Μάικλ Εσιέν: The Video Analysis
Ο Μάικλ Εσιέν μπαίνει στο μικροσκόπιο του Contra.gr. Δείτε καρέ-καρέ όλες τις κινήσεις του νέου μεταγραφικού αποκτήματος του Παναθηναϊκού στο φετινό ντέρμπι της Μίλαν με την Ίντερ. Video Analysis από τον Θέμη Καίσαρη.
Για τον ερχομό του Εσιέν στον Παναθηναϊκό γράφτηκαν και ειπώθηκαν τόσα, ήρθε η ώρα να μιλήσει η εικόνα. Παρακολουθήσαμε τον Γκανέζο σε φετινό του αγώνα με τη φανέλα της Μίλαν και όχι σε οποιοδήποτε ματς, αλλά στο ντέρμπι του Μιλάνο με την Ίντερ, που έγινε στις 23 Νοεμβρίου του 2014.
Ο Εσιέν αγωνίστηκε με το 15 στην πλάτη στον άξονα, στα δεξιά του Μουντάρι (με το 4), με τους Ελ Σαραουΐ και Μποναβεντούρα στα άκρα της τετράδας του Ιντζάγκι. Συγκεντρώσαμε και ταξινομήσαμε σε δύο κατατοπιστικά video σχεδόν όλες του τις ενέργειες στο ενενηντάλεπτο που αγωνίστηκε.
Σ’αυτά τα βίντεο θα τα δείτε όλα. Τη συμμετοχή με ή χωρίς την μπάλα στο παιχνίδι, τα καλά και τα άσχημα νέα, τα σωστά και τα λάθη, την ποιότητα, τα τρεξίματα, αλλά και τη ραθυμία και την κούραση. Είναι μάλιστα ένα παιχνίδι στο οποίο ο Εσιέν είναι παρών στο γκολ της ομάδας του και “απών” στο γκολ που δέχεται η Μίλαν.
1ο VIDEO: Συμμετοχή με την μπάλα
Στην πρώτη ενότητα του video, θα δείτε τις φορές που ο Εσιέν “άνοιξε” το παιχνίδι στο πλάι ή “σημάδεψε” συμπαίκτες του με μακρινές μεταβιβάσεις. Δεν είχε καμία τέτοια λανθασμένη μεταβίβαση με το δεξί και δεν βρήκε συμπαίκτη μόνο στη μοναδική φορά που πάσαρε υπό πίεση με το αριστερό. Στη δεύτερη ενότητα θα θαυμάσετε την ικανότητά του να πασάρει χωρίς λάθος με τη μία, ειδικά χαμηλά στο γήπεδο και να ξεκινήσει έτσι γρήγορα την ανάπτυξη της ομάδας από χαμηλά.
Στην τρίτη ενότητα έχουμε τις επιθετικές του ενέργειες. Θετικές, αφού στο πρώτο του ανέβασμα πάσαρε με τη μία και ανέβηκε για να ζήτηση πέναλτι, κέρδισε φάουλ έξω απ’την περιοχή στη μοναδική φορά που επιχείρησε ντρίμπλα και “άνοιξε” στο πλάι στην αντεπίθεση που έφερε το γκολ της Μίλαν. Στις φορές που βρέθηκε στο πλάι ψηλά, δεν κατάφερε κάτι ουσιαστικό.
Στην τελευταία ενότητα συγκεντρώσαμε τη συμμετοχή του στο passing game στο χώρο του κέντρου, με απλές πάσες κατοχής, με τον Εσιέν να μην αποφεύγει κάποια αβίαστα λάθη. Για να μην σας κουράσουμε και το βίντεο να είναι πραγματικά γεμάτο με ουσιαστικές φάσεις, αφήσαμε έξω αρκετές περιπτώσεις που ο Γκανέζος απλώς πάσαρε προς τους στόπερ χωρίς πίεση.
2ο VIDEO: Συμμετοχή χωρίς την μπάλα
Το δεύτερο video ξεκινάει με τις φορές που ο Εσιέν βγήκε λίγο πιο ψηλά για να πιέσει τον κάτοχο της μπάλας ή για να ακολουθήσει το τρέξιμό του μ’αυτήν, κυρίως όταν κάτοχος ήταν ο Κόβασιτς. Το έκανε στοχευμένα, με διαχείριση δυνάμεων, αφού το μεγαλύτερο διάστημα το περνούσε χαμηλά, κοντά στην περιοχή. Στο 23’ όμως έχει το κλέψιμο που ξεκινάει την αντεπίθεση της Μίλαν και συμμετέχει και στη συνέχεια στη φάση που φέρνει το 1-0.
Μετά από ένα σπριντ σε αντεπίθεση της Ίντερ και κάποιες διαγώνιες καλύψεις θα βρείτε μια πολύ ενδιαφέρουσα ενότητα. Σ’αυτήν έχουμε μαζέψει φάσεις που δείχνουν τα κενά που άφηνε στην πλάτη του ο Εσιέν. Στην πρώτη τέτοια φάση η ποιότητά του και η εμπειρία του κάνουν τη διαφορά, αφού κερδίζει την μπάλα με καθαρό τάκλινγκ, παρότι έχει βρεθεί σε μειονεκτική θέση, πίσω απ’τον αντίπαλο.
Στις υπόλοιπες περιπτώσεις όμως θα δείτε πως δεν έκλεινε όπως θα έπρεπε κοντά στους στόπερ και άφηνε κενό χώρο στην πλάτη του, που έψαχνε διαρκώς η Ίντερ κι ο ίδιος δεν ήταν πάντα σε θέση να διορθώσει. Ο Γκανέζος γενικά είχε αρκετά διαστήματα που ήταν “ράθυμος” στην κίνησή του μπροστά απ’την άμυνα, όταν πχ δεν βγήκε πάνω σε σουτ στον άξονα και το άφησε στον Μουντάρι, ραθυμία που του κόστισε στη φάση της ισοφάρισης, όταν και θα έπρεπε να έχει ενεργήσει πιο γρήγορα και να βρίσκεται ένα “κλικ” πιο μπροστά.
Στο τέλος του video θα βρείτε και τις φάσεις που επενέβη μέσα στην περιοχή, δύο φορές αποτελεσματικά και μία με λανθασμένο τρόπο που “χάρισε” μεγάλη ευκαιρία στην Ίντερ.
Συνολικά
Στο 90λεπτο που τον παρακολούθησα για να φτιάξω τα video, ο Εσιέν τα έδειξε όλα. Ποιότητα με την μπάλα που δεν την πήρε ο χρόνος, ικανότητα για εύστοχες μακρινές μπαλιές και "ανοίγματα" στο πλάι, χωρίς να έχει εμμονή με το να κάνει συνέχεια γιόμες, πάσες με τη μία και έλεγχος του παιχνιδιού. Πίσω απ'την μπάλα ο Γκανέζος είχε διαρκή κίνηση και την ικανότητα να βγει νικητής σε μονομαχίες σε μικρό χώρο. Η αλήθεια είναι πως δεν είχε πάντα την απαιτούμενη ένταση στα τρεξίματά του, ειδικά όσο περνούσε η ώρα. Μπορούσε σε επιλεγμένες στιγμές να βγει στην μπάλα με ένταση και ταχύτητα, αλλά σε κάποιες άλλες άφηνε κενά στην "πλάτη" και δεν κάλυπτε το χώρο που έπρεπε.