Βόμβες από FIBA: "Έχουμε έτοιμη αντί-Ευρωλίγκα"

Βόμβες μεγατόνων έριξε την Τετάρτη (27/5) στη Γενεύη ο γενικός γραμματέας της FIBA, Πάτρικ Μπάουμαν, στη συνάντηση που είχε η παγκόσμια ομοσπονδία με τους εκπροσώπους των ενώσεων σωματείων, μεταξύ των οποίων και ο ΕΣΑΚΕ.

Βόμβες από FIBA: "Έχουμε έτοιμη αντί-Ευρωλίγκα"

Τόσο στη διάρκεια του σχεδόν επτάωρου μίτινγκ όσο και σε κατ΄ιδίαν συζητήσεις ο Μπάουμαν είπε στους εκπροσώπους των λιγκών ότι "έχουμε έτοιμο σχέδιο για τη δημιουργία μιας νέας Ευρωλίγκας και θα το παρουσιάσουμε τον Ιούνιο". Γεγονός που δείχνει ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες αλλά και ότι η κόντρα FIBA- Ευρωλίγκα μπαίνει πια στον τελευταίο και πιο έντονο γύρο. Για το όλο θέμα έχει αναφερθεί ξανά και με εκτενή ρεπορτάζ το Contra.gr.

Μάλιστα, ο Ελβετός γενικός γραμματέας της παγκόσμιας ομοσπονδίας τόνισε ότι ο στόχος της FIBA δεν είναι πλέον η έναρξη της νέας διοργάνωσης να γίνει το 2017 αλλά άμεσα και ενδεχομένως ακόμη και από τη νέα αγωνιστική περίοδο ή το αργότερο από το ξεκίνημα της περιόδου 2016-17.

"Παράνομη η Ευρωλίγκα"

Στη διάρκεια της συνάντησης ο Μπάουμαν τόνισε ότι "για μας η Ευρωλίγκα είναι ένας ιδιωτικός φορέας χωρίς καμία απολύτως νομιμοποίηση. Δεν έχει καμία σχέση ή αναγνώριση από τη FIBA". Προανήγγειλε μάλιστα και μια σειρά δικαστικών αγώνων σε βάρος της Ευρωλίγκας με αφορμή τα περιβόητα Windows. Πρόκειται για την απόφαση της FIBA να γίνονται αγώνες των εθνικών ομάδων και στη διάρκεια του φθινοπώρου ή του χειμώνα και όχι μόνο το καλοκαίρι.

Για το θέμα αυτό η ULEB κατέθεσε πρόταση για τη δημιουργία τριών Windows: Τον Ιούνιο με τη λήξη της σεζόν, τον Σεπτέμβριο με την έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου και τα Χριστούγεννα στη διάρκεια του εορταστικού break. Η FIBA δεν τοποθετήθηκε επί του θέματος επίσημα αλλά αντιπρότεινε να ανοίξουν παράθυρα για τις εθνικές ομάδες Σεπτέμβριο, Νοέμβριο και Φεβρουάριο, γεγονός που δημιουργεί άμεσα προβλήματα στο καλεντάρι της Ευρωλίγκας.

Ο Μπάουμαν παρότι ήταν σε γενικές γραμμές διαλλακτικός με τους εκπροσώπους των ενώσεων σωματείων δεν παρέλειψε να εκτοξεύσει εμμέσως πλην σαφώς και τις σχετικές απειλές ή προειδοποιήσεις: "Είναι η ώρα να αποφασίσουν οι λίγκες με ποιόν είναι. Αν είσαστε με τη FIBA ή με την Ευρωλίγκα. Και φυσικά ανάλογη θα είναι η συμπεριφορά μας απέναντι σας".

Από την πλευρά του ΕΣΑΚΕ στη συνάντηση ήταν ο πρόεδρος Γιώργος Χαλβατζάκης που απέφυγε να τοποθετηθεί ανοιχτά για τη στάση που θα τηρήσει η ελληνική πλευρά. Και το έκανε ακολουθώντας έναν απλό κανόνα λογικής. Ο ΕΣΑΚΕ εκπροσωπεί δύο από τα μεγαλύτερα και πιο δυνατά ονόματα της σημερινής Ευρωλίγκας, τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Συνεπώς, η στάση που θα κρατήσει θα έχει να κάνει σε πολύ μεγάλο ποσοστό με τις αποφάσεις των δύο ομάδων για το ποια πλευρά θα διαλέξουν στο ευρωπαϊκό "μπρα-ντε-φερ".

News 24/7

24MEDIA NETWORK