Ο τεχνικός της Χέρεφορντ ενθαρρύνει τους παίκτες του να τον πυροβολήσουν
Ελέω των περιορισμών του Covid-19, ο Τζος Γκόουλινγκ ήθελε να βρει έναν τρόπο να κρατήσει την ομάδα του δεμένη. Καθιέρωσε τις 'πολεμικές συνεδρίες' και διαπίστωσε πως οι παίκτες του ήταν εξαιρετικά ευδιάθετοι στην προπόνηση, ειδικά όταν τον είχαν σκοτώσει αρκετές φορές.
Ο 37χρονος προπονητής της Χέρεφορντ, Τζος Γκόουλινγκ, ανήκει στη νέα γενιά τεχνικών. Αυτή που μεγάλωσε περνώντας ώρες στον υπολογιστή, παίζοντας παιχνίδια. Το lockdown τον εμπόδισε να χρησιμοποιεί παραδοσιακές μεθόδους που βοηθούν στο ‘δέσιμο’ των παικτών. Στους δύσκολους καιρούς απατείται έμπνευση και μια τέτοια είχε ο Γκόουλινγκ για να πετύχει τον στόχο του.
Τι έκανε; Δημιούργησε ‘πολεμικές συνεδρίες’ ανάμεσα στο τεχνικό επιτελείο της ομάδας και τους παίκτες του ρόστερ, που βρήκαν εφαρμογή μέσω του γνωστού παιχνιδιού ‘Call of Duty’!
“Το να υπάρχει σύμπνοια, σύνδεση, μεταξύ των ανθρώπων μιας ομάδας είναι πολύ κομβικό στο ποδόσφαιρο. Δεν μπορούσαμε να πάμε πουθενά για το πετύχουμε, έτσι το ‘Call of Duty’ ήταν η καλύτερη δυνατή λύση. Όλοι οι παίκτες το γνωρίζουν. Νομίζουν πως είμαι… απολίθωμα, επειδή είμαι 37 ετών και ότι δεν παίζω παιχνίδια στον υπολογιστή.
Χρειάστηκε να τους μάθω κάποια πράγματα όταν παίξαμε! Οι ‘πολεμικές συνεδρίες’ μεταξύ τεχνικού επιτελείου και παικτών είναι υπέροχες γιατί όταν πηγαίνουμε για προπόνηση τα παιδιά είναι χαρούμενα, έχουν ενέργεια και διάθεση, ειδικά όταν με έχουν σκοτώσει κάμποσες φορές…
Το κάναμε μερικές φορές και λειτουργεί καλά για εμάς. Οι παίκτες είναι σε ομάδες με μικρόφωνα, οπότε βρίσκονται σε επικοινωνία, οργάνωση και στρατηγική. Όλα ενσωματωμένα σε αυτό που κάνουμε. Μας βοηθάει καθώς δουλεύουμε πολύ στην πίεση στην προπόνηση. Ένα από τους παίκτες με σκότωσε στο παιχνίδι και μετά μου έστειλε μήνυμα, ‘κόουτς, δεν ήσουν εκεί που έπρεπε’…”.
Η ιδέα ενός προπονητή να παίζει shoot em up παιχνίδια στον υπολογιστή με την ομάδα του έμοιαζε αρκετά παράξενη αρχικά. Ωστόσο το gaming έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας πολλών ποδοσφαιριστών και από τη στιγμή που η διαχείριση μιας ομάδας έγινε ακόμη πιο δύσκολη ελέω του Covid-19, τότε η κίνηση του Γκόουλινγκ βγάζει ακόμη περισσότερο νόημα.
Όταν ακόμη έπαιζε ποδόσφαιρο, ο Γκόουλινγκ συνήθιζε να περνάει κάμποσες ώρες παρέα με το Football Manager. Εκεί είδε τον εαυτό του να παίρνει μεταγραφή στις Τζίλγχαμ, Γκρίμσπι ή ακόμη και την δανέζικη Χέρφολγκ. Η ενασχόληση του με το παιχνίδι τον βοήθησε να κατανοήσει αλλά και να εκτιμήσει την βιομηχανία gaming. Το Football Manager τον βοήθησε ακόμη και να ενσωματώσει μεθόδους του παιχνιδιού στην πραγματική ζωή, ειδικά όσον αφορά την ένταση μιας προπονητικής μονάδας. Ο Γκόουλινγκ παράλληλα διαθέτει πτυχίο ψυχολογίας και είναι ειδικευμένος σύμβουλος.
Αυτός ο συνδυασμός γνώσεων έχει παίξει ρόλο στον τρόπο διαχείρισης των παικτών του, που έρχεται σε αντίθεση με τις old-school πρακτικές που συχνά ο ίδιος συναντούσε όταν ήταν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.
“Πρέπει να καταλαβαίνεις τι είναι αυτό που δίνει κίνητρο στους παίκτες. Τι τους κάνει χαρούμενους. Αν όλοι μπορούμε να έχουμε ένα κοινό θέμα που απολαμβάνουμε, γιατί να μην το χρησιμοποιήσουμε ως εργαλείο για να έρθουμε πιο κοντά; Το έχουμε κάνει με παιχνίδια και άλλα πράγματα σε όλη τη διαδρομή.
Έχουμε δημιουργήσει ένα περιβάλλον που μας ωθεί να χτίζουμε μαζί ως ομάδα. Και όχι απλά εγώ να υπαγορεύω και να φωνάζω εντολές. Δεν είναι κάτι που θέλουν οι παίκτες τη σημερινή εποχή”.
Η φιλοσοφία του Γκόουλινγκ δούλευε καλά για την Χέρεφορντ φέτος, μέχρι που τον Φλεβάρη η National North League κυρήχθηκε άκυρη, ελέω του κορονοϊού. Η ομάδα θα ξαναβρεθεί στο χορτάρι μετά από ένα μήνα, αντιμετωπίζοντας την Γουόκινγκ (National League) στον ημιτελικό του FA Trophy (27/3). Αν κερδίσει, θα παίξει στον τελικό του Wembley τον Μάιο. Αν ηττηθεί, η Χέρεφορντ θα αγωνιστεί ξανά τον επόμενο Σεπτέμβρη – όταν ξεκινήσει η νέα σεζόν. Το χάος που προκάλεσε φέτος η πανδημία, ανάγκασε πολλούς από τους παίκτες της ομάδας να αναζητήσουν μια συμπληρωματική εργασία για να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους…
“Κανένα παιχνίδι στον υπολογιστή δεν μπορεί να σε προετοιμάσει για όσα περάσαμε. Αλλά δείχνει πόσο επινοητικοί μπορούμε να είμαστε ως σύλλογος. Τόσο οι παίκτες όσο και εμείς, το τεχνικό επιτελείο, προσαρμοστήκαμε κατά τη διάρκεια αυτού του εφιάλτη”.