Η ομάδα αξίας 4 δισ. που πήρε δάνειο ‘μικρών επιχειρήσεων’
Οι Λος Άντζελες Λέικερς θέλησαν να βάλουν χέρι σε ένα πρόγραμμα δανειοδότησης που αφορά μικρές επιχειρήσεις που δέχτηκαν πλήγματα από τον κορονοϊό. Η κατακραυγή τους οδήγησε ένα ένα επεισοδιακό μπρος-πίσω και μια επικοινωνιακή 'πληγή' που ακόμα δεν έχει κλείσει.
Η πανδημία του κορονοϊού έχει γονατίσει κάθε επιχειρηματικό κλάδο και φυσικά ο αθλητισμός δεν θα μπορούσε να λείπει από το κάδρο. Οι ΗΠΑ αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στη δύνη του ιού, μετρώντας δεκάδες χιλιάδες νέα κρούσματα, ενώ ο αριθμός των πολιτών που καταφεύγουν σε αιτήματα επιδόματος ανεργίας έχει ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια. Σε αυτήν την κατάσταση τρόμου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ψηφίσει με άμεσες διαδικασίες ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα διάσωσης της αμερικανικής οικονομίας, που περιλαμβάνει όσους έχουν άμεσα πληγεί από την κρίση, ανάμεσά τους και επιχειρήσεις που θεωρούνται ‘μικρές’, με κριτήριο το ότι απασχολούν λιγότερους από 500 εργαζόμενους. Οι Λος Άντζελες Λέικερς θέλησαν να επωφεληθούν άμεσα από αυτό το πρόγραμμα.
Όλα έγιναν με ρυθμούς fast track. Η διοίκηση της ομάδας προχώρησε σε αίτηση για το πρόγραμμα, η αίτηση εγκρίθηκε, η ομάδα έλαβε δάνειο ύψους 4.600.000 δολαρίων. Όμως, αυτά τα ‘χρήματα από το ελικόπτερο’ επιστράφηκαν στα κρατικά ταμεία από την ομάδα, υπό άγνωστες αιτίες. Ίσως υπάρχει εξήγηση.
Νόμιμο άλλα και ηθικό;
Η ομάδα όντως απασχολεί λιγότερους από 500 εργαζόμενους, άρα τυπικά μπορεί να θεωρηθεί ‘μικρή επιχείρηση’. Εντούτοις, πρόκειται για ένα από τα πιο ακριβά franchises του NBA. Σύμφωνα με πληροφορίες του Forbes, η συνολική αξία των Λέικερς (brand, στάδιο, αθλητές και αθλητικές δραστηριότητες) ανέρχεται σε 4.400.000.000 δολάρια, με εντυπωσιακή αύξηση σε σχέση με την περασμένη χρονιά (3,7 δισ.). Αν και πρόκειται για αριθμητικά δεδομένα προ κορονοϊού, οι Λέικερς παραμένουν και σήμερα ένα franchise αξίας δισεκατομμυρίων, όπου τα εισιτήρια VIP κοστίζουν 1.700 δολάρια και τα διαρκείας μπορούν να ξεπεράσουν σε αξία ακόμα και τα 12.000 δολάρια. Η αμερικανική κυβέρνηση, μέσα από τα κριτήρια δανειοδότησης των μικρών επιχειρήσεων, έκλεισε πονηρά το μάτι στους δισεκατομμυριούχους. Η Τζίνι Μπας (ιδιοκτήτρια των Λέικερς) και το επιτελείο της μπήκαν στον πειρασμό. Στη συνέχεια, όμως, αντιλήφθηκαν τον επικοινωνιακό αντίκτυπο μιας τέτοιας κίνησης και με δήλωση προς το ESPN αναφώνησαν ‘mea culpa’.
“Οι Λέικερς πληρούσαν τα κριτήρια και γι’ αυτό έλαβαν δάνειο από το πρόγραμμα Payroll Protection. Όταν διαπιστώσαμε πώς οι πόροι αυτού του προγράμματος είχαν κατατεθεί στους λογαριασμούς μας, επιστρέψαμε το δάνειο, ώστε η οικονομική υποστήριξη να κατευθυνθεί εκεί όπου υπάρχει ανάγκη. Οι Λέικερς παραμένουν αφοσιωμένοι στη στήριξη των υπαλλήλων και της κοινότητας μας”.
Το ΝΒΑ σήμερα παραμένει στον ‘πάγο’, ενώ υπάρχουν κάποιες αχνές ενδείξεις αποκλιμάκωσης της πανδημίας στις ΗΠΑ, με μικρές μειώσεις των νέων κρουσμάτων. Η νέα πραγματικότητα του αμερικανικού μπάσκετ αναμένεται με κοσμογονικές αναταράξεις.