ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ιαπωνία & Νότια Κορέα – 2002

Το Contra.gr συνεχίζει την παρουσίαση της ιστορίας των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Βρισκόμαστε στην Ιαπωνία και στη Νότια Κορέα το 2002. Η Βραζιλία του αναγεννημένου Ρονάλντο επικρατεί της Γερμανίας του Όλιβερ Καν, με την τέταρτη Νότια Κορέα να προσελκύει τα βλέμματα.

Ιαπωνία & Νότια Κορέα – 2002

Η διοργάνωση

Το 1996, η FIFA αποφάσισε να πρωτοτυπήσει και να δώσει το δικαίωμα σε 2 χώρες να διοργανώσουν από κοινού τον κορυφαίο ποδοσφαιρικό θεσμό, το Παγκόσμιο Κύπελλο. Αρχικώς Ιαπωνία και Νότια Κορέα μπήκαν ως αντιμέτωπες στη διεκδίκηση του τουρνουά, ωστόσο πριν την ψηφοφορία, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους κι έτσι ανέλαβαν τη διοργάνωση. Η πολιτική και κοινωνική κόντρα τους κρατάει αρκετά χρόνια, ώστε να λυθεί με ένα αθλητικό γεγονός κι έτσι τα προβλήματα ήταν πολλά σε οργανωτικό και λογιστικό επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο που η FIFA, μετά το 2002, γνωστοποίησε ότι ήταν απίθανο να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο και το 2004, πέρασε επισήμως στα πρακτικά της τη ρητή απαγόρευση των συνδιοργανώσεων Μουντιάλ.

Οι αιτήσεις συμμετοχής στα προκριματικά του 2002 αφορούσαν σε 199 χώρες, από τις οποίες προκρίθηκαν οι 32, όπως συνέβη πρώτη φορά 4 χρόνια νωρίτερα. Το σύστημα διεξαγωγής δεν υπέστη καμία μεταβολή και για πρώτη φορά μεταξύ των φιναλίστ υπήρχαν τόσες πολλές νικήτριες προηγουμένων τουρνουά. Συγκεκριμένα, υπήρχαν όλες οι χώρες που είχαν κατακτήσει το τρόπαιο μέχρι τότε, ήτοι η Ουρουγουάη, η Ιταλία, η Γερμανία, η Βραζιλία, η Αγγλία κι η Γαλλία. Απουσίαζε μία άλλη σπουδαία δύναμη του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, η Ολλανδία, ενώ η Κίνα, το Εκουαδόρ, η Σενεγάλη κι η Σλοβενία πραγματοποιούσαν το ντεμπούτο τους στην τελική φάση.

Στην τελευταία διοργάνωση πριν καταργηθεί το “χρυσό γκολ” υπήρξε μεγάλη ανησυχία σχετικά με ορισμένους πιθανούς απόντες ποδοσφαιριστές. Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ είχε τραυματιστεί από μαρκάρισμα του Άλντο Ντούσερ σε παιχνίδι με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κι η σεναριολογία που αναπτύχθηκε στο Νησί ήθελε τον Αργεντινό να τραυματίζει επίτηδες τον αρχηγό της εθνικής Αγγλίας, ο οποίος, εν τέλει, πρόλαβε να αγωνιστεί. Το ίδιο συνέβη και με τον “ήρωα” της προηγούμενης διοργάνωσης, Ζινεντίν Ζιντάν, ο οποίος έκανε την εμφάνισή του στο 3ο ματς της Γαλλίας στον όμιλο, για το οποίο επέστρεψε κακήν κακώς, χωρίς να καταφέρει να βοηθήσει με την παρουσία του τους “τρικολόρ”. Ο Ρονάλντο, από την πλευρά του, γύρισε από τον ποδοσφαιρικό “θάνατο” λίγο καιρό πριν την έναρξη του Μουντιάλ και ξαναβρήκε τη ζωή, πρωταγωνιστώντας στο τουρνουά.

Στον 1ο όμιλο, στον οποίο συμμετείχε η κυρίαρχος όλων των διοργανώσεων της εποχής Γαλλία, σημειώθηκε η σπουδαιότερη έκπληξη του Μουντιάλ. Στην πρεμιέρα, η Σενεγάλη έδειξε τις διαθέσεις της, νίκησε με 1-0 τους “πετεινούς” κι αυτό το αποτέλεσμα αποτέλεσε προπομπό για ό,τι θα συνέβαινε στη συνέχεια. Οι Γάλλοι “κόλλησαν” στο μηδέν κόντρα στην Ουρουγουάη, ηττήθηκαν από τη Δανία κι έφυγαν ταπεινωμένοι από την Άπω Ανατολή. Αντιθέτως, Δανοί και Σενεγαλέζοι παρέμειναν για ακόμα 2 φάσεις στο τουρνουά. Στο 2ο όμιλο, η Ισπανία συνέχισε το εξαιρετικό σερί των προκριματικών (8 νίκες, 2 ισοπαλίες) και με 3 νίκες επί της Παραγουάης, της Νότιας Αφρικής και της Σλοβενίας πέρασε στην επόμενη φάση. Τους ακολούθησαν οι Νοτιοαμερικανοί, χάρη σε ένα τέρμα του Νέλσον Κουέβας στο 84’, με το οποίο διαμορφώθηκε το 3-1 στη νίκη επί των Σλοβένων και ταυτόχρονα η απαραίτητη διαφορά τερμάτων.

Στον 3ο όμιλο, η Βραζιλία έκανε επίδειξη δύναμης κόντρα σε Κίνα, Κόστα Ρίκα και Τουρκία κι ο Ριβάλντο επίδειξη των θεατρικών ικανοτήτων του, όταν δέχθηκε τη μπάλα στο πόδι από τον Τούρκο Χακάν Ουνσάλ στις καθυστερήσεις κι ο Βραζιλιάνος προσποιήθηκε ότι τη δέχθηκε στο πρόσωπο, παριστάνοντας τον τραυματία. Ακολούθησε ένα χρηματικό πρόστιμο, το πρώτο της FIFA για “θέατρο” ποδοσφαιριστή. Στον 4ο όμιλο, οι ΗΠΑ έκαναν την έκπληξη στην πρεμιέρα, επικρατώντας της Πορτογαλίας, ένα αποτέλεσμα που αποδείχθηκε καθοριστικό για τη (μη) συνέχεια των Ιβήρων. Η Νότια Κορέα, με το Γκους Χίντινκ να την προετοιμάζει άρτια, προκρίθηκε ως πρωτοπόρος του γκρουπ και την ακολούθησαν οι Αμερικανοί, αφήνοντας πίσω Πορτογάλους και Πολωνούς.

Στον 5ο όμιλο, η Γερμανία διέλυσε με 8-0 την Σαουδική Αραβία, η οποία τελείωσε το Μουντιάλ ως μία από τις χειρότερες ομάδες όλων των τουρνουά, έχοντας 3 ήττες, κανένα γκολ υπέρ και 12 κατά. Τα “πάντσερ” προκρίθηκαν και τα ακολούθησε η Ιρλανδία, παρά το επεισόδιο μεταξύ του αρχηγού της, Ρόι Κιν, και του τεχνικού της, Μικ Μακάρθι, που κλόνισε την ηρεμία στο “στρατόπεδο” της αποστολής. Ο Κιν δεν ταξίδεψε ποτέ στην Ασία (αποχώρησε από την αποστολή πριν τον… αποχωρήσει ο προπονητής του), αλλά η Ιρλανδία νικώντας στο τελευταίο ματς τη Σαουδική Αραβία με τον… αδερφό Κιν, το Ρόμπι, να σκοράρει, πέρασε στην επόμενη φάση. Ο Ιρλανδός επιθετικός ήταν ο 1ος παίκτης που σκόραρε κατά της Γερμανίας κι ο τελευταίος μέχρι τον τελικό και το Ρονάλντο.

Στον 6ο όμιλο, στο “γκρουπ του θανάτου”, την παράσταση έκλεψε η αναμέτρηση της Αγγλίας με την Αργεντινή. Μετά το 1966, το 1986 και το 1998, Μουντιάλ στα οποία η πολυεπίπεδη κόντρα των 2 χωρών “φούντωσε”, ήρθε το 2002, το έτος “λύτρωσης” του Ντέιβιντ Μπέκαμ. Ο Άγγλος μέσος πρόλαβε να αποθεραπευτεί από τον τραυματισμό που υπέστη πριν τη διοργάνωση και στο παιχνίδι κόντρα στην “αλμπιτσελέστε” εξιλεώθηκε για την αποβολή του προ 4 ετών (στην οποία οι Άγγλοι φίλαθλοι επιρρίπτουν τον αποκλεισμό) στο παιχνίδι των 2 ομάδων στη φάση των 16. Ίσως με τη χειρότερη εκτέλεση πέναλτι που έχει πραγματοποιήσει ποτέ στη ζωή του, ο Μπέκαμ σημείωσε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης, το οποίο όχι μόνο έδινε νίκη – πιθανή πρόκριση στους Άγγλους, αλλά κρατούσε τους Αργεντινούς εκτός συνέχειας της διοργάνωσης. Πρώτη, πάντως, τερμάτισε η Σουηδία και στην ουρά έμεινε η Νιγηρία.

Στον 6ο όμιλο, ένα τέρμα του Αλεσάντρο ντελ Πιέρο στο 85ο λεπτό της συνάντησης του Μεξικού με την Ιταλία βρήκε τους 22 ποδοσφαιριστές να παίζουν πασούλες μέχρι το τελευταίο σφύριγμα της λήξης, αφού το 1-1 έδινε και στις 2 χώρες την πρόκριση κι άφηνε εκτός συνέχειας, στην ισοβαθμία με τη “σκουάντρα ατζούρα”, την Κροατία, την έκπληξη του προηγούμενου Μουντιάλ. Τέλος, στον 8ο όμιλο, η Ιαπωνία με 2 νίκες και μία ισοπαλία δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης, με το Βέλγιο να την ακολουθεί χάρη σε μία χορταστική νίκη επί της Ρωσίας με 3-2, στον τελευταίο αγώνα του ομίλου.

Στη φάση των 16, όμως, οι “κόκκινοι διάβολοι” είχαν ίσως τη δυσκολότερη αποστολή, αφού έπρεπε να αντιμετωπίσουν τόσο τη Βραζιλία, όσο και τον διαιτητή που τους ακύρωσε καθαρό γκολ στο 0-0. Ένα τέρμα του Ριβάλντο κι ένα του Ρονάλντο έδωσαν την πρόκριση στη “σελεσάο”. Οι ΗΠΑ συνέχισαν την εξαιρετική πορεία τους, κερδίζοντας στο ντέρμπι της CONCACAF το Μεξικό με 2-0 και προχωρώντας στα προημιτελικά.

Η Τουρκία, με τέρμα του Ουμίτ Νταβαλά μόλις στο 12ο λεπτό, πέταξε εκτός έναν εκ των συνδιοργανωτών, την Ιαπωνία, αλλά η Ιταλία δεν κατάφερε να κάνει το ίδιο με τη Νότια Κορέα. Οι αποφάσεις του διαιτητή Μπάιρον Μορένο κι οι αστείρευτες αντοχές των παικτών του Χίντινκ έδωσαν τη νίκη στους Ασιάτες, με ένα γκολ του Γιουνγκ Χουάν Αν στο 117’, κι ενώ ο Κι Χέον Σέολ είχε ισοφαρίσει σε 1-1 στο 88’ και είχε στείλει το ματς στην παράταση.

Η Γερμανία δυσκολεύτηκε κόντρα στην Παραγουάη, αλλά ο Όλιβερ Νόιβιλ έδωσε τη λύση 2 λεπτά πριν τη λήξη, ενώ η Αγγλία “καθάρισε” από νωρίς την πρόκριση κόντρα στη Δανία. Αντιθέτως, την παράταση περίμενε η Σενεγάλη κι ο Ανρί Καμαρά, ώστε με το 2ο γκολ τους να αποκλείσουν τη Σουηδία. Ένα πέναλτι του Κιν στο 90’ έστειλε την αναμέτρηση της Ισπανίας με την Ιρλανδία στα… πέναλτι. Εκεί, οι συμπαίκτες του τότε άσου της Λιντς δεν ήταν το ίδιο εύστοχοι και χάνοντας την ευκαιρία σε 3 εκτελέσεις, έδωσαν στο πιάτο την πρόκριση στη “φούρια ρόχα”.

Στα προημιτελικά, ένα τραγικό λάθος του Ντέιβιντ Σίμαν σε εκτέλεση φάουλ του Ροναλντίνιο έφερε στο προσκήνιο το Βραζιλιάνο επιθετικό της Παρί Σεν Ζερμέν και φυσικά στάθηκε η αιτία του αποκλεισμού της Αγγλίας από την προημιτελική φάση. Η Ισπανία, αντιθέτως, αποκλείστηκε από νέες αδικαιολόγητες διαιτητικές αποφάσεις σε αναμέτρηση με τη συνδιοργανώτρια Νότια Κορέα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η ασιατική χώρα από μόνη της δεν είχε δυνατότητες για διάκριση. Μία εκπληκτική εμφάνιση του Όλιβερ Καν απέναντι στις ΗΠΑ κι ένα γκολ του Μίχαελ Μπάλακ στο 39’ έδωσαν τη δύσκολη πρόκριση στη Γερμανία του Ρούντι Φέλερ, ενώ η Τουρκία συνέχιζε αθόρυβα την εκπληκτική πορεία της, επικρατώντας με 1-0 της Σενεγάλης χάρη στο “χρυσό γκολ” του Ιλχάν Μανσίζ.

Στα ημιτελικά συναντήθηκε και πάλι με τη Βραζιλία, όπως συνέβη στον όμιλο, αλλά κι εδώ η κατάληξη ήταν δυσάρεστη για το συγκρότημα του Σενιόλ Γιουνές. Ένα γκολ του Ρονάλντο με την έναρξη του 2ου μέρους έστειλε τους πολυπρωταθλητές στον τελικό για 3η σερί διοργάνωση, όπου θα έβρισκαν μία χώρα που είχε σημειώσει κι αυτή το ίδιο σερί (1982, 1986, 1990), τη Γερμανία. Τα “πάντσερ” στηρίχθηκαν στους ίδιους πρωταγωνιστές με τα προημιτελικά στο ματς κόντρα στη Νότια Κορέα και δικαιώθηκαν. Ο Καν κρατούσε το μηδέν στα μετόπισθεν μέχρι ο Μπάλακ να βρει χώρο, για να σημειώσει ένα γκολ. Όταν το κατάφερε, η πρόκριση είχε “κλειδώσει” για τους Γερμανούς, που έπρεπε, όμως, να βρουν εναλλακτικό σχέδιο για τον τελικό, αφού η κίτρινη κάρτα που αντίκρισε ο Μπάλακ, τον έθετε εκτός διάθεσης του Φέλερ για το μεγάλο παιχνίδι.

Ο τελικός

Η πολυνίκης του θεσμού Βραζιλία κι η χώρα με τους 7 τελικούς Γερμανία, κατά συνέπεια οι 2 πιο πετυχημένες ομάδες των Παγκοσμίων Κυπέλλων, διασταύρωναν τα “ξίφη” τους στον τελικό της Γιοκοχάμα, στην Ιαπωνία. Η “σελεσάο” έκλεισε τα “πάντσερ” στα καρέ τους στο 1ο μέρος, στο 2ο η Γερμανία ανασυντάχθηκε κι έχασε ορισμένες ευκαιρίες (αμφότερες οι ομάδες είχαν από ένα δοκάρι), αλλά εν τέλει χαμογέλασε το σύνολο του Λούις Φελίπε Σκολάρι. Ο ήρωας της Γερμανίας, Καν, έγινε ο μοιραίος παίκτης με το λάθος του στο 1ο γκολ του Ρονάλντο στον τελικό και λίγο αργότερα ο Βραζιλιάνος σκόραρε για 2η φορά στο ματς, κρίνοντας οριστικά την “παρθενική” συνάντηση των 2 αντιπάλων στην ιστορία των Μουντιάλ. Το τέλος της βραδιάς βρήκε τον Καφού να σηκώνει το τρόπαιο ως αρχηγός της “σελεσάο”, όντας ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε σε 3 σερί τελικούς Μουντιάλ.

Ιδανική ενδεκάδα

Καν (Γερμανία), Αλπάι (Τουρκία), Ιέρο (Ισπανία), Κάμπελ (Αγγλία), Ρομπέρτο Κάρλος (Βραζιλία), Γιου (Νότια Κορέα), Μπάλακ (Γερμανία), Ριβάλντο (Βραζιλία), Ροναλντίνιο (Βραζιλία), Κλόζε (Γερμανία), Ρονάλντο (Βραζιλία)

Η έκπληξη

Με 21 από τους 23 ποδοσφαιριστές της αποστολής να αγωνίζονται στο γαλλικό πρωτάθλημα και το Γάλλο Μπρούνο Μετσού στον πάγκο, η Σενεγάλη διέθετε ποδοσφαιρικές παραστάσεις υψηλού επιπέδου. Σε έναν όμιλο κόντρα στην… παντοκράτειρα της εποχής Γαλλία, τη σοβαρότατη Δανία και την έμπειρη Ουρουγουάη δεν μπορούσε να έκρυβε φιλοδοξίες για μεγάλα πράγματα. Η πρεμιέρα κόντρα στη Γαλλία και το τέρμα του μετέπειτα μέσου της ΑΕΚ, Πάπα Μπούμπα Ντιοπ, με το οποίο οι Σενεγαλέζοι “τιμώρησαν” τους πρώην αποικιοκράτες τους, ήταν η απάντηση σε όσους τους θεωρούσαν “ξεγραμμένους” δίχως μάχη. Απέναντι στη Δανία, βρέθηκαν πίσω από το πέναλτι του Γιον Νταλ Τόμασον και απάντησαν στο 2ο μέρος με ένα από τα ομορφότερα ομαδικά γκολ στην ιστορία του αθλήματος.

Στο ματς με την Ουρουγουάη προηγήθηκαν με 3-0, ένα αποτέλεσμα που τους έστελνε στην επόμενη φάση. Η απειρία κόστισε κι οι Νοτιοαμερικανοί ισοφάρισαν μέχρι τη λήξη του αγώνα, ωστόσο ακόμα και με την ισοπαλία, η Σενεγάλη προκρίθηκε στη φάση των 16. Όταν τα πράγματα σοβάρεψαν κι ήρθε η ώρα των νοκ άουτ αγώνων, η τύχη χαμογέλασε στους εκ φύσεως χαρούμενους Αφρικανούς, που είχαν δώσει μία εκπληκτική νότα στις εξέδρες, χάρη στους φιλάθλους τους. Δύο γκολ του Καμαρά (το 2ο στην παράταση, ήτοι “χρυσό γκολ”) έδωσαν την πρόκριση στους Σενεγαλέζους, που έγιναν η 2η εκπρόσωπος της “μαύρης ηπείρου” που έφτανε μέχρι τα προημιτελικά του Μουντιάλ, μετά το Καμερούν το 1994. Κόντρα στην Τουρκία δεν άντεξαν. Πάλεψαν όσο μπορούσαν, οδήγησαν το ματς στην παράταση, ωστόσο εκεί οι Τούρκοι βρήκαν το “χρυσό γκολ” και έβαλαν τέλος στα όνειρα των Σενεγαλέζων για ακόμα πιο σπουδαία πορεία στο θεσμό.

Η ίντριγκα

Η ιστορία έχει δείξει ότι οι διοργανωτές των Παγκοσμίων Κυπέλλων τυγχάνουν μιας κάποιας εύνοιας από τη διαιτησία. Στο Μουντιάλ του 2002, ωστόσο, η εύνοια που είχε η Νότια Κορέα έφτασε στο όριο του σκανδάλου. Από τη φάση των ομίλων υπήρχε η σχετική τάση, ωστόσο το φαινόμενο κορυφώθηκε στις νοκ άουτ φάσεις. Απέναντι στην Ιταλία, ο Μπάιρον Μορένο από το Εκουαδόρ κατηγορήθηκε από το Φραντσέσκο Τότι και τον ομοσπονδιακό τεχνικό της “σκουάντρα ατζούρα”, Τζιοβάνι Τραπατόνι, για οργανωμένη συνωμοσία εναντίον της χώρας. Αιτία, γενικότερα τα σφυρίγματα σε όλη τη διάρκεια του ματς και ειδικότερα το πέναλτι που καταλόγισε υπέρ της Νότιας Κορέας στο 1ο ημίχρονο (δεν μετατράπηκε σε γκολ), το τέρμα του Νταμιάνο Τομάζι που ακυρώθηκε λανθασμένα ως οφσάιντ στην παράταση (θα ήταν το “χρυσό γκολ”), καθώς και η 2η κίτρινη κάρτα του Τότι για φάουλ στον Τσονγκ Γκουγκ Σονγκ (τα ριπλέι έδειξαν ότι όντως υπήρχε φάουλ, ίσως όχι τέτοιο για 2η κίτρινη). Ο Μορένο, αργότερα, κατηγόρησε το βοηθό του για ένα λάθος στον αγώνα, ενώ ο πρόεδρος της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, αρνήθηκε την ύπαρξη σχεδίου εναντίον της Ιταλίας, αλλά παραδέχθηκε ότι υπήρχαν λάθη: “Ο αποκλεισμός της Ιταλίας δεν οφείλεται μόνο στους διαιτητές και στους βοηθούς, που έκαναν ανθρώπινα κι όχι προσχεδιασμένα λάθη. Η Ιταλία έκανε λάθη επίσης, τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το ματς, αρκετές χώρες χλεύαζαν την Ιταλία για την αντίδρασή της και ειδικά η Ισπανία, η οποία, όμως, μετά τα προημιτελικά, όπου αντιμετώπισε κι αυτή παρόμοια κατάσταση, αναδιπλώθηκε. “Η Ιταλία είχε δίκιο” και “Οργανωμένη ληστεία”, ήταν τα πρωτοσέλιδα της “Marca”. Όσο για το Μορένο, το Σεπτέμβριο του 2002 κι ενώ ήταν υποψήφιος για μια θέση στο δημοτικό συμβούλιο του Κίτο, τιμωρήθηκε με 20 ματς αποκλεισμό από την ομοσπονδία της πατρίδας του, επειδή κράτησε 13 λεπτά καθυστερήσεις στην αναμέτρηση της Λίγκα ντε Κίτο με τη Μπαρτσελόνα του Εκουαδόρ (κι ενώ είχε δείξει 6) και μέσα σε αυτόν τον χρόνο η Λίγκα ντε Κίτο πρόλαβε να γυρίσει το ματς. Στη συνέχεια, μάλιστα, πλαστογράφησε στο φύλλο αγώνα τα λεπτά στα οποία σημειώθηκαν τα γκολ των νικητών. Το Μάιο του 2003, στο 3ο παιχνίδι μετά την επιστροφή του, τιμωρήθηκε ξανά για έναν αγώνα, αφού απέβαλε λανθασμένα 3 παίκτες στην αναμέτρηση της Ντεπορτίβο Κίτο με την Ντεπορτίβο Κουένσα. Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση ένα μήνα αργότερα, κατηγορώντας τους παρατηρητές για τη χαμηλή βαθμολογία που του έδιναν και έκανε νέα καριέρα ως… διακινητής ναρκωτικών, μέχρι να τον συλλάβουν οι αρχές σε αεροδρόμιο του Εκουαδόρ.

Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, η Νότια Κορέα προκρίθηκε στα προημιτελικά και βρήκε στο διάβα της την Ισπανία. Αυτήν τη φορά, διαιτητής ήταν ένας Αιγύπτιος, ο Γκαμάλ αλ Γκαντούρ, ο οποίος πήρε τη “σκυτάλη” από τον Μορένο κι έγινε η “πέτρα του σκανδάλου”. Τα σφυρίγματά του ήταν αλλοπρόσαλλα εξ αρχής, ωστόσο όσο κυλούσε ο χρόνος γίνονταν ολοένα και πιο καθοριστικά. Ο Γκαντούρ ακύρωσε 2 γκολ των Ισπανών, το 1ο επειδή ο βοηθός σήκωσε τη σημαία υποδεικνύοντας (λανθασμένα) ότι πριν την ασίστ του Χοακίν, η μπάλα είχε βγει εκτός αγωνιστικού χώρου, και το 2ο, επίσης άδικα, λόγω οφσάιντ. Στα πέναλτι, στην τελευταία και καθοριστική εκτέλεση, στην οποία αστόχησε ο Χοακίν, ο τερματοφύλακας της Νότιας Κορέας Γουν Γιάε Λι είχε φύγει από τη γραμμή του τέρματος κι είχε προχωρήσει -παρατύπως- πιο μπροστά, χωρίς να επαναληφθεί η εκτέλεση. Τα σενάρια εξήγησης της συμπεριφοράς του Γκαντούρ έδιναν κι έπαιρναν. Ένα εξ αυτών, ήθελε το Νοτιοκορεάτη αντιπρόεδρο της FIFA, Μονγκ Τζουν Τσουνγκ, να χαρίζει ένα αυτοκίνητο στο Γκαντούρ, ώστε να ευνοήσει την πατρίδα του. Ο Γκαντούρ απείλησε με μηνύσεις και λίγο αργότερα εγκατέλειψε τη διαιτησία. Αμέσως ήρθαν στην επιφάνεια παλαιότερες επιδόσεις του, σε 3 παιχνίδια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ιράκ και Σαουδικής Αραβίας, στα οποία ευνόησε τη Νότια Κορέα με τις αποφάσεις του.

Το γεγονός

Ο Νοτιοκορεάτης επιθετικός της Περούτζια Αν είχε την… ατυχή έμπνευση να πετύχει το νικητήριο γκολ στην παράταση της αμφιλεγόμενης αναμέτρησης της πατρίδας του με την Ιταλία, για τη φάση των 16 του Μουντιάλ. Ο διεθνής άσος σκόραρε στο 117′, σε ένα ματς που είχε σημαδευτεί από περίεργες διαιτητικές αποφάσεις, οι οποίες είχαν εξοργίσει ολόκληρη την Ιταλία, όπερ και τον εργοδότη του.

Ο (εξαιρετικά ιδιόρρυθμος) ιδιοκτήτης της Περούτζια, Λουτσιάνο Γκαούτσι, δήλωσε μετά το ματς στην ιταλική αθλητική εφημερίδα “Gazzetta dello Sport”: “Αυτός ο κύριος δεν θα ξαναπατήσει το πόδι του στην Περούτζια. Ήταν φαινόμενο μόνο όταν αγωνίστηκε κόντρα στην Ιταλία. Είμαι εθνικιστής και θεωρώ ότι αυτή η συμπεριφορά δεν ήταν μόνο ένα πλήγμα στην περηφάνια του ιταλικού λαού, αλλά και μία προσβολή στη χώρα που εδώ και 2 χρόνια του άνοιξε την πόρτα. Δεν θα πληρώσω τον μισθό ενός ατόμου που κατέστρεψε το ιταλικό ποδόσφαιρο”.

Λίγο αργότερα ο σύλλογος εξέδωσε ανακοίνωση στα οποία προσπαθούσε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, με τον Αν, δανεικό στον ιταλικό σύλλογο από τη Ντεαγού Ρόαγιαλς, να απαντά: “Δεν θα διαπραγματευτώ τη μεταγραφή μου στην Περούτζια, η οποία μου επιτέθηκε αντί να με συγχαρεί για το τέρμα μου στο Παγκόσμιο Κύπελλο”. Το ίδιο καλοκαίρι, ο Αν αποχώρησε από την Ιταλία, πήγε στην Ιαπωνία και τη Σιμίζου, όπου συνέχισε την καριέρα του.

Το αστέρι

Σε μία Γερμανία όπου η ποιότητα δεν χρειαζόταν μεγάλη μεζούρα για να μετρηθεί, ο Καν, παρά την ιδιόμορφη θέση του στον αγωνιστικό χώρο, αποτέλεσε τον “ακρογωνιαίο λίθο” της πορείας προς τον τελικό. Μαζί με το Μπάλακ, ήταν οι 2 ποδοσφαιριστές με τη μεγαλύτερη συμβολή στην παρουσία των “πάντσερ” για 7η φορά σε τελικό Μουντιάλ. Μπορεί η φάση των ομίλων να μην προκάλεσε μεγάλες ανησυχίες στους παίκτες του Φέλερ, στα νοκ άουτ, όμως, δεν ήταν λίγες οι φορές που ανησύχησαν για το χειρότερο. Στην αναμέτρηση με την Παραγουάη, δεν ήταν τόσο καθοριστική η παρουσία του, ωστόσο στο επόμενο ματς, στα προημιτελικά κόντρα στις ΗΠΑ, ο Καν ήταν ο ποδοσφαιριστής που κρατούσε μόνος του στο παιχνίδι τη “νάτσιοναλμανσαφτ”, μέχρι ο Μπάλακ να πετύχει το νικητήριο γκολ. Ίδια εικόνα και στον ημιτελικό, κόντρα στη Νότια Κορέα, με τους συνδιοργανωτές να έχουν την υπεροχή και κλείνοντας τη Γερμανία στα καρέ της, ανάγκασαν ουκ ολίγες φορές τον Καν να βγάλει τα “κάστανα” από τη φωτιά. Μέχρι -ξανά- ο Μπάλακ να δώσει τη λύση στην επίθεση.

Η Γερμανία έφτασε στον τελικό με τον Καν να έχει δεχθεί μόλις ένα τέρμα. Ο Ρονάλντο έγινε ο 2ος ποδοσφαιριστής που τον νίκησε στο τουρνουά του 2002. Η ειρωνεία της τύχης; Το 1ο γκολ της Βραζιλίας στον τελικό είχε τη… σφραγίδα του τερματοφύλακα της Μπάγερν, αφού μετά από ένα σουτ του Ριβάλντο, έχασε την μπάλα μέσα από την αγκαλιά του για να έρθει ο Ρονάλντο και να ανοίξει το σκορ. Μέχρι εκείνο το σημείο, βέβαια, είχε κρατήσει τη “σελεσάο” στο μηδέν με αξιόλογες επεμβάσεις του και δικαίως, παρά τη γκέλα και το γεγονός ότι εν τέλει δεν στέφθηκε πρωταθλητής κόσμου, πήρε σπίτι του τη “Χρυσή Μπάλα” του Μουντιάλ, δηλαδή το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη της διοργάνωσης. Αυτό που δεν πήγε πίσω στη Γερμανία, ήταν τα γάντια του, τα οποία έβγαλε μετά τη λήξη του τελικού κι ενώ καθόταν στο δοκάρι βλέποντας τους Βραζιλιάνους να πανηγυρίζουν, αλλά ξέχασε να πάρει μαζί του αποχωρώντας προς τα αποδυτήρια. Όταν τα θυμήθηκε, επέστρεψε να τα πάρει, αλλά ο Βραζιλιάνος φίλαθλος Άντιμπαλ Περέιρα, που είχε μπει στο γήπεδο για να πανηγυρίσει με την αποστολή της “σελεσάο”, τα είχε πάρει για ενθύμιο.

Ο πρώτος σκόρερ

Μετά την υποτροπή του σοβαρότατου τραυματισμού που υπέστη στην θητεία του στην Ίντερ, ελάχιστοι πίστευαν ότι το “φαινόμενο” θα έπαιζε ξανά ποδόσφαιρο και δη σε υψηλό επίπεδο. Η συμμετοχή του στο Μουντιάλ βασίστηκε κυρίως στο όνομά του κι όχι στις επιδόσεις του τη σεζόν πριν τη διοργάνωση, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας το πέρασε σε αποθεραπείες. Το χαρακτηριστικό λουκ του, μάλιστα, προϊδέασε το κοινό για τη διαφορετική φιλοσοφία με την οποία αντιμετώπιζε τη διοργάνωση ο Ρονάλντο, μόλις 4 χρόνια μετά το φιάσκο της Γαλλίας, όπου πρωταγωνίστησε (και) για λάθος λόγους.

Ο ίδιος, όμως, είχε ταξιδέψει στην Άπω Ανατολή αποφασισμένος να δώσει απαντήσεις. Σκόραρε σε κάθε ματς της Βραζιλίας, εκτός από τον προημιτελικό με την Αγγλία. Σημείωσε και τα 2 γκολ του τελικού και έφτασε τα 8 γκολ στο θεσμό, με την καλύτερη επίδοση 1ου σκόρερ σε μία διοργάνωση από το 1970. Με 3 γκολ περισσότερα από το Ριβάλντο και το Μίροσλαβ Κλόζε, ο Βραζιλιάνος φορ είχε δώσει τη δική του εκδοχή για το πόσο “τελειωμένος” ήταν. Η επιβεβαίωση ήρθε λίγες εβδομάδες μετά το Μουντιάλ, όταν η Ρεάλ Μαδρίτης προσέφερε “γη και ύδωρ” για να αποκτήσει ακόμα ένα “αστέρι” στους πρώτους “γκαλάκτικος” του Φλορεντίνο Πέρεθ. Ο,τι δεν κατάφερε το 1998, όταν όλοι τον περίμεναν να θριαμβεύσει, ο Ρονάλντο το πέτυχε απρόσμενα το 2002, όταν όλοι περίμεναν την ολική αποκαθήλωσή του.

Η απογοήτευση

Έχοντας κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1998, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2000 και το Κύπελλο Συνομοσπονδιών το 2001, η Γαλλία πρόβαλλε ως το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση και του Μουντιάλ το 2002. Η απουσία του Ζιντάν στα ματς των ομίλων λόγω τραυματισμού, ουδείς πίστευε ότι μπορεί να επηρέαζε τους “τρικολόρ”, αφού στις καθοριστικές νοκ άουτ φάσεις, ο ηγέτης της χώρας θα ήταν παρών. Φευ. Η αναπάντεχη ήττα από τη Σενεγάλη στην πρεμιέρα προκάλεσε σοκ στην παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα και αποδιοργάνωσε πλήρως τους “πετεινούς” και τον προπονητή Ροζέρ Λεμέρ. Η ισοπαλία δίχως σκορ με την Ουρουγουάη τους έριξε στο “καναβάτσο”, με συνέπεια ο Ζιντάν να κληθεί εσπευσμένα να επιστρέψει στην δράση, έστω κι αν δεν ήταν ακόμα απολύτως έτοιμος. Η απουσία του Τιερί Ανρί, λόγω της αποβολής του από το 25ο λεπτό του αγώνα με την “τσελέστε”, δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο το εγχείρημα των “τρικολόρ”, που έπαιζαν με την πλάτη στον τοίχο απέναντι στην πρωτοπόρο του ομίλου, Δανία. Η ομάδα του Μόρτεν Όλσεν έκανε το χρέος της, νίκησε με 2-0 και προκρίθηκε, τη στιγμή που η Γαλλία αποχωρούσε από τη διοργάνωση ως ουραγός του ομίλου και δίχως να έχει σημειώσει γκολ!

Παρόμοια δυσάρεστα μαντάτα επιφύλασσε η μοίρα και στην Αργεντινή. Η ομάδα του Μαρσέλο Μπιέλσα ήταν εντυπωσιακή στα προκριματικά του Μουντιάλ και παρότι κληρώθηκε στο “γκρουπ του θανάτου”, κανείς δεν μπορούσε να τη δει να αποτυγχάνει. Η νίκη επί της Νιγηρίας, έστω και με το πενιχρό 1-0, της έδωσε την βαθμολογική εκκίνηση που επιζητούσε, ωστόσο η συνέχεια ήταν διαφορετική. Η ήττα από την Αγγλία την έφερε σε δυσχερή θέση και το τέρμα του Άντερς Σβένσον στο ματς με τη Σουηδία την έστελνε πρόωρα πίσω στη Νότια Αμερική. Ο Ερνάν Κρέσπο ισοφάρισε στο 88ο λεπτό της συνάντησης, ωστόσο ούτε η ισοπαλία αποδείχθηκε αρκετή, αφού η Αγγλία έπαιρνε τον πολύτιμο βαθμό που χρειαζόταν από την ουραγό Νιγηρία και προκρίθηκε ως 2η.

Το… κακό για τους (θεωρητικά) ισχυρούς του παγκοσμίου ποδοσφαίρου τρίτωσε, όταν η Πορτογαλία βρέθηκε να χάνει με 3-0 από τις ΗΠΑ μετά από 36 λεπτά αγώνα. Οι Ίβηρες μείωσαν σε 3-2 περίπου ένα 20λεπτο πριν από τη λήξη της αναμέτρησης, αλλά δεν κατάφεραν να πάρουν κάποιο βαθμό κι η νίκη στην επόμενη αγωνιστική επί της Πολωνίας δεν είχε αντίκρισμα. Αυτό διότι το παιχνίδι με τη Νότια Κορέα θα έκρινε τα πάντα. Το τέρμα του Γι Σουνγκ Παρκ στο 70ό λεπτό της συνάντησης έστειλε τους μεν Νοτιοκορεάτες στην επόμενη φάση με τα γνωστά αποτελέσματα και τους δε Πορτογάλους να προετοιμάζονται για το Euro 2004 το οποίο και θα διοργάνωναν, επίσης με τα γνωστά αποτελέσματα…

Η Βίβλος του Μουντιάλ

Ουρουγουάη 1930: Η αρχή της ιστορίας

Ιταλία 1934: Με τη σφραγίδα του Μουσολίνι

Γαλλία 1938: Τα τύμπανα του Πολέμου

Βραζιλία 1950: Το ιστορικό maracanazo

Ελβετία 1954: Το θαύμα της Βέρνης

Σουηδία 1958: Όταν γνωρίσαμε τον Πελέ

Χιλή 1962: Το άστρο του Γκαρίντσα

Αγγλία 1966: Η κλοπή της Αγγλίας

Μεξικό 1970: Η καλύτερη Βραζιλία της ιστορίας

Δυτική Γερμανία 1974: Ο Μπεκενμπάουερ υπέταξε τον Κρόιφ

Αργεντινή 1978: Το Μουντιάλ της χούντας

Ισπανία 1982: Ο Πάολο Ρόσι κι η παρέα του

Μεξικό 1986: Το τουρνουά του Θεού

Ιταλία 1990: Η “μηχανή” που νίκησε τον Ντιέγκο

ΗΠΑ 1994: Η επιστροφή της Βραζιλίας

Γαλλία 1998: Το “χρυσό” κεφάλι του Ζιντάν

Ιαπωνία & Νότια Κορέα 2002: Το Μουντιάλ των τριών “Ρ”

Γερμανία 2006: Από το calciopoli στην κορυφή

Νότια Αφρική 2010: Η αυτοκρατορία της Ισπανίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ