Το στρογγυλό 20άρι της ΤΣΣΚΑ έχει (και) την υπογραφή Ιτούδη
Η ΤΣΣΚΑ 'σκούπισε' την ελλιπή Φενέρμπαχτσε και προκρίθηκε για 20ή φορά στο Final-4. Έχει τις περισσότερες παρουσίες απ' όλες τις άλλες ευρωπαϊκές ομάδες. Ο Κλάιμπερν σε φόρμα, ο Λούντμπεργκ ατραξιόν και η 14η συμμετοχή του Δημήτρη Ιτούδη.
Η ΤΣΣΚΑ στο Final-4. Σιγά το νέο, θα πείτε και θα ‘χετε δίκιο. Η ρωσική ομάδα ‘σκούπισε’, εν τέλει, την χτυπημένη από ατυχίες Φενέρμπαχτσε (κορονοϊός και τραυματισμοί την αποδεκάτισαν) και με 3-0 νίκες έγινε η πρώτη ομάδα που πήρε το εισιτήριο για το ραντεβού της Κολωνίας, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω αποφασίστηκε να διεξαχθεί χωρίς φιλάθλους. Τηρουμένων των προβλημάτων που συνάντησε εφέτος (αποχώρηση Μάικ Τζέιμς, τραυματισμός Μιλουτίνοφ – Μπολομπόι και νωρίτερα στη χρονιά των Σενγκέλια, Χάκετ, Κλάιμπερν) η πρόκρισή της ήρθε πολύ εύκολα.
Όχι ότι δεν έχει ξανακάνει sweep. Αυτό ήταν το έκτο για μια ομάδα η οποία πέρασε σε τελική τετράδα υπό αυτή τη μορφή για 8η συνεχή χρονιά (έχει ξανακάνει τέτοιο σερί) και συνολικά για 20ή στην ιστορία της. Καμία άλλη έχει τόσες, αν και τις παρουσίες της στο ραντεβού των κορυφαίων δεν τις έχει εξαργυρώσει όσο θα ‘πρεπε, μετρώντας τέσσερα τρόπαια και 7 συμμετοχές σε τελικούς. Παραμένει φυσικά το ρωσικό κλαμπ που σε δυο χρόνια θα συμπληρώσει 100 χρόνια ζωής, η κυρίαρχος των F4, αφού όταν μιλάς για τη συγκεκριμένη διοργάνωση, κάπου είσαι σίγουρος ότι θα έχεις συναντήσεις κόκκινες φανέλες και το ρυθμικό σύνθημα Τσε-εσ-κα (ή Ρα-σί-για).
Η Euroleague την καλωσόρισε στην Κολωνία, πρώτη απ’ όλες τις διεκδικήτριες μιας θέσης στην τετράδα που θα παλέψουν για το στέμμα του πρωταθλητή Ευρώπης. Κι επειδή πέρυσι η διοργάνωση διακόπηκε στην 28η αγωνιστική, η ΤΣΣΚΑ ουσιαστικά υπερασπίζεται το τρόπαιο που κατέκτησε το 2019 στη Βιτόρια!
Εντάξει, η Φενέρμπαχτσε πήγε κουτσουρεμένη στη Μόσχα, με μισή ομάδα και χωρίς τον προπονητή της Ιγκόρ Κοκόκσκοφ, που χτυπήθηκε από την covid-19. Υπό φυσιολογικές συνθήκες και με τους Τούρκους πλήρεις, τα πράγματα δεν θα ήταν τόσο εύκολα για την ΤΣΣΚΑ. Μπορεί να περνούσε και πάλι, όχι όμως με 3-0 και φανερή την αίσθηση πως ό,τι κι αν έκανε η τουρκική ομάδα, τουλάχιστον στα δυο πρώτα ματς, οι Ρώσοι θα πατούσαν απλά το γκάζι και… εξαφανιζόλ.
Και στον τρίτο αγώνα, όμως, κατά τη διάρκεια του οποίου η Φενέρμπαχτσε είχε τόσο τον Γιαν Βέσελι όσο και τον Αχμέτ Ντουβερίογλου διαθέσιμους, άρα δεν μειονεκτούσε τόσο πολύ μέσα στη ρακέτα, τι έγινε; Ακόμη κι όταν οι Τούρκοι μπήκαν φουριόζοι, προηγήθηκαν με 12-0 και 33-23, αυτή που στο τέλος μαζεύτηκε στο κέντρο του γηπέδου για το ‘ζντό’ της νίκης και τα πανηγύρια της πρόκρισης ήταν η ΤΣΣΚΑ.
Η ρωσική ομάδα βρέθηκε στο -10, αλλά γρήγορα μάζεψε τη διαφορά. Κάνοντας μάλιστα ένα επί μέρους 6-35, μεταξύ δεύτερου και τρίτου δεκαλέπτου και ‘βομβαρδίζοντας’ με τρίποντα το αντίπαλο καλάθι, οριστικοποίησε τον θρίαμβό της.
Ο Γουίλ Κλάιμπερν ήταν απολαυστικός. Σκόραρε 34 πόντους και έκανε ‘πάρτι’ στην επίθεση, αφού κανείς απ’ όσους προσπάθησαν να τον μαρκάρουν τα κατάφερε. Με 4/5δ, 5/9τρ και 11/14β, ο κορυφαίος Αμερικανός έδειξε ότι έχει φορμαριστεί στο κατάλληλο σημείο. Ο MVP του τελευταίου F4 είναι σε διαβολεμένη φόρμα, καθώς στα τρία ματς των πλέι οφ με τη Φενέρμπαχτσε είχε μ.ο 21π, 5.3ρ και 2 ασ.
Δύσκολα βρίσκεις καλύτερο τριάρι στη διοργάνωση όταν ο Κλάιμπερν παίζει σε αυτούς τους ρυθμούς. Είναι αδύνατον να τον αντιμετωπίσεις, σε έκρηξη, ενέργεια και ποικιλία στο παιχνίδι του που ανεβάζει αμέσως την ΤΣΣΚΑ ένα επίπεδο. Το απόλαυσε κι αυτός, τον αποθέωσαν και οι συμπαίκτες του στα αποδυτήρια, με εορταστικά μπουγέλα.
Η ΤΣΣΚΑ, βέβαια, δεν είναι μόνο ο Κλάιμπερν. Ο Χάκετ στα δυο ματς είχε 7/10 τρίποντα, ο Σενγκέλια ακόμη παλεύει με τους ψηλούς της Φενέρμπαχτσε, ο Βόιτμαν έδειξε κι αυτός την κλάση του. Παρόλα αυτά η ομάδα της Μόσχας εμφάνισε και ένα ρούκι έτοιμο να κλέψει καρδιές. Ο Ίφε Λούντμπεργκ, ο 26χρονος Δανός από την πολωνική Ζιελόνα Γκόρα, δικαίωσε πρώτα την επιλογή του από την ΤΣΣΚΑ στα μέσα της χρονιάς κι ύστερα τη φήμη που τον συνόδευε ως το ‘next best thing’ στην Ευρώπη.
Στα πλέι οφ ο νεαρός διέπρεψε. Είχε μ.ο 12.7, 3.7ρ και 3.3 ασίστ, ενώ στο τρίτο ματς ουδείς μπορούσε να τον σταματήσει: 22π με 6/6δ, 3/6τρ, 1/3β, 7ρ και 5 ασίστ. Όση αθλητικότητα άφησε πίσω του ο Τζέιμς φεύγοντας, ο Λούντμπεργκ την αναπληρώνει και με το παραπάνω. Είναι τρομερά ενεργητικός, διαβάζει το παιχνίδι και το χέρι του λειτουργεί στην εντέλεια.
Η πρόκριση ομολογουμένως τον ενθουσίασε: “Είμαι πολύ υπερήφανος για όσα κατάφερα αυτή τη χρονιά. Δεν ήταν εύκολο για μένα να προσαρμοστώ σε αυτά τα δεδομένα, αλλά έχω τεράστια υποστήριξη από την οικογένεια τους φίλους και βέβαια τους συμπαίκτες μου. Έμοιαζε να εκτοξεύομαι προς την κορυφή” δήλωσε, την ώρα που ο Δημήτρης Ιτούδης σκέφτεται, πλέον, το 14ο Final-4 της καριέρας του (σε… 21 σεζόν). Έξι (με το εφετινό) ως χεντ κόουτς της ΤΣΣΚΑ και άλλα οκτώ ως βοηθός με τον Παναθηναϊκό!
Η αλήθεια είναι ότι ο Έλληνας κόουτς παρά τις αναποδιές που του έτυχαν, πάλεψε πολύ και παρουσίασε μια εξαιρετική ΤΣΣΚΑ που έπαιξε και ωραίο μπάσκετ, έστω κι αν ο αντίπαλός της ταλανιζόταν από προβλήματα. Δεν έχει σημασία και όσοι θεωρούν ότι στην Κολωνία οι Ρώσοι δεν θα είναι δυνατοί κάνουν μεγάλο λάθος. Ο Ιτούδης έδινε συγχαρητήρια μετά την πρόκριση: “Το αξίζουν γιατί φέτος είχαμε να παλέψουμε με πολλές αντιξοότητες. Είμαι υπερήφανος για τους παίκτες μου. Τους αξίζουν πολλά μπράβο, μερικοί μάλιστα θα παίξουν για πρώτη φορά σε Final-4, οπότε πρέπει κι εγώ να τους εξηγήσω περί τίνος πρόκειται“.
Περιμένοντας τις άλλες τρεις
Θυμίζουμε ότι η ΤΣΣΚΑ παίζει με το νικητή του ζευγαριού Ρεάλ-Εφές, που ανταμώνει ξανά στη Μαδρίτη σήμερα Πέμπτη. Το σκορ είναι 2-1 υπέρ της Εφές, που με νίκη περνάει και αυτή στην Κολωνία. Αν έχουμε πάλι νίκη των Μαδριλένιων, οι δυο ομάδες πάνε σε πέμπτο ματς στην Κωνσταντινούπολη.
Την ‘σκούπα’ απέφυγε η Μπάγερν, που ήταν καλύτερη σε όλη τη διάρκεια του ματς και νίκησε το Μιλάνο με 85-79, ενώ Ζενίτ και Μπαρτσελόνα σε ένα γεμάτο γήπεδο (πόσο περίεργο φαίνεται, λες και ήταν… εξωγήινοι οι φίλαθλοι) έδωσαν ακόμη μία ‘τιτανομαχία’. Αυτή τη φορά η Μπάρτσα ήταν έτοιμη να παίξει περισσότερο ξύλο αλλά είχε και ένα σπουδαίο Ντέιβις, που έβαλε 22π (με 2/2 τρίποντα) και κάποια στιγμή εξαφάνισε και την μπάλα για να καρφώσει μπροστά στον Πόιθρες. Χάρη στο δυναμισμό του Αμερικανού οι Καταλανοί νίκησαν 78-70, πήραν το πλεονέκτημα πίσω και θέλουν μια νίκη σε δυο ματς για να πάνε αυτοί στην Κολωνία.