Χαμηλά τους τόνους γιατην Ευρωλίγκα
Ο Σωτήρης Γεωργίου εξηγεί γιατί οι "αιώνιοι" θα πρέπει να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους στην Ευρωλίγκα.
Οι τελευταίες θετικές εμφανίσεις και νίκες των ελληνικών ομάδων στην Ευρωλίγκα κρύβουν παγίδες και μάλιστα πολλές. Μπορεί οι Έλληνες οπαδοί να έχουν συνηθίσει να... ανεβοκατεβάζουν μέσω των social media ομάδες, παίκτες, προπονητές και διοικήσεις από τα ουράνια στα τάρταρα και τούμπαλιν, αλλά η σοβαρότητα είναι σπάνιο είδος σήμερα και αυτή πρέπει να μας ακολουθεί.
Επανέρχομαι γιατί σε ένα δύο βράδια είδα ότι τη μιζέρια, την ανησυχία και τη γκρίνια, τις διαδέχθηκαν πανηγυρισμοί και -αυτό είναι και το κακό- έπαρση άνευ λόγου και αιτίας...
Δεν έγινε ξαφνικά Ζοτς ο Τζόρτζεβιτς και παικταράς ο Ραντούλιτσα
Πάμε με τον Παναθηναϊκό για αρχή, που έκανε πράγματι δύο σπουδαία ματς και πέρασε με 30 πόντους από την Κροατία και την πολύ πονηρή (και όχι της πλάκας) Τσεντεβίτα. Οι "πράσινοι" έκαναν μια πεντακάθαρη και μάγκικη νίκη στο ΟΑΚΑ, με την καλύτερη και ακριβότερη Εφές, η οποία μάλιστα "καιγόταν". Όμως το να λένε ότι ο Τζόρτζεβιτς, που ήταν να φύγει σαν... άμπαλος από μεγάλο μέρος του κόσμου, έγινε ξαφνικά νέος Ομπράντοβιτς, σημαίνει επικίνδυνη ακροβασία. Το να λένε πάλι ότι "να ποιος είναι ο γίγαντας Ραντούλιτσα" που μέχρι πριν από 20 μέρες τον χαρακτήριζαν ως το ακριβότερο... παλτό, είναι πάλι μια ακροβασία. Αυτή είναι η Ελλάδα, όμως.
Λοιπόν, ξεκάθαρα πράματα, o Τζόρτζεβιτς έκανε δύο καλά ματς και ειδικά με την Εφές πήρε την ταυτότητα του δασκάλου του Ντούσαν Ίβκοβιτς. Μαθαίνει ακόμα, δεν έγινε προπονητάρα ολκής, έχει πολύ δρόμο, ενώ θα ακολουθήσουν και πολλά λάθη... Ο δε Ραντούλιτσα δεν μεταμορφώθηκε επειδή έγινε παικτάρα, ούτε φυσικά επειδή άρχισε να τρέχει σαν... αίλουρος και να πηδά σαν τον Σπάιντερμαν!
Τα προβλήματα και οι αδυναμίες του παραμένουν, όπως και η υπεροχή του στην επίθεση σε σετ μπάσκετ. Βρήκε ελλιπή την Τσεντεβίτα στη φροντ λάιν και έκανε πάρτι, όπως και με τους αθλητικούς ψηλούς της Εφές που επιθετικά δεν θα είχε πρόβλημα, αν έπαιρνε την μπάλα σωστά. Όμως, η μαγκιά του ΠΑΟ ήταν ότι τον έκρυψε στην άμυνα και εδώ έχει μεγάλη ευθύνη και η διαχείριση του Ίβκοβιτς, που ήταν βούτυρο στο ψωμί της ελληνικής ομάδας. Ασφαλώς και θα έχει πάλι μεγάλα θέματα ο Ραντούλιτσα στην άμυνα και ασφαλώς δεν δίνεις ένα και κάτι εκατομμύριο στον βασικό σέντερ, μόνο για 5-6 καλά ή μεγάλα ματς και άλλα τόσα πολύ άσχημα που παίζεις με... τέσσερις στην άμυνα. Ας μην βιαζόμαστε, λοιπόν.
Άλλωστε, ήταν δεδομένο ότι θα κάνει και μεγάλα ματς ο Σέρβος, καθώς είναι καλός παίκτης, απλά έχει συγκεκριμένες αδυναμίες. Συνολικά, ο ΠΑΟ περιμένει σαφή ενίσχυση με τις προσθήκες Ουίλιαμς, Χέινς στην περιφέρεια και ψάχνει έναν αθλητικό ψηλό. Θέλει χρόνο το σκηνικό αυτό για να αλλάξει, γιατί αλλάζουν πολλά στην ομάδα, με το να έρχονται βασικοί και όχι μπακ απ. Υπάρχει, μάλιστα, και αλλαγή φιλοσοφίας, καθώς ο Παππάς δεν υπολογίζεται και πολύ όπως φαίνεται, ο Διαμαντίδης έχει πολλούς τραυματισμούς πια και η ομάδα θα πάει σε αμερικάνικη περιφέρεια.
Έχει δύσκολο πρόγραμμα
Ο Καλάθης θα βρει μπακ απ και ανάσες, αλλά πρέπει να τελειώνει τις ατομικές φάσεις στην επίθεση. Ο ΠΑΟ κουβαλά μια (κακή) ήττα από τον Αστέρα και μην βιαζόμαστε, γιατί άκουσα και περί πλεονεκτήματος έδρας. Μπορεί ναι, αλλά μπορεί να βαρεθεί να χάνει με ένα δύσκολο πρόγραμμα που ακολουθεί. Έχει να αντιμετωπίσει την πανίσχυρη Φενέρ μέσα, για την οποία δεν ξέρουμε αν θα χαριστεί κι αν θα έρθει χαλαρή. Ακολουθούν παιχνίδια εκτός με Μάλαγα, Αστέρα, Νταρουσάφακα και Εφές, στα οποία ο ΠΑΟ δεν ξεκινά ως φαβορί. Αν χάσει από την Φενέρ μέσα και από την πολύ δυνατή Κούμπαν, από την οποία ήδη ηττήθηκε στην 1η φάση, μέχρι και 6 ήττες κάνει! Σαφώς και δεν θα κάνει 6 ήττες, αλλά σαφώς και θα έχει πολύ δύσκολο έργο. Παρά την ενίσχυση, θα δούμε πολλά θρίλερ. Οπότε υπομονή.
Δεν πείθει ακόμη ο Ολυμπιακός
Πάμε και στον Ολυμπιακό. Η εμφάνιση με τη Χίμκι και την ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα έφερε χαμόγελα. Προς τι, δεν κατάλαβα. Αν είναι επειδή έμεινε ζωντανός, μαζί σας. Αλλά μην ξεχνάμε ότι ο Σπανούλης, που είναι και βαρόμετρο, είναι μετριότατος ακόμα. Μην ξεχνάμε ότι η ομάδα δεν παίζει ακόμα την καλή και τρομερή άμυνά της και ότι δέχθηκε 92 πόντους στη Μόσχα, που σημαίνει ότι δεν έπαιξε καλά και ας έβαλε 85 πόντους μπροστά. Μην ξεχνάμε ότι με την Χίμκι έχανε με 12 πόντους στο ΣΕΦ στο 24' και ότι αγκομάχησε να κερδίσει πάλι εντός τον μισό ΠΑΟΚ!
Συνεπώς, ακόμα δεν πείθει ότι ξαναβρίσκει το καλό πρόσωπό του και δεν έχει αποσβέσει καν τις ήττες σοκ από Μπάμπεργκ και Ζαλγκίρις. Και όλα αυτά, σε ένα πολύ μπερδεμένο και δυσκολότατο όμιλο. Πρέπει να κάνει τουλάχιστον 8 νίκες: να περάσει από τη δυνατή φέτος στη Γερμανία Μπάμπεργκ, που κέρδισε καθαρά την Μπαρτσελόνα, να νικήσει μέσα τη Ρεάλ, τη Λαμποράλ (με τα διπλά σε Μαδρίτη-Βαρκελώνη) και την ΤΣΣΚΑ! Βεβαίως, μπορεί να κερδίσει για παράδειγμα στη Μόσχα τη Χίμκι.
Τα κεφάλια κάτω
Αν δεν παίξει καλά όμως, ούτε 7 νίκες δεν πάει. Συνεπώς, υπομονή και εδώ να δούμε βελτίωση και νέα πρόσωπα όπως ο Παπανικολάου, που θα δώσει ενέργεια στο 3-4, αλλά να δούμε και τι σέντερ θα πάρει. Λογικά θα αποκτήσει, αλλά είδαμε και τις εξελίξεις με Ντόρσεϊ που η αρχική σιγουριά για επιστροφή του "πάγωσε".
Σαφώς με έναν Ντόρσεϊ και υγιείς και σε φόρμα "Σπαν" και Πρίντεζη, πάει ακόμα και για 9 νίκες. Σε αντίθετη περίπτωση, πάει φουλ για αποκλεισμό... Ως εκ τούτου, κεφάλια κάτω, σύνεση και δουλειά, η ενίσχυση ήρθε και έρχεται και θα γίνει μάχη για την πρόκριση στον 2ο γύρο, που κάθε άλλο παρά φαβορί είναι οι ομάδες μας, αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές.