Η Β. Ιρλανδία δεν τρομάζει, αλλά απειλεί...
Η Εθνική μας θα βρει απέναντί της μια ομάδα που δεν ξεχειλίζει από ποιότητα, θα περιμένει πίσω απ'την μπάλα και δεν έχει δα και τους πολλούς τρόπους να απειλήσει. Μία ομάδα που αν και δεν γεμίζει το μάτι είναι πρώτη στον όμιλο. Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει τον αποψινό αντίπαλο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.
Πριν την έναρξη των προκριματικών για το Euro 2016 η Βόρεια Ιρλανδία δεν είχε σκοράρει σε κανένα απ'τα φιλικά που είχε δώσει. Στον όμιλο για τα προκριματικά του Μουντιάλ της Βραζιλίας είχε τερματίσει πίσω απ'το Αζερμπαϊτζάν, με παθητικό 17 τέρματα και ενεργητικό μόλις εννιά. Παρόλα αυτά, η Β. Ιρλανδία είναι πρώτη στον όμιλο της Εθνικής, μετά τις νίκες επί της Ουγγαρίας και των Νήσων Φερόε.
Δεν είδα τη νίκη επί των Νήσων Φερόε, αλλά παρακολούθησα όλο τον αγώνα των Βορειοιρλανδών στην πρεμιέρα με την Ουγγαρία. Πιο ταιριαστός για scouting του αντιπάλου της Ελλάδας, αφού είναι λογικό η προσέγγιση που είχαν στην Ουγγαρία να μοιάζει μ'αυτήν που θα έχουν στο “Καραϊσκάκης”.
4-5-1 πίσω απ'την μπάλα
Το γράφημα πριν τον αγώνα είχε την ομάδα του Ο'Νιλ να παίζει με ένα 4-2-3-1 και τον Γουόρντ πίσω απ'τον σέντερ φορ Λάφερτι. Στην πραγματικότητα ο Γουόρντ έπαιζε στα αριστερά και η Β. Ιρλανδία είχε τους Νόργουντ, Ντέιβις και Μπερντ ως τριάδα στον άξονα. Πίσω απ'την μπάλα αμύνονταν με ένα καθαρό 4-5-1, με τον Λάφερτι μακριά απ'τις δύο ζώνες άμυνας, όπως φαίνεται στη φωτό με τις θέσεις άμυνας στο γήπεδο.
Όπως φαίνεται και στη φωτό, η γραμμή της άμυνας ήταν σχετικά ψηλά όταν η Ουγγαρία ξεκινούσε τις επιθέσεις της. Οι Ούγγροι απέτυχαν να τους εκθέσουν με κάθετο παιχνίδι, αλλά βρήκαν τρύπα στα αριστερά της άμυνας της Β. Ιρλανδίας. Εκεί έπαιζε ο Μπραντ (με τους Ν. Φερόε έπαιξε ο Φέργκιουσον), ο οποίος είχε λάθος τοποθετήσεις και βρισκόταν συχνά εκτός θέσης. όπως φαίνεται ενδεικτικά στις δύο φάσεις των GIF.
Έβλεπα τον αγώνα γνωρίζοντας πως η Β. Ιρλανδία νίκησε με 2-1 και ανατροπή και κατά τη διάρκεια τους ματς αναρωτιόμουν πως γίνεται αυτή η ομάδα να πέτυχε δύο γκολ. Με την μπάλα τα "μπορώ" τους ήταν πολύ λίγα. Βαθιές μπαλιές στον Λάφερτι στην κορυφή, αφού οι τρεις κεντρικοί μέσοι δεν είχαν την απαιτούμενη ποιότητα για δημιουργία, ήταν περισσότερο "καταστροφείς". Ο Λάφερτι μοιάζει λίγο με τον Κράουτς: πάντα διαθέσιμος για να πάρει την μπάλα με πλάτη, ξέρει μπάλα σχετικά με το ύψος του, προσπαθεί να πάρει φάουλ για να δώσει ανάσες, αλλά και να παίξει με πρόσωπο στην εστία όταν χρειαστεί. Ενδεικτική φάση μετά από "σκοτωμένη" μπαλιά:
Τα γκολ της ανατροπής
Η Β. Ιρλανδία κατάφερε να μην κινδυνεύσει πολύ εξαιτίας της "φλυαρίας" των Ούγγρων, που τελικά βρήκαν το 1-0 από κόρνερ και κακή αντίδραση της άμυνας των Βορειοιρλανδών στο 75'. Ο Ο'Νιλ έβαλε αμέσως στο ματς 2ο φορ και το γύρισε σε 4-4-2, με διάθεση να επιτεθεί. Τον βοήθησε πολύ και μια αλλαγή που είχε νωρίτερα: στο 66' τραυματίστηκε ο Γουόρντ και στο ματς μπήκε ο ΜακΓκίντι που έγινε ο παίκτης που έψαχνε ο Λάφερτι για να τον βοηθήσει επιθετικά.
Στο 81' ο Λάφερτι έκανε την κάθετη "μπούκα" και ο ΜακΓκίντι ισοφάρισε σε κενή εστία:
Στο 88' ο ΜακΓκίντι έκανε προσπάθεια που τον έφερε στα δεξιά, πήρε την μπάλα στο χώρο και έδωσε στον Λάφερτι το νικητήριο γκολ:
Πίεση και Τόρο
Τι σημαίνουν τα παραπάνω για την Ελλάδα; Η Εθνική μας θα βρει απέναντί της μια ομάδα που δεν ξεχειλίζει από ποιότητα, θα περιμένει πίσω απ'την μπάλα και δεν έχει δα και τους πολλούς τρόπους να απειλήσει. Μανωλάς και Παπασταθόπουλος έχουν αντιμετωπίσει πολύ καλύτερους επιθετικούς απ'τον Λάφερτι, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα έχουν εύκολο ρόλο γιατί ο φορ της Νόριτς την ξέρει τη θέση.
Σίγουρα δεν θα πρέπει να κάνουμε το λάθος των Ούγγρων, που ήταν παθητικοί και περίμεναν τη Β. Ιρλανδία σχεδόν στη σέντρα: οι μέσοι και οι στόπερ τους αξίζει να γίνουν στόχος πίεσης, για να βρούμε κλεψίματα και φάσεις με ανοργάνωτη την άμυνά τους.
Σε σετ παιχνίδι λογικά θα δούμε τον Τοροσίδη να επανέρχεται στα δεξιά και όπως είδαμε στα σχετικά gif εκεί ίσως βρούμε ρήγματα. Στη Φινλανδία ο Τόρο ήταν μεν ο πιο δραστήριος, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν είχε καλές τελικές επιλογές, ακριβώς γιατί με το ανάποδι πόδι κάνει πάντα μια σκέψη παραπάνω. Κόντρα σε ομάδα που θα μας περιμένει τον θέλουμε στα αριστερά, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να δούμε έναν εκ των Βύντρα, Σταφυλίδη, Γιαννούλη στο αριστερό άκρο.
Κέντρο
Ο Ρανιέρι σίγουρα θα αλλάξει το κέντρο μας για δύο λόγους: δεν έμεινε ικανοποιημένος απ'τον Σάμαρη και σίγουρα θα χρειαστούμε έναν παίκτη στο ρόλο του επιτελικού για να βελτιώσει τη δημιουργία που δεν είχαμε στη Φινλανδία. Δίδυμο θα έχουμε έναν εκ των Τζιόλη-Ταχτσίδη μαζί με τον Μανιάτη και μπροστά τους επιτελικό έναν εκ των Φορτούνη-Μάνταλο. Όπως λέγαμε και μετά τον αγώνα στη Φινλανδία, με τους Κονέ-Χριστοδουλόπουλο εκτός και τον Σαμαρά χωρίς αγωνιστικό ρυθμό, έχουμε δεδομένο πρόβλημα στη δημιουργία και είμαστε αναγκασμένοι να χρησιμοποιήσουμε παίκτες που δεν δίνουν σιγουριά στο τι θα προσφέρουν σ'αυτόν τον τομέα. Ο Ρανιέρι τους βλέπει στις προπονήσεις, αυτός ξέρει ποιος εκ των Μάνταλου-Φορτουνή είναι η καλύτερη λύση για τη θέση μπροστά απ'τους δύο μέσους.
Επίθεση
Στην κορυφή λογικά θα ξεκινήσει ο Κλάους. Ο Ρανιέρι έμεινε ικανοποιημένος απ'το ντεμπούτο του, γιατί θεώρησε πως ο Αθανασιάδης έκανε όσα του είχε ζητήσει πριν απ'το ματς. Απ'τη στιγμή που τον ξεκίνησε εκτός έδρας είναι λογικό να του δώσει και δεύτερο παιχνίδι στη βασική ενδεκάδα, αφού τώρα το ματς θα είναι πιο “ταιριαστό”: αναμένεται να έχουμε κατοχή-πρωτοβουλία, να φτιάξουμε περισσότερα πράγματα στην αντίπαλη περιοχή, στο χώρο δράσης του Κλάους.
Στα άκρα της επίθεσης είναι πιθανό, αλλά και λογικό να δούμε τον Σαλπιγγίδη στα δεξιά. Ο Σάλπι ίσως θα έπρεπε να ξεκινήσει και στη Φινλανδία (για να μην έχουμε τόσα νέα πρόσωπα μαζεμένα) και μπορεί με κινήσεις χωρίς μπάλα να παίξει στην πλάτη της “βαριάς” άμυνας της Β. Ιρλανδίας, αφού ο Τοροσίδης θα είναι αυτός που θα δίνει το πλάτος σ'αυτήν την πλευρά. Για τη θέση στα αριστερά ο Ρανιέρι έχει πολλά ερωτηματικά: Καρέλης και Μαυρίας του άρεσαν και θα χρειαστεί την ενέργειά τους, ενώ σκέφτεται και την ποιότητα του Σαμαρά, αλλά προβληματίζεται απ'την κατάστασή του. Μπορεί να κρατήσει τον Καρέλη αριστερά , αλλά ίσως δούμε και τον Μαυρία να παίζει εκεί.
Τίποτα εύκολο
Η Β. Ιρλανδία δεν τρομάζει και θα ήταν σχετικά εύκολος αντίπαλος για την "παλιά Εθνική", αυτήν που μπορεί να ήταν βαρετή για κάποιους στα προκριματικά, αλλά τα είχε μετατρέψει σε διαδικασία "κερδίζουμε όλους τους κατώτερους". Η τωρινή Εθνική καλείται να αποκτήσει αυτήν την ταυτότητα και το know-how των νικών δεν είναι καθόλου απλή διαδικασία: παλιά λέγαμε πως "αν προηγηθούμε το έχουμε πάρει το ματς", αλλά να, στη Φινλανδία προηγηθήκαμε και δεν το πήραμε και με τη Ρουμανία χάσαμε απ'τη χειρότερη ομάδα που έχουμε ηττηθεί εδώ και δέκα χρόνια.
Δεν υπάρχει τίποτα εύκολο μέχρι εσύ να γίνεις τόσο καλός και αποτελεσματικός, που να το κάνεις να φαίνεται εύκολο. Τους έχουμε, αλλά ας μην ξεχνάμε πως, εκτός απ'το τρομερό φετινό ξεκίνημα, η Β. Ιρλανδία κάνει "κηδείες" ακόμα και όταν πάει χάλια στο προκριματικά. Σ'αυτά για το Μουντιάλ της Βραζιλίας η ομάδα του Ο'Νιλ μπορεί να έφερε δύο ισοπαλίες και έχασε δύο φορές από Λουξεμβούργο και Αζερμπαϊτζάν, αλλά νίκησε τη Ρωσία και έφερε ισοπαλία εκτός έδρας με την Πορτογαλία. Περιορισμένων δυνατοτήτων, αλλά μαχητές, δεν θα πέσουν εύκολα, ακόμα και αν προηγηθούμε.