Ντέρμπι σε... κινούμενη άμμο
Ο Δημήτρης Καρύδας γράφει για το πρώτο ντέρμπι "αιωνίων" της σεζόν, τις αλλαγές σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό και βγάζει τα πρώτα -πρόωρα- συμπεράσματα για την έκβαση του προημιτελικού.
Τα πρόωρα ντέρμπι τα συνηθίσαμε πια αφού αποτελούν κάτι σαν το ορεκτικό της φρέσκιας σεζόν τα τελευταία χρόνια. Συνηθίσαμε όμως παράλληλα να μοιάζουν περίπου και με… εκλογές όπου οι δημοσκοπήσεις πέφτουν πιο εύκολα έξω παρά προβλέπουν το τελικό αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα αν δεν υπήρχε πάνω στο τραπέζι το στοίχημα της κατάκτησης του Κυπέλλου και το πάντοτε αυξημένο γόητρο των σχετικών αναμετρήσεων και αυτή η συνάντηση Ολυμπιακού- Παναθηναϊκού θα έκρινε ελάχιστα πράγματα.
Πρακτικά ένας από τους δύο θα αποχαιρετήσει νωρίς το πάντοτε λουσάτο και γεμάτο λάμψη όνειρο ενός triple crown. Αλλά η ζημιά για τον χαμένο ούτε ανεπανόρθωτη είναι, ούτε μη αναστρέψιμη. Το απέδειξε άλλωστε και η πρόσφατη ιστορία. Πέρσι, ο Ολυμπιακός κινδύνευσε να τιναχτεί στο αέρα μετά την ήττα από τον μισό Παναθηναϊκό στο άδειο ΟΑΚΑ αλλά μπόρεσε να ανακάμψει όχι μόνο από την ήττα αλλά και από το τσουνάμι που την ακολούθησε. Η σεζόν είναι πολύ μεγάλη, θα μας κρατήσει σε εγρήγορση για τους επόμενους –σχεδόν- εννιά μήνες και κάθε συμπέρασμα ή χαρμολύπη θα είναι πολύ πρόωρα.
Συμπληρωματικά, κάτι που είναι ήδη γνωστό και δεδομένο. Οι ομάδες έχουν μεγαλύτερο βαθμό ανετοιμότητας από ότι ετοιμότητας. Μαζεύτηκαν αργά, οι διεθνείς ενσωματώθηκαν καθυστερημένα, ο Παναθηναϊκός βρέθηκε ακόμη και στην… Κίνα για φιλικά.
Λιγότερα αλλά μεγαλύτερα ερωτηματικά
Παράλληλα με πολλά νέα πρόσωπα στα ρόστερ είναι άγνωστο ποια ακριβώς φιλοσοφία θέλουν να περάσουν οι δύο προπονητές. Η μάλλον είναι άγνωστο σε ποιο βαθμό την έχουν περάσει στο εξαιρετικά μικρό διάστημα που οι ομάδες μαζεύτηκαν και συμπληρώθηκαν.
Ο Ολυμπιακός έχει λιγότερα αλλά μεγαλύτερα ερωτηματικά: Οι νέοι παίκτες είναι λιγότεροι σε αριθμό αλλά σε πολύ ζωτικά κομμάτια του rotation. Ο Χάκετ που έχει πάρει ήδη το ρόλο του αντί-Σλούκα είναι πολύ λίγο καιρό με την ομάδα και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσο δεμένη θα είναι η συνεργασία του με τον Σπανούλη.
Παράλληλα και παρά τη δεδομένη απουσία του Οθέλο Χάντερ ο Ολυμπιακός έχει αλλάξει ριζικά τη μορφή της γραμμής των ψηλών του. Και ουσιαστικά θα εμφανιστεί με δύο νέους σέντερ.
Ο Γιανγκ θα τραβήξει το μεγαλύτερο βάρος αλλά στον Ολυμπιακό υποστηρίζουν μετά τις πρώτες εικόνες που έχουν ότι ο Σέρβος Μιλουτίνοφ μπορεί να αποτελέσει τη μεγάλη (θετική) έκπληξη. Το σίγουρο είναι ότι ο Ολυμπιακός ξεκινάει τη σεζόν με δύο σταθερές: Την προσπάθεια του να παίξει άμυνα που θα κατεβάζει όλους τους αντιπάλους του κάτω από τους 70 πόντους ή κάπου εκεί γύρω και τη μπάλα να περνάει στο μεγαλύτερο μέρος της επίθεσης του από τα χέρια του Σπανούλη. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε και θα τα μάθουμε στην πορεία.
Ο νέος κουμανταδόρος και ο παράγοντας Χ
Ο Παναθηναϊκός έχει πολύ περισσότερα καινούργια εξαρτήματα στη μηχανή του, ένα νέο προπονητή για τον οποίο δεν έχουμε επαρκές δείγμα γραφής όσον αφορά στην φιλοσοφία του και λιγότερα ερωτηματικά. Ο Καλάθης θα είναι ξεκάθαρα ο νέος κουμανταδόρος της ομάδας και ο παίκτης που μετά από πολλά χρόνια θα αποκτήσει το δικαίωμα να έχει τη μπάλα στα χέρια του περισσότερη ώρα από τον Διαμαντίδη.
Ο Ραντούλιτσα αποτελεί τον παράγοντα-Χ για τη συγκεκριμένη ομάδα για περισσότερους από ένα λόγους. Αν κρίνουμε με βάση την χρησιμοποίηση του στην εθνική Σερβίας ο Τζόρτζεβιτς θα βασίσει το επιθετικό μοντέλο της ομάδας σε ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο. Ο Σέρβος σέντερ στο κέντρο της ρακέτας και τέσσερις ικανοί σουτέρ ακροβολισμένοι στην περίμετρο. Με τη λογική αυτή ο αντίπαλος πολύ δύσκολα θα μπορεί να δώσει βοήθεια στο μαρκάρισμα του Ραντούλιτσα και θα του παρέχει το δικαίωμα να παίζει ένας εναντίον ενός, κατάσταση στην οποία λίγοι σέντερ στην Ευρώπη θα μπορούν να τον αντιμετωπίσουν και (κυρίως) να τον σταματήσουν. Η βοήθεια θα τιμωρείται με ένα ελεύθερο σουτ.
Το ερωτηματικό δεν έχει να κάνει με την ορθολογιστική λογική του συγκεκριμένου πλάνου αλλά με το τι θα συμβαίνει την ώρα που ο Ραντούλιτσα δεν θα είναι στο παρκέ ή τις βραδιές που δεν θα μπουν τα σουτ. Τα αντίστοιχα μεγάλα ερωτηματικά του Παναθηναϊκού είναι αν ο Φελντέιν που έχει δώσει δείγματα ενός σπουδαίου σκόρερ θα μπορέσει να κάνει τα ίδια πράγματα στο ψηλότερο (πλέον) επίπεδο και η πρόοδος των νεαρών Ελλήνων παικτών όπως οι Χαραλαμπόπουλος, Παπαγιάννης που είναι καθοριστική για το βάθος και την πληθώρα επιλογών της ομάδας.
Βόλτα σε... κινούμενη άμμο
Με βάση αυτά τα λιγοστά αρχικά δεδομένα που έχουμε στη διάθεση μας είναι ξεκάθαρο ότι το ντέρμπι με το οποίο ξεκινούν οι δύο αιώνιοι τη σεζόν θα μοιάζει με μια βόλτα σε… κινούμενη άμμο όπου κάθε απρόσεκτο βήμα δύσκολα θα διορθώνεται. Αλλά όπως είπαμε: Η σεζόν δεν έχει ξεκινήσει ακόμη και ο δρόμος είναι πολύ μακρύς και σίγουρα με πολλές ανατροπές δεδομένων.
Κάτι τελευταίο αλλά εξαιρετικά σημαντικό: Οι δύο ομάδες και οι δύο προπονητές έχουν μεγάλη πίστωση χρόνου όχι μόνο γιατί είναι αρχή της σεζόν. Ο Σφαιρόπουλος κουβαλάει την περσινή πετυχημένη χρονιά του, ο Τζόρτζεβιτς είναι στο ξεκίνημα της παρουσίας του στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Η νίκη θα δώσει μερικούς πόντους στον κερδισμένο της βραδιάς, η ήττα όμως δεν θα φέρει αμφισβήτηση, γκρίνια ή στείρα κριτική.
Διαβάστε ακόμη:
Σχόλιο Σωτήρη Γεωργίου: "Ανοιχτό" το clasico