Το club της Ευρωλίγκας κλείνει κι άλλο τις πόρτες του
Ο δρόμος για την ολότελα κλειστή Ευρωλίγκα έχει ανοίξει. Τα νέα γήπεδα Μπάγερν και Βιλερμπάν, τις έβαλαν στο γκρουπ των πολυετών συμβολαίων, η Άλμπα πήρε διετή άδεια συμμετοχής και το σενάριο για την λίγκα των 24 αρχίζει σιγά-σιγά να υλοποιείται
Η Ευρωλίγκα κλείνει τις πόρτες της ολοένα και περισσότερο. Η απόφαση του Κεντρικού Γραφείου της διοργάνωσης να εισηγηθεί οριστικά την αναβάθμιση της Μπάγερν και της Βιλερμπάν σε ομάδες με πολυετή άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα (και μετατροπής τους σε μετόχους) συν τη διετή wild card στην Άλμπα Βερολίνου, κάνει ακόμη πιο κλειστό το κλαμπ, καθώς οι ‘ελεύθερες’ θέσεις που απομένουν για την σεζόν 2021-22 είναι μόλις τέσσερις. Η προοπτική άλλωστε μιας ολότελα κλειστής λίγκας υπάρχει πάντοτε στον ορίζοντα, μάλιστα στο τέλος της χρονιάς ενδεχομένως να γίνουν και σχετικές ανακοινώσεις.
Δεν αποκλείεται πάντως να τεθεί και θέμα αύξησης των ομάδων (για την περίοδο 2022-23), αφού το τελικό σχέδιο κάνει λόγο για την (κλειστή) Ευρωλίγκα των 24 ομάδων.
Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Η απόφαση για Μπάγερν και Βιλερμπάν είχε ληφθεί από τον περασμένο Νοέμβριο. Στη συνεδρίαση του Κεντρικού Γραφείου οι δυο ομάδες παρουσίασαν το αναλυτικό πλάνο τους, με κεντρικό σημείο την κατασκευή νέων γηπέδων. Η Μπάγερν θα στεγαστεί σύντομα στη ‘SAP Arena’, που κατασκευάζεται σε συνεργασία της Red Bull, του Δήμου Μονάχου και του συλλόγου, ενώ η Βιλερμπάν έχει συμφωνήσει να μπει στην ‘OL Arena’, που κατασκευάζει η Λιόν, στα πλαίσια της συνεργασίας των δυο κλαμπ της γαλλικής πόλης.
Οι έντεκα ομάδες (Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Μπασκόνια, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Μακάμπι, Εφές, Φενέρ, Μιλάνο, Ζαλκίρις, ΤΣΣΚΑ Μόσχας) με το πολυετές συμβόλαιο, έγιναν πλέον 13 (και τυπικά στην επόμενη Γενική Συνέλευση) ενώ η Άλμπα, πήρε διετή wild card (αυτή που είχαν Μπάγερν και Βιλερμπάν) και θα παίξει κανονικά στις επόμενες δυο διοργανώσεις. Οι σχέσεις του γερμανικού κλαμπ με την ηγεσία της λίγκας είχαν ψυχραθεί, αλλά πλέον δεν υφίσταται κανένα θέμα, όπως φαίνεται και από την προώθηση της σε συνδεδεμένο για δύο χρόνια κλαμπ με τη διοργάνωση.
Μια τέτοια σύνδεση επιζητούσε και η Βίρτους Μπολόνια, ωστόσο η Ευρωλίγκα δεν θέλησε να προχωρήσει σε μια κίνηση προς την Ιταλία. Το ιστορικό κλαμπ, άλλωστε, πιστεύει ότι θα βρεθεί στην κορυφαία διοργάνωση του χρόνου, μέσα από το Eurocup, στο οποίο φέτος μετράει 15 νίκες σε ισάριθμους αγώνες!
Με την Μπάγερν και την Άλμπα να μετέχουν πλέον στην Ευρωλίγκα ανεξαρτήτως αποτελέσματος στο εθνικό τους πρωτάθλημα, έκλεισε ουσιαστικά η δίοδος από την BBL, εκτός αν του χρόνου κάποια άλλη γερμανική ομάδα, η οποία θα κατακτήσει το Eurocup (φέτος η Ουλμ βγήκε εκτός του τοπ-16). Με τα νέα δεδομενα οι κλεισμένες θέσεις της 18άδας είναι πλέον 14. Μένουν ελεύθερες τέσσερις. Δυο που θα δοθούν στους φιναλίστ του Eurocup και από μια σε VTB και ΑΒΑ. Αυτά, τουλάχιστον, ξέραμε μέχρι πρότινος, εκτός αν αλλάξουν στην πορεία και κρατηθεί και μια wild card για να τη δώσουν οι διοργανωτές οπουδήποτε θελήσουν.
Δεν έχει κρύψει τις προθέσεις της
Προφανώς μιλάμε για μια διοργάνωση που γίνεται ολοένα και περισσότερο κλειστό κλαμπ, αφού έτσι κι αλλιώς δεν έχει κρύψει τις προθέσεις της. Η Ευρωλίγκα θέλει να γίνει η υπερεθνική κλειστή λίγκα της Ευρώπης, υπερισχύοντας των εθνικών πρωταθλημάτων, από τα οποία επιχειρεί εδώ και χρόνια την αποσύνδεσή της.
Δεν ξέρουμε αν τελικά θα ευοδωθεί αυτή προοπτική, αφού ακόμη και μέσα στην Ευρωλίγκα υπάρχουν κλαμπ που δεν θέλουν να αποσχιστούν ολότελα από τις εθνικές διοργανώσεις. Γενικά είναι ένα ζήτημα που θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια, ειδικά μετά τις διεργασίες που θα γίνουν και μετά τη λήξη της πανδημίας. Κλείνοντας όμως τις πόρτες εισόδου στη διοργάνωση, φαίνεται καθαρά η τελική της πρόθεση. Άλλωστε αν οι 14 από τις 18 ομάδες που παίρνουν μέρος έχουν έτσι κι αλλιώς άδεια συμμετοχής, μιλάμε ουσιαστικά για μια κλειστή λίγκα.
Η πρόσβαση στο κορυφαίο επίπεδο του μπάσκετ δεν θα είναι ανοιχτή, κάτι βέβαια που σημαίνει και την ισχύ σε οικονομικό επίπεδο και των ομάδων που συμμετέχουν στο ‘κλειστό κλαμπ’. Το πώς όλα αυτά θα συνδυαστούν και με την ανάπτυξη του σπορ είναι ένα άλλο θέμα, το οποίο μάλλον δεν απασχολεί και τόσο σοβαρά την ίδια την Ευρωλίγκα, αλλά είναι ένα θέμα που συζητάνε οι εθνικές ομοσπονδίες και κυρίως οι λίγκες σε όλη την Ευρώπη.
Σε περίπτωση, πάντως, αύξησης των ομάδων από 18 σε 20, θα ανοίξουν άλλες δυο θέσεις, άρα θα υπάρξουν δυο χαραμάδες για νέα κλαμπ. Γενικά, όμως, η Ευρωλίγκα όλο αυτό το διάστημα δείχνει ότι θέλει να φτάσει κάποια στιγμή στο σενάριο της κλειστής λίγκας των 24 ομάδων, με το πρωτάθλημά της να διεξάγεται το Σαββατοκύριακο, έχοντας τον κυρίαρχο ρόλο στα ενδιαφέροντα των Ευρωπαίων μπασκετόφιλων.
Η αναδιοργάνωση του Eurocup
Η Ευρωλίγκα εξακολουθεί να συζητά την αναδιοργάνωση του Eurocup. Δεν της έχει βγει μέχρι τώρα, θα προσπαθήσει εκ νέου. Οι σκέψεις για μείωση των ομάδων από 24 σε 18 είναι μέσα στο παιχνίδι. Υπάρχουν σενάρια για ένα πρωτάθλημα, όπως αυτό της μεγάλης διοργάνωσης (με 34 αγωνιστικές) ή άλλου είδους φόρματ (δυο όμιλοι και στη συνέχεια νοκ-άουτ) χωρίς ακόμη να έχει ληφθεί κάποια οριστική απόφαση.
Η συνεδρίαση του ECA Board οριοθέτησε και το πλαίσιο διεξαγωγής των πλέι-οφ της εφετινής χρονιάς. Κάθε ομάδα που θα προκριθεί στους’8′ θα πρέπει να ορίσει και δεύτερη έδρα, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα από τους ξαφνικούς εθνικούς περιορισμούς στα ταξίδια. Κάθε αγώνας πλέι-οφ δεν μπορεί να αναβληθεί περισσότερο από μια φορά, ενώ αποφασίστηκε και η αντικατάσταση μέχρι και δυο ομάδων του φάιναλ-φορ σε περίπτωση ξαφνικής ομαδικής ασθένειας από Covid-19. Η επιλογή θα γίνει με βάση την κατάταξη στην κανονική περίοδο.
Κόσμος στην Κολωνία;
Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, ενδεχομένως το φάιναλ-φορ της Κολωνίας, όπως είπε πρόσφατα ο Τζόρντι Μπερτομέου, να έχει και κόσμο. Η πρώτη σκέψη μιλάει για ένα 25% της συνολικής χωρητικότητας της αρένας στη γερμανική πόλη. Περίπου 4.500 θεατές, δηλαδή. Για κάτι τέτοιο, βέβαια, πρέπει να συνηγορήσει η γερμανική κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές της Κολωνίας. Άρα δεν είναι ακόμη τίποτε σίγουρο.
Αυτό που ικανοποιεί μέχρι στιγμής την Ευρωλίγκα είναι η ροή της διοργάνωσης. Παρά τις αρχικές ανησυχίες ότι δεν θα ολοκληρωθεί με τίποτε η σεζόν, την αστοχία με τα 20-0, που γρήγορα διορθώθηκε, η λίγκα όχι μόνο συνεχίστηκε κανονικά, αλλά η τελική της ευθεία παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, ειδικά για την πρόκριση στην τελική οκτάδα και την διαμόρφωση των πλέι-οφ.
Οι ιθύνοντες του κορυφαίου πρωταθλήματος μαζί, βέβαια, με τις ομάδες δούλεψαν με σοβαρότητα, συνεργάστηκαν με τις εθνικές κυβερνήσεις και κυρίως δεν άλλαξαν το φόρματ, όπως πολλοί ήθελαν λόγω της πανδημίας. Η διεξαγωγή μιας κανονικής Ευρωλίγκας μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου, τα πλέι-οφ και το φάιναλ-φορ θα αποτελέσουν επί της ουσίας έναν οργανωτικό θρίαμβο, ο οποίος βέβαια δεν έχει ακόμη συντελεστεί.