Γκρεγκ Ακελρόντ: Ο απατεώνας ποδοσφαιριστής που δοκιμάστηκε και στην Ελλάδα
Ο πατέρας του δεν ήθελε να παίζει ποδόσφαιρο, θεωρώντας τον ντροπή για το άθλημα. Εκείνος αποδείχθηκε μετρ της εξαπάτησης, δοκιμάστηκε σε Αγγλία, Κουβέιτ, Ελλάδα κι έπεισε ομάδα Champions League να του προσφέρει τριετές συμβόλαιο!
Στην ηλικία των 10 ετών, ο Γκρεγκουάρ Ακελρόντ ήταν σαν κάθε νεαρό παιδί με ένα όνειρο. Το πρόβλημα ήταν πως σε αυτό που αγαπούσε ήταν πραγματικά κακός. Ή τουλάχιστον έτσι θεωρούσε ο πατέρας του, που του συνιστούσε να μην παίζει. Εκείνος ωστόσο ήταν τόσο αποφασισμένος, που κατάφερε να πείσει τις Νόριτς, Μπόρνμουθ και Σουίντον να του προσφέρουν ένα δοκιμαστικό. Το ίδιο συνέβη και με την ΤΣΣΚΑ Σόφιας, ομάδα που είχε την προοπτική να αγωνιστεί στο Champions League. Πώς τα κατάφερε; Δια της πλαγίας οδού. Αρκούσε να εκμεταλλευτεί την τεχνολογία, δημιουργώντας μια ιστοσελίδα όπου παρουσίαζε τον εαυτό του ως ανερχόμενο ταλέντο.
“Έπαιξα το πρώτο μου παιχνίδι μπροστά στον πατέρα μου σε ηλικία 10 ετών. Έμοιαζε με τελικό του Champions League για εμένα. Αντιμετωπίσαμε μια καλή ομάδα και χάσαμε με 4-0. Όταν μπήκαμε στο αυτοκίνητο για να πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής, μού είπε ‘Γκρεγκ, είμαι τόσο αναστατωμένος. Είσαι τόσο κακός. Είσαι τόσο τεμπέλης. Δεν θέλω να σε βλέπω άλλο στον αγωνιστικό χώρο’. Ήμουν σοκαρισμένος. Το να είμαι με τους φίλους μου στο χορτάρι ήταν η καλύτερη στιγμή της εβδομάδας μου”.
Από τα 10 του και για κάποια χρόνια που ακολούθησαν του είχε ουσιαστικά απαγορευτεί να παίζει ποδόσφαιρο, εξαιτίας της περιορισμένης ικανότητας του. Εκείνα τα χρόνια ο Ακελρόντ κλώτσαγε την μπάλα μόνο στον κήπο του σπιτιού του. Όμως ποτέ δεν έπαψε να ονειρεύεται την επαγγελματική ενασχόληση με το άθλημα – κυρίως γιατί ήθελε να αποδείξει στον πατέρα του πως κάνει λάθος.
Μια μέρα στο σχολείο, θεώρησε πως βρήκε τον τρόπο να το πετύχει. Σκέφτηκε να ‘χτίσει’ έναν φανταστικό χαρακτήρα, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως παίκτη στις ρεζέρβες της Παρί Σεν Ζερμέν. Έφτιαξε μια ιστοσελίδα, αντέγραψε αναφορές της ‘Equipe’ στον Νικολά Ανελκά, έβγαλε το όνομα του Γάλλου στράικερ και το αντικατέστησε με το δικό του. Βουαλά. Η ιστορία ήταν έτοιμη.
Και όχι εξ ολοκλήρου αναληθής -ο Ακελρόντ αγωνιζόταν στην ερασιτεχνική εκδοχή της Παρί Σεν Ζερμέν στην τελευταία κατηγορία του γαλλικού ποδοσφαίρου, τη “χειρότερη σε όλη τη χώρα” όπως ο ίδιος είχε παραδεχθεί. “Μπορεί να είσαι ο Κριστιάνο Ρονάλντο στην 5η ομάδα και κανείς να μη σε βλέπει. Αυτό συνέβη όταν έπαιζε στην Παρί, αφού η ερασιτεχνική εκδοχή της ομάδας ήταν για παίκτες που απλά κλωτσούσαν τη μπάλα και έτρεχαν”.
Εκείνη την εποχή ο Ακελρόντ είχε αποκοπεί από την οικογένεια του, επειδή είχε διαλέξει το ποδόσφαιρο αντί για τις σπουδές και την δυνατότητα για μια διαφορετική επαγγελματική καριέρα. Παρά το γεγονός πως η γιαγιά του είχε κληρονομήσει μια περιουσία από τον 15ετή γάμο της με τον Οσκαρικό ηθοποιό Μορίς Σεβαλιέ, ο Ακελρόντ στα 19 του χρόνια δούλευε στα McDonalds και ζούσε σε ένα μικρό στούντιο. Για να κάνει πιο πειστική την ιστορία του, μια μέρα μπήκε κρυφά στο γήπεδο της Παρί φορώντας την φανέλα της ομάδας για να φωτογραφηθεί ‘επίσημα’. Κατόπιν έστειλε την ιστοσελίδα και το βιογραφικό του στους μεγαλύτερους συλλόγους της Αγγλίας. Τσέλσι, Μάντσεστερ Σίτι και Άρσεναλ τον απέρριψαν. Η Σουίντον του έδωσε μια ευκαιρία το καλοκαίρι του 2003.
“Την πρώτη μέρα της δοκιμής ήμουν τόσο απροετοίμαστος σωματικά και τακτικά χαμένος. Στο εκπαιδευτικό ‘διπλό’ ο τερματοφύλακας επιχείρησε μια μακρινή μεταβίβαση, προσπάθησα να φτάσω στη μπάλα με το κεφάλι, αυτή με χτύπησε κατευθείαν στο πρόσωπο και όλοι γελούσαν”. Ο Άντι Κινγκ του έδωσε μια δεύτερη δοκιμή, 20 λεπτών, αλλά οι εντυπώσεις από την πρώτη απόπειρα ήταν αξεπέραστες. Έτσι φυσιολογικά η Σουίντον δεν του πρόσφερε ποτέ συμβόλαιο.
Ωστόσο οι ‘Robins’ δεν ήταν η μοναδική ομάδα που την πάτησε με την απάτη του Ακελρόντ. Η Μπόρνμουθ αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα στις αρχές της χιλιετίας, έτσι θεώρησε πως δεν είχε τίποτα να χάσει προσφέροντας του ένα δοκιμαστικό μιας εβδομάδας το 2007. Ο Γάλλος μάλιστα σκόραρε και σε ένα φιλικό των ‘Cherries’.
Το φοβερό είναι πως η Σουίντον τον… ξαναθυμήθηκε και μετά την Μπόρνμουθ θέλησε να τον δοκιμάσει ξανά. Ο Ακελρόντ σκόραρε δύο γκολ σε φιλικό στο County Ground με άλλους 21 υπό δοκιμή παίκτες, μπροστά σε φίλους της ομάδας που βρέθηκαν στην κερκίδα. Παρά το μπιζάρισμα του κόσμου, ο Πολ Στάροκ, τότε προπονητής της Σουίντον, θεώρησε πως δεν έπρεπε να του προσφέρει συμβόλαιο.
Η ιστορία ωστόσο είχε μια ακόμη πιο αναπάντεχη εξέλιξη. Οι κάμερες του Sky Sports είχαν καταγράψει τα γκολ του Γάλλου, που δέχθηκε το προσκλητήριο της Νόριτς! Χρησιμοποιήθηκε σε ένα φιλικό με τις ρεζέρβες, απογοήτευσε και έλαβε μια ακόμη απόρριψη. Ο Ακελρόντ κατάφερε ωστόσο να λάβει προτάσεις για υπογραφή συμβολαίου. Ήταν από επαγγελματικές ομάδες του Λουξεμβούργου, τις οποίες όπως απέρριψε τώρα ο ίδιος, θεωρώντας τις πολύ… μικρές για την αξία του.
Η ευκαιρία που έψαχνε ήρθε το καλοκαίρι του 2009, όταν η ΤΣΣΚΑ Σόφιας που μόλις είχε προκριθεί στο Champions League, του ζήτησε να μετέχει στις προπονήσεις. Οι Βούλγαροι είχαν πειστεί πως αγωνίστηκε στις ρεζέρβες της Παρί, έτσι του πρόσφεραν τριετές συμβόλαιο με αποδοχές 17.000 ευρώ το μήνα! Όμως μια σειρά γεγονότων, που πυροδότησε ένας οπαδός της ομάδας, βοήθησαν την ΤΣΣΚΑ Σόφιας να εντοπίσει το πρόβλημα…
“Έκανα το δοκιμαστικό των δύο ημερών και την Κυριακή ο προπονητής είπε στον ατζέντη μου ότι ήθελε να με υπογράψει. Έβγαλα φωτογραφίες με την φανέλα της ομάδας, υπέγραψα το συμβόλαιο και ανακοίνωσαν στην επίσημη ιστοσελίδα της ΤΣΣΚΑ ότι έκλεισε η μεταγραφή. Αλλά με κατέστρεψαν οι οπαδοί της Παρί. Την ίδια νύχτα ένας φίλος της ΤΣΣΚΑ Σόφιας επικοινώνησε διαδικτυακά με ένα οπαδό της Παρί και τον ρώτησε ‘πρόκειται να υπογράψουμε τον Ακελρόντ, ποια είναι η άποψη σου;’ Κανείς δεν με ήξερε. Είπαν πως δεν είμαι υπαρκτό πρόσωπο, τσέκαραν την ιστοσελίδα μου. Αλλά κάποια πράγματα ήταν αλήθεια, όπως για παράδειγμα το βίντεο με τη Σουίντον. Ο οπαδός της ΤΣΣΚΑ επικοινώνησε με κάθε δημοσιογράφο στην Σόφια και αποκαλύφθηκε ότι η ομάδα επρόκειτο να υπογράψει έναν ψεύτικο παίκτη”.
Όταν ο Ακελρόντ κατέβηκε για το πρωϊνό την Δευτέρα κανείς από την ΤΣΣΚΑ δεν ήθελε να τον ξέρει και του ζήτησαν να επιστρέψει στη Γαλλία. Εκείνος συνέχισε τις δοκιμές στην Ελλάδα, το Κουβέιτ και τον Καναδά, όπου αγωνίστηκε για έναν χρόνο με τους Mississaouga Eagles, στην πρώτη κατηγορία του πρωταθλήματος της χώρας. Και αυτό στάθηκε αρκετό για να ολοκληρώσει την ιστορία του.
Ο Ακελρόντ απολαμβάνει πλέον μια καριέρα στο ποδόσφαιρο, έστω κι αν δεν είναι αυτή που είχε αρχικά σχεδιάσει. Ο Γάλλος είναι πλέον ατζέντης νεαρών παικτών που προσπαθούν να μπουν στον κόσμο του ποδοσφαίρου, υπογράφοντας σε Ακαδημίες. Δεν χρησιμοποιεί πια την παλιά του τακτική. Ο 38χρονος σήμερα Ακελρόντ έχει γράψει την αυτοβιογραφία του με τίτλο ‘Pro At All Costs’, περιγράφοντας λεπτομερώς το παράξενο ταξίδι του στο άθλημα και δίνει συμβουλές σε νεαρούς παίκτες που επιχειρούν να πετύχουν στον χώρο.
Παραδέχεται πως μετανιώνει για ορισμένες πτυχές της σύντομης ποδοσφαιρικής καριέρας του, επιμένοντας όμως ότι ποτέ δεν ‘έκλεψε’ κάποιον σύλλογο προσπαθώντας να κερδίσει το προσωπικό του στοίχημα.
“Ποτέ δεν στέρησα έστω μια δεκάρα από τις ομάδες. Πάντα πλήρωνα το ξενοδοχείο και τις πτήσεις μου. Οι ομάδες το μόνο που έχασαν ήταν λίγος χρόνος, αλλά αυτό συμβαίνει καμιά φορά. Στο βιβλίο μου, δίνω συμβουλές και για την προπόνηση. Είναι καλό που έφτιαξα μια ωραία ιστορία. Στη Γαλλία, είμαστε μια χώρα που κρίνει ανθρώπους από το βιογραφικό τους. Συνειδητοποίησα πως μπορεί να ήμουν καλός στις δοκιμές αλλά δεν έπαιρνα επαγγελματικά συμβόλαια. Ήθελα να δείξω πως δεν χρειάζεσαι ένα βιογραφικό για να έχεις μια ευκαιρία”…
Το 2002 ο Στίβεν Σπίλμπεργκ έφερε στην οθόνη την ιστορία του Φρανκ Άμπαγκνεϊλ, ενός μετρ της εξαπάτησης, που μιμήθηκε τουλάχιστον 8 χαρακτήρες στην ζωή του. Κατάφερε να παραστήσει τον πιλότο, τον φυσικό, τον ομοσπονδιακό πράκτορα και τον δικηγόρο, ενώ κατάφερε να διαφύγει της κράτησης του δύο φορές. Και όλα αυτά πριν τα 22 του χρόνια. Πέρασε λιγότερο από πέντε έτη στη φυλακή, πριν αρχίσει να εργάζεται για την κυβέρνηση ως σύμβουλος και λέκτορας στην ακαδημία του FBI και τα τμήματα. Αν η ιστορία του μπορούσε να βρει έναν μιμητή στον κόσμο του ποδοσφαίρου, ο Γκρεγκουάρ Ακελρόντ θέτει ισχυρή υποψηφιότητα…