Ο κύκλος των χαμένων επενδυτών. Ιστορίες με υποψήφιους αγοραστές από τον Σάκη Γκίνα (vid)
Από τον βασιλιά των μαγιό εκ Σουηδίας, Πάνο Παπαδόπουλο και το πασίγνωστο ζεύγος του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου φτάσαμε στον επενδυτικό οργανισμό από τη Μέση Ανατολή. Ο Σ. Γκίνας γράφει για τον κύκλο των χαμένων υποψηφίων του ΠΑΟΚ (vid).
Μια δεκαετία κρατάει η ιστορία με τους - κατ’ επίφαση - υποψήφιους επενδυτές της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Πάντα η φράση "κλειδί" ήταν "εκπρόσωπος μεγάλου χρηματοπιστωτικού ομίλου", αλλά η κατάληξη η ίδια. Μηδέν εις το πηλίκο. Εάν όλοι αυτοί που ακούστηκαν και γράφτηκαν κατά καιρούς είχαν επενδύσει στον ΠΑΟΚ τα ποσά που έλεγαν ότι θα βάλουν, θα είχε χτιστεί τρεις φορές το νέο γήπεδο και η ομάδα θα αποτελούνταν από έναν γαλαξία αστέρων πολλών εκατομμυρίων ευρώ, πού όμοιός του δεν υπάρχει στην λεκάνη της μεσογείου.
Στο τέλος, όμως, αποδεικνύονταν άνθρακας ο θησαυρός, παρότι για αρκετούς από τους φερόμενους ως υποψήφιους επενδυτές είχε επιβεβαιώσει τις συζητήσεις και η ίδια η ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Μέσα σ’ αυτά τα δέκα χρόνια έχουν συμβεί σκηνές απείρου κάλλους με τους δεκάδες υποψήφιους επενδυτές της ΠΑΕ, υλικό με βάση το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να γραφτεί βιβλίο, με τον τίτλο "δέκα χρόνια... επενδύσεις" και με προοπτικές πωλήσεων αθλητικού μπεστ σέλερ.
Όλα αυτά τα χρόνια από τις εφημερίδες "παρέλασαν" από παντελώς άγνωστα ονόματα στο ευρύ κοινό, όπως ο Βλάσης Τσάκας, ο Δημήτρης Χοιρίδης και ο Νικηφόρος Κισσανδράκης, μέχρι και μερικά από πιο γνωστά επιχειρηματικά ονόματα της χώρας, όπως το ζεύγος του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου, ο Δημήτρης Κοπελούζος, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος και ο Παύλος Κανελλόπουλος.
Ο πρώτος υποψήφιος επενδυτής με ονοματεπώνυμο ήταν ο Βλάσης Τσάκας το καλοκαίρι του 2001, ο οποίος δήλωνε εκπρόσωπος μεγάλης πολυεθνικής εταιρίας από την Αργεντινή, η οποία θα αγόραζε το 84% της Άθλος ΠΑΟΚ, μητρικής εταιρείας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και διατυμπάνιζε στα ραδιόφωνα ότι θα φέρει τον Μιγιάτοβιτς στη Τούμπα. Μάλιστα σε συνέντευξη Τύπου της ΠΑΕ, ορκίζονταν... σε ό,τι έχουν ιερό οι επικεφαλής της διοίκησης Πέτρος Καλαφάτης και Γιώργος Κούδας, πως τα λεφτά από την Αργεντινή έρχονται οσονούπω. Μόλις, όμως, διάβασαν το όνομα του Τσάκα στις εφημερίδες πολλοί ξενοδόχοι της Χαλκιδικής αγανακτισμένοι έκαναν καταγγελίες ότι συνεργάστηκαν μαζί του και τους κορόιδεψε, οδηγώντας τους στην οικονομική καταστροφή.
Ακολούθησαν πολλοί άλλοι φερόμενοι ως υποψήφιοι επενδυτές. Η λίστα είναι ατελείωτη και σίγουρα κάποιον θα έχουμε ξεχάσει. Ο Πάνος Παπαδόπουλος, ή "Πάνος εμπόριο", ο Έλληνας βασιλιάς των μαγιό εκ Σουηδίας, ο φερόμενος ως εκπρόσωπος του Ιταλικού χρηματοπιστωτικού ομίλου Τζιουζέπε Ακάρντι, ο Κροάτης μεγιστάνας ιδιοκτήτης της Πόρτσμουθ Μίλαν Μάνταρις, ο καπετάνιος Γιάννης Καμπάνης, ο τότε μεγαλομέτοχος της Εγνατίας Ασφαλιστικής Λευτέρης Γιονής, ο φερόμενος ως εκπρόσωπος Σύριων μεγαλοεπενδυτών Δημήτρης Χοιρίδης, ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Κώστας Αλεξάκης, ο Ιβάν Σαββίδης, ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι, (την περίοδο της εκκολαπτόμενης συνεργασίας ΠΑΟΚ – Γιουβέντους), στον οποίο, μάλιστα είχε στείλει και επιστολή σύνδεσμος φίλων του ΠΑΟΚ, προτρέποντάς τον να αγοράσει την ομάδα, ο Νικηφόρος Κισσανδράκης, τότε ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Blue Sky, ενώ, όπως είπαμε, στην φημολογία ενεπλάκησαν κατά καιρούς και πολλά γνωστά επιχειρηματικά ονόματα, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν επιβεβαίωσαν ποτέ οι ίδιοι το ενδιαφέρον τους για τον ΠΑΟΚ, όπως ο Δημήτρης Κοπελούζος, με τον οποίο δήλωσε ότι είχε μιλήσει προσωπικά ο Γιάννης Γούμενος, ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, ο Βαγγέλης Μυτιληναίος, ο γνωστός ΠΑΟΚτσής Παύλος Κανελλόπουλος, ο επιχειρηματίας Κώστας Στέγγος και ο πρόεδρος του ομίλου Ασπίς, Παύλος Ψωμιάδης.
Η πιο σοβαρή περίπτωση ήταν ίσως του Μυτιληναίου, ο οποίος ακόμα και όσο ήταν πρόεδρος του Ηρακλή εξέφραζε δημοσίως το θαυμασμό του για τους πολυπληθείς φιλάθλους του ΠΑΟΚ. Επίσης, ήταν κουμπάρος του πρώην μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Γιάννη Γούμενου, ενώ ακόμα και πρόσφατα στην τελευταία συνέντευξη Τύπου της διοίκησης ο Θόδωρος Ζαγοράκης αποκάλυψε ότι μίλησε μαζί του, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.
Η υπόθεση, όμως, που προκάλεσε τον μεγαλύτερο θόρυβο και άφησε τα περισσότερα ερωτηματικά στον κόσμο, ήταν η ευχαριστήρια ανακοίνωση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ επί Γούμενου προς την οικογένεια της Γιάννας και του Θόδωρου Αγγελόπουλου για την "βοήθεια", όπως είχε χαρακτηρισθεί, των 400.000 ευρώ που παρείχαν στον ΠΑΟΚ. Μάλιστα ο ίδιος ο Γούμενος είχε δηλώσει τότε σε συνέντευξή του: "Μας έδωσε (σ.σ. η οικογένεια Αγγελόπουλου) χρήματα και ήρθαν ορκωτοί λογιστές για έλεγχο. Μου φάνηκε όμως σαν να περίμεναν κάτι. Κάτι μεγάλο. Ίσως από κάπου ψηλά. Το είπα στον Γιώργο Ορφανό, σε ένα ραντεβού που κάναμε στις 10:30 το βράδυ. Λίγες ημέρες αργότερα ξαναμιλήσαμε και μου είπε πως τηλεφώνησε στην Γιάννα". Αρκετό καιρό αργότερα ο τότε συμμετέχων στη διοίκηση Γιώργος Κασιμάτης είχε δηλώσει χαρακτηριστικά σε ραδιοφωνικό σταθμό ό,τι παρέλαβε εκείνη την περίοδο χρήματα προερχόμενα από τον Αγγελόπουλο " μέσα σε μαύρες σακούλες".
Το ενδιαφέρον και η οικονομική βοήθεια προς την ΠΑΕ ΠΑΟΚ ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε από την οικογένεια Αγγελοπούλου, η οποία απαντώντας σε σχετική επιστολή του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ είχε τονίσει πως "ουδέποτε εκδηλώσαμε ενδιαφέρον για εμπλοκή μας στα θέματα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Όταν με πρωτοβουλία τρίτου προσώπου ετέθη το ενδεχόμενο αυτό, η στάση μας υπήρξε τελικά αρνητική".
Ο Ιβάν Σαββίδης, Έλληνας βουλευτής του ρωσικού Κοινοβουλίου, ήταν μια άλλη περίπτωση που είχε προκαλέσει πολλές συζητήσεις. Ο Σαββίδης είχε έρθει στη Θεσσαλονίκη, αλλά επειδή δεν του έδιναν το γήπεδο της Τούμπας έφυγε.
Πλέον, έχουμε και επισήμωςτον πρώτο φερόμενο ως υποψήφιο επενδυτή επί προεδρίας Ζαγοράκη, τον "μεγάλο Διεθνή Επενδυτικό Οργανισμό, προερχόμενο εκ της Μέσης Ανατολής, ο οποίος δια μέσω εκπροσώπου του έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση του πλειοψηφικού Μετοχικού Πακέτου της ΠΑΕ".
Κι εδώ τα κοινά σημεία με προηγούμενες περιπτώσεις είναι ο "μεγάλος επενδυτικός οργανισμός" χωρίς περαιτέρω στοιχεία και η εκδήλωση ενδιαφέροντος "δια μέσω εκπροσώπου". Ας ελπίσουμε να μην είναι ίδια και η κατάληξη. Πάντως, ο κόσμος επειδή έχουν δει πολλά τα μάτια του αυτά τα δέκα χρόνια, δεν πιστεύει τίποτα, πριν επισημοποιηθεί.
Κλείνοντας το θέμα περί επενδυτών, θα υπενθυμίσουμε την ανακοίνωση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στις αρχές της θητείας Ζαγοράκη (καλοκαίρι του 2007), η οποία ξεκαθάριζε ότι «το Δ.Σ. της ΠΑΕ ΠΑΟΚ διευκρινίζει πως οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος επενδυτής θα μπορεί να συνομιλήσει μαζί μας στα γραφεία της ΠΑΕ (Μικράς Ασίας - Γήπεδο Τούμπας), μόνον αφού προηγουμένως προσκομίσει εγγυητική επιστολή που να καλύπτει το ποσό της αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, μοναδικός αληθινός επενδυτής του ΠΑΟΚ παραμένει ο κόσμος του. Και για εμάς, ο ΠΑΟΚ είναι πάνω απ’ όλα!». Εάν η ΠΑΕ δεν άλλαξε εκείνη την θέση της, θα πρέπει ο επενδυτικός οργανισμός από τη Μέση Ανατολή να έχει προσκομίσει την εγγυητική επιστολή τραπέζης (17 εκατ. ευρώ θα είναι η νέα αύξηση) για να συζητά μαζί του.