Στη σειρά όλοι οι ξένοι επιθετικοί της ΑΕΚ από το 2000
Από τον Αμπντουραχμανί και τον Μιελτσάρσκι στον Μπλάνκο και στον Λιβάγια. Μεταξύ τους ένας 'Γιάννης' κι ένας 'Μάκης'.
Αν δεν έχει συμβεί ήδη από τον Παναγιώτη Κονέ και όσους τον πλαισιώσουν μελλοντικά, το αρμόδιο τμήμα της ΑΕΚ θα μπει πολύ σύντομα στη διαδικασία να ψάξει στην ξένη αγορά για επιθετικούς. Είναι υποχρεωμένη εκ των συνθηκών. Το αναπόφευκτο (για να μην ταλαιπωρούνται αμφότεροι) τέλος της ιστορίας με τον Μάρκο Λιβάγια, πολύ πριν από το φινάλε της χρονιάς, θα παίξει σε λούπα με πρωταγωνιστή τον Νέλσον Ολιβέιρα και η προσθήκη στη γραμμή κρούσης ποδοσφαιριστών με ποιοτικά χαρακτηριστικά, ανάλογα των δύο αυτών, θα γίνει αναπόφευκτη ανάγκη. Ειδάλλως ο Μανόλο Χιμένεθ θα καταφύγει σε πειράματα και αλχημείες με αμφίβολο αποτέλεσμα.
Δεν είναι μυστικό πως ο Ισπανός προπονητής θα επιθυμούσε ν’ αποφύγει μια τέτοια περίπλοκη συνθήκη που θ’ αυξήσει το βαθμό δυσκολίας στη δουλειά του. Θα προτιμούσε εγγυημένες λύσεις με παίκτες που αποδεδειγμένα ταιριάζουν στο ποδοσφαιρικό σχέδιό του και όχι ‘λαχεία’ που δεν ξέρεις αν θα κερδίσει ο λήγοντας. Δεν ήταν λίγες οι φορές στο παρελθόν που η Ένωση ρίσκαρε με επιλογές στην επίθεση. Άλλοτε γιατί δεν διέθετε την οικονομική πολυτέλεια να πάει σε κάτι άλλο κι άλλοτε από ξεκάθαρη επιλογή.
Προφανώς δε αμφισβητείται πως χρήματα έχουν ξοδευτεί για την κάλυψη των συγκεκριμένων θέσεων. Ως εκ τούτου είναι μια μίξη πραγμάτων η λίστα με τους επιθετικούς του 21ου αιώνα. Εμείς τους κατατάξαμε από το 28 ως το 1, αξιολογώντας την προσφορά τους στο διάστημα που φόρεσαν τα κιτρινόμαυρα.
*για την αποφυγή παρεξηγήσεων εξαιρέθηκαν όσοι κάλυπταν αποκλειστικά τη θέση του εξτρέμ.
28. Σέρτζιο Αμπντουραχμανί
Σε 9 λεπτά ενός 0-0 με την Κέρκυρα, επί της πρώτης θητείας του Μανόλο Χιμένεθ στην τεχνική ηγεσία, συνοψίζεται όλη η επαγγελματική καριέρα του Αλβανού επιθετικού, ο οποίος προτίμησε να μην δοθεί δανεικός και αποχώρησε ως ελεύθερος τον Ιούνιο του 2011.
27. Γκρέγκορζ Μιελτσάρσκι
Την 1η Αυγούστου του 2001 η ΑΕΚ (υποτίθεται πως) ξόδευε 100 εκατομμύρια δραχμές για έναν 30χρονο Πολωνό φορ με τετραετή θητεία στην Πόρτο. Εμφανίστηκε μόνο σε 4 επίσημα παιχνίδια έως την ημέρα που αποδεσμεύτηκε διότι δεν είχε ανταποκριθεί στις προσδοκίες. Παραδόξως πάντως είχε προλάβει να σκοράρει δις στο πρωτάθλημα, κόντρα σε Αιγάλεω και Ξάνθη.
26. Άντριγια Ντελίμπασιτς
Άλμα για την καριέρα του είχε περιγράψει την ένταξή του στην ΑΕΚ ο 25χρονος Μαυροβούνιος, τον Αύγουστο του ’06. Άλμα στο κενό αποδείχθηκε. Διότι ο Λορένθο Σέρα Φερέρ, που τον έφερε από τη Μαγιόρκα, τού έδωσε 90 λεπτά στο ντεμπούτο του (0-0 με τον ΠΑΟΚ) κι αυτός τον αντάμειψε εκ των υστέρων με γκολ στο 1-1 με τον ΟΦΗ λίγες ημέρες αργότερα. Παρόλα αυτά από τον Γενάρη κιόλας έπαιζε μπάλα στην πορτογαλική Μπέιρα Μαρ.
25. Εμίλιο Φουρτάδο
Άλλο μέγεθος η Παναχαϊκή και άλλο (η προβληματική μεν) ΑΕΚ (δε). Στο ξεκίνημα της σεζόν 2012-13 ο Βαγγέλης Βλάχος είχε στηρίξει τις προσδοκίες του στον επιθετικό από το Πράσινο Ακρωτήριο, αλλά περισσότερο με το Ακρωτήρι του Φόβου, θρίλερ δηλαδή, θα παρομοιαζόταν η παρουσία του παρά με οτιδήποτε άλλο παρεμφερές σε κομμάτι γη που καταλήγει στο πέλαγος. Οι κίτρινες κάρτες που μάζεψε ήταν περισσότερες από τα γκολ συν τις ασίστ που χάρισε!
24. Κρίστιαν Νέμεθ
Ο δανεισμός του από τη Λίβερπουλ τον Αύγουστο του 2009 ζημιογόνος δεν αποδείχθηκε για το ελληνικό κλαμπ. Όχι όμως και ωφέλιμος, διότι ο Μαγυάρος ήταν ακόμη άγουρος ποδοσφαιρικά για να γίνει κάτι περισσότερο από μια εναλλακτική λύση. Σημείωσε 3 γκολ και έφτιαξε άλλα 4 σε 19 παιχνίδια.
23. Μοχάμεντ Καλόν
Πρώτη εμφάνιση με γκολ, στο 3-2 με τον Πανιώνιο, και συνολικά 3 σε 13 παιχνίδια για τον φημισμένο επιθετικό από τη Σιέρα Λεόνε. Ως εκεί όμως, αφού το κέρδος της τρίμηνης παρουσίας του, στο β’ μισό της σεζόν 2008-09, ήταν κυρίως επικοινωνιακό και όχι τόσο αγωνιστικό. Εντελώς άλλος παίκτης απ’ αυτόν που έπαιζε σε Ίντερ και Μονακό.
22. Έιντουρ Γκούντγιονσεν
Κύριος ήρθε και κύριος έφυγε ο Ισλανδός, παίρνοντας βέβαια όσα του αναλογούσαν για να μην διεκδικήσει τα οφειλόμενα στη FIFA. Βέβαια στα 33 χρόνια του ήταν, μάλλον, ανεδαφικό να κάνει τη διαφορά στο ‘κιτρινόμαυρο’ σύνολο. Δεν το μάθαμε ποτέ, διότι ο σοβαρός τραυματισμός του σε κνήμη-περόνη κατά το 1-1 με τον Ολυμπιακό τον Οκτώβριο του 2010 τον άφησε 6 μήνες εκτός δράσης και όταν επέστρεψε ήταν πλέον πολύ αργά. Πέτυχε 1 γκολ, σε 4-3 επί της Ξάνθης, και μοίρασε 3 ασίστ σε 14 ματς.
21. Όλεγκ Βενγλίνσκι
Ο Ουκρανός δεν ήταν, σε καμία περίπτωση, ένας φορ σταθερής επαφής με τ’ αντίπαλα δίχτυα. Μόλις 3 τα γκολ που σημείωσε στα 21 παιχνίδια της μονοετούς θητείας του (2005-06) στην ΑΕΚ. Συμπωματικά ή μη πάντως, καθένα εξ αυτών (με ΑΕΛ, Ατρόμητο, Ιωνικό) χάρισε ‘τρίποντα’ στην Ένωση, έχοντας σκοράρει μετά το 90′!
20. Μακόλεϊ Κρισάντους
Για τους φίλους ‘Μάκης’ ο Νιγηριανός επιθετικός, ο οποίος τον χειμώνα του 2015 ερχόταν στην ΑΕΚ παρέα με το χαμόγελό του. Όχι όμως και την φημολογούμενη εκτελεστική δεινότητά του που είχε ξεχάσει στην Τουρκία. Ναι μεν σκόραρε 6 φορές κατά το πρώτο 6μηνο της παρουσίας του στην Ελλάδα (Β’ Εθνική), αλλά ήταν μόνο στάχτη στα μάτια. Μέχρι ν’ αποφασιστεί η μη ενεργοποίηση της οψιόν ανανέωσης του συμβολαίου του, το καλοκαίρι του 2016, έπαιξε σε άλλα 10 ματς και κόλλησε στα 2 γκολ.
19. Στιβ Λέο Μπέλεκ
Το ‘μαύρο διαμάντι’ από το Καμερούν που κατέληξε ‘άνθρακας ο θησαυρός’. Ήρθε ως δανεικός από την Ουντινέζε το καλοκαίρι του 2011, έκανε ορμητικό ξεκίνημα ως τα μισά της σεζόν με 6 γκολ, αλλά από τον Γενάρη στέρεψε. Φυσικά ουδέποτε μάθαμε αν ήταν όντως 18 ετών!
18. Ούγκο Αλμέιδα
Να τον φέρει η ΑΕΚ στην ακμή του δεν θα ήταν εφικτό, άρα δεν είχε νόημα να κλείσει τη συμφωνία με τον διεθνή Πορτογάλο. Το ποδόσφαιρο τον είχε ξεπεράσει και τα δύο γκολ στη δεύτερη συμμετοχή του παραπλάνησαν μόνο όσους δεν ήθελαν να δουν την αλήθεια. Είχε το όνομα, αλλά όχι πια τη χάρη και ήταν λυτρωτικό που τον Αύγουστο του 2017 η Ένωση γλίτωσε από το συμβόλαιό του ύστερα από 5 γκολ σε 30 αγώνες.
17. Εμανουέλ Ρουίς
Ο ‘παχουλοκομψός’ Αργεντινός με το νυσταγμένο βλέμμα συγκαταλέγεται λανθασμένα στην πρώτη 10άδα των πιο ακριβών πωλήσεων της ΑΕΚ. Ναι μεν σκόραρε 7 φορές σε 39 συμμετοχές κατά τη 2000-01, ερχόμενος από την Μπόκα Τζούνιορς ως μέρος μιας αλλόκοτης συμφωνίας που έκλεισε ο Πέτρος Στάθης επί εποχής NetMed και περιελάβανε ακόμη τους Νάβας, Ρέι και Κάλβο, αλλά ουδέποτε η Ουνιόν Σάντα Φε πλήρωσε για να τον επαναπατρίσει. Επέστρεψε στην Αθήνα μέχρι να φύγει ξανά.
16. Αλεσάντρε Ντ’ Ακόλ
Όσο του επέτρεπαν οι ικανότητές του, ο Βραζιλιάνος τίμησε την καταγωγή του στη διετία 2013-15, πετυχαίνοντας 24 γκολ σε 48 ματς. Αλλά για την ΑΕΚ της επιστροφής δεν ήταν αποδεδειγμένα.
15. Ναμπίλ Μπαχά
Όταν στα 29 του εντάχθηκε στην ΑΕΚ δεν θα ‘λεγες πως βρισκόταν στην καλύτερη, σωματική και αγωνιστική, κατάσταση της καριέρας του. Μόνο στο 1/3 των 18 συμμετοχών του έμεινε στο γήπεδο και η μοναδική, πλην φωτεινή, ανάμνηση από την παρουσία του Γαλλο-Μαροκινού ήταν το ένα και μοναδικό τέρμα που σημείωσε, το δεύτερο της Ένωσης, στον επεισοδιακό πλην νικηφόρο τελικό κυπέλλου απέναντι στον Ατρόμητο (3-0). Μπαχα-λάκιας!
14. Αλεσάντρε Σοάρες
O ‘Γιάννης’ των 78 συμμετοχών στο σύνολο είχε δώσει πολλά (11 γκολ) κατά τη σεζόν 2004-05, χρονιά που διεκδικήθηκε το πρωτάθλημα, κυρίως βέβαια στον α’ γύρο, αλλά λιγότερα την επόμενη και αποχώρησε το καλοκαίρι του ’06. Μονίμως χαμογελαστός, δεν παραπονέθηκε ποτέ για το αν και πόσο έπαιζε.
13. Ιβάν Μπρέσεβιτς
Ο φορ του ‘ερχόμαστε’ που ποτέ δεν έφτασε ως τη Super League, διότι στάθηκε άτυχος. Τα 25 γκολ του Κροάτη σε μόλις 33 παιχνίδια από το 2013 ως το 2015 ήταν ένας βασικός άξονας της κυριαρχίας της ΑΕΚ στις χαμηλές κατηγορίες, αλλά η ζημιά στο γόνατο απέβη, δυστυχώς, μοιραία για το υπόλοιπο της πορείας του στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
12. Εντίνιο
Ως τρίτος σκόρερ του πορτογαλικού πρωταθλήματος είχε έρθει στην Αθήνα τον χειμώνα του 2008 ο 25χρονος επιθετικός και αν ο χαρακτήρας του δεν ήταν εκκεντρικός και ζημιογόνος για τα ‘κιτρινόμαυρα’ αποδυτήρια, φτάνοντας να καβγαδίσει με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, πιθανότατα θα είχε επεκτείνει πέραν του 1,5 έτους την παρουσία του στην ΑΕΚ. Σ’ αυτό το διάστημα ξεπέρασε το φράγμα των 50 συμμετοχών (51) και σκόραρε 13 φορές.
11. Τόμας Πέκχαρτ
Τον χειμώνα του ’16 η ΑΕΚ βγήκε στην αγορά για σωματώδη φορ και ο Τσέχος με τη θητεία στην Bundesliga αξιολογήθηκε ως μια καλή περίπτωση. Γκελ στον κόσμο δεν έκανε, διότι του έλειπαν τεχνικά χαρακτηριστικά, δεν μετρήθηκαν όμως λίγα τα 15 γκολ σε 48 παιχνίδια, τα 9 στη δεύτερη ολόκληρη χρονιά του.
10. Καρίμ Ανσαριφάρντ
To 1 γκολ ανά 10 συμμετοχές δεν είναι η ιδανικότερη αναλογία για έναν επιθετικό. Επειδή πάντως τα τέρματα του Ιρανού είναι συνήθως τα πιο σημαντικά κερδίζει αυτομάτως έξτρα πόντους. Μεταγραφή του 2020, δίνει σταθερά λύσεις, παρά την κάμψη στο πρώτο δίμηνο του 2021. Είναι πίσω από άλλους, διότι το μέτρο σύγκρισης διαφέρει προσώρας.
9. Εσέκιελ Πόνσε
Ο νυν φορ της Σπαρτάκ Μόσχας θα έχει να λέει πως η καριέρα του άλλαξε απ’ όταν, το καλοκαίρι του ’18, ήρθε δανεικός στην ΑΕΚ. Με μόνιμη θέση στην κορυφή, σημείωσε 21 γκολ σε 43 παιχνίδια και απέδειξε ότι αξίζει κάτι περισσότερο από το να είναι μια απλή αναφορά στο ρόστερ της Ρόμα. Τον βοήθησαν οι γύρω-γύρω, αλλά εξελίχθηκε κι αυτός.
8. Νέλσον Ολιβέιρα
Ο Πορτογάλος είναι επιθετικός κλάσης. Αποδεικνύεται τούτο από τα 25 γκολ και τις 10 ασίστ σε 62 ματς που έχει παίξει με τα κιτρινόμαυρα την τελευταία διετία. Η αναπάντητη απορία που γεννάται είναι αν ο ίδιος ευχαριστιέται την παρουσία του στην ΑΕΚ ή κάνει αγγαρεία. Δεδομένα έχει τοποθετήσει τον πήχη του ψηλότερα από το ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά έχει μια μόνιμη τάση να τον ρίχνει. Ούτε απ’ αυτόν η Ένωση θα κερδίσει οικονομικά, παρόλο που τον πλήρωσε αρκετά. Εκτός κι αν, με κάποιον τρόπο, ανανεώσει.
7. Λεονάρντο
Μπήκε στη λίστα γιατί όσο δημιουργικός μέσος και εξτρέμ ήταν, άλλο τόσο μπορούσε να υπηρετήσει επαρκώς το ρόλο του δεύτερου επιθετικού ή σπανιότερα του εκτελεστή. Τα καλά χτυπήματά του στην μπάλα απέφεραν 24 γκολ και 14 τελικές πάσες σε 112 συμμετοχές τριών σεζόν (2009-2012), σε μια περίοδο που η ΑΕΚ έψαχνε για ήρωες.
6. Ραφίκ Τζεμπούρ
Τα πάνω-κάτω 3 εκατομμύρια που βγήκαν από ταμείο της για την απόκτηση του Αλγερινού φορ από τον Πανιώνιο το καλοκαίρι του 2008 δεν θα έλεγες πως ήρθαν πίσω παρά τα 29 γκολ και τις 13 ασίστ. Διότι είναι νούμερα που κατεγράφησαν σε δύο θητείες και αφού στο μεσοδιάστημα είχε φύγει ελεύθερος για τον Ολυμπιακό τον Γενάρη του 2011. Ο ‘τρομοκράτης’ ήταν πάντα μια αυτοσχέδια κινητή βόμβα!
5. Ίλια Ίβιτς
Πολύ πριν καταλήξει να ‘ναι ένας δικτυωμένος ατζέντης-τεχνικός διευθυντής, έκανε τη διαφορά ως ποδοσφαιριστής. Από τον Γενάρη του 2002 ως τον Μάη του 2004, που αγωνίστηκε για τελευταία φορά στην καριέρα του, μέτρησε 22 γκολ (και 6 ασίστ) σε 73 αγώνες με τα ‘κιτρινόμαυρα’. Τα δύο εξ αυτών άκρως καθοριστικά, καθώς χάρισαν στην ΑΕΚ το κύπελλο του 2002: το πρώτο είχε επιτευχθεί στο 106′ του δεύτερου ημιτελικού με την Ξάνθη και το δεύτερο ένα λεπτό μετά την είσοδό του στον τελικό με τον Ολυμπιακό, με το οποίο διαμόρφωσε στο 83′ το νικηφόρο 2-1.
4. Σέρχιο Αραούχο
Επί της ουσίας η Λας Πάλμας τον ξαπόστειλε στην ΑΕΚ ως έναν προβληματικό Αργεντινό που δεν έχει προσαρμοστεί στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Πάντως κάθε άλλο παρά τέτοια συμπεριφορά εκδήλωσε στις τρεις διαφορετικές περιόδους που φόρεσε τα κιτρινόμαυρα. Παρά τα ενδιάμεσα διαλείμματα άγγιξε τις 80 συμμετοχές και έφτασε τα 26 γκολ με τις μισές ασίστ. Ταχύς, ενστικτώδης και εκτελεστής με το ένα ή το άλλο πόδι, άφησε ως ενθύμιι μερικά εντυπωσιακά στιγμιότυπα. Δεν άξιζε, βέβαια, όσο τον κοστολογούσαν οι Ισπανοί και γι’ αυτό δεν μονιμοποιήθηκε ποτέ.
3. Μάρκο Λιβάγια
Του Κροάτη η πορεία στην ΑΕΚ διακόπηκε άδοξα. Η Ένωση είχε πληρώσει για τα δικαιώματά του, αφού αρχικά έπαιζε ως δανεικός, τού έδωσε στην πορεία ένα βασιλικό (για τα δεδομένα της) συμβόλαιο και από το καλοκαίρι του ’17 καρπώθηκε 42 γκολ – 29 ασίστ σε 147 παιχνίδια, μαζί δε και το πρώτο πρωτάθλημα ύστερα από 24 χρόνια. Παρόλα αυτά η φθορά της σχέσης τους, που άρχισε από την κουβέντα για την ανανέωση, οδήγησε σε πρόωρο διαζύγιο που βόλεψε κυρίως τον 27χρονο επιθετικό. Διότι στην πραγματικότητα το κέρδος των ‘κιτρινόμαυρων’ ήταν πολύ μικρότερο απ’ όσο υπολογίστηκε σε πρώτο επίπεδο.
2. Ίσμαελ Μπλάνκο
Ένας άσημος Αργεντινός φορ που στα 24 βγαίνει για πρώτη φορά από την πατρίδα του είναι πάντα ένα στοίχημα. Ένα στοίχημα που για την ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2007 αποδείχθηκε value for money. Με τις περιόδους της αφλογιστίας το δίχως άλλο, αλλά την ίδια ώρα με 73 τέρματα και άλλες 25 ασίστ σε 171 συμμετοχές, θα ‘ταν ανήκουστο ο ‘Ζορό’ να μην συγκαταλέγεται δικαιωματικά στην ελίτ των γκολτζήδων που υπηρέτησαν ποτέ τον ‘Δικέφαλο’. Ήταν δύο φορές ο αρχισκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος.
1. Νάτσο Σκόκο
‘Υδραυλικός’ με σφραγίδα γνησιότητας o Ιγνάτιος από τη Σάντα Φε. Το καλοκαίρι του 2008 ο Ντέμης Νικολαΐδης είχε επιμείνει πάρα πολύ και το ‘γιατί’ δεν άργησε να φανεί. Κρίνοντας παιχνίδια με τις ενέργειές του, έφυγε διότι αφενός δεν τον χωρούσε ποια ετούτος ο ποδοσφαιροτόπος αφετέρου ήταν πάρα πολλά τα χρήματα της Αλ Αΐν. Κι ας πληρωνόταν αδρά για τις υπηρεσίες στα μέρη μας. Στα συνολικά 120 παιχνίδια του με την ΑΕΚ είχε 33 γκολ και 30 ασίστ! Η επιστροφή του συζητήθηκε πολλάκις, αλλά ήταν μόνο ευσεβής πόθος.