ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο νόμιμος εκβιασμός της Μπαρτσελόνα και η λίστα εξόδου των 8

Ο κορονοϊός φέρνει τους συλλόγους μπροστά στο φάσμα της οικονομικής κατάρρευσης και η κίνηση της Μπαρτσελόνα αναμένεται να υιοθετηθεί από τις περισσότερες ομάδες της Ευρώπης.

Ο νόμιμος εκβιασμός της Μπαρτσελόνα και η λίστα εξόδου των 8
Ο Λιονέλ Μέσι σε στιγμιότυπο από παλιότερο clasico με τη Ρεάλ Μαδρίτης, μετά από μια δική του χαμένη ευκαιρία. AP Photo/Alvaro Barrientos

Μια τεράστια κρίση αντιμετωπίζει μοιραία το ποδόσφαιρο εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Από αυτή την οικονομική λαίλαπα που απειλεί όλες τις ομάδες παγκοσμίως, η Μπαρτσελόνα δεν θα μπορούσε να ξεφύγει. Έστω κι αν μιλάμε για έναν σύλλογο με μυθικά έσοδα. Το ίδιο μυθικά είναι και τα έξοδα της. Και ο COVID-19 την αναγκάζει να πάρει μέτρα για την οικονομική της επιβίωση. Έστω κι αν την φέρνουν αντιμέτωπη με το σύνολο των παικτών της.

Η Μπαρτσελόνα κάλεσε τους 4 αρχηγούς (Μέσι, Μπουσκέτς, Πικέ, Σέρζι Ρομπέρτο) την περασμένη Δευτέρα (23/3), για να γίνει μια προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου να συζητηθεί το ύψος των περικοπών που προτίθεται να κάνει η διοίκηση. Συμφωνία δεν επήλθε, καθώς οι παίκτες δεν δέχθηκαν να συζητήσουν για περικοπές της τάξης του 70%.

Οι μισθοί των ‘μπλαουγκράνα’ ξεπερνούν συνολικά τα 600 εκατ. ευρώ τη σεζόν και με την πανδημία του κορονοϊού να γίνεται αιτία για την απώλεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ, η τρύπα που ανοίγει στα οικονομικά δεν θέλει πολύ για να γίνει… μαύρη, ρουφώντας τα πάντα στο διάβα της. Οι παίκτες της καταλανικής ομάδας εμφανίστηκαν πρόθυμοι να συζητήσουν περικοπές ύψους έως και 30%.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς η απόκλιση είναι… χαοτική. Σκεφτείτε πως στο εκατομμύριο είναι άλλο πράγμα να χάνεις 300.000 ευρώ και άλλο 700.000 ευρώ. Η διοίκηση της Μπαρτσελόνα πάντως δεν ήθελε να χάσει χρόνο, έτσι πέρασε σε μια -τρόπον τινά- εκβιαστική κίνηση. Δίχως να έχει φτάσει συμφωνία με τους ποδοσφαιριστές (ή το υπαλληλικό προσωπικό) προχώρησε σε μειώσεις μισθών, βάζοντάς τους εργαζομένους της σε καθεστώς προσωρινής απασχόλησης (ERTE).

Το ανακοίνωσε, πατώντας σε σχετική νομοθεσία, δίχως να προχωρήσει σε λεπτομέρειες. Σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ, πρόθεση της Μπαρτσελόνα είναι να μην πληρώσει το 70% των μισθών από τις 13 Μαρτίου και για όσο διαρκεί η απουσία της ομάδας από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της. Αφήνοντας ωστόσο ένα περιθώριο 5 ημερών, προκειμένου οι εμπλεκόμενοι να επιστρέψουν στο τραπέζι το διαπραγματεύσεων. Διαφορετικά θα εφαρμόσει περικοπές ύψους 70%, ενημερώνοντας για την απόφαση της αυτή το συμβούλιο της Καταλωνίας. Με βάση και το μοντέλο διοίκησης που ισχύει στον σύλλογο, η κίνηση αυτή δεν αφορά μονάχα το ποδοσφαιρικό τμήμα, αλλά όλα όσα ‘τρέχει’ ο σύλλογος.

Το… πρόσθετο μέτρο των 8

Η Μπαρτσελόνα ωστόσο δεν σταματάει εκεί την προσπάθεια της να επιβιώσει οικονομικά από τον κορονοϊό. Σύμφωνα με τους Ισπανούς, έχει έτοιμη μια λίστα με 8 ονόματα προς πώληση για την επόμενη μεταγραφική περίοδο. Οποια μορφή κι αν έχει αυτή, καθώς θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες και το πιθανότερο είναι να ‘τρέξει’ και σε μήνες που δεν είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Η λίστα αυτή περιλαμβάνει τους Αντουάν Γκριεζμάν, Ιβάν Ράκιτιτς, Αρτούρο Βιδάλ, Σαμουέλ Ουμτιτί, Νέτο, Μάρτιν Μπρέθγουεϊτ, Φιλίπε Κουτίνιο και Κάρλες Αλενιά.

Η χρηματιστηριακή αξία αυτών των παικτών σύμφωνα με το transfermarkt ξεπερνάει συνολικά τα 350 εκατ. ευρώ. Ο Γκριεζμάν αποκτήθηκε πέρσι από την Ατλέτικο και διατηρεί την αξία του στα 120 εκατ. ευρώ. Ο Ουμτιτί αποτιμάται στα 40 εκατ. ευρώ, ενώ ο Φίρπο αποκτήθηκε πέρσι από την Μπέτις και κοστίζει 25 εκατ. ευρώ. Στα ίδια χρήματα η αξία του Ράκιτιτς, στα 14 εκατ. ευρώ αυτή του Βιδάλ. Ο δανεικός στην Μπάγερν Κοουτίνιο κρατιέται στα 70 εκατ. ευρώ, ο δανεικός στην Μπέτις Αλενιά έχει τιμή 20 εκατ. ευρώ. Ο Νέτο, περσινό μεταγραφικό απόκτημα από τη Βαλένθια, κοστολογείται στα 18 εκατ. ευρώ, ενώ ο Μπρέθγουεϊτ ως emergency signing από την Λεγανές, αποτιμάται στα 12 εκατ. ευρώ.

Φυσικά παραμένει αμφίβολο αν αυτές οι τιμές διατηρηθούν σε αυτά τα ύψη μέχρι το πέρας της πανδημίας, όπως είναι αμφίβολο αν η Μπαρτσελόνα καταφέρει να βρει αγοραστές για όλους αυτούς τους παίκτες. Ορισμένοι εξ αυτών πάντως αναμένεται να δοθούν και ως αντάλλαγμα για μεταγραφικές περιπτώσεις, όπως αυτή του Λαουτάρο Μαρτίνες από την Ίντερ.

Μέσω των περικοπών στους μισθούς και πωλήσεων το καλοκαίρι, η Μπαρτσελόνα θα προσπαθήσει να επιβιώσει οικονομικά από την λαίλαπα του κορονοϊού. Από την επόμενη εβδομάδα θα πράξουν αναλόγως και οι υπόλοιπες ομάδες της Ισπανίας, επιλέγοντας την ίδια τακτική. Ενδεχομένως η απόφαση αυτή των ‘μπλαουγκράνα’ να επηρεάσει την πολιτική των περισσότερων συλλόγων στην Ευρώπη, κυρίως όσων πληρώνουν υπέρογκα ποσά σε συμβόλαια. Στην λογική ότι το έκανε ολόκληρη Μπαρτσελόνα, είναι δεδομένο πως θα ακολουθήσουν κι άλλοι. Δεν ήταν λίγοι όσοι χρόνια μιλούσαν για την τεράστια φούσκα του ποδοσφαίρου. Υποστηρίζοντας πως κάποια στιγμή, νομοτελειακά θα σπάσει. Σίγουρα δεν είχαν μια τέτοια κατάσταση στο μυαλό τους. Ίσως όμως είναι αυτή που θα δικαιώσει τις προβλέψεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK