Κούρσα τριών προβληματικών ομάδων
Πέρασε Σαββατοκύριακο με κομβικά ματς για τους τρεις μεγάλους και το ταμείο έγραψε πως κανείς απ’τους Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ δεν πανηγύρισε νίκη. Αγγλία γίναμε, μην γκρινιάζετε. O Θέμης Καίσαρης σχολιάζει τα όσα είδαμε στην 13η αγωνιστική από τους τρεις "μονομάχους" του πρωταθλήματος.
Ορίστε, τι άλλο θέλετε; Όχι μόνο έχουμε εμβόλιμες αγωνιστικές και ασταμάτητη αγωνιστική δράση, αλλά ζούμε και σπάνιες στιγμές. Πέρασε Σαββατοκύριακο με κομβικά ματς για τους τρεις μεγάλους και το ταμείο έγραψε πως κανείς απ’τους Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ δεν πανηγύρισε νίκη. Αγγλία γίναμε, μην γκρινιάζετε.
Ο Αστέρας έχασε ευκαιρία, όχι ο Παναθηναϊκός
Για να πάμε στα σοβαρά, ξεκινάμε χρονικά απ’το τελευταίο παιχνίδι. Για αρκετούς ο Παναθηναϊκός έχασε στην Τρίπολη την ευκαιρία να προσπεράσει τον Ολυμπιακό. Εντελώς λάθος, δεν συνέβη αυτό. Αυτό που συνέβη ήταν πως ο Αστέρας ήταν αυτός που έχασε την ευκαιρία να προσπεράσει τον Παναθηναϊκό και να πλησιάσει τον Ολυμπιακό στον έναν πόντο.
Δεν μπορείς να το δεις διαφορετικά. Η ομάδα του Βεργέτη ήταν εμφανώς καλύτερη απ’τον Παναθηναϊκό, κυριάρχησε, ανάγκασε με πίεση ψηλά τους “πράσινους” σε πολλά λάθη και δημιούργησε καλές φάσεις με πολλούς τρόπους: στην κόντρα, με συνδυασμούς, με μακρινά σουτ, με στημένες φάσεις, με ατομικές ενέργειες, κυρίως του Φερνάντες. Τα έκανε όλα, αλλά δεν νίκησε γιατί έπεσε πάνω στον Στιλ και στην αστοχία του Γιαννιώτα, που ήταν εκεί που έπρεπε αλλά είχε πρόβλημα στην εκτέλεση.
Rotation με μία εξαίρεση
Ο Αναστασίου έκανε το rotation που περιμέναμε με βάση και την ενδεκάδα που ξεκίνησε στο Αγρίνιο. Ο Τριανταφυλλόπουλος στη θέση του Μπούρμπου, ο Κουτρουμπής στη θέση του Μέντες στην άμυνα, ο Μέντες με τον Λαγό στη θέση του Δώνη και του Μπούι στο κέντρο, ο Αντζαγκούν με τον Μπεργκ στη θέση των Μπαϊράμι-Καρέλη στην επίθεση.
Ω, τι έκπληξη, εκτός του rotation έμεινε ο Κλωναρίδης, ο μοναδικός που δεν ξεκίνησε σε κανένα εκ των δύο δύσκολων τεστ που είχε ο Παναθηναϊκός εκτός έδρας, στις συνθήκες δηλαδή που προσέφερε κατά κόρων πέρσι. Απορίας άξιον το τι συμβαίνει, με το ρεπορτάζ να λέει πως υπάρχει θέμα φυσικής κατάστασης.
Δύσκολο κανείς να φανταστείς πως ο Πέτριτς είναι σε θέση να παίξει δύο σερί ματς βασικός και ο Κλωναρίδης όχι. Σε κάθε περίπτωση, ο Κλωναρίδης έδωσε δύο ασίστ στα τελευταία δύο ματς πρωταθλήματος που αγωνίστηκε και έπαιξε μόλις 15’ στα δύο που ακολούθησαν.
Καταπληκτική συγκομιδή
Το ταμείο λέει πως ο Παναθηναϊκός έβγαλε το δύσκολο τετραήμερο παίρνοντας 4 βαθμούς σε δύο έδρες που πέρσι δεν πήρε κανέναν. Καταπληκτική συγκομιδή αν σκεφτεί κανείς πως η ομάδα του Αναστασίου έκανε μεγάλο rotation, δεν είχε καλή παρουσία στην Τρίπολη και δεν χρειάστηκε καν κάποιο μαγικό απ’τον Μπεργκ γι’αυτούς τους τέσσερις πόντους. Τους κρατάει, μαζί το γεγονός πως εξακολουθεί να δέχεται φάσεις για πλάκα.
Διαφορετικές συνθήκες, ίδια προβλήματα
Στα Πηγάδια ο ΠΑΟΚ προσγειώθηκε ανώμαλα. Παρόλα αυτά, αν δει κάποιος το ματς με ψυχραιμία, θα διαπιστώσει πως το έργο για τον ΠΑΟΚ ήταν ίδιο. Γιατί; Γιατί για τρίτη φορά το τελευταίο διάστημα ο Δικέφαλος πληγώθηκε στην κόντρα, όταν ο αντίπαλος μετέφερε γρήγορα την μπάλα και “έσπασε” το πρες ψηλά. Έτσι έχασε ο ΠΑΟΚ απ’τον Παναθηναϊκό, έτσι έφαγε δύο γκολ στην Τούμπα απ’τον Πανθρακικό.
Απλά πράγματα. Άλλο το “βάζουμε τον Τζιόλη στόπερ σε συνθήκες άμυνας στο Φάληρο”, άλλο το “τον βάζουμε και στην Ξάνθη, που θα παίζουμε άμυνα 20-30 πιο ψηλά”. Δεν κακίζω κανέναν, άλλος διαθέσιμος δεν υπήρχε. Απλώς, στο πρόσωπο του Τζιόλη καθρεφτίζεται τέλεια το πως μια ομάδα πήρε άριστα σε έναν αγώνα και κάτω απ’τη βάση σε έναν λίγες μέρες μετά: διαφορετικές συνθήκες.
Ο ΠΑΟΚ βρέθηκε από νωρίς να κυνηγάει. Και το σκορ και τους παίκτες της Ξάνθης που έβρισκαν χώρους στην κόντρα. Στο καλό του διάστημα, στο 30’-45’ δηλαδή, ο Δικέφαλος έβγαλε τις αρετές του και κατάφερε ξανά τα βρει γκολ απ’τον killer Κλάους με μια φάση σωστά στημένη με συνεργασίες. Αλλά μέχρι εκεί. Το γκολ του Σολτάνι τα ακύρωσε όλα και έβαλε ξανά τον ΠΑΟΚ στην πίεση, έλειψε το καθαρό μυαλό και η ψυχραιμία, η έξοδος του Κάτσε άδειασε τελείως στο κέντρο κι όταν ο Μακ σκόραρε στην επιστροφή του ήταν πλέον αργά.
Αμυντική συμπεριφορά
Δεν γίναμε σοφότεροι απ’το Ξάνθη - ΠΑΟΚ 4-2. Ο ΠΑΟΚ παίζει με ένα ρόστερ στα όρια, βασισμένος σε τρέξιμο και πίεση όπως λέμε απ’την αρχή της σεζόν. Δεν είναι εύκολο να βρίσκει πάντα απαντήσεις σε κάθε απουσία, δεν μπορεί να κάνει rotation με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν οι υπόλοιποι, έχει προβληματική αμυντική ισορροπία όταν σπάει το πρέσινγκ και κάποιες φορές μπερδεύει το τρέξιμο με τη βιασύνη.
Τι λέγαμε στη σύγκριση Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ , πριν το ντέρμπι στο Φάληρο; “Πάνω απ' όλα πρέπει να βελτιώσει την αμυντική συμπεριφορά, που χάλασε στα τελευταία δύο ματς, όταν οι αντίπαλοι έσπαζαν το πρες ψηλά και έβρισκαν τον Δικέφαλο χωρίς σωστή ισορροπία. Αν ο ΠΑΟΚ δεν τρώει γκολ, θα βρει την άκρη ακόμα και με πτώση των επιθετικών επιδόσεων των πέντε μπροστάρηδων”.
Αντίσταση στο Φάληρο
Τέλος, ο Ολυμπιακός άφησε βαθμούς για πρώτη φορά σε “σίγουρο” ματς. Μέχρι στιγμής είχε απώλειες σε ίδια ματς με πέρσι (εκτός με Παναιτωλικό και Ατρόμητο) και στα δύο ντέρμπι εντός με Παναθηναϊκό-ΠΑΟΚ και πέρσι είχε 1 νίκη-1 ήττα. Η γκέλα με τον ΠΑΣ ήταν πραγματικά εντός προγράμματος και ήρθε γιατί αυτή τη φορά τα “δεύτερα” του Ολυμπιακού βρήκαν αντίσταση.
Ο ΠΑΣ δεν είχε την αμυντική συμπεριφορά του Πανθρακικού, που μπήκε στο “Καραϊσκάκης” και δεχόταν μία φάση κάθε τρίλεπτο, ούτε τη νοοτροπία της Κέρκυρας, που παίκτης μετά το ματς δήλωσε πως μετά το 0-1(!) χαλάρωσαν και σκέφτονταν τον αγώνα με τον Πανιώνιο. Ο ΠΑΣ μπορεί κι αυτός να είχε πολλές αλλαγές στην ενδεκάδα, αλλά σίγουρα είχε κατέβει για να παίξει, να σταθεί, να παλέψει.
Και γιατί να μην το κάνει; Γιατί να θεωρήσει “χαμένο” ένα παιχνίδι, όταν πλέον έχει δει σε τόσα ματς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ολυμπιακός και μάλιστα ξέρει πως θα αντιμετωπίσει τα “δεύτερα”; Στο preview της αγωνιστικής την Παρασκευή γράφαμε για το ματς: “Αν ο αντίπαλος έχει τρόπους να αμυνθεί στοιχειωδώς και να παίξει στην κόντρα, τότε δεν είναι δα και ακατόρθωτο.” Αυτό ακριβώς βγήκε να κάνει στο γήπεδο ο ΠΑΣ.
Ο Ολυμπιακός είχε τα παραδοσιακά προβλήματα απέναντι σε οργανωμένη άμυνα, μαζί με αυτά στην αμυντική ισορροπία στην κόντρα. Μοναδικό θετικό, η παρουσία του Φορτούνη, της μοναδικής μεταγραφής που έχει γίνει στην επίθεση και δικαιούται να λέει πως κακώς παίζει κυρίως με τα “δεύτερα” και πως κάποια στιγμή θα πρέπει να παίξει με τη βασική ενδεκάδα, να ενσωματωθεί σ’αυτήν.
ΥΓ. Περισσότερα για τον Ολυμπιακό στη συνέχεια της ημέρας, όταν θα ανοίξουμε το “μαύρο κουτί” της μέχρι τώρα παρουσίας στο πρωτάθλημα και θα δούμε όσα δεν πάνε καλά.
Διαβάστε ακόμη:
Σχόλιο Γιαννόπουλος: Ο Παναθηναϊκός δεν πάει για πρωτάθλημα και καλά κάνει
Σχόλιο Καραΐνδρος: Μη φουσκώνουν τα μυαλά σας