Είναι ο Αντετοκούνμπο καλύτερος των Στόκτον-Γιούιν, αλλά χειρότερος των Μπάρκλεϊ-Γκαρνέτ;
Κάθε λίστα κορυφαίων έχει αναπόφευκτα τις 'τρύπες' της. Του ESPN τοποθετεί τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στη θέση #27 όλων των εποχών στο ΝΒΑ. Ανταποκρίνεται στην αξία; Υποτιμήθηκε ή υπερκτιμήθηκε;
Το ESPN δεν αμφισβητείται, στο ελάχιστο, για την εγκυρότητά του. Τουλάχιστον στη διασταυρωμένη πληροφορία και στη μεταφορά της διεκδικεί την αυθεντία. Ο γκουρού Έιντριαν Βοζνιαρόφσκι και οι συνάδελφοί του εγγυώνται κάθε φορά ένα πρώτης ποιότητας αποτέλεσμα για το κοινό και ταυτόχρονα αναγνωρισμένο από τη δημοσιογραφική κοινότητα. Πόση αξιοπιστία μολαταύτα χωράει στην καταγραφή μιας ούτως ή άλλως υποκειμενικής πραγματικότητας, η οποία στηρίζεται σε ατομικές βάσεις.
Ενόψει των 74 χρόνων από τη γέννηση του ΝΒΑ το αμερικανικό μέσο μπήκε στη διαδικασία να συνθέσει μια λίστα με τους 74 κορυφαίους παίκτες όλων των εποχών. Έναν για κάθε έτος. Δεν ξεχώρισε γενιές και περιόδους. Δεν προσδιόρισε συνθήκες ή θέσεις. Από το 1946 ως το 2020 άπαντες τοποθετήθηκαν στην ίδια αφετηρία για να προκύψουν οι καλύτεροι των καλύτερων.
Ειπώθηκε ότι “οι ειδικοί μας έχουν πράξει το καλύτερο τους” για ν’ απαντήσουν στα διλήμματα. Ότι “το εξειδικευμένο πάνελ ψήφισε από χιλιάδες μονομαχίες ένας εναντίον ενός“, έχοντας λάβει υπ’ όψιν της τόσο τη συνολική αξία της καριέρας του καθενός όσο και τη μέγιστη απόδοσή τους.
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χωρίστηκε σε τρία σκέλη. Από το 74 ως το 41. Από το 40 ως το 11 και από το 10 ως το 1 (που δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη).
Υπό αυτό το πρίσμα ο Γιάννης Αντετοκούνμπο τοποθετήθηκε στη θέση #27. Διότι, όπως εξήγησε ο Έρικ Γουντγιαρντ “δεν χρειάζεται να κοιτάξεις πιο πέρα από το όνομα για να καταλάβεις την αναρρίχησή του στο ΝΒΑ σε ηλικία 25 ετών. Προτού το ‘Γιάννης’ γίνει οικείο, αυτοί που δεν μπορούσαν να προφέρουν το επώνυμό του τον αποκαλούσαν συχνά ‘Greek Freak’. Ο τρέχων MVP ήταν σε τροχιά κατάκτησης του βραβείου για δεύτερη διαδοχική σεζόν, την ίδια στιγμή που ξεκάθαρα προόδευε από μέρα σε μέρα, βελτιώνοντας τους αριθμούς του, πριν η δράση του ΝΒΑ διακοπεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Τα καλύτερα χρόνια του μοιάζουν να είναι μπροστά του“.
Μια δεδομένα πολύ υψηλή και μια ξεκάθαρα κολακευτική διάκριση για τον Έλληνα ηγέτη των Μιλγουόκι Μπακς, ο οποίος στις επτά σεζόν του έχει κατά μέσο όρο 20 πόντους, 8.9 ριμπάουντ, 4.3 ασίστ, 1.2 κλεψίματα και 1.3 μπλοκ ανά συμμετοχή. Μια διάκριση που από τη μία τον φέρνει πάνω από τον Πάτρικ Γιούιν (#37), τον Κέβιν ΜακΧέιλ (#36), τον Τζέισον Κιντ (#34), τον Αϊζάια Τόμας (#31), τον Στιβ Νας (#30), τον Άλεν Άιβερσον (#29) και τον Τζον Στόκτον (#28), για να μην πάμε στον Πολ Πιρς (#54) ;ή στον Τζέιμς Γουόρθι (#51), όμως από την άλλη τον κατατάσσει πίσω από τον Καρλ Μαλόουν (#17), τον Κέβιν Γκαρνέτ (#20) και τον Τσαρλς Μπάρκλεϊ (#23).
Σε κάθε περίπτωση τα κριτήρια μοιάζουν ολίγον τι αμφιλεγόμενα και η προσωπική άποψη υπερισχύει.
Εσείς τι πιστεύετε;