Αυτός είναι ο Πιστόριους

Ο Όσκαρ Πιστόριους είναι ένας αγωνιστής της ζωής, ο οποίος κατάφερε να συγκινήσει όλη την ανθρωπότητα, με το πάθος του για τη ζωή και τον αθλητισμό. Διαβάστε την απίστευτη ιστορία του ανθρώπου, που η μοίρα του φύλαγε πάντα παγίδες.

Αυτός είναι ο Πιστόριους

Το “γρηγορότερο πράγμα χωρίς πόδια”, όπως τον χαρακτήρισαν, γεννήθηκε στις 22 του Νοέμβρη του 1986 στην Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής. Ο Οσκαρ είχε μια ιδιαιτερότητα. Γεννήθηκε χωρίς κόκαλα κάτω από τα γόνατα και για αυτό στην ηλικία τους ενός έτους του αφαιρέθηκαν τα πόδια.

Η πορεία του:

Από μικρός είχε κλίση στον αθλητισμό παρά τα πρόβλημα του. Ο “Blade Runner” όπως τον φωνάζουν, έχει ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο, το ράγκμπι, το τένις, την πάλη, το πόλο και το κρίκετ. Το 2004 πήρε την απόφαση να ασχοληθεί επαγγελματικά με τους αγώνες δρόμου και πήρε μέρος στους παραολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας όπου και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 100 μέτρα και το χρυσό μετάλλιο στα 200 σημειώνοντας μάλιστα και παγκόσμιο ρεκόρ ( 21.97”).

Την ίδια χρονιά έσπασε δυο φορές το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μετρά αφού αρχικά έκανε 11.72” (στο πλαίσιο του τουρνουά Police College) ενώ λίγο αργότερα ξεπέρασε και τον εαυτό του κάνοντας 11.51” στο τουρνουά AGN. To 2005 πήρε μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που έγινε στο Μάντσεστερ και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100 και στα 200 μέτρα, Την ίδια χρονιά δοκίμασε στις δυνάμεις του κόντρα σε δρομείς χωρίς κινητικά προβλήματα και τερμάτισε έκτος (πρωτάθλημα Νότιας Αφρικής)!

Κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ!

To 2006 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Ασεν πήρε τρία χρυσά μετάλλια αφού τερμάτισε πρώτος στις κούρσες των 100, 200 και 400 μέτρων. Μάλιστα στα δυο τελευταία πέτυχε νέα παγκόσμια ρεκόρ. Στον ημιτελικό των διακοσίων μέτρων σημείωσε επίδοση 21.66” και στον τελικό των τετρακοσίων 49,42”. Την ίδια χρονιά, ο Οσκαρ πήρε την πρώτη θέση στα 100 και στα 200 μέτρα στο παγκόσμιο κύπελλο που έγινε στο Μάντσεστερ.

Ένα χρόνο αργότερα ο Πιστόριους κατέρριψε και το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μέτρα αφού σημείωσε την φανταστική επίδοση 10,91” σε τουρνουά που έγινε στη Νότιο Αφρική. Στη συνέχεια πήρε μέρος στο εθνικό πρωτάθλημα της πατρίδας του όπου και τερμάτισε δεύτερος στα 400 μέτρα τρέχοντας με φυσιολογικούς αθλητές (έκανε χρόνο 46,56”).

Ο ίδιος ο προπονητής του "Blade Runner ", δηλώνει πως ο Οσκαρ είναι γεννημένος αθλητής κάτι που σίγουρα δεν είναι ψέμα καθώς ο Πιστόριους παρά το γεγονός ότι τρέχει έχοντας δύο τεχνητά κάτω άκρα απέχει μόλις ένα δευτερόλεπτο από την επίτευξη του χρόνου που χρειάζεται για να προκριθεί στους Ολυμπιακούς αγώνες που θα γίνουν το 2008 στο Πεκίνο της Κίνας.

Οι... "λεπίδες"

Οι "λεπίδες", όπως τις αποκαλούν, κατασκευάστηκαν στην Ισλανδία από άνθρακα. Πολλοί θεωρούν ότι δυσκολεύουν το έργο του Οσκαρ αλλά δεν ήταν λίγοι και εκείνοι που έσπευσαν να δηλώσουν πως τα προσθετικά μέλη του δίνουν ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τους άλλους δρομείς.

Ο ίδιος ο Οσκαρ δηλώνει πως δεν είναι οι λεπίδες το μυστικό της επιτυχίας: "Προπονούμαι σκληρότερα σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους αθλητές", δηλώνει και συνεχίζει: "Δουλεύω πιο πολλές ώρες. Τρώω καλύτερα. Κοιμάμαι καλύτερα και γενικά, είμαι πιο επιμελής. Δε νομίζω ότι έχω κάποιο μειονέκτημα, πιστεύω πως εκείνος που θέλει περισσότερο τη νίκη στο τέλος τα καταφέρνει", είχε δηλώσει ο νεαρός αθλητής.

Είναι πολλοί εκείνοι που ρίχνουν την ευθύνη της καλής του απόδοσης στις "Cheetahs" (τα τεχνητά πόδια του) εκείνος απαντά πως οι επικριτές του βλέπουν μόνο τα πλεονεκτήματα των "λεπίδων" και όχι τα μειονεκτήματα τους.

"Δεν υπήρξε ποτέ αθλητής με κινητικό πρόβλημα που να πήρε μέρος σε Ολυμπιακούς αγώνες. Υπάρχει ο φόβος της αλλαγής", δηλώνει ο Πιστόριους.

News 24/7

24MEDIA NETWORK