Το θυελλώδες ξεκίνημα της τελευταίας σεζόν της χιλιετίας
Photostop στην σεζόν 1999-2000. Ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται από την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 ρίχτερ, ο Ολυμπιακός τινάζει την μπάνκα στον αέρα με Τζιοβάνι και Ζάχοβιτς, ο Παναθηναϊκός φέρνει... τούμπα το αρνητικό κλίμα και η ΑΕΚ του Μελισσανίδη προσπαθεί να σπάσει την πρωτοκαθεδρία των "ερυθρολεύκων".
Η τελευταία σεζόν της προηγούμενης χιλιετίας ξεκινά με τον ελληνικό λαό να δοκιμάζεται από την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 Ρίχτερ που σημειώνεται στις 14:56 το μεσημέρι στην Αθήνα, με επίκεντρο κοντά στην Πάρνηθα. Δεκάδες άτομα εγκλωβίζονται στα ερείπια κτιρίων σε 11 σημεία της Αττικής, ενώ ο τραγικός απολογισμός των νεκρών φτάνει τους 136 συνανθρώπους μας.
Μια εβδομάδα αργότερα, την 14η Σεπτεμβρίου 1999 και ενώ η πρωτεύουσα προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της από τον καταστροφικό σεισμό, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης και άλλα πέντε άτομα (μεταξύ των οποίων ο γιος του) σκοτώνονται, όταν το πρωθυπουργικό Falcon χάνει απότομα ύψος 20 λεπτά πριν από την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο του Βουκουρεστίου.
Ακριβώς την επομένη μέρα, είναι η πρεμιέρα στο Champions League του φιλόδοξου Ολυμπιακού του Ντούσαν Μπάγεβιτς, απέναντι στη φανταχτερή Ρεάλ Μαδρίτης του Ρεδόνδο, του Ρομπέρτο Κάρλος, του Ιέρο, του Ραούλ και των υπόλοιπων αστέρων της "βασίλισσας".
Ο Σωκράτης Κόκκαλης ικανοποιημένος αλλά και "σκασμένος" από την παρ’ολίγον πρόκριση στα ημιτελικά την προηγούμενη σεζόν, έχει τινάξει τη μπάνκα στον αέρα και ενισχύει την ομάδα όσο ποτέ στην μέχρι τότε θητεία του στον προεδρικό θώκο: φέρνει στον Πειραιά μια "προσωπική" του μεταγραφή, το Βραζιλιάνο αρτίστα Τζιοβάνι Σίλβα ντε Ολιβέιρα από τη Μπαρτσελόνα με 8 εκατ. ευρώ και ικανοποιεί και το διακαή πόθο του προπονητή της ομάδας, πληρώνοντας το αστρονομικό ποσό των 13.5 εκατ. ευρώ στην Πόρτο για να αποκτήσει το δύστροπο Σλοβένο σταρ Ζλάτκο Ζάχοβιτς.
Ο Ολυμπιακός πλέον είναι το απόλυτο φαβορί και ο πήχης έχει ανέβει ψηλά ακόμη και στο Champions League, όπου ο Πρωταθλητής Ελλάδος λαμβάνει όλο το market pool και ενισχύεται ακόμη περισσότερο οικονομικά εν όψει της σεζόν. Το πρωτάθλημα, του οποίου η πρεμιέρα μετατέθηκε για τις 20 Σεπτεμβρίου λόγω του σεισμού που κατέστρεψε αρκετά γήπεδα (μεταξύ των οποίων και το "Νίκος Γκούμας" στη Νέα Φιλαδέλφεια), μοιάζει να έχει ένα ξεκάθαρο φαβορί και δύο outsiders: την ασυγκράτητη ΑΕΚ του επανακάμψαντα Δημήτρη Μελισσανίδη και τον "μετριοπαθή" Παναθηναϊκό στο κύκνειο άσμα του Γιώργου Βαρδινογιάννη.
Σε μια ιστορική σεζόν απ’ όλες τις απόψεις, ο Παναθηναϊκός διάγει την τελευταία σεζόν του Γιώργου Βαρδινογιάννη στην προεδρία του. Ο Βαρδινογιάννης κουρασμένος και έχοντας χάσει την παρτίδα από το Σωκράτη Κόκκαλη, ακολουθεί μια αμυντική τακτική και μένει πιστός στο δόγμα που τον χαρακτήριζε πάντα στην παραγοντική του διαδρομή: "Οι ομάδες χτίζονται και δεν αγοράζονται".
Προσλαμβάνει προπονητή τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της ομάδας Γιάννη Κυράστα, κίνηση που αποδοκιμάζεται από φίλους και εχθρούς και κάνει μετριοπαθείς έως "αντιεμπορικές" μεταγραφές. Η παγωμάρα στον κόσμο του Παναθηναϊκού από την πρόσληψη Κυράστα αποτυπώνεται πλήρως με ένα ιστορικό πρωτοσέλιδο της καθημερινής αθλητικής εφημερίδας "ο Φίλαθλος" που αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο Βαρδινογιάννης "πετάει λευκή πετσέτα για το πρωτάθλημα με την πρόσληψη του άπειρου Κυράστα".
Ο Καπετάνιος πριν αφήσει τον Παναθηναϊκό έχει σχέδιο ανανέωσης στο μυαλό του: αποδεσμεύει τον επί σειρά ετών βασικό τερματοφύλακα Γιόζεφ Βάντζικ παραδίδοντας τη φανέλα στον υπομονετικό Αντώνη Νικοπολίδη και φέρνει στην Παιανία σαν "κράχτη" τον Γερμανό Καρλ Χάιντς Πφλίπσεν από την Γκλάντμπαχ, τον πρώην παίκτη του ΠΑΟΚ Πέρσι Ολιβάρες, τον "άσημο" Χέλγκι Σίγκουρτσον, τον "άγνωστο" Φερνάντο Γκαλέτο και τους φερέλπιδες νέους Κώστα Ηπειρώτη και Γιώργο Νασιόπουλο.
Η έβδομη μεταγραφή του Καπετάνιου είναι και η πιο "βαρδινογιαννική" απ' όλες: συμφωνεί με το Δανό στόπερ της Akademisk, Ρενέ Χένρικσεν, με τον ποδοσφαιριστή να αλλάζει φανέλα και περιβάλλον στα 30 του χρόνια και να αντιμετωπίζεται αν όχι με χλευασμό, με σκεπτικισμό από τον Τύπο της εποχής, παρότι διεθνής. Ο Βαρδινογιάννης δηλώνει ότι ο ξανθομάλλης ξερακιανός στόπερ θα αφήσει εποχή στον Παναθηναϊκό και όπως αποδείχτηκε από την καριέρα του Χένρικσεν στα 6 του χρόνια με το τριφύλλι στο στήθος, ο Γιώργος είχε απόλυτο δίκιο.
Ο Παναθηναϊκός ξεκινά μουδιασμένα, ο κόσμος δεν τον πιστεύει και δεν τον στηρίζει. Οι οπαδοί του βλέπουν δίπλα τους οπαδούς του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ να εναλλάσσονται στο αεροδρόμιο για να υποδεχθούν πολύ γνωστούς ποδοσφαιριστές από πολύ μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες και δυσφορούν. Ο Κυράστας έχει ανηφόρα να ανέβει, έναν εχθρικό Τύπο και έναν κόσμο να τον αμφισβητεί από το πρώτο παιχνίδι, αρνούμενος να δώσει την οποιαδήποτε πίστωση χρόνου. Ο Παναθηναϊκός αποκλείει δύσκολα τη Γκόριτσα στην πρώτη φάση του UEFA και δυσκολεύεται και στην πρεμιέρα με τα Τρίκαλα στο ΟΑΚΑ, όπου θα χρειαστεί το γκολ του Πφλίπσεν οκτώ λεπτά πριν το τέλος για να εδραιώσει τη νίκη του.
Κομβικό ματς ήδη για τους "πράσινους", εκείνο της δεύτερης αγωνιστικής με την ΑΕΚ στο Καραϊσκάκης, μιας ΑΕΚ που την περασμένη σεζόν είχε στερήσει από το τριφύλλι την πρόκριση στους ομίλους του Champions League και είχε περιορίσει τον άλλοτε κραταιό Παναθηναϊκό του Βαρδινογιάννη στο περιθώριο, χάρη σε έναν άνθρωπο όπως πίστευαν οι περισσότεροι: το Δημήτρη Μελισσανίδη.
Ο Μελισσανίδης έχει επιστρέψει στην ΑΕΚ στα μέσα της προηγούμενης σεζόν, αναλαμβάνοντας το management της ΠΑΕ και με προσωπικούς χειρισμούς και παρουσία ακόμη και στον πάγκο της ομάδας, την έχει οδηγήσει στα προκριματικά του Champions League, εκπαραθυρώνοντας τον Παναθηναϊκό του Βαρδινογιάννη. Ολόκληρο το καλοκαίρι είχε την ευκαιρία να στήσει τη νέα ΑΕΚ με βάση το μοντέλο που έχει στο μυαλό του: επιλέγει για προπονητή τον κατά πολλούς "διάδοχο του Μπάγεβιτς" Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς, προσφέροντάς του γη και ύδωρ για να αφήσει την πρωταθλήτρια Σερβίας Partizan και να αναλάβει την ΑΕΚ. Ο Τουμπάκοβιτς κολακεύεται από τον "τίγρη", συμφωνεί αμέσως και ο Μελισσανίδης με τη σειρά του αποδέχεται όλες τις εισηγήσεις του Σέρβου τεχνικού προσθέτοντας στο ήδη πλούσιο ρόστερ της ΑΕΚ ποδοσφαιριστές όπως ο Νέναντ Μπιέκοβιτς, ο Γκόρνταν Πέτριτς και ο Βλάντιμιρ Ματιάσεβιτς.
Κερασάκι στην τούρτα, ο επίσης προερχόμενος από τη Μπαρτσελόνα Σέρβος fantasista Ντράγκαν Τσίριτς, για τον οποίο "βουλιάζει" το αεροδρόμιο από τη θερμότατη υποδοχή που του επιφυλάσσουν οι οπαδοί της ΑΕΚ.
Ο Μελισσανίδης έχει στόχο να σπάσει την πρωτοκαθεδρία του Ολυμπιακού στο ελληνικό πρωτάθλημα και σύμφωνα με την πολυεθνική ENIC που ελέγχει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΠΑΕ, αποτελεί τον κατάλληλο άνθρωπο για να αντιμετωπίσει ως ίσος προς ίσον στο παρασκήνιο (ή την "προστασία της ομάδας" όπως αρέσκονταν να γράφουν οι εφημερίδες και οι ρεπόρτερς της εποχής) το αντίπαλο δέος του αχτύπητου ερυθρόλευκου διδύμου Σωκράτη Κόκκαλη και Θωμά Μητρόπουλου.
Δίπλα στο Μελισσανίδη, διεθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ τοποθετείται ένας επίσης "άνθρωπός του" ο Πέτρος Στάθης και το μοναδικό εμπόδιο που ορθώνεται μπροστά στον οικονομικό σχεδιασμό τους είναι ο τελευταίος προκριματικός εναντίον της φτωχής ΑΙΚ Solna για την είσοδο στους ομίλους. Η ΑΕΚ είναι αγνώριστη, δεν κατορθώνει να κερδίσει τους Σουηδούς στην Αθήνα αρχές Αυγούστου και τέλη του μηνός η τραγωδία ολοκληρώνεται: με ένα συρτό σουτ του Νοβάκοβιτς, η ομάδα του Τουμπάκοβιτς ηττάται με 1-0 στη Στοκχόλμη και τα χρήματα του Champions Leauge, στα οποία είχε στηρίξει τον προϋπολογισμό της σεζόν ο Μελισσανίδης, κάνουν φτερά.
Ενώ λοιπόν η ΑΕΚ βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και αντιμετωπίζει έντονα το φάσμα της οικονομικής καταστροφής λόγω και της ακαταλληλότητας της έδρας της μετά το σεισμό, το βάρος πέφτει στο πρωτάθλημα και στην αμφισβήτηση των πρωτείων των ερυθρόλευκων του "μισητού" Ντούσαν Μπάγεβιτς. Ο Ολυμπιακός κάνει ένα ονειρεμένο ξεκίνημα στην Ευρώπη, έρχεται ισόπαλος με 3-3 κόντρα στη Ρεάλ στο πιο χορταστικό ίσως παιχνίδι ελληνικής ομάδας στο Champions League. Τζιοβάνι και Ζάχοβιτς κάνουν όργια στο ΟΑΚΑ, ο κόσμος παραληρεί και η νίκη χάνεται ξεκάθαρα λόγω απειρίας.
Τέσσερις ημέρες αργότερα ο Ολυμπιακός διαλύει την Προοδευτική στον Κορυδαλλό με 3-0 μπαίνοντας εντυπωσιακά και στο πρωτάθλημα. Η εντύπωση που επικρατεί μετά τις πρώτες εμφανίσεις του Ολυμπιακού είναι ότι πολύ δύσκολα θα τον σταματήσει οποιοσδήποτε αντίπαλος στις εγχώριες διοργανώσεις.
Το ίδιο "χορταστική" με το εναρκτήριο παιχνίδι του Ολυμπιακού στην Ευρώπη, είναι και η πρεμιέρα της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα: 4-4 στην Τούμπα σε ένα τρελό παιχνίδι με απίστευτη διακύμανση του σκορ και αλλεπάλληλες φάσεις μπροστά στις δύο εστίες. Ο ΠΑΟΚ του Άρι Χάαν που διατηρήθηκε από το Γιώργο Μπατατούδη στην τεχνική ηγεσία της ομάδας, είναι ένας μεταβατικός ΠΑΟΚ που "ψάχνεται". Η Τούμπα όμως είναι πάντα Τούμπα, ο ΠΑΟΚ διαθέτει ποδοσφαιριστές όπως ο Βρύζας, ο Γεωργιάδης, ο Νάγκμπε, ο Τετράτζε, ο Βαλένσια που μόνο αμελητέοι δεν είναι και ο Τουμπάκοβιτς δεν κατορθώνει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις του αποκλεισμού από την ΑΙΚ.
Στο μεταξύ, παρά την εντονότατη απογοήτευση από το κακό ξεκίνημα, η ΑΕΚ προχωρά στο "ταπεινό" UEFA αποκλείοντας τους Γεωργιανούς της Τορπέντο Κουταΐσι με δύο νίκες και συνολικό σκορ 7-1. Η γκρίνια όμως είναι ατέλειωτη, αφού λίγες μέρες νωρίτερα έχει έλθει η οδυνηρή ήττα από τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκης με 1-2.
Ο Παναθηναϊκός σε εκείνο το παιχνίδι δίνει τέλος στην κακοδαιμονία σχεδόν 3 ετών χωρίς νίκη σε ντέρμπι και σπάει μια παράδοση 6 ετών που τον ήθελε να μην μπορεί να κερδίσει την ΑΕΚ εκτός έδρας. Το πραγματοποιεί με εμφατικό τρόπο και πολύ πιο εύκολα απ' ότι μαρτυρά το τελικό 1-2, αφού κυριαρχεί πλήρως στον αγωνιστικό χώρο, χάνει πολλές ευκαιρίες και πιέζει την ΑΕΚ αφόρητα. Θα προηγηθεί στο 42’ με το πολύ ωραίο πλασέ του Πφλίπσεν, αλλά θα δεχθεί την ισοφάριση από τον κεραυνό του Άκη Ζήκου ένα λεπτό αργότερα. Το δεύτερο ημίχρονο αποτελεί παράσταση για ένα ρόλο, ο Τουμπάκοβιτς μοιάζει ξαφνιασμένος και απροετοίμαστος στη επιθετική τακτική του Κυράστα και απλώς αμύνεται. Το γκολ της νίκης για τον Παναθηναϊκό θα έρθει δώδεκα λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα, με σκόρερ την αλλαγή του Κυράστα, τον Κροάτη Αλιόσα Ασάνοβιτς.
Η ΑΕΚ ήταν πολύ κακή και ο απολογισμός του ενός μόλις βαθμού σε δύο αγώνες πρωταθλήματος προβληματίζει άπαντες στο κιτρινόμαυρο στρατόπεδο και αναγκάζει το Μελισσανίδη να αναθεωρήσει πολλά από τα σχέδιά του.
Προϊόντος του χρόνου, ο Ολυμπιακός, ενώ στο πρωτάθλημα εντυπωσιάζει και στις 5 πρώτες αγωνιστικές έχει το απόλυτο με 17-1 τέρματα, στο Champions League απογοητεύει τον Πρόεδρο και τους οπαδούς του: εύκολη ήττα στο Das Antas από την Πόρτο με 2-0 και το ντροπιαστικό 3-2 (από 0-2 στο ημίχρονο) στη Νορβηγία από την πρωτάρα Μόλντε, με τον Μπάγεβιτς να συγκεντρώνει όλα τα πυρά για το κακό κοουτσάρισμα και την αλλαγή του Άντζα. Η σεζόν στην Ευρώπη στραβώνει για τα καλά στο Bernabeu, όπου η διαιτησία του Merk στερεί από τον Ολυμπιακό τη δυνατότητα να διεκδικήσει τις λιγοστές πιθανότητες πρόκρισης. Ο Γερμανός ρεφ είναι εριστικός και θα κλείσει τα μάτια ακόμη και σε ξεκάθαρη απόκρουση με τα χέρια του Ρομπέρτο Κάρλος πάνω στη γραμμή μετά την προσπάθεια του Σίνισα Γκόγκιτς.
Ενώ το σκορ βρίσκεται στο εύθραυστο 1-0 από το γκολ του Ραούλ, το πέναλτι και η αποβολή στη φάση του Κάρλος, θα μετατραπούν σε ένα μεγαλοπρεπές "παίζετε". Ο Ολυμπιακός δεν θα αντέξει στη συνέχεια και θα δεχθεί ακόμη δύο γκολ από το Μοριέντες και τον αδίκως παραμένοντα στο παιχνίδι Ρομπέρτο Κάρλος και η σεμνή τελετή θα λάβει τέλος.
Οι νίκες με τη Μόλντε και την Πόρτο εντός έδρας είναι χωρίς αντίκρυσμα, ο Ολυμπιακός του Τζιοβάνι και του Ζάχοβιτς τερματίζει τρίτος, 5 βαθμούς μακριά από τη δεύτερη θέση και η καρέκλα του προπονητή του Ολυμπιακού τρίζει επικίνδυνα. Οι πιο σκληροπυρηνικοί ζητούν την κεφαλή του Μπάγεβιτς επί πίνακι και αντιπαραβάλλουν την πολύ καλή πορεία του Παναθηναϊκού με το απείρως χειρότερο ρόστερ που παραμένει μέσα στο Πρωτάθλημα έχοντας μόλις μια ισοπαλία (στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ) και έχει προκριθεί και στον τρίτο γύρο του UEFA αποκλείοντας μετά την Γκόριτσα και την Γκράτσερ.
Κατά βάση βέβαια, κανείς στον Ολυμπιακό δεν μπορεί να ξεχάσει την τρικυμία και την ατιμωτική εμφάνιση του Μόλντε, ενώ οι περισσότεροι θυμούνται ακόμη και την αλλαγή Καραπιάλη-Αμπονσά στον προημιτελικό με τη Γιουβέντους που στέρησε -όπως υποστηρίζουν- την πρόκριση από τον Ολυμπιακό. Το κλίμα για τον Μπάγεβιτς είναι βαρύ, οι φιλοδοξίες του Ολυμπιακού ειδικά μετά την έλευση Τζιοβάνι και Ζάχοβιτς, ήταν στα ουράνια και η προσγείωση ήταν ανώμαλη.
Πολύ διαφορετική θα ήταν και η σεζόν του Παναθηναϊκού και ανάλογη κριτική θα δεχόταν και ο Κυράστας, εάν δεν υπήρχε "εκείνο το ματς" με τη Γκράτσερ στο ΟΑΚΑ. Είναι το παιχνίδι που άλλαξε το ρου της ιστορίας και επέτρεψε στον Παναθηναϊκό να χτίσει μια θαυμάσια ομάδα που στηρίχθηκε στους "γκουμομπασινάδες" και έφτασε να μεγαλουργήσει στην Ευρώπη.
Ο Παναθηναϊκός έχει ηττηθεί με 2-1 στην Αυστρία και χρειάζεται ένα γκολ. Είναι νευρικός, άγουρος, ακόμη δεν έχει πίστη στις δυνατότητές του και απέχει παρασάγγας από το να "αναγκάσει" τον κόσμο του να τον στηρίξει έμπρακτα. Μπροστά σε μόλις 15 χιλιάδες θεατές η λύτρωση θα έρθει στην εκπνοή: ο Κριστόφ Βαζέχα προτού πλασάρει, θα κερδίσει το πέναλτι και την αποβολή του Χάρτμαν που τον τραβά ξεκάθαρα από τη φανέλα. Το πέναλτι θα εκτελέσει ο Γερμανός με το κρύο αίμα, ο Καρλ Χάιντς Πφλίπσεν, σώζοντας ουσιαστικά μια ολόκληρη χρονιά και μια ολόκληρη γενιά για τον Παναθηναϊκό.
Ο Κυράστας πλέον, εν αντιθέσει με τους ομολόγους του στους πάγκους του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ αντίστοιχα, έχει την απαραίτητη πίστωση χρόνου και μπορεί να αναφωνήσει ότι γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια στον Παναθηναϊκό, με στόχο το όμορφο και ελκυστικό ποδόσφαιρο. Το τριφύλλι έχει ξεπεράσει το σκόπελο δύο γύρων στο UEFA, έχει κερδίσει με πειστική εμφάνιση την ΑΕΚ και ατενίζει το μέλλον αισιόδοξα, αφού οι μεταγραφές βγαίνουν, ο Πφλίπσεν εξελίσσεται σε ηγέτη, ο Χένρικσεν εμπνέει ανείπωτη σιγουριά στα μετόπισθεν και ο Ολιβάρες δείχνει να διάγει τις ωριμότερες μέρες της καριέρας του.
Το άγχος και η γκρίνια έχει περάσει στους ανταγωνιστές, οι οποίοι μεταξύ άλλων έχουν και το πολυαναμενόμενο μεταξύ τους ντέρμπι μπροστά τους. Ο Παναθηναϊκός καραδοκεί περιμένοντας το αποτέλεσμα του πολύκροτου ντέρμπι ΑΕΚ – Ολυμπιακού.
Η μοίρα τα έχει φέρει έτσι και η αγωνιστική του ντέρμπι έχει μετατεθεί λόγω υποχρεώσεων και των δύο ομάδων στην Ευρώπη, με την ΑΕΚ να αντιμετωπίζει την Ουγγρική ΜΤΚ στη ρεβάνς της β’ φάσης του Κυπέλλου UEFA και τον Ολυμπιακό να κλείνει τις υποχρεώσεις του στον όμιλο ενάντια στην Πόρτο στην αδιάφορη τελευταία αγωνιστική του 5ου γκρουπ του Champions League. Το ματς μετατίθεται από τα τέλη Οκτωβρίου στα μέσα Νοεμβρίου και οι δύο ομάδες συνεχίζουν κανονικά το πρόγραμμά τους, αντιμετωπίζοντας τον Ιωνικό στη Νίκαια η ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ ο Ολυμπιακός αντίστοιχα. Η ΑΕΚ συνεχίζοντας τις τραγικές εμφανίσεις, έρχεται ισόπαλη 1-1 και βυθίζεται ακόμη πιο χαμηλά στη βαθμολογία. Έχει ήδη την ισοπαλία στην Τούμπα, μια πολύ επίπονη ήττα με 1-2 στο "Καραϊσκάκης" από τον Παναθηναϊκό της "λευκής πετσέτας με Κυράστα" και οι μοναδικές τρεις νίκες της είναι πολύ δύσκολες και στο γκολ. Το παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ από την άλλη, εξελίσσεται απρόσμενα στο "ματς του Ζάχοβιτς".
Ο Ζλάτκο Ζάχοβιτς, παρ’ ότι προσωπική επιλογή Μπάγεβιτς, δεν ήθελε ποτέ να έρθει στον Ολυμπιακό. Από την πρώτη στιγμή πίεζε την Πόρτο να καταλήξει στην ισπανική Βαλένθια του Έκτορ Ραούλ Κούπερ (μετέπειτα προπονητή του Άρη) ο Πρόεδρος των "Δράκων" όμως Πίντο Ντα Κόστα, προτίμησε την πολύ πιο συμφέρουσα οικονομικά πρόταση του Ολυμπιακού. Ο Ζάχοβιτς ήρθε στην Ελλάδα, ποτέ όμως δεν ήθελε να αγωνιστεί στη χώρα μας και σχεδόν ταυτόχρονα με τον αποκλεισμό από τη συνέχεια στο Champions League, άρχισε να βγάζει νεύρα και να δημιουργεί πολλά προβλήματα στο εσωτερικό της ομάδας.
Ποτέ δεν ταίριαξε με το χαρακτήρα του Μπάγεβιτς αλλά και με το κλίμα των αποδυτηρίων στου Ρέντη, θεωρούσε ότι το πλάνο της ομάδας εξυπηρετούσε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έτερου αστεριού της ομάδας - του Τζιοβάνι - και ο ίδιος δεν χρησιμοποιείται μήτε σωστά, μήτε στη θέση του. Απαιτούσε εν ολίγοις ειδική μεταχείριση και μια ολόκληρη ομάδα να δουλεύει γι΄αυτόν.
Εκείνο το παιχνίδι το βράδυ της Δευτέρας στο ΟΑΚΑ εναντίον του ΠΑΟΚ, είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι για το Σλοβένο. Ο Ολυμπιακός παρά την απογοήτευση από τον αποκλεισμό στο Champions League, είναι απολαυστικός: βάζει 4 γκολ στο πρώτο ημίχρονο στο Δικέφαλο του βορρά με το τέταρτο γκολ του Τζιοβάνι να αποτελεί ορόσημο στην καριέρα του με την ερυθρόλευκη και να συγκαταλέγεται στα 5 ομορφότερα γκολ της παρουσίας του στην Ελλάδα. Ήταν μια καταπληκτική λόμπα έξω από την περιοχή που άφησε εμβρόντητους συμπαίκτες και αντιπάλους, ενώ ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ, Αυστραλο-κροάτης Άντε Τσόβιτς (που στην Ελλάδα έμεινε ως Κόβιτς) δηλώνει μετά το παιχνίδι ότι είναι το ομορφότερο γκολ που έχει δεχθεί στην καριέρα του ως τότε.
Το παιχνίδι αποκτά διαδικαστικό χαρακτήρα, ο Ζάχοβιτς όμως δεν έχει σκοράρει και πασχίζει γι΄αυτό. Στο 65ο λεπτό ο Μπάγεβιτς δίνει εντολή στον Περσία να ανάψει η ταμπέλα με το νούμερο 25. Αυτό ήταν.
Ο Ζάχοβιτς εκνευρισμένος αποχωρεί χωρίς να κοιτάξει καν το Μπάγεβιτς, πετάει τη φανέλα και κάνει νόημα εκτός εαυτού στο γενικό αρχηγό του Ολυμπιακού Τάσο Μητρόπουλο, ότι θα πάει απ’ ευθείας στα αποδυτήρια. Ο Σλοβένος δεν μένει εκεί, το επόμενο πρωινό αναχωρεί χωρίς να ειδοποιήσει κανέναν για το Μάριμπορ (προκειμένου να ηρεμήσει όπως θα πει μετά) και διαμηνύει στον Κόκκαλη ότι δεν ξαναπαίζει για τον Ολυμπιακό και θέλει μεταγραφή. Στον Ολυμπιακό επικρατεί μια πρωτόγνωρη κατάσταση αναλογικά με τα στεγανά που είχε θέσει από το 1997 ο Μπάγεβιτς και η επόμενη κίνηση του προπονητή του Ολυμπιακού είναι να εισηγηθεί παραδειγματική τιμωρία του Σλοβένου από τον ίδιο τον Κόκκαλη.
Ο Πρόεδρος του Ολυμπιακού, δέχεται το Σερβοέλληνα τεχνικό στο γραφείο του την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου, ακούει την εισήγησή του ευλαβικά και κατόπιν ξεσπαθώνει.
Εκθέτει στον Μπάγεβιτς όλα τα λάθη της διαχείρισής του, σημειώνει με νόημα ότι ο ποδοσφαιριστής Ζάχοβιτς ήταν προσωπική επιλογή του προπονητή και όχι της διοίκησης, ότι κόστισε 4 δισεκατομμύρια δραχμές και αμείβεται με 500 εκατομμύρια ετησίως και αναφέρει με έντονο ύφος στον Μπάγεβιτς ότι γνώριζε εκ των προτέρων το οξύθυμο του χαρακτήρα του Σλοβένου και παρ’ όλα αυτά έθεσε ως απαράβατο όρο της προόδου του Ολυμπιακού στην Ευρώπη, την απόκτησή του. Εκεί ακριβώς ο πανέξυπνος Κόκκαλης έβαλε το θέμα που τον έκαιγε στο τραπέζι: το underachieve του Ολυμπιακού στην Ευρώπη με ένα ρόστερ πολύ καλύτερο εκείνου που για ένα γκολ (ή για ένα φύσημα του αέρα κατ΄άλλους) δεν έφτασε στον ημιτελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Ο Μπάγεβιτς που μέχρι τότε θεωρούσε εαυτόν στο απυρόβλητο, αιφνιδιάζεται και ο εγωισμός του δεν μπορεί να αποδεχθεί την κριτική. Η ρήξη είναι οριστική και ο Κόκκαλης δεν δίστασε: τον απολύει!
Ξεκινά μια ατέρμονη συζήτηση για το κατά πόσον η απόφαση του Σωκράτη Κόκκαλη είναι ορθή και πλειάδα δημοσιογράφων και σχολιογράφων παίρνει το μέρος του Σερβοέλληνα τεχνικού, όπως και σημαντικό μέρος φιλάθλων του Ολυμπιακού. Ο Κόκκαλης όμως είναι ανένδοτος, οι επικριτές του αναφέρουν ότι δεν μπορούσε να αποδεχθεί ότι η θαυμάσια ομάδα που είχε φτάσει μια ανάσα από τα ημιτελικά αναφερόταν ως "έργο Μπάγεβιτς" και όχι Κόκκαλη και άκουσε το Γιώργο Λούβαρη που κατηγορούσε τον προπονητή ως εμμονικό και κύριο υπεύθυνο της μη χρησιμοποίησης παικτών όπως ο Πίτερ Οφορί-Κουαγιέ (Οφορίκουε επί το ελληνικότερον) που αποτελούσε επένδυση και στον Ολυμπιακό πίστευαν ότι μπορούσε να πωληθεί με 7 δισεκατομμύρια. Συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι είχαν παραγκωνισθεί και ποδοσφαιριστές καθόλα σεβάσμιοι στα αποδυτήρια και "κοντά στη διοίκηση" όπως ο Ανδρέας Νινιάδης, ήταν αδύνατον για τον Μπάγεβιτς να επιζήσει φέρνοντας και αυτά τα απογοητευτικά αποτελέσματα στην Ευρώπη.
Η αλήθεια βρισκόταν ως είθισται κάπου στη μέση: ο Ολυμπιακός του Μπάγεβιτς ήταν μια ομάδα κατ΄εικόνα και καθ’ ομοίωση του προπονητή της. Απέδιδε καλό ποδόσφαιρο όσο δεν υπήρχαν μεγάλοι σταρ να δεσπόζουν στα αποδυτήρια, ακολουθούσε ένα συγκεκριμένο επιθετικογενές πλάνο στην Ευρώπη που είχε στοιχίσει πάρα πολύ στο πρεστίζ του συλλόγου και είχε πλήξει το προφίλ της ομάδας, από την άλλη όμως χάρισε και την πιο υψηλή διάκριση με την πρόκριση στα προημιτελικά και τον αποκλεισμό στο γκολ από τη Γιουβέντους. Οι παθογένεια των εκτός έδρας αγώνων με την ΑΕΚ σίγουρα μπορεί να αποδοθεί στον προπονητή και την ιδιαίτερη σχέση με την ομάδα που υπηρετεί και σήμερα ως εκτελεστικός διευθυντής. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού, ανέκαθεν κατηγορούσαν το Μπάγεβιτς για φοβικό προπονητή και ηττοπαθή απέναντι στην ΑΕΚ, εξ αιτίας του γεγονότος ότι και ο ίδιος επηρεαζόταν ψυχολογικά και ενδόμυχα κάθε φορά που επισκεπτόταν τη Νέα Φιλαδέλφεια.
Δεν θα μάθουμε ποτέ εάν ο Μπάγεβιτς θα έσπαγε εκείνη την παράδοση που ήθελε τον Ολυμπιακό της πρώτης θητείας του να χάνει "από τη Δεκελείας" όπως έλεγαν οι ΑΕΚτζήδες, διότι 5 ημέρες πριν το πολύ μεγάλο ντέρμπι, ο Σωκράτης Κόκκαλης τον απομάκρυνε (στον Τύπο της εποχής η είδηση πέρασε ως διαζύγιο "κοινή συναινέσει") και δεν τέθηκε αντιμέτωπος μιας ΑΕΚ με το Δημήτρη Μελισσανίδη "στα πράγματα". Θα είχε τεράστιο ενδιαφέρον και πιθανόν να είχε γραφτεί αλλιώς η ιστορία εκείνης της σεζόν, εάν εκείνο το ντέρμπι δεν είχε αναβληθεί λόγω των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων, εάν εκείνο το ντέρμπι δεν είχε γίνει κεκλεισμένων των θυρών, εάν εκείνο το ντέρμπι είχε διεξαχθεί πριν το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ και την έκρηξη του Ζάχοβιτς που αποτέλεσε την αφορμή για την απόλυση του Μπάγεβιτς από τον Ολυμπιακό. Εκείνο το ντέρμπι ξεκινούσε το βράδυ της Δευτέρας 15 Νοεμβρίου του 1999 παρουσία Σωκράτη Κόκκαλη στα "μάρμαρα της Φιλαδέλφειας", με τον Πρόεδρο της ΕΠΑΕ Βίκτωρα Μητρόπουλο δύο μέτρα πιο πίσω και την πρώτη ταινία Western στα χρονικά του επαγγελματικού πρωταθλήματος. Αυτή όμως είναι μια άλλη ιστορία...
Τέλος Α' μέρους...