Indiana, Iowa State and Maryland). Δέχθηκε και ενοχλήσεις από ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του NCAA. Δεν δέχθηκε σεντ, για να πάει κάπου συγκεκριμένα. Ο πατέρας του φρόντιζε να ‘κλείνει’ πόρτες.

Διάλεξε το Virginia Tech, αφενός γιατί άνηκε στην περιφέρεια των Duke, UNC και Maryland (‘και ήθελα να παίξω εναντίον των καλύτερων’), αφετέρου επειδή εκεί εργαζόταν ο Σεθ Γκρίνμπεργκ, κόουτς που ήταν γνωστός ως ‘outsider’. Έτσι φώναζαν και τον Ντιλέινι και για αυτό ‘συνδέθηκε’. Μαζί έκαναν τους Hokies επιτυχημένους. Όταν έφυγε από το NCAA ήταν ο πρώτος σκόρερ της Atlantic Coast Conference.

Υπήρχε λόγος που άλλαξε τέσσερις χώρες σε τέσσερα χρόνια

Δήλωσε συμμετοχή στο 2011 NBA Draft, αλλά δεν επιλέχθηκε, γιατί όπως είχε πει ο προπονητής του στο κολέγιο οι scouts είχαν προβληματιστεί με τη θέση του. “Προσπαθούσα να τους πω ότι δεν είναι πόιντ γκαρντ ή σούτινγκ γκαρντ, αλλά ball guard”.

Έφυγε για την Ευρώπη. Ο πρώτος σταθμός ήταν η γαλλική Σαλόν Σαονέ. Ο μισθός του ήταν 130.000 δολάρια. Ζήτησε 5.000 δολάρια, ως προκαταβολή. Ήταν ηγέτης του νταμπλ. Το καλοκαίρι του 2012 πήγε στην Ουκρανία, για την Μπουντιβέλνικ. Τον χρησιμοποιούσαν ως σούτινγκ γκαρντ. Είπε ‘δεν είμαι μόνο σκόρερ. Μπορώ να κάνω και καλύτερους τους συμπαίκτες μου’. Δεν τους ένοιαζε. Παρ’ όλα αυτά, πήρε πρωτάθλημα και αναδείχθηκε MVP των τελικών. Έκανε το 2/2 που έγινε 3/3 ένα χρόνο μετά, όταν ολοκλήρωσε τη σεζόν στη Γερμανία, με τη φανέλα της Μπάγερν. Πάλι αναδείχθηκε MVP των τελικών.

Στην offseason του 2014 κατεγράφησαν πολλές μετακινήσεις ‘καυτών’ ονομάτων (Νικ Κάνερ Μέντλι, Ζοφρί Λοβέρν, Μάλκολμ Ντιλέινι, Ταϊρίς Ράις και Μίλος Τεόντοσιτς) που δεν μπορούσαν να εξηγηθούν με άλλον τρόπο πέραν του ότι προτίμησαν τα περισσότερα λεφτά. Ενώ όλοι έκαναν -ανεξήγητο- αγώνα να πείσουν πως διάλεξαν ό,τι διάλεξαν με αθλητικά κριτήρια, ο Ντιλέινι υπήρξε ο πιο τίμιος όλων, ομολογώντας πως προτίμησε τη Λοκομοτίβ Κουμπάν (που δεν έπαιζε Euroleague) από τον Ολυμπιακό και την πρόταση του 1.700.000 δολ για δυο χρόνια -μεταξύ άλλων. Είχε εξηγήσει πως στόχος του ήταν να γίνει εκατομμυριούχος έως τα 25, τα οποία είχε κλείσει το Μάρτη εκείνου του έτους.

“Γιατί άλλαξα τρεις ομάδες, σε τρία χρόνια; Στην Ευρώπη, είναι δύσκολο για έναν νεαρό Αμερικανό να ξεκινήσει από το ύψιστο επίπεδο και να βρει ομάδα που να μην έχει οικονομικά προβλήματα. Με τον εκπρόσωπο μου συμφωνήσαμε πως κατ’ αρχάς θα έπρεπε να φτάσω στο υψηλότερο επίπεδο και μετά να αναζητήσω πολυετή συνεργασία. Ναι, λοιπόν, το ερχόμενο καλοκαίρι έχω στόχο ένα μεγάλο -σε διάρκεια- συμβόλαιο, με μια ομάδα που να έχει νοοτροπία νικητή και καλή οικονομική κατάσταση”.

Στο Κρασνοντάρ έμεινε δυο σεζόν. Υπό τις οδηγίες του Γιώργου Μπαρτζώκα η Λοκομοτίβ έφτασε στο Final Four της Euroleague, στην πρώτη συμμετοχή της. Μετά το ‘μικρό τελικό’ είχε τύχει να μιλήσουμε. Μεταξύ άλλων, είπε πως επιστρέφει στις ΗΠΑ για την οικογένεια του. Και το ΝΒΑ.

✎ Η 15η Ιουλίου του 2016 ήταν η ημέρα που ξεκίνησε με τον Ντιλέινι να κάνει το παιδικό του όνειρο πραγματικότητα: οι Χοκς του έδωσαν συμβόλαιο και την ευκαιρία να γίνει NBAer. Η ημέρα αυτή τελείωσε ως η πιο εφιαλτική της ζωής του. Κάλεσε τους φίλους να τους κεράσει για τη μεγάλη στιγμή. Όπως είχε πει στην Atlanta Journal-Constitution, στο φεύγα από το club ένας φίλος του διαπληκτίστηκε με έναν άνδρα. Δεν πέρασαν σε σωματική επαφή. Λίγο αργότερα και ενώ ο Ντιλέινι ήταν με την (13μελη) παρέα του στο βαν που ‘χε ενοικιάσει, σταμάτησε δίπλα ένα αυτοκίνητο και οι επιβάτες άνοιξαν πυρ. Δυο σφαίρες βρήκαν τον αδελφό του Μάλκολμ, Βίνσεντ στη μέση, άλλες τόσες στον ώμο και μια σε δάχτυλο που χρειάστηκε ακρωτηριασμό. Σφαίρες ‘βρήκαν’ και τα λάστιχα, με τον οδηγό του βαν να μην μπορεί να σπεύσει στο νοσοκομείο. Το όχημα σταμάτησε σε βενζινάδικο. Εκεί ο Βίνσεντ μεταφέρθηκε σε αγροτικό αυτοκίνητο και από εκεί στα επείγοντα. Ο Μάλκολμ παρείχε καρδιοαναπνευστική ανάνηψη στον αδελφό του, στη διαδρομή -γιατί είχε σταματήσει να αναπνέει. Ο Βίνσεντ υπεβλήθη στις απαραίτητες επεμβάσεις. Επιβίωσε. Κομμάτια των σφαιρών όμως, είχαν μείνει στη σπονδυλική στήλη και στο στήθος. Έκτοτε είναι σε αμαξίδιο. “Ήταν ο μόνος που αισθανόταν πως το περιστατικό που έγινε έξω από το club δεν είχε τελειώσει”. Ο Βίνσεντ είναι παντρεμένος και έχει ένα γιο, 9 χρόνων. Ο Μάλκολμ ήταν και παραμένει πάντα δίπλα του.

✎ Η Ατλάντα του ‘χε δώσει διετές συμβόλαιο, για 5.000.000 δολάρια. Η ιστορία δεν εξελίχθηκε όπως την είχε ονειρευτεί. Δεν έγινε starter. Έγινε η αλλαγή του Ντένις Σρέντερ. Και το 2018, όταν πάλι ακουγόταν πολύ έντονα στην Ευρώπη και την Ελλάδα, πήγε εκεί όπου του έδιναν τα περισσότερα: στους Guangdong Southern Tigers της Κίνας. Προφανώς και διέπρεψε. Και προφανώς δεν αγχώθηκε για το τι θα κάνει μετά. Έχει πει άλλωστε, ότι “όσο κάνω τη δουλειά μου, θα βρίσκω εργοδότες”. Στη δουλειά του ανήκει και η εκμάθηση τρόπων να ‘παίρνει’ φάουλ από τον αντίπαλο, όταν δεν μπορεί να σκοράρει. “Κανείς δεν με δίδαξε πώς να το κάνω αυτό. Μελέτησα το παιχνίδι και είδα ότι το να είσαι σκόρερ, σημαίνει πως μπορείς να βάλεις πόντους με διάφορους τρόπους. Όχι μόνο με σουτ. Δεν είμαι ο πιο αθλητικός τύπος, μπορώ όμως, και παίζω πιο έξυπνα από τους περισσότερους. Για αυτό και ξέρω πώς να φορτώνω με φάουλ τους αντιπάλους“.

Σου θυμίζω ότι από το 2016 ήθελε κάποιον να τον εμπιστευτεί για καιρό. Μια μακροχρόνια δέσμευση. Το καλοκαίρι λοιπόν, του 2019 πολλοί τον ζήτησαν, λίγοι όμως του έδιναν κάτι καλύτερο από μονοετές. Εκείνος είχε ξεκαθαρίσει στο μυαλό του πως αν δεν έβρισκε αυτό που ήθελε, θα γύριζε στην Κίνα. Η Μπαρτσελόνα που πέρυσι ήταν η Ευρώπης, η οποία σκόρπισε περισσότερο από κάθε άλλη, το ευρώ (το όνομα Μίροτιτς σου λέει κάτι;), του πρόσφερε 1+1. Τα χρήματα δεν ήταν αυτά που θα ήθελε. Παρ’ όλα αυτά, είπε το ‘ναι’. Στους μήνες που ακολούθησαν είπε πολλάκις πως οραματιζόταν τον εαυτό του στη Βαρκελώνη για χρόνια. Όπως τον οραματιζόταν στο παρκέ ως ηγέτη. Όταν η ‘Μπάρσα’ δεν έθιξε καν θέμα επέκτασης συμβολαίου -και προέβη σε ενέργειες που δεν έδειχναν σεβασμό-, ήξερε πως είχε έλθει η ώρα να φύγει.

Με το που είπε η Euroleague πως δεν θα ολοκληρωθεί η σεζόν έως σήμερα, η Αρμάνι έχει γίνει η ομάδα που ‘χει -σχεδόν- τελειώσει με τα της σύνθεσης του νέου ρόστερ, με προσθήκες που δεν παραπέμπουν σε συνθήκες κορονοϊού. Ο Ντιλέινι είναι μεταξύ των νέων στο Μιλάνο, που έδωσε στον Αμερικανό διετές συμβόλαιο. Ναι, πάλι πήγε, όπου είναι το χρήμα. Πήγε όμως, κι εκεί που θέλησαν να δεσμευθούν μαζί του λίγο περισσότερο -εγγυημένα, όχι με option.

Τα 300.000.000 ευρώ του Αρμάνι και το φετινό ‘κάνε ό,τι θες’

Το φετινό εγχείρημα της Αρμάνι είναι η φωτογραφία του all in, με τον Έτορε Μεσίνα να ‘χει εξασφαλίσει το ΟΚ του ιδιοκτήτη να κάνει ό,τι χρειάζεται, για να πάρει -επιτέλους- τον τίτλο της Euroleague. O Tζόρτζιο Αρμάνι έγινε ιδιοκτήτης της Ολίμπια το έτος 2008. Φέτος έχουμε 2020. Κάνε έναν πολλαπλασιασμό: 12 επί 25.000.000 ευρώ. Το σύνολο (300.000.000 ευρώ) αντιστοιχεί στα χρήματα που ‘χει δώσει για την ομάδα, στη δωδεκαετία που του ανήκει. Και τι έχει πάρει; Τρία εθνικά πρωταθλήματα, δύο κύπελλα, τρία Supercup… και αυτά. Δεν κατάφερε καν, να φτάσει στο Final Four της Euroleague, έστω μια φορά. Για να γίνει το φετινό all in ο Μεσίνα υποσχέθηκε παρουσία στην τελική ευθεία.

Ξεκάθαρα ο κορυφαίος σχεδιαστής μόδας και ιδιοκτήτης κολοσσιαίου brand, του οποίου η αξία εκτιμήθηκε το 2018 στα 6.69 δισεκατομμύρια δολάρια, είχε χρήματα να δώσει. Εννοώ δεν του έλειψαν αυτά που επένδυσε στην ομάδα μπάσκετ. Εξυπακούεται πως είχε ‘απώλειες’ τον καιρό της καραντίνας εξαιτίας του Covid-19. Όπως όμως, διαβεβαίωσε ο Πιέρο Γκουερίνι, δημοσιογράφος της Tuttosport, στη συζήτηση που είχαμε “δεν θα ‘χει πρόβλημα. Δηλαδή, δεν θα ‘χουν πρόβλημα και οι επόμενες γενιές”.

Ο Πιέρο είχε την ευγενή καλοσύνη να απαντήσει σε κάποιες απορίες, με πρώτη το αν συμφωνεί πως η πρώτη σεζόν του Μεσίνα, στο διπλό πόστο (προέδρου και προπονητή) ήταν αποτυχημένη. “Σίγουρα δεν ήταν επιτυχημένη και δέχθηκε ανάλογη κριτική για πολλά θέματα. Όπως και για τους Αμερικανούς που διάλεξε. Για αυτό και εν όψει της νέας σεζόν πρέπει να νικήσει. Και θέλει να νικήσει. Μη ξεχνάς πως πρόκειται για έναν πάρα πολύ φιλόδοξο και έξυπνο άνθρωπο”.

Ο Μεσίνα φαίνεται να παραδέχθηκε πως ο περυσινός συγκεντρωτισμός (ήθελε να περνούν όλα από τα χέρια του) δεν οδήγησε κάπου καλά και για αυτό φέτος μοίρασε τις δουλειές με τον Χρήστο Σταυρόπουλο, ο οποίος τελεί από πέρυσι χρέη GM στην ιταλική ομάδα. “Τον εμπιστεύεται πολύ και σίγουρα μιλάνε πάρα πολύ”.

Στο μυαλό μου το ‘παίρνω 14 ισάξιους παίκτες’ έχει τα καλά του, αλλά έχει και κάποιες ιδιαιτερότητες, όταν κάθε ομάδα εμφανίζεται στο παρκέ με πέντε παίκτες και η μπάλα είναι μία. “Πέρυσι είχε πολλούς τραυματισμούς και προβλήματα και αυτός φαίνεται να είναι ο λόγος που φέτος δείχνει να ‘χει αποφασίσει ότι είναι καλύτερο να περισσεύουν, παρά να λείπουν. Εξ ου και θέλει να δομήσει ρόστερ με μεγαλύτερο βάθος”.

Ας δούμε τι κάλεσε στο Μιλάνο ο Μεσίνα, με τις επιλογές να παραπέμπουν σε κολεξιόν φθινόπωρο-χειμώνα και άνοιξη-καλοκαίρι του 2021 και μετά το πιθανότερο είναι να πάει στα στοκ, λόγω ηλικίας. Σημείωσε πως ο μικρότερος είναι ο Σαβόν Σιλντς, ετών 25. Μετά είναι ο Ντιλέινι (31) και ούτω καθ εξής.

Έχε υπ’ όψιν σου ότι η Αρμάνι θέλει να αποκτήσει και έναν επιπλέον σούτινγκ γκαρντ. Αυτός που θέλει ο Μεσίνα είναι ο Μάρκο Μπελινέλι. Υπάρχει όμως, ένα πρόβλημα με το πότε θα επιστρέψει το ΝΒΑ στα παρκέ, για να ολοκληρώσει τη σεζόν 2019-20. Ο κόουτς θέλει να ‘χει έτοιμη την ομάδα του, το συντομότερο δυνατό”. Και για αυτό ερευνά και άλλες επιλογές.

Στους ψηλούς υπάρχουν οι Τατσέρσκι και Γκουντάιτις και δεν αποκλείεται να μείνει και ο Σκόλα”. Ο Γκουντάιτις δεν έχει συμβόλαιο, αλλά ο Μεσίνα κάνει ό,τι μπορεί να τον κρατήσει. Όπως κάνει ό,τι μπορεί για να πάρει τον Λουίτζι Ντατόμε, τον οποίον είχε ζητήσει και πέρυσι, όταν ο διεθνής Ιταλός αρνήθηκε τον ‘Έκτορα’. Φέτος, οι συνθήκες είναι άρδην διαφορετικές με τη Φενέρμπαχτσε να έχει αιτηθεί το ‘πάγωμα’ των πληρωμών έως τον προσεχή Δεκέμβρη. Αυτό εν τω μεταξύ, που διαρρέεται ως τέλος των προβλημάτων, είναι η πληρωμή δυο μισθών, τη στιγμή που ο σύλλογος χρωστούσε στους παίκτες και τους προπονητές, μισθούς από το Γενάρη.

Ο Μεσίνα θα ‘χει άλλη ομάδα για την Euroleague και άλλη για το ιταλικό πρωτάθλημα. Δηλαδή, θα μοιράζει ανάλογα το χρόνο των παικτών που θα ‘χει υπό τις οδηγίες του. Το πλάνο είναι οι Ροντρίγκεζ και Ντιλέινι στον ‘άσο’ (προφανώς θα παίζουν και μαζί), ο Σιλντς με έναν που θα έλθει στο ‘δύο’, τους Ντατόμε, Μίτσοφ και Σιλντς στο ‘3’, εφόσον φυσικά, ‘κλείσει’ ο Λουίτζι, κάτι που φαίνεται δύσκολο, αλλά ο Μεσίνα το προσπαθεί πολύ έντονα -σε αυτήν την περίπτωση θα δοθεί αλλού ο Σκοτ Μπρουκς-, οι Ντέρικ Ουίλιαμς -μένει να ‘κλείσει’ και αυτή η ιστορία-, με Ντατόμε και Χάινς στο ‘4’ και οι Τατσέρσκι και Γκουντάιτις στο ‘5’, συν φυσικά τους γηγενείς, στους οποίους θα δίνει μεγαλύτερο χρόνο στην ιταλική λίγκα“.

Αν δεν πάει έστω, Final Four και με αυτό το ρόστερ η Αρμάνι, μάλλον αυτός που δίνει τα χρήματα θα προχωρήσει σε αλλαγή μενταλιτέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK