Η πρώτη δίκη για τα στημένα

Τη Δευτέρα 23/9 το πρωί, ακριβώς δύο χρόνια και τρεις μήνες μετά το αλήστου μνήμης απόγευμα με τα... 15 εντάλματα σύλληψης και τις 83 ποινικές διώξεις, η πρώτη δίκη για την υπόθεση των στημένων αγώνων στο ελληνικό ποδόσφαιρο ξεκινάει και οι πρώτοι 11 κατηγορούμενοι κάθονται στο σκαμνί για διάφορα αδικήματα, μεταξύ των οποίων και κακουργήματα.

Η πρώτη δίκη για τα στημένα

Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα βρεθούν το πρωί της Δευτέρας οι 11 πρώτοι κατηγορούμενοι που φέρονται -σύμφωνα με το σχετικό βούλευμα- να ενεπλάκησαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο μεγαλύτερο σκάνδαλο που συγκλόνισε ποτέ το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Κατηγορούμενοι και μάρτυρες

Συγκεκριμένα και βάσει του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ως κατηγορούμενοι θα βρεθούν οι: Μάκης Ψωμιάδης που θεωρείται ότι ήταν ο αφανής ιδιοκτήτης της Καβάλας, ο γιος του Σταύρος ως πρόεδρος της Καβάλας, ο Γιάννης Παπακώστας ως προπονητής της Καβάλας, ο Κωνσταντίνος Ριαβόγλου ως πρόεδρος του Αγροτικού Αστέρα, ο Θωμάς Μητρόπουλος ως πρόεδρος του Ηλυσιακού, ο Γιώργος Χριστοβασίλης με την ιδιότητα του μεγαλομετόχου του ΠΑΣ Γιάννινα, ο Βαγγέλης Αγγελής ως παράγων του ΠΑΣ, ο Διονύσης Κωτούλας ως πρόεδρος της Αναγέννησης Καρδίτσας, ο προπονητής Περικλής Αμανατίδης, ο πράκτορας Δημήτρης Δημητρίου και ο μπουκ Γιώργος Χαβενετίδης.

Οι προαναφερθέντες αντιμετωπίζουν κατηγορίες που ανά περίσταση αφορούν: τη συγκρότηση από κοινού, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, εκβίαση με απειλή βλάβης, απάτη κατ' επάγγελμα και συνήθεια, ηθική αυτουργία σε απάτη, δωροδοκία και δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα, παράνομο στοίχημα και ηθική αυτουργία σε αυτό, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Ως μάρτυρες έχουν μεταξύ άλλων κληθεί οι εξής: Σοφοκλής Πιλάβιος, Νικόλας Πατέρας, Αλέξης Κούγιας, Γιάννης Kαϋμενάκης, Γιώργος Δαλούκας, Νίκος Mήνης, Βασίλης Tεροβίτσας, Κώστας Bαξεβάνης, Μπάμπης Kατσούλης, Βασίλης Σαμπράκος, Άρης Γάτας, Παπαπάνος, Mορφονιός, Hλιόπουλος, Kουτρούμπα, Mπόης, Παντελίδης, Xατζής, Δημήτρης Kωνσταντινίδης, Κώστας Bαλαβάνης, Βαγγέλης Σκούκας, Περικλής Παπαδόπουλος, Δημήτρης Kύρκος και Λευτέρης Ήμελος.

Το βούλευμα

Σύμφωνα με το (752 σελίδων) βούλευμα, ο Μάκης Ψωμιάδης, που χαρακτηρίζεται ως ο πραγματικός ιδιοκτήτης της Καβάλας, και δύο συγκατηγορούμενοί του, ο γιος του Σταύρος, πρόεδρος τότε της Καβάλας, και ο προπονητής Γιάννης Παπακώστας, που την περίοδο εκείνη δούλευε στην Καβάλα, είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα με επικεφαλής τον Μάκη Ψωμιάδη που έστηνε παιχνίδια και πόνταραν σε αυτά σε εταιρείες στοιχημάτων του εξωτερικού.

Το βούλευμα αναφέρει πως σε συνεργασία με τον επίσης κατηγορούμενο Κωνσταντίνο Ριαβόγλου, πρώην πρόεδρο του Αγροτικού Αστέρα, έστησαν το Καβάλα-Αγροτικός Αστέρας 4-1 (διεξήχθη στις 14 Μαρτίου 2009 και στη λίστα της ΟΥΕΦΑ με τα ύποπτα χαρακτηρίζεται ως άκρως διεφθαρμένο), το Αγροτικός Αστέρας-Καβάλα 0-3 (έγινε στις 28 Οκτωβρίου 2009 για το Κύπελλο και η ΟΥΕΦΑ το χαρακτηρίζει ύποπτο), ματς στο οποίο -σύμφωνα με το βούλευμα- παίχθηκαν 436.026 ευρώ, εκ των οποίων τα 158.950 στον ΟΠΑΠ και από αυτά τα 132.000 παίχθηκαν στο «2» και τα 4.600 στο Over.

(*αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο παραπάνω ματς έχουν κριθεί τελεσίδικα ως χειραγωγημένα από την αθλητική δικαιοσύνη και έχουν επιβληθεί ποινές στην Καβάλα και τον Μάκη Ψωμιάδη).

Το βούλευμα αναφέρει ακόμη πως οι Μάκης και Σταύρος Ψωμιάδης με τον Γιάννη Παπακώστα έστησαν μαζί με τον τότε πρόεδρο του Ηλυσιακού, Θωμά Μητρόπουλο, το Καβάλα-Ηλυσιακός 2-0 (διεξήχθη στις 29 Μαρτίου 2009 και η ΟΥΕΦΑ το χαρακτηρίζει ελαφρώς ύποπτο), με τον πρόεδρο του ΠΑΣ Γιάννινα Γιώργο Χριστοβασίλη το Καβάλα-Γιάννινα 2-1 (έγινε στις 13 Απριλίου 2009 και στη λίστα της ΟΥΕΦΑ αναφερόταν ως ελαφρώς ύποπτο) και με τον τότε πρόεδρο της Αναγέννησης Καρδίτσας, Διονύση Κωτούλα, και τον τότε προπονητή της, Περικλή Αμανατίδη, το Αναγέννηση Καρδίτσας-Καβάλα 3-0 (έγινε στις 4 Μαΐου 2009 και χαρακτηρίστηκε ως ελαφρώς ύποπτο).

Ο πρώην πρόεδρος του Αγροτικού Αστέρα Κωνσταντίνος Ριαβόγλου κατηγορείται ακόμη -σύμφωνα με το βούλευμα- ότι στοιχημάτισε 130.000 στην ιστοσελίδα Betfair στο Αγροτικός Αστέρας-Διαγόρας 3-0 που διεξήχθη στις 13 Μαρτίου 2011. Επίσης, ο Θωμάς Μητρόπουλος κατηγορείται για συμμετοχή στο στήσιμο των παιχνιδιών Ηλυσιακός-Εθνικός 3-2 (διεξήχθη στις 6 Απριλίου 2009 και χαρακτηρίστηκε ελαφρώς ύποπτο), Ηλυσιακός-Αγροτικός Αστέρας 3-2 (έγινε στις 27 Απριλίου 2009 και η ΟΥΕΦΑ το χαρακτήρισε διεφθαρμένο) και Ολυμπιακός Βόλου-Ηλυσιακός 0-1 (διεξήχθη στις 4 Μαΐου 2009 και χαρακτηρίστηκε επίσης διεφθαρμένο).

Ο Γιώργος Χριστοβασίλης, σύμφωνα με το βούλευμα, συμμετείχε ακόμη στο στήσιμο του Πανθρακικός-ΠΑΣ Γιάννινα 1-2 (έγινε στις 10 Ιανουαρίου 2010 και η ΟΥΕΦΑ το χαρακτήρισε ελαφρώς ύποπτο), του Γιάννενα-Αγροτικός Αστέρας 1-0 (διεξήχθη στις 5 Φεβρουαρίου 2011 και γι' αυτό κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στη χειραγώγησή του και οι Κωνσταντίνος Ριαβόγλου και Περικλής Αμανατίδης) και του Ιωνικός-ΠΑΣ Γιάννινα 0-0 (έγινε στις 21 Μαρτίου 2011), για το οποίο κατηγορούμενος είναι και ο Ευάγγελος Αγγελής.

Τέλος, οι μπουκ Δημήτρης Δημητρίου και Γιώργος Χαβενετίδης κατηγορούνται, σύμφωνα με το βούλευμα, ότι στοιχημάτισαν και αποκόμισαν τεράστια κέρδη από παιχνίδια που χαρακτηρίζονται ως στημένα από την ΟΥΕΦΑ και το βούλευμα.

Συνολικά στο βούλευμα γίνεται αναφορά σε 51 χειραγωγημένους αγώνες από το 2009 έως το 2011 εκ των οποίων οι τέσσερις έγιναν το 2010 στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ.

Θυμίζουμε πως οι παραπάνω κατηγορούμενοι δικάζονται τώρα, μετά από διαταγή διαχωρισμού της διενέργειας της κύριας ανάκρισης και την έκδοση ξεχωριστού βουλεύματος, λόγω της λήξης της προσωρινής κράτησης του Μάκη Ψωμιάδη στο τέλος του Οκτώβρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από δύο περίπου χρόνια ανακριτικής διαδικασίας, οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση έχουν ξεπεράσει τους 180! Τα βουλεύματα, παραπέμπτικά ή απαλακτικά, για αυτούς, θα εκδοθούν προσεχώς, πιθανότατα εντός των τριών επόμενων μηνών.

News 24/7

24MEDIA NETWORK