Οι καμικάζι του Άγγελου και τα παλικάρια που δεν μπορούν
Ο Τσάρλυ χρησιμοποιεί 1.919 λέξεις για να αναλύει τα 6 σημεία στα οποία ο Άγγελος Αναστασιάδης βασίστηκε για να φτάσει σε θριαμβευτική νίκη στο "Καραϊσκάκης" και τα 3 που "πληγώνουν" Μίτσελ και Ολυμπιακό.
O ΠΑΟΚ πήρε το ντέρμπι και απέδειξε πως είναι σε θέση να διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Με την νίκη στο "Καραισκάκη" έβαλε σφραγίδα, απέδειξε πως είναι διεκδικητής του πρωταθλήματος και το +5 τον κάνει σήμερα να φαντάζει φαβορί. Στην επιτυχία αυτή, το μεγαλύτερο μερίδιο ανήκει στον Άγγελο Αναστασιάδη.
Ο τεχνικός του ΠΑΟΚ είδε στο χορτάρι να δικαιώνονται όλες οι επιλογές. Έριξε έξω όσους προσπάθησαν να εκτιμήσουν τη βασική ενδεκάδα του και δικαιώθηκε σε όλες τις αποφάσεις που πήρε ακόμα και στις πιο ακραίες.
Σκόνδρας δεξιά, Τζιόλης στόπερ
Δεν ήθελε να βγάλει τον Σκόνδρα από τα δεξιά και πήρε την απόφαση να μην επιτρέψει στον Ολυμπιακό να εκμεταλλευτεί τη διαφορά ύψους στα πολλά εύκολα σηκώματα μπάλας που αναγκαστικά θα επιχειρούσε. Δικαιώθηκε. Ο Τζιόλης πήρε όλες τις μονομαχίες. Ο Άγγελος έχει καταφέρει να κάνει τον Τζιόλη εργαλείο για επικίνδυνες αποστολές. Να τον χρησιμοποιεί σε χώρους που επιζητά αυταπάρνηση και να τον βγάζει ασπροπρόσωπο. Ο Τζιόλης έδωσε ύψος, κέρδισε μονομαχίες.
Ο Σκόνδρας, παίζοντας στα δεξιά, δεν επέτρεψε να έχει καλά τελειώματα ο Μαζουάκου, έδωσε την ασίστ στο 1ο γκολ και ήταν απειλητικός όποτε ανέβαινε. Η μεταμόρφωση του Τζιόλη, πάντως, είναι λόγος ικανός για να προβληματίσει... άπιστους. Έχω αρχίσει και εγώ να πιστεύω πως για τη μετάλλαξη Τζιόλη πρέπει να έχει βάλει η... Παναγιά το χέρι της.
Αθανασιάδης αριστερό χαφ και μπακ
Έβαλε τον Αθανασιάδη αριστερό χαφ. Δεν θα μπορούσε να το φανταστεί κανένας πως θα έδινε στον Κλάους εντολή να πάρει αυτός τα ανεβάσματα του Ομάρ. Κίνηση που του βγήκε εμφατικά. Από κλέψιμο του Κλάους ήρθε στο 24ο λεπτό το ακυρωθέν γκολ του Περέιρα. Σημείο που αποτέλεσε την απαρχή της αντεπίθεσης του ΠΑΟΚ. Το πρώτο γκολ ήρθε από κλασική τακτική κίνηση, που πρέπει να κάνει ο καλός εξτρέμ, όταν γίνεται επίθεση από τη δεξιά πλευρά. Ο Αθανασιάδης είχε τόσο μεγάλη συμμετοχικότητα παίζοντας στα αριστερά, που έδωσε τη δυνατότητα στον Άγγελο να τον χρησιμοποιήσει σε ρόλο μπακ χαφ, τη στιγμή που χτύπησε ο Σκόνδρας και αποφάσισε να παίξει με 3 στο κέντρο άμυνας.
Βασικός ο Περέιρα
Ρίσκαρε να ξεκινήσει από την αρχή με δύο φορ, για να ασκήσει πίεση πάνω στο κεντρικό αμυντικό δίδυμο του Ολυμπιακού. Η χρησιμοποίησή του έδειξε ξεκάθαρα πως ο ΠΑΟΚ ήξερε που πρέπει να χτυπήσει. Είχε αμυντικό σχέδιο, είχε και ξεκάθαρο στόχο. Πόσες φορές έχουμε δει προπονητές, σε ανάλογα παιχνίδια, να κρατάνε στον πάγκο το επιθετικό κλειδί τους για να του δώσουν στο τέλος ένα μικρό χρονικό διάστημα. Ο Αναστασιάδης έχει επιθετική λογική, πέταξε τον Περέιρα πάνω στο προβληματικό αμυντικό δίδυμο του Ολυμπιακού και από τα πόδια του βρήκε το δεύτερο γκολ κι ένα ακόμα που σωστά ακυρώθηκε. Ήταν ο ποδοσφαιριστής που ξεκίνησε την ανάπτυξη στο πρώτο τέρμα και αυτός που εξέθεσε σε μεγάλο βαθμό την αμυντική συμπεριφορά των Αμπιντάλ, Αυλωνίτη.
Ρόλος ταμάμ για Σαλπιγγίδη
Ο Σαλπιγγίδης είναι γνωστό πως δεν είναι αρεστός σε μεγάλο ποσοστό των οπαδών του ΠΑΟΚ. Αν ο Άγγελος ήθελε να κάνει δημόσιες σχέσεις, είχε πολλές αφορμές να τον "φάει". Με κάθε ευκαιρία, όμως, ο Αναστασιάδης τον στηρίζει και του δίνει πιθανότατα και περισσότερο χρόνο από ό,τι δικαιούται. Στα δύσκολά, ο "Σάλπι" τον δικαίωσε, έβγαλε τον καλύτερο εαυτό του και ήταν ηγετικός στην αγχωτική νίκη επί του Πανθρακικού, ανταποκρίθηκε σε υψηλό βαθμό, στη δύσκολη αποστολή που του ανατέθηκε στο ντέρμπι.
Η αλήθεια είναι πως για τον αγώνα στο "Καραϊσκάκη", ο Άγγελος του έδωσε έναν ρόλο που του ταιριάζει γάντι. Ο "Σάλπι" πολλές φορές φαίνεται αντίτουριστικός, είναι άτεχνος και παίζει σε μία θέση που θέλει ποιότητα και δημιουργία. Στο να μαρκάρει, όμως, τον αντίπαλο ακραίο μπακ είναι... καθηγητής. Ο Ολυμπιακός είναι ίσως η μοναδική ομάδα στον κόσμο που παίρνει τον κύριο όγκο της ανάπτυξης και την μεγαλύτερη επιθετικότητα από τον ακραίο μπακ. Είμαι σίγουρος πως όταν ετοίμαζε το πλάνο ο Άγγελος, τη λιγότερη αγωνία θα την είχε για το αν θα τα καταφέρει σε αυτόν τον ρόλο ο Σαλπιγγίδης. Αυτός ο ρόλος έχει "εφευρεθεί" για τον Σαλπιγγίδη.
Σύνθετη αποστολή στον Τζανδάρη
Σύνθετό ρόλο έδωσε στον Τζανδάρη. Ο νεαρός έπρεπε να έχει στο μυαλό του να καλύπτει στα αριστερά του Αθανασιάδη, να μην αφήνει μόνο του τον Κάτσε στη μάχη του κέντρου και να εκμεταλλεύεται με κάθετο τρέξιμο τα κενά μέτρα, για να βγάζει ο ΠΑΟΚ αντεπίθεση με πολλούς παίκτες. Τα έκανε όλα σε υψηλό επίπεδο. Τέτοιου είδους αγώνες αποτελούν ορόσημα στην καριέρα ενός νέου παιδιού. Ο Τζανδάρης στο "Καραισκάκη" απέδειξε στον εαυτό του πως έχει τη δυνατότητα να σταθεί στο υψηλό επίπεδο και στον προπονητή και στους συμπαίκτες του πως μπορούν να τον εμπιστεύονται.
Έκλεψε μπάλες, ήταν εκπληκτικός τακτικά, βρισκόταν πάντοτε στον χώρο που ήθελε ο προπονητής, τόσο όταν ο ΠΑΟΚ ήταν σε θέση άμυνας, όσο και όταν προσπαθούσε να βγάλει αντεπίθεση. Άξιζε στο παιδί να τελειώσει το ντέρμπι με δικό του γκολ, ο βοηθός του στέρησε αυτήν την χαρά, όμως για εμένα αυτός ήταν ο παίκτης κλειδί. Ο ποδοσφαιριστής που έδινε στον Αναστασιάδη το δικαίωμα να νιώθει πως -βάσει τακτικής- έχει καταφέρει πάντοτε να έχει έναν παίκτη παραπάνω και επέτρεψε στον Κάτσε να κρατήσει τη θέση 6 και στον Αθανασιάδη να παίξει αριστερά.
Τρεις στόπερ και οι καμικάζι
Από την στιγμή που τραυματίστηκε ο Σκόνδρας, ο Αναστασιάδης άλλαξε σχέδιο. Είδε πως ο Αρετόπουλος σφυρίζει για πλάκα φάουλ στον Ολυμπιακό και αποφάσισε να παίξει με τρεις στόπερ, ώστε να μην αφήσει τους παίκτες του Μίτσελ να κερδίσουν μάχες μέσα στην περιοχή. Έκανε κάτι που μόνο από τον Μουρίνιο θυμάμαι να το έχω δει, στο "Καμπ Νου", όταν πήρε την πρόκριση με την Ίντερ. Έπαιξε μαζική άμυνα με επιθετικούς. Είχε στο γήπεδο τους Περέιρα, Σαλπιγγίδη, Αθανασιάδη, Παπαδόπουλο και τους έδωσε ρόλους... καμικάζι. Έδωσε πλευρά στους Αθανασιάση, Σαλπιγγίδη, χρησιμοποίησε αρχικά σαν κόφτη τον Παπαδόπουλο και στη συνέχεια σαν δεξί χαφ. Και αυτό του βγήκε. Ο Αρετόπουλος έκανε ό,τι πέρναγε από το χέρι του για να κλείσει τον ΠΑΟΚ στην περιοχή του, οι παίκτες του Άγγελου, όμως, παίζοντας ηρωικά, πάντοτε είχαν μία απάντηση.
Ξεπερνούν το ταβάνι τους
Ανέφερα παραπάνω 6 ξεχωριστά κομμάτια από τα σχέδια που είχε ο Αναστασιάδης και έγιναν αντιληπτά στο γήπεδο. Εμείς βλέπουμε το αποτέλεσμα και κρίνουμε με βάση την τελική εικόνα. Χρειάζεται επίπονη και στοχευμένη δουλειά, για να φτάσει στο σημείο ένας προπονητής να δώσει ακραίους -βάσει απαιτήσεων- ρόλους και στο γήπεδο να βγουν.
Ο Αθανασιάδης, μέχρι πέρυσι, είχε σαν κουσούρι ότι δεν μπορούσε να συμμετάσχει στο παιχνίδι. Ο Αναστασιάδης έκανε όπλο την αδυναμία και του έδωσε τη δυνατότητα να παίξει επιτυχημένα σε μία θέση που, αν τολμούσε να τον βάλει προπονητής πέρυσι, θα είχε γίνει ρεζίλι.
Κατάφερε να πείσει επιθετικούς ποδοσφαιριστές όπως οι Σαλπιγγίδης, Αθανασιάδης, Παπαδόπουλος να πάρουν καθαρά αμυντικούς ρόλους. Είδαμε τον Παπαδόπουλο που είναι δύσκολό παιδί, να μπαίνει σαν αλλαγή, να παίρνει ρόλους που δεν είναι δικοί του και να παίζει σαν να μην υπάρχει αύριο. Όλα αυτά δεν είναι απλά. Θέλουν δουλειά και να μπορείς να εμπνεύσεις και ο Αναστασιάδης τους παίκτες που αποφασίζει να δουλέψει μαζί τους, έχει τον τρόπο να τους κάνει να ξεπερνούν τις δυνατότητες τους.
Φταίει το ρόστερ
Ο Μίτσελ έχασε κατακράτος και φαίνεται πως ο χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα γι' αυτόν. Σίγουρα, δεν γίνεται όταν δεν πάει καλά μία ομάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, να μην έχει ευθύνες ο προπονητής. Ο Μίτσελ έχει κάνει λάθη, αλλά και η διοίκηση έχει κάνει τη δουλειά του πολύ δύσκολη. Του έχει δώσει ένα ρόστερ με πολλούς ποδοσφαιριστές της ίδιας κλίμακάς. Παίκτες με φανερές αδυναμίες, που δεν μπορούν στη θέση τους να κάνουν τη διαφορά σε υψηλό επίπεδο. Το πρόβλημα του Ολυμπιακού είναι το ρόστερ. Και αν η διοίκηση δεν εκμεταλλευτεί τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, θα έρθουν και άλλες γκέλες, έστω κι αν φέρει τον Μουρίνιο για προπονητή.
Μόνο τον Αναστασίου κέρδισαν
Οι ομάδες που στο ελληνικό πρωτάθλημα είναι σε θέση να παίξουν άμυνα και να είναι "δεμένες" σε ικανοποιητικό επίπεδο είναι ο ΠΑΟΚ, ο Παναθηναϊκός, ο Αστέρας, ο Ατρόμητος και ο Παναιτωλικό. Ο Ολυμπιακός έπαιξε και με τις 5, έχοντας στα 3 ματς υπέρ του την διαιτησία. Κέρδισε μόνο τον Παναθηναϊκό, που ήταν η πιο άτολμη ομάδα που έχει εμφανιστεί φέτος στο "Καραισκάκη". Συνολικά, σε αυτά τα 5 παιχνίδια ο Ολυμπιακός έχει σκοράρει μόνο 3 γκολ.
Έβλεπα στην εκπομπή τις τελευταίες μέρες μία σιγουριά από τους φίλους του Ολυμπιακού, πως θα κερδίσουν τον ΠΑΟΚ. Δεν τους κατηγορώ, λειτουργούσαν με βάση αυτό που θυμόνταν από το πρόσφατο παρελθον. Παρελθόν που ήθελε τους παίκτες του Ολυμπιακού, στα παιχνίδια που υπάρχει το "πρέπει", να ξέρουν πώς να τα κερδίσουν. Το φετινό ρόστερ δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε με τον Σπάθα στην Τρίπολη. Μιλάμε για μία ομάδα που οι μόνοι ποδοσφαιριστές που μπορούν να βγάλουν επιθετικότητα στον ρόλο τους είναι οι ακραίοι μπακ. Πραγματικά, αν κάποιος δεν πειράξει τις υπόλοιπες θέσεις της ενδεκάδας του Ολυμπιακού και βάλει αμυντικογενή μπακ, φαντάζει απίθανο να φτάσει έστω και μία φορά χωρίς σέντρα 40 μέτρων η μπάλα στον αντίπαλο τερματοφύλακα. Και τώρα βέβαια δύσκολο είναι.
Τον Μίτσελ τον εκθέτουν τρεις αποφάσεις που έχει πάρει το τελευταίο διάστημα και τις ακολούθησε και στο ντέρμπι.
Τι συμβαίνει με τον Κασάμι;
Έχει γίνει γνωστό πως μετά από το παιχνίδι στην Τρίπολη, οι σχέσεις του Μίτσελ με τον Κασάμι δεν είναι καλές. Δεν ξέρω τι έχει συμβεί, αλλά ο Κασάμι δεν υπολογίζεται σαν βασικός, παρότι είναι ο μοναδικός χαφ που υπάρχει στο ρόστερ του Ολυμπιακού που μπορεί να παίξει στον άξονα και να έχει την δυνατότητα να πατήσει και στις δύο περιοχές. Βλέποντας το ρόστερ, ο Μίτσελ έχει το δικαίωμα να "στραβώσει" με τους περισσότερους, χωρίς να επηρεαστεί η εικόνα της ομάδας. Άλλωστε, όλοι πάνω κάτω στα ίδια επίπεδα κινούνται. Μόνο με κάποιον εκ των Κασάμι, Ρομπέρτο, Μαζουάκου δεν τον έπαιρνε να τα βάλει. Δεν έχει περιθώριο να τους αντικαταστήσει. Εδώ και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, βλέπουμε τον Ολυμπιακό να παίζει μόνιμα χωρίς τον καλύτερο χαφ του και κανένας δεν έχει ενημερώσει τον κόσμο της ομάδας τι πραγματικά έχει συμβεί.
Δεν μπορούν τα παλικάρια
Ο κόσμος βλέπει μόνιμα τον καλύτερο αθλητή του Ολυμπιακού στον πάγκο και στη βασική ενδεκάδα τους Μήτρογλου, Αφελάι. Δύο παιδιά που πλέον... δεν μπορούν, δεν είναι σε θέση να ολοκληρώσουν ενέργεια. Δεν έχει λογική εξήγηση η απόφασή του να ξεκινά σε όλα τα παιχνίδια τον Μήτρογλου. Το παιδί δεν φταίει, δεν είναι καλά.
Δεν παίζει απλά άσχημα. Στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ λειτούργησε, όσες φορές ήρθε σε επαφή με την μπάλα, σαν επιπλέον στόπερ. Δεν είναι μία περίπτωση επιθετικού ντεφορμέ που ο προπονητής του δίνει χρόνο για να τον ξεμπλοκάρει. Ο Μήτρογλού παίζει ακραία άσχημα και φαντάζει απίθανό να μπει κάποιος στη θέση του, που έχει συμβόλαιο σε ποδοσφαιρικό σύλλογο, και να παίξει χειρότερα. Συμφωνώ πως οι επιλογές που έχει ο Μίτσελ σαν εναλλακτικές είναι χαμηλού επιπέδου. Παίζει, όμως, υπερβολικά άσχημα και είναι πλέον πολλά τα παιχνίδια για να επαρκεί αυτή η δικαιολογία.
Η απόφαση που αναδεικνύει το πρόβλημα
Τον Μίτσελ κάπως τον αθωώνει και αναδεικνύει το παραμικρό πρόβλημα η απόφαση του να βγάλει τον Μποτία και να βάλει τον Αυλωνίτη. Έβγαλε, δηλαδή, από την ενδεκάδα ένα στόπερ που έπαιζε μόνιμα άθλια και ο αντικαταστάτης του έπαιξε εξίσου άθλια. Δεν άλλαξε τίποτα που ξεκίνησε ο Αυλωνίτης αντί του Μποτία, όπως φοβάμαι πως δεν θα άλλαζαν πολλά πράγματα αν όλο αυτό το διάστημα, τον χρόνο του Αφελάι τον έπαιρνε ο Ντοσεβί ή ο Ντουρμαζ και του Μήτρογλου, ο Μπενίτες ή ο Διαμαντάκος. Το πρόβλημα είναι ότι ένας σύλλογος με τόσα έσοδα έχει γεμίσει με πολλούς ποδοσφαιριστές χαμηλού επιπέδου.
Η αρθρογραφία του Contra.gr
Θέμης Καίσαρης: Είμαι ο ΠΑΟΚ του Άγγελου και (δεν) είμαι καλά
Σταύρος Καραΐνδρος: Ο Αναστασιάδης, οι φωτοβολίδες και ο Αρετόπουλος
Σταύρος Γεωργακόπουλος: Η… Παναγιά και η αποκαθήλωση!
Κώστας Κεφαλογιάννης: Έτσι ήθελε ο Άγγελος
Νίκος Γιαννόπουλος: Υπάρχουν... Αγγελοι αλλά δεν φτάνουν για πρωτάθλημα