Στις πιο ακριβές ‘μεταγραφές’ της Νις προστέθηκαν δύο εργοστάσια αντισηπτικών
Πριν από 9 μήνες η Ineos εξαγόραζε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της γαλλικής Νις έναντι 100 εκατ. ευρώ και ξόδευε άλλα 50 για ποδοσφαιριστές. Μετά από 9 μήνες δεν ασχολείται με μεταγραφές, αλλά με την παραγωγή απολυμαντικών τζελ.
Τα προϊόντα απολύμανσης, ιδίως τα αντισηπτικά υγρά, εντάσσονται στα είδη πρώτης ανάγκης ως ενίσχυση της άμυνας στην ακατάσχετη επίθεση του κορονοϊού, παγκοσμίως. Ταυτόχρονα δε συγκαταλέγονται στα είδη που τελούν υπό εξαφάνιση (από αποθήκες, σούπερ μάρκετ και φαρμακεία) τον τελευταίο μήνα και η ανατροφοδότηση των νοσοκομείων κυρίως, που κρίνεται ζωτικής σημασίας προκειμένου το ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό διατηρηθεί προστατευμένο και υγιές, εξελίσσεται μετ’ εμποδίων.
Η Ineos του δισεκατομμυριούχου Τζιμ Ράτκλιφ είναι εξ εκείνων των πολλών ιδιωτικών εταιριών που ανέλαβαν δράση λειτουργώντας υποστηρικτικά στα κράτη και ακολουθώντας άλλα τρανά παραδείγματα. Πρόκειται για μια πολυεθνική με έδρα τη Βρετανία, η οποία έχει ως αντικείμενο την παραγωγή, επεξεργασία και διοχέτευση στην αγορά διάφορων χημικών. Άρα το γνωρίζει το αντικείμενο.
Το ζητούμενο βέβαια ήταν η μαζική προμήθεια υδροαλκοολικών τζελ που θα καλύψουν τις ελλείψεις στα Εθνικά Συστήματα Υγείας. Αυτό το κενό η Ineos ήρθε να το καλύψει με τη δημιουργία τριών γι’ αρχή, και άλλης μίας που έρχεται το επόμενο 10ήμερο, εργοστασιακών μονάδων. Η πρώτη άρχισε να δουλεύει στη Μεγάλη Βρετανία, η δεύτερη ενεργοποιήθηκε στη Γερμανία και οι τελευταίες δύο αφορούν τη Γαλλία, με απώτερο στόχο να εξυπηρετηθεί και το Βέλγιο. Τα εργοστάσια αυτά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που των υπευθύνων, θα μπορούν να παράγουν 1 εκατομμύριο μπουκάλια αντισηπτικών υγρών ανά μήνα, τα οποία θα διοχετεύονται απευθείας και δωρεάν στα κρατικά νοσοκομεία και μόνο. Δεν θα πωλούνται στην αγορά δηλαδή.
Το ένα από τα δύο δουλεύει ήδη στη Μαρτίγκ, έξω από τη Μασσαλία, ενώ το δεύτερο θα τελειώσει εντός 10ημέρου στην Ετέν, πόλη της βορειοανατολικής πλευράς της χώρας.
Από πέρυσι το καλοκαίρι η βρετανική πολυεθνική ανέπτυξε ιδιαίτερους δεσμούς με τη Γαλλία και δη το ποδόσφαιρο της, αποφασίζοντας την άμεση εμπλοκή της στον αθλητισμό πέρα από απλές χορηγίες (ποδηλασία, Formula 1, μαραθώνιος). Η εξαγορά της Νις έναντι 100 εκατομμυρίων ευρώ ήταν το γεγονός του καλοκαιριού, καθώς ένας κολοσσός στον τομέα των πρώτων υλών και των ανανεώσιμων υλικών έμπαινε δυναμικά στη Ligue 1. Ξοδεύοντας μάλιστα περισσότερα από 50 εκατομμύρια, τα 20.5 εκ των οποίων για την απόκτηση του Δανού φορ Κάσπερ Ντόλμπεργκ από τον Άγιαξ (η ακριβότερη μεταγραφή της ιστορίας της), φρόντισε εξ αρχής να φανερώσει τις προθέσεις της.
Πριν πάντως ολοκληρωθεί η τρέχουσα σεζόν και όταν πια κληθεί να συνεχίσει την εφαρμογή του σχεδίου της βοηθάει από άλλη σκοπιά την τοπική και όχι μόνο κοινωνία. Η Γαλλία ήταν η τέταρτη κατά σειρά χώρα, μετά τις Ιταλία, Ισπανία και ΗΠΑ, της οποίας ο αριθμός των θυμάτων από την covid-19 υπερέβη τις 10.000 σ’ εξαψήφιο αριθμό καταγεγραμμένων κρουσμάτων. Προς τα εκεί οδεύει πλέον η Μεγάλη Βρετανία, σε αντίθεση με τη Γερμανία των λιγότερων από 2.500 νεκρών.