Το μόνο που ο Μπόλντουιν είχε ανάγκη ήταν κάποιον να τον πιστέψει
Όλα όσα δεν βρήκε στον Ολυμπιακό κατά τη rookie σεζόν του στην Ευρώπη ο Ουέιντ Μπόλντουιν τού τα έδωσε απλόχερα ο Αντρέα Τρινκέρι στην Μπάγερν. Ο Αμερικανός εξήγησε τη διαφορά.
Αφού με εσωτερικό πόνο ψυχής, ουχί δάκρυα, ο Κάιλ Χάινς ενημέρωσε το κοινό του το φινάλε του εφετινού κύκλου της εκπομπής ‘A Quarter with Kyle Hines’ που προβλήθηκε μέσα από τις διαδικτυακές πλατφόρμες της, παρουσίασε τον τελευταίο καλεσμένο του. Στο απέναντι παράθυρο επικοινωνίας ο Ουέιντ Μπόλντουιν.
Ο σε άλλη περίπτωση (αν δηλαδή είχε οριστεί τέτοιο βραβείο) Most Improved Player της σεζόν στην Euroleague (συνυποψήφιος σίγουρα του Βεζένκοφ κι ενδεχομένως του Μήτογλου). Που από τους 5.5 πόντους, τις 1.8 ασίστ και τα 1.8 ριμπάουντ ανά 16’47” έφτασε στους 15.1, στις 3.9 ασίστ και στα 3.1 ριμπάουντ ανά 27’17”, όντας στην πρώτη 20άδα του συστήματος αξιολόγησης ατομικών επιδόσεων (index) της διοργάνωσης! Ο Γιάννης Φιλέρης είχε γράψει ήδη για τον 25χρονο Αμερικανό που έφυγε από τον Ολυμπιακό και άλλαξε (σ)την Μπάγερν Μονάχου, διαψεύδοντας με τις εμφανίσεις του όσους πίστευαν ότι, παρά το ιδανικό κορμί του, δεν είναι εφικτό να προσαρμοστεί στο ευρωπαϊκό (με τις όποιες προσαρμογές έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια) στιλ παιχνιδιού.
Εκείνο το κείμενο κατέληγε με το αν ο πρώην παίκτης των Μπλέιζερς και των Γκρίζλις άξιζε μια δεύτερη ευκαιρία στον Πειραιά. Αν κάποιοι βιάστηκαν να τον κρίνουν αυστηρά, αν δεν αφιέρωσαν παραπάνω χρόνο στην εξέλιξή του, αν δεν δούλεψαν τον τρόπο σκέψης του σε περίπλοκες καταστάσεις που στις ΗΠΑ δεν θα συναντούσε ποτέ. Ο Αντρέα Τρινκέρι είχε ήδη δώσει την απάντηση. Ο Ιταλός κόουτς δεν δίστασε να εμπιστευτεί έναν παίκτη με τρομερά προσόντα, αλλά ‘άγουρο’ πνευματικά. Ασχολήθηκε πολύ μαζί του, δεν τον έριξε ξανά στα βαθιά κι αν κολυμπήσει έχει καλώς, διαφορετικά από ‘δω παν κι άλλοι.
Δεν το λέμε εμείς. Ο Μπόλντουιν τα μαρτύρησε όλα, κάνοντας εμμέσως πλην σαφώς τις συγκρίσεις.
Πρώτα απ’ όλα του έκανε εντύπωση το γεγονός ότι “ήξερε τα πάντα για μένα πριν καν μιλήσω μαζί του. Έκανε ευρεία αναζήτηση. Τέτοιος τύπος προπονητή είναι, τέτοιου τύπος ανθρώπου. Θέλει να γνωρίζει όλα τα θέματα. Κάνει εξαιρετική δουλειά στην κατανόηση του ατόμου και στον τρόπο που το καθοδηγεί“. Τι ακριβώς είχε διακρίνει ο άλλοτε ομοσπονδιακός προπονητής στον Μπόλντουιν; “Μ’ έμενα γνώριζε ότι είχα τρομερή όρεξη. Ήμουν επιλογή στον πρώτο γύρο, αλλά τα πράγματα δεν κατέληξαν όπως θα ήθελα να πάνε. Οπότε ήξερε πως αυτός ο χρόνος πρόκειται να είναι για μένα ξεχωριστός, επειδή είχε γνώση της προσπάθειας που θα βάλω“.
Από εκεί και πέρα ήταν καθαρά ζήτημα επαφής με τον ίδιο τον παίκτη. “Ως κόουτς προσεγγίζει το παιχνίδι με πολύ πάθος, πολλή ενέργεια, όπως μ’ αρέσει να παίζω, κι έτσι συνδυάζοντας όλα αυτά τα πράγματα ήταν εξαιρετικά εξ αρχής. Συχνά φωνάζει, είναι ένας τύπος που απαιτεί πράγματα, θέλει την τελειότητα, αλλά μ’ μένα έχει πάντα μια ξεχωριστού είδους σχέση. Με παίρνει στο πλάι για να μου εξηγήσει πράγματα. Προσπαθεί να είναι σαν μια πατρική φιγούρα, ένας προπονητής, ένας φίλος, ένας μέντορας. Όλα σ’ ένα με εμένα. Αυτού του τύπου τη σχέση έχουμε αναπτύξει“.
Όλη αυτή η επικοινωνία βόλεψε αφάνταστα τον Μπόλντουιν, διότι “μου έδωσε την αυτοπεποίθηση να νιώθω άνετα με οτιδήποτε στο παρκέ“. Επιπρόσθετα, όπως σημείωσε, “συνάντησα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά εξαιρουμένης ίσως της χρονιάς στους Μπλέιζερς, ότι η ομάδα που δημιούργησε ταίριαζε εκτός γηπέδου. Υπάρχουν παιδιά που είναι πολύ κοντά το ένα με το άλλο και είμαστε ενωμένοι περισσότερο από οποιαδήποτε ομάδα ήμουν μέλος. Γνωρίζοντας πώς να μας φέρνει κοντά με τη σωστή χημεία έχει κάνει εξαιρετική δουλειά“. Κάτι που με τρεις διαφορετικούς προπονητές εντός λίγων μηνών στον Ολυμπιακό δεν ήταν ανάλογα εφικτό.
Το τακτικό σκέλος ήταν ένα άλλο κομβικό κομμάτι της συνεννόησής τους, καθώς “μου έδειχνε τα X και τα O’s (αμυντικά και επιθετικά συστήματα). Tο παιχνίδι μου ήταν πάντα υψηλού ενστίκτου, αλλά γρήγορο, M’ έκανε καλύτερο στο μισό γήπεδο και μου έδειξε διαφορετικό τρόπο διαβάσματος και άλλα τέτοια. Μου έδωσε διαφορετικές κατευθύνσεις για το πως να επιτίθεμαι και μέχρι τώρα δουλεύει“.
Όλη αυτήν την ώρα ο Κάιλ Χάινς τον άκουγε προσεκτικά. Πότε-πότε κουνούσε συμφωνώντας το κεφάλι του. Γνωρίζει πολύ καλά και ο ίδιος τι μέρους του λόγου είναι ο Τρινκέρι. Αυτός τον είχε φέρει στην Ευρώπη. Τρώγοντας μπέργκερ. Όταν ο Μπόλντουιν ολοκλήρωσε το ‘σκανάρισμα’ του Ιταλού, ο σέντερ της Μιλάνο συμπλήρωσε πως “έχει μια μοναδική ικανότητα να βλέπει κάτι σε σένα πριν το δεις εσύ. Δεν ξέρω πώς το κάνει, αλλά αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα στους παίκτες που κάποιες φορές εμείς δεν τη διακρίνουμε στους εαυτούς μας“.
Ούτε κάποιοι άλλοι!