Μάριο Χεζόνια: 5 πράγματα που δεν ήξερες για τον αστέρα του Παναθηναϊκού
Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ απέκτησε ίσως το μεγαλύτερο ταλέντο που έβγαλε το κροατικό μπάσκετ τα τελευταία χρόνια, έναν δηλωμένο... φίλαθλο της ομάδας, τον Μάριο Χεζόνια. Το Contra.gr σε αποκαλύπτει 5 ιστορίες που δεν είναι γνωστές, μεταξύ των οποίων πώς χρηματοδοτείται η απόκτησή του.
Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ πυροδότησε μια βόμβα με την ανακοίνωση της απόκτησης του Μάριο Χεζόνια (Χέζονια, όπως τονίζεται κανονικά στα κροατικά) μέχρι το τέλος της σεζόν. Ο Κροάτης γκαρντ ήταν ελεύθερος από τον Δεκέμβριο και αποφάσισε να κάνει ένα βήμα στην καριέρα του που το προσδοκούσαν όλοι, ακόμα και ο ίδιος.
Εδώ και χρόνια ο Χεζόνια εκφράζεται με τα καλύτερα λόγια για την ελληνική ομάδα, σε κάθε πλατφόρμα. Είτε σε συνεντεύξεις του είτε σε δηλώσεις είτε στα social media γράφει διαρκώς για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, φανερώνει την αγάπη του για τους φίλους του συλλόγου και εξηγεί πως κάποια στιγμή θα ήθελε να φορέσει τα πράσινα.
Η ευκαιρία να βάλει τη φανέλα με το τριφύλλι, όπως το παιδικό είδωλό του, ο Δημήτρης Διαμαντίδης, του δόθηκε λίγο πριν γίνει 26 ετών. Ταυτόχρονα, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ πρόλαβε (είχε διορία μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου) να ενισχυθεί για το φινάλε της Euroleague με έναν παίκτη που θα τα δώσει όλα για να ξαναβρεί τη φόρμα του, ενόψει του προολυμπιακού τουρνουά στο Σπλιτ το προσεχές καλοκαίρι.
Το αγωνιστικό προφίλ του Χεζόνια είναι γνωστό, αφού μέχρι το 2015 αγωνιζόταν στην Ευρώπη ως ένα πολύ μεγάλο ταλέντο, μέχρι να πάρει την απόφαση να δοκιμαστεί στην άλλη άκρη του Ατλαντικού Ωκεανού. Τον δύο φορές πρωταθλητή Ισπανίας με την Μπαρτσελόνα συνοδεύουν κι άλλες ενδιαφέρουσες ιστορίες, που αφορούν συγγενείς του, κάποιες κόντρες με τον Τσάβι Πασκουάλ, ακόμα και το πώς βρέθηκαν τα χρήματα για να έρθει στην Ελλάδα. Ιδού μερικές εξ αυτών.
Η διάσημη οικογένειά του
Ο πατέρας του, Ρόναλντ Χεζόνια, υπήρξε τερματοφύλακας στα τμήματα υποδομής της Γιουγκ, της σπουδαίας ομάδας πόλο της γενέτειρας του Μάριο. Όμως ακόμα πιο διάσημος είναι ο θείος του διεθνή γκαρντ, Μάριο Μάτανα, ο οποίος ήταν εθελοντής πολέμου στο κροατικό ναυτικό και ο οποίος έχασε τη ζωή του από αιμορραγία σε ηλικία 25 ετών στις 11 Νοεμβρίου 1991, όταν χτυπήθηκε από θραύσματα. Στον λόφο Σερτζ του Ντουμπρόβνικ όπου άφησε την τελευταία πνοή υπάρχει ακόμα μια πλάκα στη μνήμη των πεσόντων, ενώ κάθε χρόνο διοργανώνεται στην παραθαλάσσια περιοχή Πορπόρελα το ερασιτεχνικό τουρνουά πόλο ‘Μάριο Μάτανα’.
Τον… τσάκισε η λοιμώδης μονοπυρήνωση
Το 2011 αναδείχθηκε MVP του Ευρωπαϊκού Κ16, οδηγώντας τη χώρα του στο χρυσό μετάλλιο. Μάλιστα, το ίδιο καλοκαίρι έπαιξε και με την Κ19 στο Παγκόσμιο, έχοντας 8 πόντους και 2 ριμπάουντ μέσο όρο. Όμως, τη σεζόν 2011-2012 ήταν ανενεργός, επειδή υπέστη κάταγμα στο πόδι και επιπλέον ταλαιπωρήθηκε για 7 μήνες από λοιμώδη μονοπυρήνωση! Όταν ανέκτησε τις δυνάμεις του, με 21 πόντους και 8 ριμπάουντ μέσο όρο καθοδήγησε μαεστρικά την Κροατία μέχρι την 3η θέση του Παγκοσμίου Κ17 του 2012, ίσως στην καλύτερη παρουσία του σε ένα τουρνουά. “Γι’ αυτό τον λένε Super Mario”, αποκάλυψε ο τότε προπονητής του, Άντε Νάζορ, ο οποίος εξήγησε ότι στο τουρνουά ο Χεζόνια ήταν μόλις στο 75% της φυσικής κατάστασής του.
Τον αποθεώνει ο Παπανικολάου
Αν και άρχισε να αγωνίζεται στο κροατικό πρωτάθλημα ανδρών από τα 13,5, ήταν άγουρος ακόμα όταν πήγε στην Μπαρτσελόνα, πριν καν ενηλικιωθεί. Γι’ αυτό πρώτα εντάχθηκε στην Μπαρτσελόνα Β και στη συνέχεια μεταπήδησε στην πρώτη ομάδα. Υπό τις οδηγίες του Τσάβι Πασκουάλ έμαθε αρκετά πράγματα, μπήκε σταδιακά στο rotation, αλλά είχε και τις δύσκολες στιγμές του. Υπήρξαν προβλήματα με τον προπονητή του, αλλά οι δύο πλευρές τα ξαναβρήκαν για το καλό όλων. Το βέβαιο είναι ότι ένας συμπαίκτης του στους ‘μπλαουγκράνα’ είχε καλά λόγια να πει. Ο νυν αντίπαλος ελέω Ολυμπιακού αλλά τότε φόργουορντ των ‘μπλαουγκράνα’, Κώστας Παπανικολάου, είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο ισπανικό περιοδικό Gigantes del Basket όταν ο Χεζόνια είχε φύγει για τους Μάτζικ και εξήγησε για τον Κροάτη: “Ο Μάριο είναι τρομερό παιδί. Έχει πάρα πολύ πλάκα και τον πειράζαμε συνέχεια, όταν ήταν στο γήπεδο. Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει και τον βοήθησε να φτάσει εκεί που έχει φτάσει είναι οι ατελείωτες ώρες που περνούσε στο γήπεδο. Δεν υπήρχε στιγμή που να μην τον βλέπω εκεί. Πήγαινα τα πρωινά μόνος μου για να κάνω κάποια σουτ και ο Μάριο ήταν ήδη εκεί! Δούλευε μόνος του, έβαζε… καρέκλες, έκανε σουτ μόνος του, δούλευε τις κινήσεις του. Ένα πάρα πολύ εργατικό και φιλότιμο παιδί”.
Ο παίκτης ανήκει (και) στην Μπαρτσελόνα
Ο Χεζόνια είχε γίνει free agent έπειτα από την ανταλλαγή που τον έστειλε από το Πόρτλαντ στο Μέμφις και την αποδέσμευσή του από τους Γκρίζλις. Όμως αυτό αφορούσε το NBA, διότι στην Ευρώπη τα δικαιώματά του ανήκαν στην Μπαρτσελόνα. Οι Καταλανοί έπρεπε να δώσουν το ‘ΟΚ’ για να μπορέσει να υπογράψει στην ελληνική ομάδα, όπερ και εγένετο έπειτα από επικοινωνία των δύο συλλόγων. Αν, δε, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ θέλει να τον κρατήσει και τη νέα σεζόν (υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο συμβόλαιο), θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση των δύο ομάδων, αφού δεν μπορεί να γίνει επέκταση της συμφωνίας χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των ‘μπλαουγκράνα’.
Sponsor a Player: Από τον Καλαϊτζάκη στον Χεζόνια
Βέβαια, όλα αυτά δεν λύνουν το οικονομικό κομμάτι. Το καλοκαίρι του 2018 ο Χεζόνια υπέγραψε στους Νιου Γιορκ Νικς για έναν χρόνο με συμβόλαιο 6.500.000 δολαρίων κι ένα καλοκαίρι αργότερα πήγε στους Μπλέιζερς με συμφωνία δύο ετών για 3.700.000. Μπορεί η τάση να είναι πτωτική, ωστόσο παραμένει πολύ υψηλό το ποσό για το περιορισμένο μπάτζετ του φετινού Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ. Για να επέλθει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών έγιναν δύο πράγματα. Αφενός, ο ίδιος ο παίκτης έδειξε έμπρακτα την αγάπη του για τον σύλλογο κι έριξε πολύ τις απαιτήσεις του, αφετέρου οι ‘πράσινοι’ ενεργοποίησαν ξανά το πρόγραμμα ‘Sponsor a Player’, το οποίο επιτρέπει σε διάφορες εταιρίες να σπονσοράρουν μια μεταγραφή, βάζοντας εκείνες μέρος των χρημάτων με αντάλλαγμα τη χορηγική συνεργασία με τον παίκτη και την ομάδα. Για παράδειγμα, το συγκεκριμένο πρόγραμμα εγκαινιάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο με την εταιρία Varelas Home Design, της οποίας ambassador είναι ο Γιώργος Καλαϊτζάκης.