ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

5 ‘μισές αλήθειες’ που ο Πελέ προτιμά να κρύβει

Πόσα γκολ έχει πετύχει σε επίσημους αγώνες; Ποιος ήταν ο κορυφαίος παίκτης της Βραζιλίας όσο εκείνος ήταν τραυματίας; Αυτές είναι οι αλήθειες που 'χαμηλώνουν' λίγο τον μύθο του Πελέ, χωρίς όμως να τον τραυματίζουν.

5 ‘μισές αλήθειες’ που ο Πελέ προτιμά να κρύβει
Ιανουάριος 1998 και ο Πελέ παρευρίσκεται στη βράβευση του Παίκτη της Χρονιάς από τη FIFA, σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τους Ρομπέρτο Κάρλος και Ρονάλντο AP Photo/Laurent Rebours

Ο Πελέ είναι ένας Μύθος. Αυτή είναι μια αλήθεια που ορίζει το σύμπαν του σύγχρονου ποδοσφαίρου και αυτό το κείμενο δεν προτίθεται να ανατρέψει. Όμως, πίσω από κάθε μύθο, κρύβονται και κάποιες ατράνταχτες αλήθειες, κάποια σημεία αναφοράς της ποδοσφαιρικής πορείας που ο ίδιος ο Βραζιλιάνος θρύλος της ‘σελεσάο’ ανέδειξε με τρόπο που εξυπηρετούσαν περισσότερο το προσωπικό αφήγημα, παρά την πραγματικότητα. Παρακάτω θα προβάλλουμε αυτές τις αλήθειες, που σε καμία περίπτωση δεν ‘μειώνουν’ τον μύθο του. Απεναντίας, τον κάνουν πιο γήινο.

Πόσα γκολ έχει σημειώσει σε επίσημα ματς;

Ο συνολικός απολογισμός γκολ του Πελέ ανέρχεται στα 1.283. Από αυτά, τα 526 αφορούν φιλικές αναμετρήσεις, αγώνες που έγιναν στα πλαίσια περιοδειών και αγώνες που έδωσε με την εθνική ενόπλων της Βραζιλίας. Οι φιλικοί αγώνες της Σάντος δίνονταν συνήθως κόντρα σε ομάδες όπως η Κλουμπ Ατλέτικο Γιουβέντους (ουδεμία σχέση με την ιταλική Γιουβέντους) και τη Μποταφόγκο Ριμπεράο Πρέτο (ουδεμία σχέση με την Μποταφόγκο), που αγωνίζονταν σε μικρές κατηγορίες ή τουρνουά ερασιτεχνών. Συνολικά, ο Πελέ έχει πετύχει 757 γκολ σε 812 αναμετρήσεις για επίσημη διοργάνωση, δηλαδή ως παίκτης της Σάντος (1956-1974), της Νιου Γιορκ Κόσμος (1975-1977) και της εθνικής Βραζιλίας. Ο αριθμός των 1.283 γκολ μπορεί να αμφισβητηθεί και αυτό συμβαίνει εδώ και δεκαετίες. Το βέβαιο είναι ότι μπορεί να συγκριθεί με τις επιδόσεις του κορυφαίου γκολτζή όλων των εποχών.

Ατομικές διακρίσεις με την εθνική Βραζιλίας

Ο Πελέ έχει πετύχει 77 γκολ σε 92 αγώνες με την εθνική. Επίσης, σε 14 εμφανίσεις του σε αγώνες Παγκοσμίου Κυπέλλου έχει σκοράρει 12 φορές και έχει καταγράψει και 10 ασίστ. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο 1970 είχε πετύχει 4 γκολ και 7 ασίστ σε 6 αγώνες. Με εκείνο το τουρνουά ολοκληρώνονται οι ατομικές διακρίσεις με την εθνική Βραζιλίας. Ως προς τις περισσότερες νίκες σε αγώνες Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο Καφού κατέχει το ρεκόρ με 16, ως προς τα περισσότερα γκολ στο συνολικό απολογισμό ενός τουρνουά, ο Γάλλος Ζιστ Φοντέν με 13 διατηρεί ένα απαραβίαστο ρεκόρ (13), ενώ ο Ρονάλντο έχει πετύχει 15 στο σύνολο των εμφανίσεων του σε Παγκόσμια Κύπελλα. Ο Πελέ από την πλευρά του, έχοντας σκοράρει σε 4 Παγκόσμια Κύπελλα, μοιράζεται αυτή τη διάκριση με τους Μίροσλαβ Κλόζε, Ούβε Ζέελερ και Κριστιάνο Ρονάλντο. Η πραγματικότητα των αριθμών είναι αδίστακτη.

Ατομικά βραβεία

Σπανίως αναφέρεται από τον ίδιο τον Πελέ πως στο Παγκόσμιο Κύπελλο 1958, μαζί με το βραβείο του Καλύτερου Νέου Παίκτη (ήταν 17 ετών), είχε πάρει και αυτό της Ασημένιας Μπάλας. Δεν ακούγεται τόσο ενδιαφέρον. Σ’ εκείνο το τουρνουά, ο Φοντέν είχε πετύχει 13 γκολ και ο Πελέ 6. Στα επόμενα δυο Παγκόσμια Κύπελλα (1962, 1966), έχοντας προβλήματα τραυματισμών, πέτυχε μόλις από ένα γκολ σε κάθε διοργάνωση. Το 1970, σε καλή φυσική κατάσταση, πέτυχε 4. Ο πρώτος σκόρερ εκείνης της διοργάνωσης ήταν ένας από τους κορυφαίους όλων των εποχών, ο Γερμανός Γκερντ Μίλερ με 10. Ο πρώτος σκόρερ της Βραζιλίας του ’70 ήταν ο Ζαϊρζίνιο με 7 γκολ.

Τα 3 κερδισμένα Παγκόσμια Κύπελλα

Το Παγκόσμιο Κύπελλο 1962 επέστρεφε ξανά στα εδάφη της Λατινικής Αμερικής. Στη Χιλή γινόταν μια πραγματική γιορτή του ποδοσφαίρου, με τη Βραζιλία να μαγεύει τα πλήθη από τον πρώτο αγώνα της, κόντρα στο Μεξικό, με το τελικό 2-0 να περιλαμβάνει και μια εντυπωσιακή εμφάνιση του Πελέ με γκολ και ασίστ. Το δεύτερο ματς της Βραζιλίας, κόντρα στην Τσεχοσλοβακία, έκρυβε μια τραγωδία. Ο Πελέ τραυματιζόταν στον μηρό. Δεν κατάφερε να επανέλθει σε πλήρη αγωνιστική δράση μέχρι το τέλος του τουρνουά, δίνοντας όμως την ευκαιρία στον Γκαρίντσα να λάμψει, με την κατάκτηση της Χρυσής Μπάλας και του Χρυσού Παπουτσιού της FIFA, μαζί με το ίδιο το τρόπαιο του Μουντιάλ που παρέμεινε σε βραζιλιάνικα χέρια. Όντως, ο Πελέ έχει κατακτήσει 3 Παγκόσμια Κύπελλα, αλλά το κατά πόσο είχε ενεργό ρόλο στην κατάκτηση του τροπαίου του 1962, αυτό είναι… συζητήσιμο.

Σνομπάροντας πολύτιμους συμπαίκτες

Στις 4 Μαρτίου 2004, σε μια λαμπερή τελετή στο Λονδίνο, ο Πελέ αποκάλυψε τους ‘FIFA 100’, το δικό του Top 100 των Καλύτερων στην Ιστορία του ποδοσφαίρου. Σε αυτήν τη λίστα υπάρχουν αναγκαίες παρουσίες αστεριών όπως ο Ριβάλντο, ο Ρονάλντο, ο Καφού και ο Ροναλντίνιο. Όμως, είναι ηχηρότατη η απουσία του Ζέρσον, του παίκτη που έχει περιγραφεί ως ‘ο Τσάβι της Βραζιλίας του Πελέ’ και του Κοουτίνιο, του παρτενέρ του Πελέ στην επιθετική γραμμή της Σάντος. O Αντόνιο Γουίλσον Βιέιρα Ονόριο, όπως είναι το πλήρες όνομα του, πέτυχε 370 γκολ σε 425 εμφανίσεις με τη Σάντος (1958-1968). Επίσης, από τη λίστα του Πελέ λείπουν και τα ονόματα των Γκαρίντσα, Βαβά (3 γκολ σε δυο τελικούς Παγκοσμίου Κυπέλλου) και Ντιντί (Χρυσή Μπάλα 1958), όπως και τα ονόματα των Ζαϊρζίνιο, Μάριο Ζαγκάλο, Ζιλμάρ, Μπελίνι, Ζίτο. Ίσως και να έγινε κάποιο τυπογραφικό λάθος. Ίσως και να μην έγινε.

Μια αποτίμηση

Ο Ντάνιελ Γουάλας, στην ταινία ‘Big Fish’ του Τιμ Μπάρτον, έλεγε “όταν οι ιστορίες της ζωής ενός ανθρώπου δεν ξεχνιούνται, τότε αυτός γίνεται αθάνατος”. Ο Πελέ μας έχει χαρίσει έναν σωρό όμορφες ιστορίες, που ποτέ δεν θα ξεχαστούν. Το κατά πόσο αυτές προβάλλουν τη μισή αλήθεια των πραγματικών γεγονότων ή ολόκληρη, είναι μια λεπτομέρεια. Θα έχουμε για πάντα τις ιστορίες. Η αλήθεια μπορεί να περιμένει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ