Ο 8ος ‘δορυφόρος’ της Σίτι θυμίζει ελληνική ομάδα που αλλάζει συνεχώς ΑΦΜ
Η City Football Group άπλωσε τα δίχτυα της στο βελγικό ποδόσφαιρο και αγόρασε τις μετοχές ομάδας με πολλές ταυτότητες. Γιατί όχι το επόμενο μέλος του κλαμπ να είναι ελληνικής προέλευσης.
Πόσες πιθανότητες είναι δυνατόν να συγκεντρώνει τούτη την ώρα το ενδεχόμενο η Μάντσεστερ Σίτι ν’ αποκτήσει -στο κοντινό μέλλον- ένα ποδοσφαιρικό (ξ)αδερφάκι από την Ελλάδα; Είτε τις δύο κατηγορίες της Super League, πολύ περισσότερο από τη Football League. Μηδαμινές, θα ‘ταν η πιο ταιριαστή απάντηση στην ερώτηση.
Δεν θα χωρούσε αμφιβολία περί τούτου, αν δεν είχε μεσολαβήσει η αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Λόμελ που κατείχε ο επιχειρηματίας Κέρκοφς. Ενός βελγικού κλαμπ της β’ κατηγορίας (χωρίς ελπίδες ανόδου πριν από τη διακοπή) με γήπεδο 8.000 θέσεων, του οποίου η πορεία παρουσιάζει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με αρκετών ελληνικών ομάδων, καθώς η επανασύσταση είναι γι’ αυτήν μια μόνιμη διαδικασία. Η απόσταση της εικασίας από την πραγματικότητα είναι μικρή πια.
Σε πρώτη φάση ο ‘Big Brother’ του σπιτιού φρόντισε για το απαραίτητο καλωσόρισμα.
7 ‘ταυτότητες’ σε 100 χρόνια
Θεωρητικά η Lommel SK, με ελάχιστα χρόνια ζωής, είναι ο βενιαμίν της οικογένειας των… Σίτι, υπό την πατρική φιγούρα του Σεΐχη Μανσούρ μπιν Ζαγέντ. Μόλις το 2017 έλαβε το σημερινό της όνομα, καθώς από το 2010 και για 7 χρόνια εμφανιζόταν στα μητρώα της βελγικής ομοσπονδίας ως Lommel United (απαγορευμένη λέξη για τους ‘πολίτες’). Επρόκειτο για το ποδοσφαιρικό παράγωγο που είχε ‘γεννηθεί’ από τη συγχώνευση της KVSK United με την KFC Racing Mol-Wezel (ομάδα της γ’ κατηγορίας που δεν υφίσταται πλέον).
Ούτε βέβαια η KVSK United (φτου-φτου) ήταν το μητρικό σωματείο. Υπήρξε για την αμέσως προηγούμενη επταετία ό,τι είχε προκύψει από μια άλλη σύμπραξη γειτονικών ομάδων που συμφωνήθηκε και υλοποιήθηκε το 2003. Η μία ομάδα ήταν η Κονινκλάικε Βλουγκ εν Βράι Όβερπελτ-Φάμπριεκ (που μας ενδιαφέρει) και η άλλη η K.F.C. Lommel (με μία συμμετοχή σε τελικό κυπέλλου και δύο ευρωπαϊκές παρουσίες στο Ιντερτότο), η οποία εκείνη την περίοδο κήρυττε πτώχευση και βυθιζόταν οικονομικά.
Σώθηκε εν μέρει από τους ‘βασιλικούς’. Το πρόθεμα ‘Koninklijke’ (βασιλική) είχε προστεθεί στον τίτλο της Βλουγκ εν Βράι Όβερπελτ-Φάμπριεκ το 1982, πιθανόν για λόγους μεγαλομανίας των τότε επικεφαλής της. Ήταν η τέταρτη και τελευταία παραλλαγή της ονομασίας ενός συλλόγου που ιδρύθηκε τη δεκαετία του ’20 και καταγράφηκε σε πρώτη φάση ως Vlug & Vrij Overpelt-Usines.
Το 1933 έπαψε να λειτουργεί προτού το 1937 επανασυσταθεί και πλέον ως Vlug & Vrij Overpelt αρχίσει να χαράζει την πορεία της στα τοπικά πρωταθλήματα. Στα μέσα των 50s έφτασε για πρώτη φορά στις εθνικές κατηγορίες πριν στα τέλη της δεκαετίας λάβει το τρίτο κατά σειρά όνομά της (Vlug en Vrij Overpelt-Fabriek).
Συνολικά η Lommel S.K συστήθηκε στο κοινό 7 διαφορετικές φορές και οδεύει αισίως για την όγδοη, καθώς το ‘City’ συνοδεύει συνήθως όσες ομάδες εξασφαλίσουν μια θέση στο κυριακάτικο, οικογενειακό, τραπέζι. Τις μετράμε λιγότερες φερ’ ειπείν απ’ όσες του Ηρακλή, άρα γιατί μια ελληνική ομάδα (όχι ο Γηραιός απαραίτητα) να μην γίνει ο επόμενος στόχος της σύμπραξης Αράβων – Αμερικανών – Κινέζων για ένα διψήφιο αριθμό ποδοσφαιρικών σωματείων ανά τον κόσμο κάτω από την ίδια ιδιοκτησία (City Football Group). Με τα ίδια πάνω-κάτω χρώματα (μπλε, ανοικτό μπλε ή θαλασσί) και έμβλημα που θα παραπέμπει στη μαμά εταιρία.
Τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας
Πλην της Λόμελ και φυσικά της Μάντσεστερ Σίτι, μέλη της ίδιας οικογένειας (σε μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό) είναι η Νιου Γιορκ Σίτι από τις ΗΠΑ, η αυστραλιανή Μέλμπουρν Σίτι, η γιαπωνέζικη Γιοχοκάμα Μαρίνος, η Μοντεβιδέο Σίτι Τόρκε από την Ουρουγουάη, η ισπανική Ζιρόνα, η Μουμπάι από την Ινδία και η Σετσουάν Τζιούνιου από την Κίνα. Για την Γουαγιακίλ από το Εκουαδόρ υπάρχουν μονάχα ενδείξεις και όχι αποδείξεις.
Σε αντίθεση με τον βελγικό σύλλογο από την επαρχία Λίμπουργκ στα βορειοανατολικά σύνορα με την Ολλανδία, που αποτελεί επισήμως μέλος της οικογένειας ως το πιο φρέσκο “κομμάτι της μακράς στρατηγικής να είμαστε παρόντες σε κομβικές χώρες του ποδοσφαίρου, να παίζουμε όμορφο ποδόσφαιρο και να εξελίσσουμε το ταλέντο“, όπως εξήγησε ο Φεράρ Σοριάνο, ο εκτελεστικός διευθυντής του Ομίλου.