Ο Έρλινγκ Χάαλαντ θα ξαναπάρει μεταγραφή χωρίς να κοστίσει κάτι
Ο Έρλινγκ Χάαλαντ πέτυχε ακόμα 2 γκολ για την Ντόρτμουντ και συνεχίζει να διατηρεί ποσοστό ενός τέρματος ανά αγώνα εδώ και δύο χρόνια. Αυτόν τον παίκτη, σε λίγους μήνες, μία ομάδα μπορεί να τον αποκτήσει σχεδόν τζάμπα.
Τον Δεκέμβριο του 2019 η Ντόρτμουντ έκανε την κίνηση-ματ, αποκτώντας τον Έρλινγκ Χάαλαντ από τη Ζάλτσμπουργκ χωρίς να πληρώσει. Σχήμα λόγου μεν, υπό προϋποθέσεις αληθές δε, αφού τα 20.000.000 ευρώ που ήταν το καθαρό ποσό μεταγραφής έχουν αποσβεστεί προ πολλού από τα 41 γκολ και τις 10 ασίστ σε 42 αγώνες που έχει δώσει ο Νορβηγός επιθετικός με τη φανέλα των Βεστφαλών.
Τα δύο τέρματα που σημείωσε στην εκτός έδρας νίκη με 3-2 επί της Σεβίλλης για τη φάση των 16 του Champions League ήταν τα υπ’ αριθμόν 17 και 18 σε 13 αγώνες του στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση (έχει και 2 ασίστ). Σε ηλικία 20 ετών είναι μια μηχανή παραγωγή γκολ και κατά τα φαινόμενα το ένα μέρος του διπόλου που θα απασχολήσει την τρέχουσα δεκαετία κατά τα πρότυπα του Λιονέλ Μέσι-Κριστιάνο Ρονάλντο.
Την ώρα που ο Κιλιάν Εμπαπέ έκανε ‘δική’ του την Τρίτη, με το χατ τρικ που σημείωσε στο ‘Καμπ Νόου’ κόντρα στην Μπαρτσελόνα, ο Χάαλαντ παρακολουθούσε και αποφάσισε να απαντήσει: “Λατρεύω το Champions League και όταν είδα τον Εμπαπέ να πετυχαίνει χατ τρικ χθες, βρήκα επιπλέον κίνητρο, οπότε τον ευχαριστώ. Έχει πετύχει ορισμένα ωραία τέρματα και πήρα ώθηση από εκείνον”.
Όπως εκείνος παρακολουθούσε τον Εμπαπέ την Τρίτη, έτσι και την Τετάρτη παρακολουθούσαν τον 20χρονο Νορβηγό οι σκάουτ όλων των ομάδων που μπορούν να καλύψουν τις απαιτήσεις μιας τέτοιας μεταγραφής. Θεωρητικά δεν θα έπρεπε να είναι πολλές, αφού αυτός ο παίκτης, με αυτό το ταλέντο και αυτές τις προοπτικές, μπορεί να ξεπεράσει σε κόστος μεταγραφής το παγκόσμιο ρεκόρ του Νεϊμάρ των 222.000.000. Μόνο που τα πράγματα είναι πολύ πιο… προσιτά.
Η μυστική ρήτρα που έκρυψε ο Ράιολα
Ο Χάαλαντ πήγε από τη Μόλντε στη Ζάλτσμπουργκ την 1η Ιανουαρίου του 2019 και έφυγε πριν κλείσει έτος στην Αυστρία, λόγω ρήτρας που μπορούσαν να καλύψουν πολλές ομάδες ανά την υφήλιο. Η τελική επιλογή, όμως, ήταν δική του και αποφάσισε να μην πάει σε κάποιο μεγαθήριο, αφού μια τέτοια κίνηση μπορεί να γύριζε μπούμερανγκ στην ανάπτυξή του ως ποδοσφαιριστής.
Η Ντόρτμουντ τον κάλυπτε και μισθολογικά, αλλά και όσον αφορά στον χρόνο συμμετοχής που θα είχε (κάτι που δεν έκανε πχ. η Λειψία, παρά τις σχέσεις που διατηρεί με τη Ζάλτσμπουργκ). Η Μπορούσια του Λουσιάν Φαβρ ήταν μια επιθετικογενής ομάδα, η οποία διαθέτει τον τρόπο να παίζει για έναν παίκτη. Ο Χάαλαντ ήταν αυτός και το πλάνο λειτούργησε άψογα από την πρώτη στιγμή. Βρήκε αμέσως χημεία με τους συμπαίκτες και συνέβαλε τα μέγιστα στην παραγωγή γκολ.
Φυσικά, η Ντόρτμουντ θυσιάζει πολλά στην άμυνα για να αντέξει να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο και γι’ αυτό ποτέ δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει ξανά κάτι σπουδαίο, όπως έκανε προ ετών με τον Γίργκεν Κλοπ. Κοινώς, η πλευρά του Χάαλαντ έβλεπε τον γερμανικό σύλλογο εξ αρχής ως στάση και όχι ως τερματικό σταθμό. Γι’ αυτό και ο ατζέντης που διεκπεραίωσε τη μεταγραφή, ο περιβόητος Μίνο Ράιολα, έκρυψε μια νέα ρήτρα αποδέσμευσης στο συμβόλαιό του.
Η ύπαρξη ρήτρας διαψευδόταν από την πρώτη στιγμή από την πλευρά του παίκτη και της Ντόρτμουντ, όμως ήταν κοινό μυστικό. Αυτό που έμενε να διευκρινιστεί ήταν οι λεπτομέρειες. Και όλα συντείνουν ότι τίθεται σε ισχύ το καλοκαίρι του 2022 και αφορά 75.000.000.
Τα πραγματικά ποσά αποδέσμευσης από την Ντόρτμουντ
Τα τελευταία χρόνια οι μεταγραφές που έχουν να κάνουν με ενεργοποίηση ρήτρας αποδέσμευσης δεν περιορίζονται στο ποσό της ρήτρας. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση του Χάαλαντ. Η ρήτρα αποδέσμευσης από τη Ζάλτσμπουργκ έφτανε τα 20.000.000, όμως η Ντόρτμουντ κατέβαλε εξτρά 10.000.000 στον πατέρα του, Αλφ Ίνγκε Χάαλαντ, με την αιτιολόγηση της μεσολάβησης στη μεταγραφή. Επιπλέον, ο Ράιολα ως ατζέντης έλαβε 15.000.000 προμήθεια. Αυτά τα επιπλέον 25.000.000 δεν ήταν απαραίτητες πληρωμές βάσει διαδικασίας, αλλά γίνεται εύκολα κατανοητό πως αν δεν καταβάλλονταν (ή αν κατέβαλε περισσότερα άλλος σύλλογος), ο παίκτης θα κατέληγε σε άλλη ομάδα που κάλυπτε τη ρήτρα της Ζάλτσμπουργκ.
Ομοίως, η επόμενη μεταγραφή του Χάαλαντ δύσκολα θα κοστίσει μόνο 75.000.000, ακόμα κι αν στα ‘χαρτιά’ τόσα χρήματα είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει η επόμενη ομάδα του. Όμως το ερώτημα είναι απλό: αν σε αυτά τα χρήματα προστεθούν ξανά 25.000.000 (ή κάτι παραπάνω) ως ‘προμήθειες’, η μεταγραφή του Χάαλαντ στο ‘μεγαθήριο’ που θα τον αρπάξει, θα είναι κοστοβόρα ή όχι;
Η μεταγραφή του Χάαλαντ θα γίνει τζάμπα
Με 90 γκολ σε 119 αγώνες ομάδων επιπέδου 1ης κατηγορίας σε Νορβηγία, Αυστρία και Γερμανία, ο Χάαλαντ έχει αποτινάξει από πάνω του τον χαρακτηρισμό ‘φωτοβολίδα’. Τα σωματικά χαρακτηριστικά του είναι τέτοια που θα τα ζήλευε και ο καλύτερος επιθετικός της ιστορίας, η έφεσή του στο σκοράρισμα δεδομένη, η ευστοχία του απαράμιλλη (σε 27 εύστοχα σουτ φέτος στη Bundesliga έχει 15 γκολ και 8 σε 13 του Champions League).
Τίποτα δεν μπορεί να τον σταματήσει, ίσως εκτός ενός σοβαρού τραυματισμού. Σε ηλικία 20 ετών (τον Ιούλιο γίνεται 21) έχει προλάβει να σμπαραλιάσει κάθε ρεκόρ προκατόχου του στο θρόνο του κορυφαίου έφηβου σέντερ φορ και την ίδια στιγμή Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Γιουβέντους, Μίλαν, Μπάγερν, Μάντσεστερ Σίτι είτε δεν διαθέτουν σέντερ φορ τέτοιας κλάσης είτε ο δικός τους ‘μπομπέρ’ βρίσκεται σε προχωρημένη ηλικία και πρέπει να σκεφτούν τη διαδοχή.
Ένα συνολικό έξοδο της τάξης των 100.000.000 το 2022 για έναν επιθετικό που δείχνει ότι θα εγγυάται τουλάχιστον 40 γκολ τη σεζόν για τα επόμενα 10-12 χρόνια μοιάζει μεγαλύτερη ευκαιρία και από την υπογραφή το καλοκαίρι του Λιονέλ Μέσι ως ελεύθερου. Η Ντόρτμουντ βρέθηκε σε ρόλο θύτη τον Δεκέμβριο του 2019 και πήρε έναν τέτοιον παίκτη μόλις για 45.000.000. Σε ένα χρόνο μοιάζει βέβαιο ότι θα βρεθεί σε ρόλο θύματος και θα τον χάσει για περίπου το διπλάσιο ποσό (ανεξαρτήτως πόσα χρήματα θα βάλει η ίδια στο ταμείο της). Στην πράξη, και τότε τον απέκτησε… δωρεάν και τώρα θα τον χάσει τζάμπα.