Η ακτινογραφία του Βλάντιμιρ Βάις
Μια ματιά στο βιογραφικό του Σλοβάκου αρκεί για να καταλάβει κανείς το στόρι του. Θεωρήθηκε μεγάλο ταλέντο από μικρός, επιλέχθηκε κατευθείαν για τα βαθιά, αλλά έπεσε στην εποχή που η Σίτι άλλαζε προφίλ στα χέρια των ...λεφτάδων.
Ο Βάις πέρασε μια τριετία ως δανεικός, μετά έκανε την λανθασμένη επιλογή της Πεσκάρα κι έτσι βρέθηκε να έχει παίξει για πέντε ομάδες στα 23 του. Όμως, ούτε τον πήραν τα χρόνια, ούτε χάθηκε το ταλέντο του, οπότε ο Βάις εξακολούθησε να αποτελεί καλή περίπτωση για έναν μάνατζερ σαν τον Ραϊόλα.
Τα υπόλοιπα τα έχετε διαβάσει ήδη: ενδιαφέρθηκαν γι’αυτόν πολλές ομάδες, αφού ο υποβιβασμός της Πεσκάρα του έδωσε την ελευθερία του, κι εκεί ο Ολυμπιακός έκανε το κόλπο-γκρόσο. Ο παίκτης πήρε χρήμα και το δέλεαρ των ομίλων του Champions League, ο Ολυμπιακός έναν καλό ποδοσφαιριστή, με πολύ πιθανή μεταπωλητική αξία, και ο μάνατζερ μια καλή βιτρίνα για έναν παίκτη που σίγουρα θα θέλει να πουλήσει, γι’αυτό και κράτησε ο ίδιος ένα ποσοστό της αξίας του. Όλοι (εύχονται να) κερδίζουν.
Ρέιντζερς
Από τις τελευταίες χρονιές του Βάις αυτή που προσφέρεται περισσότερο για συμπεράσματα είναι με την φανέλα των Ρέιντζερς το 2011. Συνθήκες παρόμοιες με αυτές του Ολυμπιακού, σε χαμηλού επιπέδου πρωτάθλημα και με ομάδα που μάχεται για τον τίτλο και παίζει στο Champions League. Ο Βάις εκεί έκανε ίσως την καλύτερη χρονιά της καριέρας του, με 5 γκολ και 5 ασίστ στο πρωτάθλημα και πανηγύρισε τον τίτλο στο τέλος της χρονιάς.
Όπως πιθανότατα θα διαπιστώσατε και σε σχετικά άρθρα και βίντεο, ο Βάις λατρεύτηκε από τους οπαδούς των Ρέιντζερς, αλλά και ο ίδιος δέθηκε πολύ με την ομάδα της Γλασκώβης, αφού έκτοτε ασχολείται πολύ με αυτήν και δηλώνει αιώνιος φαν της. Σίγουρα σε όλα αυτά δεν βοήθησε μόνο η κατάκτηση του πρωταθλήματος με έναν πόντο διαφορά από την μισητή Σέλτικ, αλλά κι ο τελικός του Λιγκ Καπ που είχε προηγηθεί τον Μάρτιο.
Ο Βάις μπήκε αλλαγή στις καθυστερήσεις του τελικού με την Σέλτικ, με το ματς στο 1-1. Στο 98’ εκτέλεσε γρήγορα ένα φάουλ με μια εκπληκτική πάσα στον Γέλαβιτς, το πλασέ του Κροάτη ήταν κινηματογραφικό, το γήπεδο πήρε φωτιά, οι Ρέιντζερς πήραν την κούπα μ’αυτό το γκολ, που πέρασε στην ιστορία.
Δυστυχώς το Σκοτσέζικο πρωτάθλημα δεν έχει την πλήρη στατιστική κάλυψη των πέντε μεγάλων πρωταθλημάτων της Ευρώπης. Έτσι για τους αριθμούς του Βάις θα πρέπει να κοιτάξουμε στις δύο τελευταίες χρονιές του, με Εσπανιόλ και Πεσκάρα, για να βρούμε εκεί την αποτύπωση των χαρακτηρισμών που τον συνοδεύουν. Γιατί τα βίντεο μπορεί να λένε κάποια πράγματα, αλλά αν τα προσόντα είναι πραγματικά, τότε (σχεδόν) πάντα καθρεφτίζονται στα νούμερα.
Ντρίμπλες, κερδισμένα φάουλ, χαμένες μπάλες
Τρομερά γρήγορος και ικανός ντριμπλέρ. Ναι, έτσι είναι. Πέρσι ο Βάις είχε κατά μέσο όρο 3 πετυχημένες ντρίμπλες ανά παιχνίδι. Επίδοση που τον έφερε στην 4η θέση του Καμπιονάτο, ισόβαθμο με τον Λαμέλα της Ρόμα και πίσω μόνο από τον Κουαδράδο της Φιορεντίνα που είχε 3.3 και τον Μπιαμπιανί της Πάρμα που είχε 3.5. Στην Εσπανιόλ είχε λιγότερες πετυχημένες ντρίμπλες άνα παιχνίδι, με 1.8, επίδοση όμως που ήταν αρκετή για να τον έχει στην πρώτη δεκάδα της Πριμέρα, στην 9η θέση.
Οι αριθμοί αποτυπώνουν και στα κερδισμένα φάουλ τον τρόπο παιχνιδιού του Σλοβάκου και το πόσο δύσκολο είναι να αντιμετωπιστεί. Στην Πεσκάρα πέρσι κέρδιζε 3.2 ανά αγώνα, επίδοση που τον έφερε στην 3η θέση της σχετικής λίστας του Καμπιονάτο. Ακριβώς τον ίδιο μέσο όρο είχε και στην Εσπανιόλ, με 3.2 κερδισμένα φάουλ ανά αγώνα, επίδοση που τον είχε πρώτο σ’όλη την Πριμέρα Ντιβιζιόν!
Βέβαια, η ταχύτητα κι η έφεση στην ντρίμπλα έχουν και το αρνητικό αποτέλεσμα της απώλειας της κατοχής της μπάλας. Ο Βάις έχανε την μπάλα κατά μέσο όρο 2.2 φορές στην Πεσκάρα (9ος στο Καμπιονάτο) και 2.8 στην Εσπανιόλ (5ος στην Πριμέρα). Αλλά αυτό είναι στοιχείο που συνοδεύει πάντα παίκτες με έφεση στην ντρίμπλα και το 39% που έχει ο Σλοβάκος στο ντριμπλάρισμα είναι εξαιρετικό ποσοστό.
Δημιουργία
Ο Βάις επίσης φημίζεται για την ικανότητά του στην δημιουργία. Ένας τρόπος αποτύπωσής της είναι οι ασίστ, αλλά η αλήθεια είναι πως το αν θα μπει ένα γκολ ή όχι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Πλέον, η δημιουργία μετριέται με τις συνολικές ευκαιρίες που φτιάχνει ένας παίκτης κι όχι μόνο με των αριθμό των ασίστ, αφού δημιουργία είναι κι όταν ένας ποδοσφαιριστής δεν δίνει την τελική πάσα, αλλά με μια ενέργεια φτιάχνει καλή φάση για την ομάδα του.
Ο Σλοβάκος είναι και σ’αυτόν τον τομέα σταθερός τα τελευταία δυο χρόνια. Στην Ιταλία έφτιαξε συνολικά 21 ευκαιρίες για γκολ (4 ασίστ) και στην Ισπανία 40 (3 ασίστ). Με την άθλια Πεσκάρα ο μέσος όρος ήταν μια ευκαιρία ανά αγώνα, ενώ στην καλύτερη Εσπανιόλ ήταν 1.4. Αξίζει να σημειωθεί πως το γεγονός πως στην Πεσκάρα έπαιξε πολλές φορές στα αριστερά με το ανάποδο πόδι δεν τον εμπόδισε δημιουργικά, αφού όπως φαίνεται κι από το γράφημα, από εκεί ήρθε το μεγαλύτερο ποσοστό των ευκαιριών που έφτιαξε πέρσι.
Γκολ
Όσον αφορά το σκοράρισμα, υπάρχει εξήγηση για τις επιδόσεις του αυτά τα δύο χρόνια. Ο Βάις δεν σουτάρει πολύ. Μπορεί τα βίντεο να είναι γεμάτα από εντυπωσιακά και τρομερά σουτ στην κίνηση, όμως ο Σλοβάκος έκανε λιγότερο από ένα σουτ ανά αγώνα, αφού και στην Ιταλία και στην Ισπανία είχε μέσο όρο 0.9 προσπάθειες για γκολ. Με την Εσπανιόλ σκόραρε στο 12.5% των σουτ του, ενώ με την Πεσκάρα, που έπαιξε πολύ ως επιθετικός και στην κόντρα, σκόραρε με το υψηλό 23.5%.
Η λογική λέει πως στην Ελλάδα θα έχει την δυνατότητα να απειλεί και να σκοράρει περισσότερο, ενώ το ίδιο ισχύει για την συμμετοχή στην δημιουργία. Μέχρι τότε πάντως, οι αντίπαλοι γκολκίπερ μπορούν να έχουν τον νου τους στα αριστερά της εστίας τους. Όπως φαίνεται και στο γράφημα, εκεί πήγε η μπάλα και στα τέσσερα γκολ που πέτυχε πέρσι στην Ιταλία.
Κομβικός
Οι αριθμοί, λένε, είναι σαν τα μπικίνι: Αποκαλύπτουν πολλά, αλλά όχι όλα. Τα υπόλοιπα για τον Σλοβάκο, όπως πχ τα καλά στημένα, την αμυντική του προσήλωση και συνολική αγωνιστική συμπεριφορά και πειθαρχία, θα τα δούμε στο γήπεδο. Όπως είπαμε και πριν, θα ήταν πολύ καλύτερο να έχουμε αναλυτικά νούμερα από την χρονιά στην Σκωτία, σε συνθήκες πιο κοντινές μ’αυτές του Ολυμπιακού.
Άλλο η μεγάλη ομάδα που μάχεται για τον τίτλο και παίζει στο Champions League, άλλο η 14η Εσπανιόλ κι η Πεσκάρα, που όσοι παρακολουθούν στενά το Καμπιονάτο λένε πως ήταν μία από τις χειρότερες ομάδες των τελευταίων χρόνων. Άλλο εξτρέμ που παίζει και ως επιθετικός σε ομάδα που αγωνίζεται στην κόντρα και δεν έχει ποιοτικό ρόστερ, άλλο εξτρέμ σε ομάδα που θα βρει οργανωμένες άμυνες στην πλειοψηφία των αγώνων της, αλλά έχει κι άλλους καλούς παίκτες.
Είναι εντυπωσιακό πάντως πως το περσινό συνονθύλευμα της Πεσκάρα δεν έκανε νίκη χωρίς τη συμμετοχή του Βάις. Έξι νίκες είχε όλες κι όλες στο Καμπιονάτο, όλες με τον Σλοβάκο πρωταγωνιστή. Στο 1-0 επί του Παλέρμο μπήκε στο 56’ και σκόραρε στο 87’, στο 2-1 εκτός με την Κάλιαρι μπήκε στο 46’ και σκόραρε στο 76’, ενώ στο 2-0 επί της Πάρμα μπήκε στο 67’ και σκόραρε στο 93’. Στο 2-0 επί της Τζένοα είχε την ασίστ και στα δύο γκολ, ενώ στο 2-1 επί της Κατάνια και στο 2-0 επί της Φιορεντίνα είχε ασίστ στο ένα εκ των δύο γκολ της Πεσκάρα.
Συνθήκες
Στα 23 του ο Βάις έχει ένα πακέτο που τον καθιστά μια έξυπνη κίνηση από πλευράς Ολυμπιακού και μια πιθανότατα εξαιρετική μεταγγραφή, με αγωνιστική προσφορά και μεταπωλητική αξία. Έχουν δίκιο στον Πειραιά να τον παρομοιάζουν με τον Μιραλάς, όχι μόνο λόγω της όποιας αγωνιστικής ομοιότητας, αλλά και γιατί ο Βέλγος ήταν ένας παίκτης που το βιογραφικό του προβλημάτιζε (δεν είχε γκολ στην τελευταία σεζόν του στο Σαμπιονά), όμως όσοι ήξεραν τα προσόντα του στοιχημάτιζαν πως θα βγάλει μάτια στην Ελλάδα.
Εκεί έρχεται και μια μικρή ένσταση στον παραλληλισμό, που δεν έχει να κάνει τον Βάις και τα αναμφισβήτητα προσόντα του, αλλά με τον Ολυμπιακό. Ο κανόνας λέει πως το περιβάλλον μας δεν καθορίζει το ποιοι είμαστε, αλλά σίγουρα επηρεάζει δραστικά το τι γινόμαστε, κι απ’αυτόν δεν ξεφεύγουν οι ποδοσφαιριστές. Ο Μιραλάς ήταν παίκτης με τρομερό ταλέντο, αλλά δεν ήταν μακριά από το να χαθεί στο ξεκίνημά του στον Ολυμπιακό, όταν απογοήτευσε στο Καυτανζόγλειο, ελάχιστοι τον είχαν σε εκτίμηση και επιπλέον δεν ήταν παίκτης που έφερε ο Μαρινάκης, αλλά η τελευταία μεταγγραφή του Κόκκαλη.
Ο Βέλγος όχι μόνο δεν χάθηκε, όχι μόνο έλαμψε στην διετία του στο λιμάνι, αλλά έφυγε βελτιωμένος για την Πρέμιερ Λιγκ, πολύ καλύτερος απ’οτι ήρθε. Κι οι συνθήκες για όλα αυτά δημιουργήθηκαν για τον Μιραλάς (και για πολλούς άλλους) από τον Βαλβέρδε. Παρόμοιες ή ακόμα καλύτερες χρειάζεται ο Βάις κι ο κάθε ποδοσφαιριστής. Δεν νομίζω πως μέχρι στιγμής ο Μίτσελ έχει πείσει 100% σ’αυτόν τον τομέα, γι’αυτό και οι απαντήσεις αναμένονται φέτος, που ο Ισπανός θα δουλέψει την ομάδα από την αρχή της.
Άλλο κομμάτι η σωστή επιλογή παίκτη, άλλο η αξιοποίηση, η ανάδειξη και η βελτίωση. Το μέλλον θα δώσει απαντήσεις για το δεύτερο κομμάτι, προς το παρόν ο Ολυμπιακός με τον Βάις έκανε το πρώτο.